hledáček, green laser pointer

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
Myzer

Příspěvek od Myzer »

Pavuk_ napsal:
Jeden ucel ma ale napada: edukacny, ked niekomu ukazujem suhvezdia na oblohe-to by bolo zaujmave, ale opat plati zvysena pozornost pri praci so skupinou ludi - poznate nejaku lacnu a bezpecnu alternativu ?
Ja som na to raz pouzil obycajnu baterku - bol vidiet svetelny luc, ktorym smerom som ukazoval. ;D
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
sussudio

Příspěvek od sussudio »

po téměř tříměsíčním používání mohu konstatovat, že GL splnil všechna očekávání. pokud se zapíná jen na zaměření hvězdy a pak off, tak se mi zdá oslnění kohokoliv silně nepravděpodobné. nehledě k tomu, že hned neoslepneš. to bys musel chvilku vydržet (nezkoušel jsem:)). pravděpodobnost, že oslepíš pilota (a bavím se o mém modulu, jsou i výkonnější GL), bych řadil spíše do sci-fi. shrnuto, jediný nedostatek je podle mého názoru poříizovací cena.
nedoporučuji obchodování s DUKem
KoMar

Příspěvek od KoMar »

Pavuk_ napsal:
Uvazoval som nad obstaranim GL za ucelom hladaciku, ale velmi rychlo som vytriezvel, ked som sa dozvedel cenu. Dalsia vec, nechcem riskovat stret zo zakonom, ze oslepim nejakeho pilota (poznate ten sudny pripad v USA). Kto vie ci je to u nas legalne, ked uz je zakazane predavat ako hracky ten cerveny do 1mW.
Dalsia vec je, ze mam strach o svoje oci (a oci spolupozorovatelov a nerad by som riskoval ani letmy pohlad do toho zvazku 8) >:(
A napokon, je tolko druhou hladacikov: klasicky, Red Dot, Telrad, ze tento si mozem odpustit.

Jeden ucel ma ale napada: edukacny, ked niekomu ukazujem suhvezdia na oblohe-to by bolo zaujmave, ale opat plati zvysena pozornost pri praci so skupinou ludi - poznate nejaku lacnu a bezpecnu alternativu ?
Ty ceny GL jako kompletního hledáčku jsou vysoké, ale na Internetu jsou různá ukazovátka a moduly do 5mW asi za 55$. Z toho by se hledáček snad dal vyrobit a cena by nebyla vyšší než u hledáčku klasického. U nás jsem je ale prodávat nenašel.

Taky mě napadlo zkusit rozebrat nějakou vadnou DVD mechaniku, možná by tam GL mohl být (Nevíte náhodou někdo, jestli se tam používají?). V CD mechanikách jsem našel jen červený laser. Optika by se pak použila z laserového ukazovátka.

Mimochodem, červeným ukazovátkem jsem si už krátce do oka posvítil a nezaznamenal jsem nějaké následky. Příjemný to není, ale nepřipadá mi to horší, než se podívat ve dne do Slunce. Samozřejmě, že při vyšším výkonu laseru by poškození oka nastat mohlo.
zdenek
Věk: 55

Příspěvek od zdenek »

KoMar napsal:
Taky mě napadlo zkusit rozebrat nějakou vadnou DVD mechaniku, možná by tam GL mohl být (Nevíte náhodou někdo, jestli se tam používají?). Asi te zklamu. Dostatecne vykonne laserove moduly v DVD mechanice nenades. Alespon o zadne takove nevim.

KoMar napsal:
Mimochodem, červeným ukazovátkem jsem si už krátce do oka posvítil a nezaznamenal jsem nějaké následky. samozrejme. Ono takove typicke cervene ukazovatko ma vystupni vykon zpravidla hluboko pod bezpecnym 1mW. Tedy ti to je sice neprijemne, ale pokud si nebueds umyslne "prazit" dlouhodobe primo do oci, nemelo by ti to ublizit. U GL s vykonem vysoko nad tuto hranici to je jine. Takove posviceni muze snadno zanechat trvale nasledky.

KoMar

Příspěvek od KoMar »

Objevil jsem u nás prodávat za trochu přijatelnější cenu ukazovátko se zeleným laserem, výkonová třída II, výkon do 1mW.

http://www.conrad.cz/laserove-ukazovatko-zelene+dp76949

Nemáte někdo vyzkoušeno, zda tak nízký výkon stačí? Běžně se myslím používají ukazovátka s modulem do 5mW.
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Tady prodavaji 5mW zelene ukazovatko za 3000.
Habl

Příspěvek od Habl »

Myzer napsal:

Ja som na to raz pouzil obycajnu baterku - bol vidiet svetelny luc, ktorym smerom som ukazoval. ;D

Též jsem používal pro veřejnost baterku s 2 články AA
pro ukázaní souhvězdí na obloze.Svazek světelných paprsků byl poměrně úzký. Její dosah byl řádově v desítkách metrů podle klimatických podmínek.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Janek8

Příspěvek od Janek8 »

Mam mozna stupidni dotaz, rekneme ze mam laser a dalekohled peclive zkoliminovany, zamerim a zacnu se koukat dalekohledem. Neni videt to zelene svetlo v dalekohledu? Nebo to vzdy vypinate?

PS: stejne dobry mi prijde obycejny reddot za pet stovek, clovek se take muze divat ocima, jen se musi ohnout k dalekohledu.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Ano, to je jediný rozdíl A vypnout se to musí, ten zelený flek tam samozřejmě vidět je...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
jaro
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaro »

Vie z vas niekto ako laser like svetelny zdroj aby sa lepsie ukazovali hviezdy "neodbornikom" ?
Ide o to ako zuzit svetlo z diody/ziarovky na viac-menej paralelny uzky zvazok.
Na internete som nasiel len pojem kolimacna optika/sosovky ale ziadne nakresy ani vypocty.
Skywatcher 450p, Celestron EDge HD 8", Meade Lightbridge 305/1524, monokular Fomei 20x50, trieder Tento 10x50, trieder TS 20x80.
SKYMASTER

Příspěvek od SKYMASTER »

Ja jsem si poridil zelene laserove ukazovatku 5mW a ukazuju s tim lidem, kde a co je na obloze, protoze jinak uz mne nebavilo rikat, ze tam a tam, vidite? ne to je mirne jinde :-)

Casem mozna dodelam nejake uchyceni na dalekohled.

Se slabsimi nemam zkusenosti, takze nedokazu posoudit, zda ty slabsi udelaji tu samou praci.
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
Janek8

Příspěvek od Janek8 »

Vyrabeji se ukazovatka i nad 5 mW !

Na techto strankach maji 100 mW zeleny laser
XXXX

A tady jde za tisicovku koupit cervena laserova dioda 50 mW. Mozna do ni pujdu. http://www.gme.cz/index.php?action=deta ... pict=&jaz=

A nebo mozna bude stacit tahle: http://www.gme.cz/index.php?action=deta ... pict=&jaz=
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Co s ní zamýšlíš ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Janek8

Příspěvek od Janek8 »

Sestrelovat letadla :-)

Ne, laserova dioda 10 mW na 635 nm muze konkurovat zelenemu ukazovatku a stoji jen 650,- Takze ji dam do baterky a budu ji pouzivat na prezentace nebo na ukazovani hvezd.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Neví, jak to máš odzkoušeno, ale pokud vím, červená 5 mW  nevytvoří stopu v čisté atmosféře, pouze na kouři nebo mlze, ale to zase nejsou moc vidět hvězdy. Takže nevím , může-li konkurovat zelené . Ta funguje 100%.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět