Optika p.Drbohlava-dotaz

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
VK

Optika p.Drbohlava-dotaz

Příspěvek od VK »

Nevím, jestli můj příspěvek není zbytečný:

pan Drbohlav má internetovou stránku http://www.volny.cz/modr1

tam je možné se podívat na nabídku včetně ceny. Kvalitu jednání a kvalitu výrobků, ať každý posoudí podle vlastní zkušenosti a uvážení (na stránkách je explicitně napsáno každý zákazník si může zkontrolovat kvalitu dalekohledu na místě pozorováním).

V. K.

(nervy je třeba si z toho vyeliminovat - jde o dalekohled, ne o emoce)
Alien

Optika p.Drbohlava-dotaz

Příspěvek od Alien »

Dalekohled od pana Drbohlava na tom s hmotností nebude podobně jako GSO980. Měl jsem od pana Drbohlava Dobsona 300/1800, takže o něco delší, ale ta hmotnost byla podle mě okolo 40 kg. Takže Dobson 300/1500 od něj bude podle mě vážit zhruba dvakrát tolik co GSO980 (pokud už nedělá hliníkové tubusy, což nedělá, teď na to koukám - tubus z ocelového plechu, jen okulárový výtah je z duralu)
S kvalitou nebyl problém, ale ta hmotnost mě donutila se ho zbavit, protože sám jsem neměl šanci ho vynést a uklidit, což je celkem problém.
Zdenek F.

Optika p.Drbohlava-dotaz

Příspěvek od Zdenek F. »

Fakt: Drbohlav 250/1500 váží včetně 100mm hledáčku 16 kg. 40kg na 300mm je nesmysl.
Zdeněk F.
Alien

Optika p.Drbohlava-dotaz

Příspěvek od Alien »

Tak já měl 300/1800, ale rozhodně nevážil třeba 20 kg, to je taky nesmysl. Dva jsme to tahali a měli jsme s tím co dělat. Třeba na ten delší tubus a ještě k tomu většího průměru musí použít silnější plech. Ale tak já jsem vás varoval.
zdenek
Věk: 55

Optika p.Drbohlava-dotaz

Příspěvek od zdenek »

Zdenek F. napsal: Fakt: Drbohlav 250/1500 váží včetně 100mm hledáčku 12 kg. 40kg na 300mm je nesmysl. ??? 250mm a jen 12 kg  ??? a jeste k tomu se 100mm hledackem  ???.
Otezkal jsem jiz 250/1500 p. Drbohlava v originalnim provedeni mnohokrat a je preci jen znatelne tezsi  nez moje 254mm GSO880 (tam ma tubus +/- 14-15 kg).
 Po opticke strance nechci dalekohledy p. Drbohlava pomlouvat (jsou pomerne slusne), ale ta vaha mi nejak nesedi. To je uz urcite nejaka odlehcena varianta (jinak receno z puvodniho Drbohlavsona zbyla jen optika)?
 Co se tyce 300mm Dobsona - jednoho takoveho Drbohlavsona mame mj. i v Mor. Trebove na hvezdarne. Ma urcite minimalne ne-li pres tak hodne blizko ke 30kg. Schvalne ho zkusim pri nejblizsi prilezitosti zvazit.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Optika p.Drbohlava-dotaz

Příspěvek od MaG »

Třístovku utáhnou dva lidi a taky bych se klonil k těm 30 kg. Čtyřstovka má podle mně už 50 kg, protože čtyři lidi se sní neskutečně nadřeli.

Prostě dělat tubus ze železa není nejlepší cesta, pokud to má být dobson. Někam na stálou pozorovatelnu ještě no budiž. Přenosný dalekohled to teda není.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
BiF
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Optika p.Drbohlava-dotaz

Příspěvek od BiF »

Jak už napsal Skymaster, pan Drbohlav je opravdu "jiný", to mohu jen potvrdit z vlastní zkušenosti. Je ale POUZE "jiný", v žádném případě špatný, vulgární či něco jiného, co by mohlo vyznít z některých příspěvků. Pan Drbohlav má jiná měřítka než nekteří z nás, zrcadlo o průměru 250 mm je podle něj vhodné tak maximálně pro školáka či jako hledáček.
První na co se tě zeptá, je to, jestli k dalekohledu máš montáž a pokud řekneš, že montáž už máš, tak okamžitě následuje otázka, jaké má ta montáž průměry os. Je potřeba ho "nezklamat"! Pokud mu řekneš, že chceš dát 250-tku na montáž s průměry os třeba 30 mm, tak tě pošle do ... :nod: . Když jsem si chtěl u něj objednat 200-ku a řekl jsem mu, že mám montáž s osami 80 mm, tak mi řekl, že ho už dlouho nikdo takhle nepotěšil a následoval úžasný, asi 45 minut trvající telefonický rozhovor. Byl to pro mě velký zážitek, kdy jsem ho celou dobu poslouchal (já jsem se nezmohl ani na slovo :-X ), jak fotí, jak zaostřuje, ...

Já se mu ani nedivím, že se občas chová "jinak", když si uvědomíš, že ho někdo neustále "otravuje", chce po něm pouze optiku, přitom ani nemá ponětí o základních optických principech, má montáž, která se pro konkrétní dalekohled naprosto nehodí, ...
Pokud si dobře pamatuji, tak mi říkal, že se mu několikrát stalo, že mu někdo přijel vrátit dalekohled, přitom chyba byla ve špatné konstrukci dalekohledu (který si "zákazník" dělal sám) či v nevhodné montáži pro konkrétní dalekohled, ...

Pokud jde o tu samostatnou optiku, tak tě asi zklamu. Tu pan Drbohlav neposkytuje, jako důvod mi uvedl, že požaduje, aby si zákazník dalekohled sám vyzkoušel (nejlépe v noci), prostě proto, aby zákazník nekupoval "zajíce v pytli" a mohl se sám převědčit o kvalitě jeho výrobku na vlastní oči a tím se vlastně vyhnul případným pomluvám či reklamacím. Optiku bez dalekohledu špatně vyzkoušíž, proto ji neprodává samostatně.

Pan Drbohlav vyrobil už hodně dalekohledů, ale já jsem ješně nikde nenašel nějaku informaci, že by jeho výrobky byly špatné či pochybné kvality. Jediné "námitky" bývají na hmotnost jeho dalekohledů, ale to je nutná daň za cenu jeho výrobků. Osobně si myslím, že se s ním dá jistě domluvit, aby použil méně "železa" a tím snížil hmotnost. A když ne, tak se to určitě dá dodatečně udělat doma.

Tak, to je můj názor na pana Drbohlava
Fra
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
BiF
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Optika p.Drbohlava-dotaz

Příspěvek od BiF »

Pokud jde o tu samostatnou optiku, tak by ti mohl vyhovět Elbi. V sekci "Bazar" nabízel optiku, tak jsem mu psal, jakého původu jsou zrcadla, kolik by to stálo, jaká je kvalita, ...
Odpověď mi přišla rychle:

"Původ je mi velice blízký.Brousíme to tady s kolegou Nějak nám ruplo v
kouli a rozhodli jsme se, že si uděláme větší zrcadlo než má Drbohlav a tak
trénujem...:-)
Tyhle zrcadla už jsou tak nějak pryč, ale neni problém udělat nové dle
přání. O co by jsi měl zájem?
Kvalita je samozřejmě taková, jaká je potřeba.(Nechci psát lambda/8 poněvadž
je to zavádějící kritérium.Přesnější je SR 0,8 a lépe.Snažím se o SR 0,9).
Cena myslím rozhodně příjemná.Cca 1/2 co ve VOD a spíš míň.
Napiš co bys přesně potřeboval a pro jaké účely a já ti to ušiju na míru...
Zatím.
Elbi"

To je skvělé, ne?
Fra
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
Zdenek F.

Optika p.Drbohlava-dotaz

Příspěvek od Zdenek F. »

zdenek napsal:
??? 250mm a jen 12 kg  ??? a jeste k tomu se 100mm hledackem  ???.
Hrome, nějak jsem se upsal, to jsem ale pako...

Takže oprava: Drbohlavson 250/1500 váží 16kg, nikoliv 12kg. Předchozí příspěvek opravuji.
Zdeněk F.
Zdenek F.

Optika p.Drbohlava-dotaz

Příspěvek od Zdenek F. »

Fra napsal: Když jsem si chtěl u něj objednat 200-ku a řekl jsem mu, že mám montáž s osami 80 mm, tak mi řekl, že ho už dlouho nikdo takhle nepotěšil a následoval úžasný, asi 45 minut trvající telefonický rozhovor. Byl to pro mě velký zážitek, kdy jsem ho celou dobu poslouchal (já jsem se nezmohl ani na slovo  :-X ), jak fotí, jak zaostřuje, ...

Fra
Stoprocentní souhlas, já jsem ho před koupí dalekohledu navštívil, abych si s ním o tom v klidu popovídal a odjížděl jsem lehce po půlnoci. Podotýkám, že bylo zataženo. Celou dobu jsme mluvili o optice, montážích, focení apod. Je to svéráz, ale stojí za to se s ním alespoň trochu skamarádit :-)
Zdeněk F.
Pavuk_

Optika p.Drbohlava-dotaz

Příspěvek od Pavuk_ »

Fra napsal: Pokud jde o tu samostatnou optiku, tak by ti mohl vyhovět Elbi. V sekci "Bazar" nabízel optiku, tak jsem mu psal, jakého původu jsou zrcadla, kolik by to stálo, jaká je kvalita, ...
Odpověď mi přišla rychle:

"Původ je mi velice blízký.Brousíme to tady s kolegou Nějak nám ruplo v
kouli a rozhodli jsme se, že si uděláme větší zrcadlo než má Drbohlav a tak
trénujem...:-)
Tyhle zrcadla už jsou tak nějak pryč, ale neni problém udělat nové dle
přání. O co by jsi měl zájem?
Kvalita je samozřejmě taková, jaká je potřeba.(Nechci psát lambda/8 poněvadž
je to zavádějící kritérium.Přesnější je SR 0,8 a lépe.Snažím se o SR 0,9).
Cena myslím rozhodně příjemná.Cca 1/2 co ve VOD a spíš míň.
Napiš co bys přesně potřeboval a pro jaké účely a já ti to ušiju na míru...
Zatím.
Elbi"

To je skvělé, ne?
FraTusim je to nejaky dalsi vyvojovy krok v zivote astronoma-amatera. Presne rovnaky napad sme dostali s Funthomasom pred par tyzdnami. Mame obrovske nutkanie si vybrusit nieco VELKE.Asi to tak ma byt, clovek dospeje do stadia, ked sa mu zda byt 40cm "taky normalny dalekohlad" a sniva o niecom, kde by uvidel Einsteinov stvorlistok. Plany velke, cesta daleka.
Budem stastny, ked niekedy v buducnosti vybrusime 1m tak ako tento chlapik:
http://www.stathis-firstlight.de/atm/32 ... r-32-36451

Ten clovek je taky "nemecky Drbohlav ci Kamenicky", tiez brusi zrkadla a predava ich, ponuka kotuce z borosilikatu za bezkonkurencne ceny (aspon mne sa tak vidia) + komplet prasky na dane priemery.
Za 7300,- SK kupite kotuc 305mm + sadu praskov na brusenie. :o
Skusim najskor nieco mensie okolo 30 cm a potom sa uvidi :D
Paaja

Optika p.Drbohlava-dotaz

Příspěvek od Paaja »

Zatím se tu všude píše o Drbohlavových zrcadel a reflektorů , ale co jeho refraktory ???? Telefonoval jsem mu a zjistil, že nepoužívá antireflexní vrstvy :o. Do jaké míry vlastně zlepšují antireflexní vrstvy obraz? Neokrádá se Drbohlav o kvalitnější zobrazení? Mluvil dost nešťastně :-[, když jsem dal přednost Talu 100RS před jeho devadesátkou :-/.
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
zdenek
Věk: 55

Optika p.Drbohlava-dotaz

Příspěvek od zdenek »

Paaja napsal: Do jaké míry vlastně zlepšují antireflexní vrstvy obraz?  Ztráta pro rozhraní vzduch-sklo (popř. sklo-vzduch), tedy bez AR vrstev činí 2-4% na 1 rozhraní. Pro jednu čočku (2 plochy) projde při ztrátě jen 2% na rozhraní cca 96% světla. Pro tmelený dublet (3 plochy) projde cca 94%. Pro netmelený (4 plochy) jen 92%. Při ztrátách 4% na plochu již ale projde např. u netmeleného dubletu jen cca 85% světla! Pomoci AR vrstev lze snížit ztráty podle jejich kvality na jednom rozhraní i na 0,1%.
 Mimo vlastní pokles jasu objektu může světlo, které je na plochách rozptýleno směrem do tubusu, způsobovat pokles kontrastu, .... .

Jinak řečeno - vliv může za určitých okolností (tedy ne vždy) být poměrně výrazný.
VK

Optika p.Drbohlava-dotaz

Příspěvek od VK »

To Paaja:

Zdeněk má pravdu v tom, co píše o antireflexních vrstvách. Záleží ovšem hodně na jejich druhu. Vícevrstvé antireflexní vrsty jsou výrazně dražší, cena roste také s průměrem.

Co se týče refraktorů od p. Drbohlava. P. Drbohlav určitě vyrobil refraktorů mnohem méně než reflektorů a patrně neexistuje obecné objektivní hodnocení Drbohlavových refraktorů. Ostatně na Hvězdárně b. A. Krause máte 15-cm refraktor vyrobený panem Drbohlavem, takže přinejmenším u tohoto jednoho kusu můžeš kvalitu posoudit. :)

V. K.
Paaja

Optika p.Drbohlava-dotaz

Příspěvek od Paaja »

O té stopadesátce jsem s ním mluvil, vím o ní, ale téměř jsem s ní nepozoroval, jen Venuši a Mars a popravdě nijak na mě nezapůsobila. Proto mám z jeho refraktorů trochu obavy a chci spíš nějaký v praxi známější a osvědčenější kousek. O refr. TAL jsem četl docela příznivé zprávy, tady na fóru ho má GaN, četl jsem jeho stránky. V této cenové relaci (kolem 12000,-) je to asi nejlepší volba.
Nikdo asi nemůže jednoznačně říct jestli je ten TAL lepší nebo horší než to samé od Drbohlava, že?
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
Odpovědět