Mapa pozorovacích míst
Mapa pozorovacích míst
A nestačilo by to udělat jako jsem to vytvořil já s Psionem, dát do "setkání" mapku kam jezdíme a kdo chce může stavit? Nechce se mi dělat místní mapku světelného znečistění, nákresy horizontu, fotky bůhvíčeho, atd. Stejně lze předpokládat, že nikdo nebude na běžné pozorování jezdit přes půl republiky a kdo má dané místo relativně v dosahu tak se přijede podívat a buď se mu tam bude líbit, nebo ne, rovněž to co někomu vyhovuje se jinému vůbec líbit nemusí. Takovéto jednoduché typy snad stačí, stejně se evidentně nikdo za uplynulé období k ničemu lépe zpracovanému nepřinutil a příspěvky typu souhlasím (prosím nebrat konkrétně a osobně), uděláme to atd. přinesou ještě míň.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Mapa pozorovacích míst
Já myslím, že by to určitě stačilo a svému účelu plně posloužilo. Co takhle založit ve fóru "Pozorování" sekci "Místa k pozorování" a tam příspěvky tohoto typu uchovávat? Co topic, to jedno místo. Pak bude možné přidávat i komentáře nebo aktuální plány na pozorování a přesto zůstane zachovaná nějaká základní struktura. Co myslíte?
Zdeněk F.
Mapa pozorovacích míst
no tak teda uz konecne podme do toho
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Mapa pozorovacích míst
Zdenek F. napsal: Já myslím, že by to určitě stačilo a svému účelu plně posloužilo. Co takhle založit ve fóru "Pozorování" sekci "Místa k pozorování" a tam příspěvky tohoto typu uchovávat? Co topic, to jedno místo. Pak bude možné přidávat i komentáře nebo aktuální plány na pozorování a přesto zůstane zachovaná nějaká základní struktura. Co myslíte?
OK už to píšu Shodamovi. Tohle se mi zdá nejrozumnější.
OK už to píšu Shodamovi. Tohle se mi zdá nejrozumnější.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Mapa pozorovacích míst
super
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Mapa pozorovacích míst
Já bych tak nadšený nebyl Kolik lidí by asi přispělo? No necháme se překvapit..
Podstatné je nezanášet tam diskuze typu "já jedu dnes tam a tam, kdo jede se mnou". Předpokládá se že tam bude jen popis a popřípadě diskuze co by se do něj mohlo přidat - viz. někdo tam pojede, něco nafotí a poskytne to.
Domluva kdo am pojede patří do "Astronomická setkání"..
Podstatné je nezanášet tam diskuze typu "já jedu dnes tam a tam, kdo jede se mnou". Předpokládá se že tam bude jen popis a popřípadě diskuze co by se do něj mohlo přidat - viz. někdo tam pojede, něco nafotí a poskytne to.
Domluva kdo am pojede patří do "Astronomická setkání"..
Mapa pozorovacích míst
Jakým způsobem bude tento projekt propojen s projektem "Cesty za tmou" - http://sweb.cz/vladimir.kocour/cestyza/cestyza.htm ? (pokud vůbec)
V. K.
V. K.
Mapa pozorovacích míst
VK napsal: Jakým způsobem bude tento projekt propojen s projektem "Cesty za tmou" - http://sweb.cz/vladimir.kocour/cestyza/cestyza.htm ? (pokud vůbec)
V. K.Pokud mluvím za sebe ( lokalita Loděnice-Bubovice)nenazval bych své jednání ani projektem a ani konkurencí k "cestám za tmou". Prostě je to místo pro mě a pár kolegů přijatelné a proto jsme ho sem dali pro ty, kteří neví kam jet a mají to blízko, případně by se chtěli i náhodně při pozorování setkat. Řekněme je to místo s vyšší pravděpodobností nočního výskytu astronomů-amatérů. Samozřejmě pokud ho chce kdokoli nějak lépe přiblížit, zmapovat, proměřit ať to klidně udělá a pokud tím naplní podmínky pro zveřejnění v cestách za tmou ať to tam zveřejní.
V. K.Pokud mluvím za sebe ( lokalita Loděnice-Bubovice)nenazval bych své jednání ani projektem a ani konkurencí k "cestám za tmou". Prostě je to místo pro mě a pár kolegů přijatelné a proto jsme ho sem dali pro ty, kteří neví kam jet a mají to blízko, případně by se chtěli i náhodně při pozorování setkat. Řekněme je to místo s vyšší pravděpodobností nočního výskytu astronomů-amatérů. Samozřejmě pokud ho chce kdokoli nějak lépe přiblížit, zmapovat, proměřit ať to klidně udělá a pokud tím naplní podmínky pro zveřejnění v cestách za tmou ať to tam zveřejní.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Mapa pozorovacích míst
Podmínky k uveřejnění v "Cestách za tmou" nejsou nijak striktní. Jsou napsány spíš proto, aby návštěvníkovi bylo jasné, v čem projekt spočívá.
Budu rád, když do projektu kdokoli přispěje nebo když se tento projekt spojí s jiným podobným, protože jde o to, aby taková internetová stránka vůbec existovala.
V. K.
Budu rád, když do projektu kdokoli přispěje nebo když se tento projekt spojí s jiným podobným, protože jde o to, aby taková internetová stránka vůbec existovala.
V. K.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Mapa pozorovacích míst
vla napsal: Nechce se mi dělat místní mapku světelného znečistění, nákresy horizontu, fotky bůhvíčeho, atd. Stejně lze předpokládat, že nikdo nebude na běžné pozorování jezdit přes půl republiky a kdo má dané místo relativně v dosahu tak se přijede podívat a buď se mu tam bude líbit, nebo ne, rovněž to co někomu vyhovuje se jinému vůbec líbit nemusí. Takovéto jednoduché typy snad stačí, stejně se evidentně nikdo za uplynulé období k ničemu lépe zpracovanému nepřinutil a příspěvky typu souhlasím (prosím nebrat konkrétně a osobně), uděláme to atd. přinesou ještě míň. Rád bych ještě na toto reagoval.
Předpokládám že málokdo bude chtít o svém stanovišti něco podrobně psát a dělat mapky a pod.
Na druhé straně mně napadlo, že by se snad našla řada lidí, kteří by byli ochotni dát na web aspoň to základní info, jak navrhuje vla, a s pomocí dalších by se už dalo do kupy více.
Co se mně týče, mohu v tom hodně pomoct. Např. pokud by měl někdo k nějaké lokalitě fotky a neměl je kam dát, určitě by je šlo dát ke mně a tudíž byste je třeba posílali mailem. Naopak mapky a krátký popis určitě zvládnete sami že?

No nechám se překvapit. I kdyby z toho nic nebylo, já ještě každopádně něco stvořím..
Předpokládám že málokdo bude chtít o svém stanovišti něco podrobně psát a dělat mapky a pod.
Na druhé straně mně napadlo, že by se snad našla řada lidí, kteří by byli ochotni dát na web aspoň to základní info, jak navrhuje vla, a s pomocí dalších by se už dalo do kupy více.
Co se mně týče, mohu v tom hodně pomoct. Např. pokud by měl někdo k nějaké lokalitě fotky a neměl je kam dát, určitě by je šlo dát ke mně a tudíž byste je třeba posílali mailem. Naopak mapky a krátký popis určitě zvládnete sami že?

No nechám se překvapit. I kdyby z toho nic nebylo, já ještě každopádně něco stvořím..
Mapa pozorovacích míst
Ako sa da zistit presna poloha nejakeho miesta.Da sa to aj nejako inak,ako autom s GPS?
Mapa pozorovacích míst
GPS souřadnicová síť je dnes na skoro každé turistické mapě, a to běžně v systému WGS 84. Rovněž v tomto systému pracují různé GPS přístroje v cenách od 3500Kč. Chtěl bych jen upozornit, že souřadnice v systému WGS 84 nejsou přesně ty zeměpisné souřadnice, které se používájí v astronomických výpočtech, i když si jsou velmi blízké. ( velmi zjednodušeně je základní rozdíl v tom,že družicový systém vychází z těžiště , zatímco klasický ze středu geoidu)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Mapa pozorovacích míst
Mne ide o to ze by som chcel tiez popisat moje pozorovacie stanovisko a tam by som chcel uviest aj presne suradnice tohoto miesta.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Mapa pozorovacích míst
No tak odpověď už si dostal.
1) prohlédnout si turistické mapy
2) využít mapu v počítači
3) koupit GPS
4) pozvat někoho s GPS
1) prohlédnout si turistické mapy
2) využít mapu v počítači
3) koupit GPS
4) pozvat někoho s GPS
Mapa pozorovacích míst
Na turistických mapách 1:50000 (KČT) jsou zeměpisné šířky a délky po 5´a kilometrová síť S42, na novějších mapách (po 1998?) už očíslovaná, takže dopočítat přesnější souřadnice není problém