Mapa pozorovacích míst

Pozorovací techniky, odkazy na stránky s pozorováním, umělé družice, ufo a vůbec veškerá pozorování, která se jinam nehodí
vla

Mapa pozorovacích míst

Příspěvek od vla »

A nestačilo by to udělat jako jsem to vytvořil já s Psionem, dát do "setkání" mapku kam jezdíme a kdo chce může stavit? Nechce se mi dělat místní mapku světelného znečistění, nákresy horizontu, fotky bůhvíčeho, atd. Stejně lze předpokládat, že nikdo nebude na běžné pozorování jezdit přes půl republiky a kdo má dané místo relativně v dosahu tak se přijede podívat a buď se mu tam bude líbit, nebo ne, rovněž to co někomu vyhovuje se jinému vůbec líbit nemusí. Takovéto jednoduché typy snad stačí, stejně se evidentně nikdo za uplynulé období k ničemu lépe zpracovanému nepřinutil a příspěvky typu souhlasím (prosím nebrat konkrétně a osobně), uděláme to atd. přinesou ještě míň.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Zdenek F.

Mapa pozorovacích míst

Příspěvek od Zdenek F. »

Já myslím, že by to určitě stačilo a svému účelu plně posloužilo. Co takhle založit ve fóru "Pozorování" sekci "Místa k pozorování" a tam příspěvky tohoto typu uchovávat? Co topic, to jedno místo. Pak bude možné přidávat i komentáře nebo aktuální plány na pozorování a přesto zůstane zachovaná nějaká základní struktura. Co myslíte?
Zdeněk F.
lubomir

Mapa pozorovacích míst

Příspěvek od lubomir »

no tak teda uz konecne podme do toho
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
MaG
Kontaktovat uživatele:

Mapa pozorovacích míst

Příspěvek od MaG »

Zdenek F. napsal: Já myslím, že by to určitě stačilo a svému účelu plně posloužilo. Co takhle založit ve fóru "Pozorování" sekci "Místa k pozorování" a tam příspěvky tohoto typu uchovávat? Co topic, to jedno místo. Pak bude možné přidávat i komentáře nebo aktuální plány na pozorování a přesto zůstane zachovaná nějaká základní struktura. Co myslíte?
OK už to píšu Shodamovi. Tohle se mi zdá nejrozumnější.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
lubomir

Mapa pozorovacích míst

Příspěvek od lubomir »

super
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
MaG
Kontaktovat uživatele:

Mapa pozorovacích míst

Příspěvek od MaG »

Já bych tak nadšený nebyl Kolik lidí by asi přispělo? No necháme se překvapit..

Podstatné je nezanášet tam diskuze typu "já jedu dnes tam a tam, kdo jede se mnou". Předpokládá se že tam bude jen popis a popřípadě diskuze co by se do něj mohlo přidat - viz. někdo tam pojede, něco nafotí a poskytne to.

Domluva kdo am pojede patří do "Astronomická setkání"..
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
VK

Mapa pozorovacích míst

Příspěvek od VK »

Jakým způsobem bude tento projekt propojen s projektem "Cesty za tmou" - http://sweb.cz/vladimir.kocour/cestyza/cestyza.htm ? (pokud vůbec)

V. K.
vla

Mapa pozorovacích míst

Příspěvek od vla »

VK napsal: Jakým způsobem bude tento projekt propojen s projektem "Cesty za tmou" - http://sweb.cz/vladimir.kocour/cestyza/cestyza.htm ? (pokud vůbec)

V. K.Pokud mluvím za sebe ( lokalita Loděnice-Bubovice)nenazval bych své jednání ani projektem a ani konkurencí k "cestám za tmou". Prostě je to místo pro mě a pár kolegů přijatelné a proto jsme ho sem dali pro ty, kteří neví kam jet a mají to blízko, případně by se chtěli i náhodně při pozorování setkat. Řekněme je to místo s vyšší pravděpodobností nočního výskytu astronomů-amatérů. Samozřejmě pokud ho chce kdokoli nějak lépe přiblížit, zmapovat, proměřit ať to klidně udělá a pokud tím naplní podmínky pro zveřejnění v cestách za tmou ať to tam zveřejní.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
VK

Mapa pozorovacích míst

Příspěvek od VK »

Podmínky k uveřejnění v "Cestách za tmou" nejsou nijak striktní. Jsou napsány spíš proto, aby návštěvníkovi bylo jasné, v čem projekt spočívá.

Budu rád, když do projektu kdokoli přispěje nebo když se tento projekt spojí s jiným podobným, protože jde o to, aby taková internetová stránka vůbec existovala.

V. K.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Mapa pozorovacích míst

Příspěvek od MaG »

vla napsal: Nechce se mi dělat místní mapku světelného znečistění, nákresy horizontu, fotky bůhvíčeho, atd. Stejně lze předpokládat, že nikdo nebude na běžné pozorování jezdit přes půl republiky a kdo má dané místo relativně v dosahu tak se přijede podívat a buď se mu tam bude líbit, nebo ne, rovněž to co někomu vyhovuje se jinému vůbec líbit nemusí. Takovéto jednoduché typy snad stačí, stejně se evidentně nikdo za uplynulé období k ničemu lépe zpracovanému nepřinutil a příspěvky typu souhlasím (prosím nebrat konkrétně a osobně), uděláme to atd. přinesou ještě míň. Rád bych ještě na toto reagoval.

Předpokládám že málokdo bude chtít o svém stanovišti něco podrobně psát a dělat mapky a pod.
Na druhé straně mně napadlo, že by se snad našla řada lidí, kteří by byli ochotni dát na web aspoň to základní info, jak navrhuje vla, a s pomocí dalších by se už dalo do kupy více.

Co se mně týče, mohu v tom hodně pomoct. Např. pokud by měl někdo k nějaké lokalitě fotky a neměl je kam dát, určitě by je šlo dát ke mně a tudíž byste je třeba posílali mailem. Naopak mapky a krátký popis určitě zvládnete sami že?
:D

No nechám se překvapit. I kdyby z toho nic nebylo, já ještě každopádně něco stvořím..
Maros

Mapa pozorovacích míst

Příspěvek od Maros »

Ako sa da zistit presna poloha nejakeho miesta.Da sa to aj nejako inak,ako autom s GPS?
MilAN
Věk: 76

Mapa pozorovacích míst

Příspěvek od MilAN »

GPS souřadnicová síť je dnes na skoro každé turistické mapě, a to běžně v systému WGS 84. Rovněž v tomto systému pracují různé GPS přístroje v cenách od 3500Kč. Chtěl bych jen upozornit, že souřadnice v systému WGS 84 nejsou přesně ty zeměpisné souřadnice, které se používájí v astronomických výpočtech, i když si jsou velmi blízké. ( velmi zjednodušeně je základní rozdíl v tom,že družicový systém vychází z těžiště , zatímco klasický ze středu geoidu)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Maros

Mapa pozorovacích míst

Příspěvek od Maros »

Mne ide o to ze by som chcel tiez popisat moje pozorovacie stanovisko a tam by som chcel uviest aj presne suradnice tohoto miesta.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Mapa pozorovacích míst

Příspěvek od MaG »

No tak odpověď už si dostal.

1) prohlédnout si turistické mapy

2) využít mapu v počítači

3) koupit GPS

4) pozvat někoho s GPS
slavan

Mapa pozorovacích míst

Příspěvek od slavan »

Na turistických mapách 1:50000 (KČT) jsou zeměpisné šířky a délky po 5´a kilometrová síť S42, na novějších mapách (po 1998?) už očíslovaná, takže dopočítat přesnější souřadnice není problém
Odpovědět