Večer 5 listopadu aneb stopy letadel..

Pozorovací techniky, odkazy na stránky s pozorováním, umělé družice, ufo a vůbec veškerá pozorování, která se jinam nehodí
A.K.

Příspěvek od A.K. »

Rudy napsal:
Krasne snimky! Z toho by sa dal poskladat pekny kalendar. Neuvazoval si o tom? Myslim to vazne.

RudyO tom jsem opravdu neuvažoval. Možná jen nějaký home made jako dárek pod stromeček, na to už jsem pomyslel, trocha barvy do tiskárny a je to Ale díky za pochvalu ;)

to Tomkk: No taky nejsem žádný nadšenec pruhů letadel na obloze, ale v tomhle případě prostě nešlo odolat. V určitých chílích s určitou výškou slunce a z celkovou kompozicí je to prostě něco jiného než jen "pruh na obloze". ;)
Aleš Knobloch -- Astronomické informace -- AstroVIEW (web ve vývoji)
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Heh koukám, že kalendář se bude dělat ze snímků A.K.

Už jsem se lekl, že by na to někdo potřeboval moje :-)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
A.K.

Příspěvek od A.K. »

MaG napsal:
.... Už jsem se lekl, že by na to někdo potřeboval moje :-)Jen se nelekej, vždyť ty by sis to taky zasloužil ;)
Aleš Knobloch -- Astronomické informace -- AstroVIEW (web ve vývoji)
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Roman Maňák se "nudil" - tomu říkám klika. Ještě by měl napsat, zda si všim, že nějaké letadlo zrovna k Měsíci letí nebo fakt fotil jen tak...

http://astrox.wz.cz/pozorovani/2004/mes_kond.html
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Rudy

Příspěvek od Rudy »

Nadhera! To sa niekto vedel narodit. Pozeram na Mesiac uz niekolko rokov, ale toto som este nevidel.
Rudy BASE ( Bojnice Amateur Space Ear ) "To invent, you need a good imagination and a pile of junk" - Thomas Alva Edison
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Tohle není zas nic až tak neobvyklého. Stopa "trefí" Měsíc celkem často. Většinou po obloze "pluje" větrem ve vyšších vrstvách atmosféry, takže na Měsíc doleze i když letadlo proletělo kousek vedle. Je fakt, že dotyčný ale viděl i letadlo, jen nestihl vyfotit. To už je větší rarita a zatím jsem neměl to štěstí. Narozdíl od přeletů ISS a podobných objektů se známou drahou toto nelze předpovědět.

Já mám zase husy:

(ale to asi znáte, je to už starší snímek)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

A jak víš že to jsou husy ? ;D

Snímek je to sice již známý (pro mě) ale taky velmi povedený..
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

MaG napsal: A jak víš že to jsou husy ? ;D

No, na 100% to samozřejmě nevím, ale dá se to předpokládat z tvaru formace a faktu, že tím směrem je obora s rybníky. Měsíc byl tou dobou ještě nízko nad obzorem a ptáci tedy sice relativně nízko, ale daleko. Mě tehdy vyšla přibližným výpočtem (za předpokladu že to jsou husy) vzdálenost okolo 3-5km.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

MMys napsal:

No, na 100% to samozřejmě nevím, ale dá se to předpokládat z tvaru formace a faktu, že tím směrem je obora s rybníky. Měsíc byl tou dobou ještě nízko nad obzorem a ptáci tedy sice relativně nízko, ale daleko. Mě tehdy vyšla přibližným výpočtem (za předpokladu že to jsou husy) vzdálenost okolo 3-5km.
Nemusis sa este raz narodit aby si nieco take videl. Poviem to takto: byvam v letovej zone, kde na oblohe vidno prakticky stale nejake lietadlo, bezne je ich tam aj 5 naraz. Je to letova trasa nad Senicou. Takze tych ciar po liatadlach je tam dost na to, ze ked vychadza a zapada mesiac, urcite sa strafi do tejto stopy. Takze staci zajst pod takuto letecku krizovatku, dat pointovat kameru a uspech sa dostavi.
HlavaXXII

Příspěvek od HlavaXXII »

ked som bol v brne na hvezdárni pozorovať prechod venuše pred slnkom tak tam takisto preletel eroplan. ak to zaznamenávali, tak by to tam mali mať. no, ale nie je to iss, že fun tomas?? :-)
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

HlavaXXII napsal: ked som bol v brne na hvezdárni pozorovať prechod venuše pred slnkom tak tam takisto preletel eroplan. ak to zaznamenávali, tak by to tam mali mať. no, ale nie je to iss, že fun tomas?? :-)Nie ale ako si pocul, tie eroplany sa tazko predvidaju a su teda o to narocnejsie na zachytenie. Zachytis ich len statisticky pod hustym koridorom. Na druhej strane daj vyhladat do Googla informacie o ISS a prechode niecoho. Zistis, ze ta venusa nie je jedina snimka a dokonca ako taka ani nie prva. Nejaky frajeri odfotili satelit pri prechode Merkura (len neviem ci ISS alebo MIR).
mail to:fun2mas(at)gmail.com
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

Pavuk_ napsal: ... Je to letova trasa nad Senicou. Takze tych ciar po liatadlach je tam dost na to, ze ked vychadza a zapada mesiac, urcite sa strafi do tejto stopy. Takze staci zajst pod takuto letecku krizovatku, dat pointovat kameru a uspech sa dostavi.To je vlastne dovod, preco mam na fotkach robenych u rodicov (pekna tmava obloha) tolko ciar od lietadiel. Bezne na 30 minutovej snimke najdes aj 4 - 5 kusov. Hotova pohroma, tam sa neoplati fotit sirokouhle fotky.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
lubomir

Příspěvek od lubomir »

no posledna doba je bohata na hala ,a bocne slnka
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

FunTomas napsal:
To je vlastne dovod, preco mam na fotkach robenych u rodicov (pekna tmava obloha) tolko ciar od lietadiel. Bezne na 30 minutovej snimke najdes aj 4 - 5 kusov. Hotova pohroma, tam sa neoplati fotit sirokouhle fotky.
Taky me to s..e. Kdo to ma pak z toho retusovat. Posledni rok jsem zacal aplikovat metodu zakryvani tubusu, kdy se neco blizi. Preventivne. Ver mi, ze i tady u HK se daji chytit na kinofilm pri ohnisku 1m za trictvrte hodiny i dve. Neni to sice pravidlem, ale ani nijak velkou vyjimkou. U sirokouhlych snimku je to se zakryvanim horsi. Abys nemel zakryto celou dobu expozice ;D
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

To jen dokresluje moje zážitky z výletů za tmavou oblohou v září.
Milan mě vzal nejdřív na setkání kdesi u Okřešic, tedy zhruba 10 km JZ od Ještědu. Obloha poměrně dost tmavá, hlavně některé směry. Ale těch letadel. Udělal jsem tam pak za pokročilého soumraku aspoň nějaké fotky sbíhajících se stop letadel, když nic jiného fotit nešlo. Nakonec se mi tam povedla i hodinová expozice točícího se pólu, přes niž přešla jen dvě letadla a moc se nezachytila. Dál mi vyšla i expozice půl hodiny v nadhlavníku.
Podruhé jsme o týden později jeli na Jizerku (mezi Jizerkama a Krkonošema) a tam už to bylo v pohodě. Letadla sice lítala taky, ale nedělala za sebou stopy. Takže jsem během expozice jen lítal s krytkou - spíš kvůli autům co sem tam projela kolem, než kvůli letadlům. Takže jsem po asi 35 minutách měl 30-min expozici :-)
Odpovědět