Příspěvky z tématu o Koňské hlavě:
Pavuk:
zaznam z poz.denniku:
http://www.maxmedia.sk/privat/pavuk/poz ... _29-01.php
V piatok 28.10 sme s Myzerom vyrazili na opekacku na hvezdaren do Sobotista.
Reflexne hmloviny v M45 – specialne sme sa s Myzerom sustredili na reflexne hmloviny v Plejadach. Pockali sme si az budu kulminovat a skumavo sme si obaja prezreli pole pri 62x/1.1st. ako aj triedrami.
Vsimli sme si zaumave javy (tri “zlozky” hmlovitosti M45):
1) pokial sa v zornom poli nachadzali slabe hviezdy, obloha medzi nimi sa zdala byt ovela tmavsia ako mimo nich. V pripade M45 to vyzeralo tak, ze pokial som otocil dalekohlad kusok za okraj hviezdokopy, jas pozadia stupol a javilo sa to akoby Plejady lezali uprostred tmavej hmloviny (podobny efekt sme si vsimli, ked sme na konci pozorovania zazli svetli pri dome, obloha okamzite “stmavla” a hviezdy sa zdali byt este jasnejsie. Ked sme zhasli, bolo vidno ako obloha svieti a kontrast poklesol.).
2) Druhy efekt, ktory som si vsimol, bolo male zahmlenie okulara), pokial som sa dlhsie dival (alebo slaba lokalna vysoka oblacnost). Prejavovalo sa to iba na jasnych hviezdach.
3) Posledny efekt, ktory som videl bol, ze od hviezdy Merope sa tiahol jasnejsi oval kometarneho vzhladu, ktory bol o nieco jasnejsi ako ostatne prejavy hmlovitosti (ktore priamo nesuvisia s M45). O pravosti tohto ukazu ma presvecilo viditelne zjasnenie v tomto ovale, ktore bolo jasnejsie ako okolie a kometarny vzhlad zjasnenia, ktore bolo nezavisle od polohy v okulara.
Pri pozorovani treba byt velmi obozretny a dokazat odlisit typ hml.1 a 2 od 3 (ak je typ 3 vidno).
Pozorovanie sme zopakovali 2.noc triedrom 20x60 s rovnakym vysledkom. Avsak pokial pozorovatel nevie, co ma ocakavat, pravdepodobne tento ukaz prehliadne alebo ho nebude povazovat za hmlovinu pri Merope. Reflexna hlovina okolo Merope je typickym prikladom objektu, ktoreho celkova jasnost je relativne vysoka, ale vzhladom na velku plochu, je jeho viditelnost velmi zavisla od podmienok (tmavosti oblohy).
MaG:
Pozn. k mlhovině u Merope. Ve dvacítce jsem ji pozoroval zatím vždy, kdy byla MHV nad 5,5 mag. Lépe nad 6. Jeví se jako rozšiřující se nenapadný mlhavý flek, možná trochu hruškovitého tvaru, který je dobře vidět zvláště při mírných pohybech zorným pole, kdy se pohybuje zároveň s hvězdami. U ostatních hvězd často pozoruji onen mlhavý oblak kolem, ale nejspíš nepůjde o nic jiného než o lesk na optice.
Vasek:
Jinak reflexní.mlhovina v kuřátkách byla parádní, přesně jak popisuješ, trochu kuželovitého tvaru.
Pavuk:
MaG napsal:
Pozn. k mlhovině u Merope. Ve dvacítce jsem ji pozoroval zatím vždy, kdy byla MHV nad 5,5 mag. Lépe nad 6. Jeví se jako rozšiřující se nenapadný mlhavý flek, možná trochu hruškovitého tvaru, který je dobře vidět zvláště při mírných pohybech zorným pole, kdy se pohybuje zároveň s hvězdami. U ostatních hvězd často pozoruji onen mlhavý oblak kolem, ale nejspíš nepůjde o nic jiného než o lesk na optice.Zaujmave, tak preco sa vseobecne povazuje za obtiazny objekt, ked ho vidno uz od 5.5mag ?
MaG:
Abych řekl pravdu, nevím. Teprve tento podzim jsem se na Plejády pravidelně díval větším dalekohledem (20 a 30 cm) a prostě jsem ji tam vždy viděl, krom jednoho pozorování. Dovolím si poznamenat, že laik si jí všimne dobře až při MHV min. 6,5 mag. Tak asi tak.