Zvláštní a nestandardní úkazy a pozorování

Pozorovací techniky, odkazy na stránky s pozorováním, umělé družice, ufo a vůbec veškerá pozorování, která se jinam nehodí
Odpovědět
bzucino

Příspěvek od bzucino »

Zle som sa bvyjadril, nemyslel som hlavou ako castou tela, ale hlavou ako ocami, ocnymi gulami. A za druhe... ako vies ze si hlavou nepohol? Taketo pohyby su plne automaticke a ked a ta dakto spyta, ci si pohol hlavou alebo nie, tak casto ani nevies povedat...
Myzer

Příspěvek od Myzer »

Tak z tohto uhla pohladu je to zase opacne. :bomb:

Ved aj teraz ked si predstavim ze nieco leti zo 70 st. smerom dole hlavou trochu pohnem /a teda s nou i ocami/, aj ked minimalne. :-/

Teda, uz si pripadam ako na lekarskom vysetreni. ;)
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

bzucino napsal: ..a mozes uvidiet dajaku machulu na oblohe.Teda já jsem tak rád, že jsem Čech, protože tahle věta mě fakt dostala ;D Něco tak úžasně krásného může stvořit jen slovenština. Díky za to!

Jinak to přirovnání jasu k okraji M31 je velmi trefné. Nebylo to bůhvíjak jasné, ale ještě to bylo dobře zřetelné i na nebi MHV 5 a mělo to rovnoměrný jas (všude stejný).

Teorie rozplizlého meteoru nebo komety mě vadí - vidět to dvakrát brzy po sobě by musela být klika.

Teorie "sklivec" zní zajímavěji. Koneckonců já to narozdíl od Myzera viděl na střeše domu na náměstí. Do očí mi však určitě nemohla svítit jediná přímá lampa, protože všechny byly schovány za okrajem domu. Je to taková asi 50 m dlouhá střecha a já pozoroval uprostřed ní. Bylo to relativně temné místo na to že to bylo uprostřed České Lípy.
Teoreticky připadá v úvahu jedině samotná věž radnice. Ta osvětlená byla (nasvícená) ale nevím nevím. Nic lepšího mě ale nenapadá.

Ještě jednou dík za tu machulu (co by to asi mohlo být česky?)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

MaG napsal: Ještě jednou dík za tu machulu (co by to asi mohlo být česky?)Kaňka
mail to:fun2mas(at)gmail.com
bzucino

Příspěvek od bzucino »

MaG napsal:
Teorie rozplizlého meteoru nebo komety mě vadí - vidět to dvakrát brzy po sobě by musela být klika.

Otazka potom znie... co moze vysvetlit to, ze si videl daco dvakrat tesne po sebe a inokedy nie? Mna nic nenapada.
bzucino

Příspěvek od bzucino »

MaG napsal:
Teorie "sklivec" zní zajímavěji. Koneckonců já to narozdíl od Myzera viděl na střeše domu na náměstí. Teoreticky připadá v úvahu jedině samotná věž radnice. Ta osvětlená byla (nasvícená) ale nevím nevím. Nic lepšího mě ale nenapadá.

A co takto vlastne cervene svetlo? To je dalsi zdroj osvetlenia, sice slaby, ale vsadepritomny. Na druhu stranu sa domnievam, ze takyto ukaz by mal by bezne pozorovany, ak priamo suvisi s okom. Skuste si predstavit, ako musi svetlo osvetlit nehomogenitu v sklivci a kam sa vam tato nehomogenita zobrazi na oko. Myslim, ze to kladie iste naroky na zdroj osvetlenia.
Myzer

Příspěvek od Myzer »

Cervenu baterku som este nemal. To boli zaciatky, mal som iba obycajnu /taku velku od auta/ a tu som pri pozorovani oblohy narozdiel od citania z map radsej zhasinal. ;D

Ale vazne. Cervenu baterku nikdy nenechavam zapnutu /alebo ju dam na chvilu do vrecka/ ak necitam z map alebo pod. Takze to v mojom pripade, teda aj v tom konkretnom pripade neprichadza do uvahy.

Nemohol to byt aspon teoreticky meteorit?
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
bzucino

Příspěvek od bzucino »

Myzer napsal:
Nemohol to byt aspon teoreticky meteorit?
Aby si ho videl, musel by byt bud extremne blizko (par sto metrov a velkost desiatky centimetrov) alebo extremne velky. Silne pochybujem, ze by si videl takyto flak a bolid s magnitudou -10 by si si nevsimol...
bzucino

Příspěvek od bzucino »

Dalsou temou mozu byt cierne meteory. Videl dakto daco take, comu sa da hovorit "cierny meteor"? Do roku 1980 o nich nebolo pocut a potom sa o nich zacalo hovorit -- asi z toho dovodu, ze ked dakto daco take videl, nechcel vyzerat ako debil pred ostatnymi.

Videl dakto z vas cierny meteor? Ako sa prejavoval, aky mal tvar, rychlost, atd.. aky bol dlhy? Bol rovny alebo isiel do zakruty? Nerobil nahodou sinusovku? Nerozdvojil sa? Nezmenil sa na normalny meteor?

Ake boli podmienky pozorovania? Bolo vlhko, po burke, alebo den predtym bol jasny? Bolo zamracene alebo jasno? MHV bola normalna, vynikajuca, alebo proste mlieko. Svietil Mesiac? nachadzali sa naokolo zdroje osvetlenia? Pozorovali ste sami alebo s dakym? Stalo sa tak pri sustavnom pozorovani oblohy alebo len pri prilezitostnom vzhliadnuti k hviezdam?

Nemohli to byt napriklad kusky pupavy, netopier, lietadlo bez svetiel? Dakto mohol vtipkovat a hadzat vam nad hlavou kamienky :-))) napriklad. Nesprevdazal let takehoto ukazu dajaky zvuk?
Kunzov

Příspěvek od Kunzov »

Padl tady netopýr - musím říct, že tohle mi přijde nejschůdnější...

Už jsem to viděl vícekrát, naposledy teď při maximu Perseid tři (!) takové fleky vedle sebe. Měli jasnost nějaké 4 magnitudy, zdály se rozmazané, plošné, svítili zvláštním naoranžovělým slabým světlem (mělo to dost teplý odstín), letělo to napříč celou oblohou zenitem a bylo to vidět z mého výhledu asi 10 vteřin. Měl sem tam stromy a vysoký dům, takže jsem neviděl celý průběh letu. To chování, vzhled a způsob letu odpovídá zhruba tomu co tu už bylo řečeno.

Vůbec sem nechápal o co jde, až sme s kámošema přisli na zajímevé vysvětlení. Pozorování probíhalo z tmavé části zahrady, nicméně v desetitisícovém městě s množstvím pouličních lamp (ač přímo vidět nebyly). Navíc jsme to viděli dva současně, čímž bych popřel teorii sklivce (pakliže mluvím o tom o čem vy). Taky sme se zhodli na tom, že to jakoby rotovalo. A co nás napadlo? Ptáci letící ve skupině pár desítek metrů nad zemí - v takovém případě je vidět jen cosi slabě svítícího, rozmazaného. Ta oranžová barva by mělo být světlo z lamp odražené od kmitajících křídel (dojem rotace). Rychlost plně odpovídá rychlosti letu nějakého ptáka.

Je to jen můj názor Co vy na to? Zajímá mě vaše mínění na tuto "teorii"
Pozoruju z Oderských vrchů. N 200/1000, R 70/700, CEL 12x70.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Zajímavé, ale:
nepamatuji se, že by to budilo dojem rotace.
nebyl to netopýr. Ti tam také létali a vždy dost kličkují.
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
kapo

Příspěvek od kapo »

Uz som videl zopar ciernych metasov, ale podla mna to bolo nieco v oku, lebo zretelne leteli v strede pola ineho pozorovatela a tak som ani neotravoval, ze som nieco videl..
Slovak Organisation for Space Activities
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Budete-li mít zájem, na Astroudálostech postupně uveřejním seriál o cestě za zatměním Slunce 2001, o krásách jižní oblohy a o možnostech pozorování nejbližších podobných úkazů.

Myslím, že se jedná o natolik nestandardní zážitky, že se to sem jako upozornění může hodit ;-)

Klikněte dole v příspěvku na odkaz na můj web...

Martin

kapo

Příspěvek od kapo »

Ja by som mal zaujem hlavne o krasy juznej oblohy.. Je to skvely napad.. :bandana:
Slovak Organisation for Space Activities
Myzer

Příspěvek od Myzer »

MaG napsal: Budete-li mít zájem, na Astroudálostech postupně uveřejním seriál o cestě za zatměním Slunce 2001, o krásách jižní oblohy a o možnostech pozorování nejbližších podobných úkazů.

Myslím, že se jedná o natolik nestandardní zážitky, že se to sem jako upozornění může hodit ;-)

Klikněte dole v příspěvku na odkaz na můj web...

Martin

A z coho budes cerpat o tej juznej oblohe? Bol si na druhej strane rovnika?
Odpovědět