Hvězdářská ročenka 2011

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Odpovědět
Algol77 (Jakub Koukal)
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od Algol77 (Jakub Koukal) »

Pochopil-li jsem to správně, z ročenky vymizel seznam důvěryhodných rojů od Vladimíra Znojila? V tom případě už běžnému uživateli zůstane pouze značně zjednodušující a nepoužitelný seznam od IMO, který se dá najít na netu a pak spousta nezaručených seznamů od různých jedinců:-(

P.S.: ročenku jsem už 6 let nekoupil (předtím od roku 1991 každý rok), takže se ptám, ať to nevypadá jako předčasná kritika:-) Je fakt, že papírová podoba je asi celkem přežitá, ale některé informace mají význam i v tištěné podobě, prostě kniha stále převažuje nad pdf...
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
Cassi

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od Cassi »

Tak jsem si ročenku koupil taky. Elektronická verze je obsahově víceméně stejná, jako předchozí ročníky. Papírová verze je značně osekaná. Mě se osobně líbila ročenka papírová, kde bylo vše pohromadě.

Dle mého názoru se to osekání provedlo víceméně pro potřeby demonstrátorů v kopulích - kteří z ročenky potřebují prakticky jen efemeridy při hledání objektů pomocí dělených kruhů na montáži. Všechno ostatní, co demonstrátor na Petřínské hvězdárně nepotřebuje dali do elektro verze - slabší komety, slabší meteorické roje, proměnné hvězdy.

Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Vlk

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od Vlk »

Jaksi mi to nedá, abych si nepřisadil. Kdykoli si vymyslím nějaký astronomický program (třeba před odjezdem na dovolenou), snažím se o co nejlepší domácí přípravu. Brousím tedy po Internetu a sháním efemeridy pro to, co mne zajímá. Nicméně i přesto se mi stává, že bych potřeboval vědět ještě cosi, nač jsem se předem nepřipravil. Řeším to v poslední době tím, že sebou tahám noťas s možností připojit se na Internet. Ve stanu to vypadá poněkud bizarně, ale proč ne.
Uvítal bych, kdyby zde někdo uveřejnil cosi jako seznam užitečných odkazů, co se dá kde dohledat.
Tím chci říci, že si člověk dneska dokáže sestavit jednorázovou ročenku (třeba jen pro dobu dovolené) sám a vytisknout si tabulky pro případ, že sebou nechce tahat notebook. Za starých časů se kromě ročenky hojně využival i Nautical Almanac, anebo podstatně dostupnější "astronomičeskyj ježegodnik". Když si představím námořního důstojníka, který má na triku navigaci a na lodi se podělal generátor, tak je jasné, že mu nezbude nic jiného, než vzít do ruky sextant a Nautical Almanac a počítat a počítat (baterky v kalkulačce mu třeba ještě nechcíply).
Jak tak čtu o té osekané ročence řekl bych, že se jedná o dost problematický kompromis mezi výdobytky moderní techniky a osvědčeným způsobem tisku příruček. Pdf soubor je mně v lese napytel, pokud nemám v čem přečíst CD. Byl bych tedy jednoznačně pro neosekanou ročenku.
Lukina

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od Lukina »

Ja jako uzivatel rocenky i internetu si mysli, ze rocenka mela urcity smysl v te verzi, co byla jeste loni. Viz. muj deda. Kupuje si ji uz o "pradavna" protoze nemel, nema a asi ani nebude mit internet a pocitac. Bavi ho vsak astronomie a pro jeho astronomii mu rocenka vlastne staci (kdyz ne, hledam a tisknu ja). Takhle dostane CDcko, ktere mu vlastne je samo o sobe k nicemu (maximalne si z nej muze udelat spektroskop, i kdyz jsou prej lepsi DVD) a ja budu muset tisknout materialy zase a jeste ve vetsim poctup, protoze to nebude mit. Chapu argumentaci, ze je to prezitek, ze je vsechno na netu, ale ten vsichni nemaji.

Na Vaclavaku v academii ji meli za 135 Kč? Možná 155 Kč? Takze nebrat a radsi si zajet do HaP a koupit sesitek s kompaktnim diskem a odpovedet si, jestli je to pro me vyhodne nebo ne.

Za co chvalim, jsou urcite graficke prvky v rocence, ktere se zmenily.

Jinak u me to zustava stejny jako loni. Kdyz budu obdarovan, budu rad, kdyz ne, kupovat nebudu.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
TH

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od TH »

Dnes mi nová HR přišla poštou. Podrobně jsem ji prošel a jako zásadní nedostatek, neboli změnu k horšímu jsem shledal vypuštění tabulky úkazů Jupiterových měsíců z tištěné podoby ročenky. Dále mne trochu rozladilo odtržení popisu fází Měsíce od tabulek pro jednotlivé měsíce v roce a jejich umístění do extra tabulky na konec kapitoly o Měsíci. Dřívější umístění údajů o hlavních fázích Měsíce pro daný kalendářní měsíc ve spodních partiích stránek bylo užitečnější.
Dalekohled + bino Baader = obraz viděný oběma očima současně, je fakt lepší ...
Kami
Věk: 48

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od Kami »

Tak mi včera dorazila Ročenka taky.Abych pravdu řekl,jsem trochu rozpačitej. Změn je tam o proti původní verzi plno,hlavně grafických. Na ty si snad člověk zvykne. Zatím jsem ročenku neštudoval důkladně a CD vůbec,z nedostatku včerejšího času,ale zásadní (aspoň pro mne) nedostatek vidím ve vymazání úkazů Jupiterových měsíců,jak už uvedl TH. Tato tabulka byla přehledná a člověk viděl hned jak si má pozorování naplánovat,když to bylo hned po ruce... Holt bude dodatečný tisk v práci. :-[
Daší větší nedostatky a zjištěné změny se ukáží až v průběhu roku při používání,zda vadí či ne.
Lidstvo přežilo mnoho zásadních změn a na změnu Ročenky si též časem zvykne. Jen zbyde pár rejpalů,jako já,kteří velké změny nemají moc rádi. ;D
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
m.i.x

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od m.i.x »

Zdravím diskutující. Myslím že se můžu označit za "architekta" letošní  podoby ročenky, takže cítím potřebu se k dané rozpravě vyjádřit. Podoba HR se změnila poměrně zásadně a je zcela jasné, že se najdou tací, kterým změny nebudou po chuti ... a dokonce je jasné, že budou daleko více slyšet než ti, kterým změny nevadí či jim dokonce vyhovují. Tak to prostě chodí. Na stranu druhou musím přiznat, že jsem počítal, že zrovna astro-fórum strhá HR2011 daleko hůř
Zdejší diskuse, stejně jako mnoho dalších ohlasů, naplno odhaluje dvě zásadní a otázky, které jsme museli řešit:
kdo si HR pořizuje
k čemu je HR vůbec dobrá

My si na ně navíc, na rozdíl od akademických diskusí, museli také nějak odpovědět a s výsledkem nést kůži na trh. Žádný průzkum na toto téma neexistuje a odpovědět je velmi nesnadné. Spektrum uživatelů ročenky je poměrně široké od profesionálů, přes amatéry různé úrovně až po lidi typu "můj děda" (jak zde kdosi psal). Je jasné, že sestavit ročenku pro tak různorodý vzorek "čtenářů" je obtížné. V otázce po smyslu existence HR zase nutně musí zaznít, že data v ní obsažená jsou vesměs nalezitelná ve spoustě jiných zdrojů (software, internet), čímž je zpochybňován vůbec smysl její existence. Půjde-li se na dřeň, tak Hvězdářská ročenka obecně může nabídnout v podstatě jenom dvě hodnoty: obrovskou tradici (tj. najdu tam již 80+ let to, co najdu a můžu se na to spolehnout - to jsme, pravda, trochu nabourali) a autorizovaná a lokalizovaná data. Z mnoha referencí víme, že i profesionál použije ročenku ne proto, aby si zjistil kdy zítra vyjde Měsíc (na to má SkyMap etc.), ale v okamžiku, kdy to má napsat do článku a chce si být jistý, že místo toho nekliknul na Slunce a nemá nastaveny souřadnice středního Konga. /příklad prosím berte s rezervou/

Při tvorbě ročenky jsme tedy vycházeli z následujících tezí, které částečně vysvětlují, jak ročník 2011 vypadá:
Profesionálové a obecně lidé, kteří se odborně zabývají astronomií nepoužívají HR jako hlavní zdroj informací o předmětu svého zájmu/pozorování. Pokud ano, tak vesměs jako referenci. "Svá" data hledají jinde a HR jim v tomto ohledu ucelený servis neposkytuje a z principu ani nemůže.
Profesionál a zdatný amatér se při přípravě pozorování stejně bez on-line zdrojů neobejde, takže je jedno, zda rozšířený obsah HR bude vytištěn nebo k dispozici digitálně (nehledě na to, že kvůli nalezení webu ročenky nemusí člověk obrátit půl místnosti nohama vzhůru:))
Lid obecný a začínající amatéři uvítají jednoduchou a dostupnou formu nalezení zcela základních dat na které se mohou spolehnout.
Tištěná ročenka by tedy měla být přehledná, graficky na soudobé úrovni, malá, lehká a levná (argument, "já bych si klidně připlatil" je v pořádku, ale dav jako celek se chová odlišně)
V tištěné ročence by měla být skutečně pouze základní data určená pro "polní použití". Planetky 17. mag a zákryty exoplanet tam opravdu nikdo nikdy seriozně hledat nebude.
Digitální verze nabízí obsah rozšířený pro vážnější pozorovatele a je doplňkovým (referenčním) zdrojem pro profesionály. /V tomto místě bych si dovolil malou osobní otázku: kdo z si nás nosí do kopule či "na louku" tištěnou HR - tj. nemá přípravu na nějakých papírech a v poznámkách? Kdo znás se tamtéž vydává bez notebooku nebo PDAčka? Moc by mě zajímalo, jak by taková anketa dopadla./
Digitální verze nabídne další možnosti v tisku nerealizovatelné: applety, hledání, možnost přístupu do starších vydání HR.
Je možné, že změny část uživatelů HR rozladí natolik, že si ji příště nepořídí. Další části při pohledu na ni definitivně dojde fakt, že ji vlastně už bohužel vůbec k ničemu nepotřebují.
Věříme že se najde minimálně stejně početná skupina lidí, kteří ji "objeví" a pro které byla dosud příliš odborná, složitá a nepřehledná.
Poslední dva body odpovídají úvaze, že lidé znalí v dnešní době ročenku používají radikálně méně, než v době před-počítačové a před-internetové a proto je obsah zejména tištěné HR třeba posunout spíše k širší veřejnosti, neboť tam má skutečně co nabídnout.

Zda a nakolik jsou tyto myšlenky správné nebo chybné se ukáže letos a zejména příští rok. Rozhodně to není patent na moudrost a podklady jsou skromné. Dají se získat výhradně zkušeností ... příkřeji řečeno: experimentem.

Samozřejmě budu rád za jakékoli další ohlasy, komentáře případně návrhy na zlepšení a upravu obsahu či formy HR. Buď zde, nebo na mailu rocenka zavinac observatory tecka cz.
Dvojitý astrograf Zeiss 18+20cm r.v. 1905, Zeiss Maksutov-Cassegrain 38cm '67, Meade LX200 16" (MARK), Kawasaki ZRX1100 ;]
Lukina

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od Lukina »

Diky za odpoved, budu ji tlumocit svemu dedovi, ktereho povazuji za dosti uvedomeleno amatera (ma pomerne hluboke znalosti, diky sve celozivotni praci), kteremu bude brzy 80 a internet ani PC jako svuj hlavni zdroj si porizovat nebude. Staci mu ta kalkulacka a rocenka. Ja jak jsem jiz psal, budu rad, kdyz budu obdarovan, ale mozna budu radsi, kdyz nebudu videt, jak se na ni jen prasi na polici, protoze soucasna podoba je pro me uz naprosto k nicemu a jak psal MilAN, tak kdyby nekdo udelal nejaky sumar ukazu na obloze v tistene verzi, abych si to mohl vzit na pole pri pozorovani, budu radsi a klidne za to dam odpovidajici sumu penez.
Newton 203/1200, dobson
Honza Ebr (honza42)

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

No nic, já si tu novou ročenku budu muset pořídit, když už to mixe donutilo napsat příspěvek na AF a pak jí teprve pořádně kritizovat Ale například pokud tam opravdu nejsou úkazy Jupiterových měsíců, tak to už nevim, co tam je tak úžasnýho, protože to byla po východech a západech planet nejužitečnější věc z praxe demonstrátora. Můj názor, že "stará" ročenka byla plná hovadin, který nikdo nepoužije, je známej a platí a pro zeštíhlení jsem byl vždycky všema deseti. Ale vyhodit zrovna něco z toho jednoho procenta, co vaši vlastní demonstrátoři skutečně používají?

Já se ale divim - no to je možná silný slovo, spíš bych se chtěl divit, kdyby to bylo poprvý - způsobu, jakym se ty změny dějou. I pominu-li zcela absurdní "vyhození" předchozího týmu, tak se to prostě událo ve zcela typickém "HaP" stylu. Najednou, potají, bez předchozí diskuze. Jasně, AF neni střecha český astronomie, ale je tady docela slušnej počet lidí, co ročenku používaj, nebylo by to logický místo, kde se jich zeptat, co by byli ochoni oželet a co by tam nechali? A když už teda na AF jste moc nóbl, co se třeba na krátký schůzce po večeru zeptat vlastních demonstrátorů? Ne, místo toho si to tam pečete tak dlouho, že do vydání se drtivá většina lidí nedozví, že nějaký změny budou. Po 80 letech.

Já vim, že mix neni velkej kamarád online diskuze, předevšim online diskuze se mnou ale tohle se prostě nedalo neříct.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
MilAN
Věk: 76

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od MilAN »

Já bych ceůkem souhlasil s m.i.x. em, kdyby se těch pravidel opravdu drželo. Jenže, k čemu jsou např. podrobné tabulky pro Slunce a Měsíc? Pracuje někdo se selenografickými souřadnicemi ? Ten kdo ano, určitě ví, kde je zjistí nebo spočítá. To samé pro Slunce. K čemu je tedy tabulka souřadnic pro Pluta, k čemu je tabulka elementů planetek, elementů komet? Bez dalšího výpočetního aparátu jesou k ničemu. Takže řeči, že ročenka je pro "normální lidi " moc neplatí. Těch věcí - detailů - tam lze nalézt více, ale to bychom byli v detailech a to zřejmě nepatří sem.

A nemyslím, si, že zde na AF je nějaké velké množství uživatelů HR - na to by se možná hodila anketa.

A pokud má HR sloužit demonstrátorům HaP Praha, potom by si mohli vytvořit nějaký svůj manuál - ktomu snad ročenka není určena.

Náklad současného ročníku je 1.300 ks - komu je tedy určena.?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
m.i.x

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od m.i.x »

Honza Ebr: Sice tě uznávám jako posledního žijícího punkera ;), což ovšem neznamená, že se do tebe neopřu, protože to co si napsal se mi nejen nelíbí, ale místy mě to dost možná uráží.
Do HR2011 se, prosím, koukni a pak kritizuj. Určitě toho najdeš spoustu a budeš mít na kritiku plné právo - místo toho, abys kritizoval jen z principu, že to udělal HaP.
Co se týče "absurdního vyhození předchozího týmu", tak za to bych ti v rozhovoru face-to-face jednu vrazil a omlouvá tě pouze to, žes HR ještě neviděl a proto nemáš nejmenší tuchu jak ten aktuální tým vlastně vypadá. Pro tvé info: Pavel Příhoda se vedení ročenky vzdal, protože v jeho věku a zdravotním stavu už to pro něj znamenalo přílišnou zátěž. Dále se změnil editor a sazeč, jinak nic.
V narážce na to že jsme se nezeptali vlastních demonstrátorů snad chceš říct, že jsme se nezeptali Tebe. To samozřejmě sorry. Vzhledem k tomu, že v kopulích provádím letos 20 let mě nechceš doufám obvinit z toho, že netuším, co chce demonstrátor od ročenky. To že ročenka není jen pro demonstrátory je snad zbytečné dodávat. Atd ... atd - mrkni do toho a pak kritizuj. Víš dobře že konstruktivní kritiku beru. Ale nekydej bahno. Nebo ti píchnu další člun! ;D

Milan (trochu konstruktivněji) - samozřejmě rozhodování co do tisku dát a co nedat při požadavku redukovat publikaci na polovinu až třetinu je strašně těžké. Zrovna tebou zmíněné selenografické souřadnice jsme dlouze diskutovali a vyšlo z toho, že by tam být prostě měly(ačkoli např. osobně neznám nikoho kdo by je k něčemu kdy použil). V otázkách co tisknout/netisknout jsme se spoléhali zejména na názor autorů jednotlivých kapitol, které považujeme za odborníky na dané téma. Jak jsem už psal, pokud se ukáže že něco opravdu chybí a něco jiného třeba přebývá, tak bude určitě možnost to vzít v potaz příště.

Lukina - Když to teď po sobě čtu, tak jsem se vyjádřil dost neobratně. Rozhodně jsem nechtěl napsat tak, že "děda" je protipól odborníka. Ten opak měl spíš vyjádřit, že zatímco u profi. astronomů a amatérů v podstatě víme nebo tušíme jak a k čemu HR používají, tak u této skupiny to víme jen velice málo. Rozhodně jsem to nemyslel nějak pejorativně.
Dvojitý astrograf Zeiss 18+20cm r.v. 1905, Zeiss Maksutov-Cassegrain 38cm '67, Meade LX200 16" (MARK), Kawasaki ZRX1100 ;]
MilAN
Věk: 76

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od MilAN »

Přidal jsem anketu, aby bylo jasné, kolik lidí , kteří čtou AF stránky, má a používá HR
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Lukina

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od Lukina »

To m.i.x: V pohode, ja to tak nebral. Jen me mrzi zmena (redukce) obsahu za nej. Ono je docela problem rozdelit kdo je profesional a amater. Ale chapu to...jen proste rikam, ze je urcita skupina lidi, ktera mela rocenku rada. V jeji stare podobe. Mozna jsou presny protipol Honzy Ebra, protoze verim, ze ti by ji hajili, davala jim cast z toho co treba jemu nabizi internet bez toho aby museli otravovat syny, dcery, vnoucata, pravnoucata...A chte nechte, tohle je zmena proti teto skupine ctenaru, mozna proti te kmenove skupine.
Newton 203/1200, dobson
Honza Ebr (honza42)

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Chci se mixovi (a jeho kolegům) omluvit, informace o výměně kolektivu byly dány určitým informačním šumem, ve skutečnosti je obměna jen malá. Na všem ostatním samzořejmě trvám :)
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Hvězdářská ročenka 2011

Příspěvek od Cztwerec »

bylo vhodnější, kdybybyla vydánaněkolikastránková brožura, kde by se dozvěděl, co, kdy, kde na obloze, a jaké zajímavé úkazy budou.Za nějakých 40 Kč by to určitě bylo prodejné a přineslo by to víc užitku.Pamatuji si, že něco podobného vycházelo(vychází?) a je to opravdu asi 15 A4 papírů dat ve slušném podání s přehledem nejdůležitějších úkazů nejen během roku, ale i do ledna toho následujícího.

Ano, spoléhám se na práci s PC, proto již od roku 1999 nekupuji ročenku...
Lectorem iustus...
Odpovědět