Moje úspěchy v pozorování Deepsky

Mlhoviny, hvězdokupy, galaxie, supernovy,...
Odpovědět
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Filtr UHC není úzkopásmový jako OIII. úzké pásmo je jedno kolem H-Alfa (v červené) ale pak je tam ještě pásmo kolem H-Beta a OIII a to je širké dost na to, aby byly vidět vpohodě hvězdy i mlhoviny. Samotný OIII či H-beta je opravdu úzkopásmový a chce to opravdu větší dalekohled. Zmiňovanou orlí mlhovinu jsem 210mm bez filtru nikdy neviděl, s UHC to zkusím.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
vla

Příspěvek od vla »

MMys napsal: Filtr UHC není úzkopásmový jako OIII. úzké pásmo je jedno kolem H-Alfa (v červené) ale pak je tam ještě pásmo kolem H-Beta a OIII a to je širké dost na to, aby byly vidět vpohodě hvězdy i mlhoviny. Samotný OIII či H-beta je opravdu úzkopásmový a chce to opravdu větší dalekohled. Zmiňovanou orlí mlhovinu jsem 210mm bez filtru nikdy neviděl, s UHC to zkusím.Já ji v blízkosti Prahy bez filtru nevidím nevidím ani v 355-tce, s filtrem paráda.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
MP

Příspěvek od MP »

MMys napsal: Filtr UHC není úzkopásmový jako OIII. úzké pásmo je jedno kolem H-Alfa (v červené) ale pak je tam ještě pásmo kolem H-Beta a OIII a to je širké dost na to, aby byly vidět vpohodě hvězdy i mlhoviny.
Ja vim, trochu jsem prehanel, ale stejne si myslim, ze orientace s triedrem prikrytym UHC filtrem bude dost obtizna - 50mm objektiv pochyta 17x mene svetla, nez 210mm zrcadlo. Ale zase je fakt, ze pri malem zvetseni triedru se da orientovat podle silnejsich hvezd - nejaka se v zornem poli vzdycky najde.

Kdyz mas 2" UHC, mohl bys nekdy kouknout na oblohu jenom tim filtrem, bez dalekohledu a napsat, jake hvezdy jeste vidis ? Docela by mne to zajimalo - kazdy si pak muze prenasobit zjistenou hv podle sveho dalekohledu.

Jinak s triedrem na dobrem stativu by take slo nejprve zamerit objekt podle hvezd a az potom prikryt objektiv ( nebo okular ) tim filtrem.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Luky

Příspěvek od Luky »

No vidím, že jsem tady rozpoutal diskusi o UHC filtru  :).
Nevím, jak u Vás, ale tady se dnes udělal jakýsi slabší opar, takže už to není ono. Včera teda bylo o hodně lepší počasí   ::).

Každopádně nevím, jestli by se našel takový nadšenec, který by si kupoval k triedru UHC filtr, když (jak už tady bylo řečeno) za stejnou cenu si můžu koupit nějaký dalekohled  :)
vla

Příspěvek od vla »

Luky napsal: No vidím, že jsem tady rozpoutal diskusi o UHC filtru  :).
Nevím, jak u Vás, ale tady se dnes udělal jakýsi slabší opar, takže už to není ono. Včera teda bylo o hodně lepší počasí   ::).

Každopádně nevím, jestli by se našel takový nadšenec, který by si kupoval k triedru UHC filtr, když (jak už tady bylo řečeno) za stejnou cenu si můžu koupit nějaký dalekohled  :)Problém je v tom, že bys k němu pro dané objekty potřeboval filtr.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Luky

Příspěvek od Luky »

No já nepotřebuju vidět nějaké slabé deepsky o magnitudě 8. a nižší... A je mi jasné, že s triedrem to ani nepůjde.

Ale jsem rád, že se mi semtam podaří najít něco, co jsem dřív neviděl. Většinou jsem se díval jen na M3, M13, M31, M42, atd.. No a teď jsem třeba našel tu kulovku M11 v Orlovi ;)
Myzer

Příspěvek od Myzer »

Doma mám vlastný Messierov katalóg, ktorý som si robil na PC z údajmi z rôznych kníh, poznámkami a obrázkami. Ako jednoduché ciele pre triéder mám vyznačené: M31,35,45,5,16,13,92,39,29,27,47,15,31,44,67,24,22,25,6,7,11,81.
Overené z vlastnej skúsenosti triédrom 7x50 a to ešte bez statívu.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Luky

Příspěvek od Luky »

Díky. Na všechno se zkusím postupně podívat. ;)
vasek

Příspěvek od vasek »

Některé výše uvedené M-ka jsem taky pozoroval, třebas ta M39 z Labutě je fakt pěkná. A přidal bych NGC 4665 a 6633 v Hadovi-pěkné kulovky, M5 jsem tam taky viděl.
Pozoroval jsem všechno 7x50 na tyto je to to pravé.
Lovu zdar! :)
Luky

Příspěvek od Luky »

OK. Přidal jsem si to do seznamu objektů, na které se zaměřím. Dneska už mi na pozorování nevýjde čas, ale určitě si udělám nějakou Deepsky noc, kdy si vezmu ten seznam s sebou a zkusím všechno najít. Budu si dělat poznámky, co a jak jsem viděl, a pak to zapíšu do deníku a sem na astrofórum. Jinak děkuji všem, kteří se zapojili do diskuse. ;)
koca

Příspěvek od koca »

Tak včera jsem kus noci strávil s triedrem v ruce a zkoušel hledat deepy podle atlasu Karkoschy. Kupodivu jsem jich našel celkem dost. To mě potěšilo a povzbudilo, protože tady v Ostravě je to z viditelností dost bída. Už se těším, až vypadnu někam na hory. :hi:
Když jsem projížděl kolem hvězdárny, tak jsem potkal asi 10aut které odbočovaly směrem k hvězdárně. Zdálky jsem tam viděl hromadu aut. Chudáci zaměstnanci, ti se museli pořádně zapotit.
Myslím, že media opět odvedl skvělou práci. Podařilo se jim zblbnou 2/3 republiky, a to nehovořím o zbytku světa. Nejpikantnější na tom je, že 1/2 z nich se doteď na oblohu snad nepodívala a o nějakém Marsu neměla ani tušení.
Např. jedna kolegyně v práci se nechala slyšet, že s manželem v noci pozorovala toho "Merkura", ale ničeho zvláštního si nevšimla. Ale prý to byla krásná romantická chvilka. Takže aspoň k něčemu to davové šílenství je.
Myzer

Příspěvek od Myzer »

Ja som sa včera dopočul v správach že astrológovia ;D teraz skúmajú ďalekohladmi Mars.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
peta

Příspěvek od peta »

je pravda, ze zpravy v tisku i televizi jsou primo neuveritelne... a mrzi me ze i ceska televize ci denik dnes, ktere mam jeste stale za seriozni, se blizi, nejen soucasnymi zpravami o marsu, stupidnimu bulvaru - kdyz si clovek prohledne hedlajny, stoji to zato :)

off topic:
nechci ani pomyslet co pak do nas nalejvaj za nesmysly o politice, ekonomice, oblibene EU atp. - o vecech, ktere mne bytostne nezajimaj a nemam "jejich" informace s cim konfrontovat... tak jako bezny laik netusi o co s marsem jde a vali oci: kurnik az za 60.000 let ho zase uvidim! pouhym okem! no to snad ne!! urraaa na hvezdarnu, ni o den pozdeji!! :)
petr(zavinac)fajkos.com
Luky

Příspěvek od Luky »

No je fakt, že šílenství asi nastalo na všech hvězdárnách. Např. včera mi přišel email od nějaké neznámé slečny... "Viděls to?? Bylo to super, že jo?"

A já jsem nechápavě odpověděl: "Co myslíte, jestli jsem viděl?"... "No přece to přiblížení Marsu. Tys to neviděl?"..

Spousta lidí prostě nedokáže ani pochopit, že to není nějaký jev, který trvá pár minut, a že Mars bude ještě v září docela pěkně svítit...

Takže den před opozicí byly hvězdárny určitě minimálně o polovinu prázdnější  ;D.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Ahoj Luky,

je příjemné číst tvé zkušenosti z pozorování. Připomíná mi to mé začátky a asi nikdo by nepochopil, proč tak blbneš s tím triedrem...

Podívám se doma, co sem to vlastně já všechno zvyklý pozorovat s triedrem.

Momentálně sem skončil na tom, že buď nemám čas, nebo sem prostě línej.

Sem zkrátka v mezidobí, kdy je astronomie na 2. koleji a já toužebně čekám na ty časy, kdy zas budu bláznit pod noční oblohou. K tomu by mi snad mohla pomoct jarní konstelace udělaných státnic ve spojení s Q4.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Odpovědět