Moje úspěchy v pozorování Deepsky
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Filtr UHC není úzkopásmový jako OIII. úzké pásmo je jedno kolem H-Alfa (v červené) ale pak je tam ještě pásmo kolem H-Beta a OIII a to je širké dost na to, aby byly vidět vpohodě hvězdy i mlhoviny. Samotný OIII či H-beta je opravdu úzkopásmový a chce to opravdu větší dalekohled. Zmiňovanou orlí mlhovinu jsem 210mm bez filtru nikdy neviděl, s UHC to zkusím.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MMys napsal: Filtr UHC není úzkopásmový jako OIII. úzké pásmo je jedno kolem H-Alfa (v červené) ale pak je tam ještě pásmo kolem H-Beta a OIII a to je širké dost na to, aby byly vidět vpohodě hvězdy i mlhoviny. Samotný OIII či H-beta je opravdu úzkopásmový a chce to opravdu větší dalekohled. Zmiňovanou orlí mlhovinu jsem 210mm bez filtru nikdy neviděl, s UHC to zkusím.Já ji v blízkosti Prahy bez filtru nevidím nevidím ani v 355-tce, s filtrem paráda.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
MMys napsal: Filtr UHC není úzkopásmový jako OIII. úzké pásmo je jedno kolem H-Alfa (v červené) ale pak je tam ještě pásmo kolem H-Beta a OIII a to je širké dost na to, aby byly vidět vpohodě hvězdy i mlhoviny.
Ja vim, trochu jsem prehanel, ale stejne si myslim, ze orientace s triedrem prikrytym UHC filtrem bude dost obtizna - 50mm objektiv pochyta 17x mene svetla, nez 210mm zrcadlo. Ale zase je fakt, ze pri malem zvetseni triedru se da orientovat podle silnejsich hvezd - nejaka se v zornem poli vzdycky najde.
Kdyz mas 2" UHC, mohl bys nekdy kouknout na oblohu jenom tim filtrem, bez dalekohledu a napsat, jake hvezdy jeste vidis ? Docela by mne to zajimalo - kazdy si pak muze prenasobit zjistenou hv podle sveho dalekohledu.
Jinak s triedrem na dobrem stativu by take slo nejprve zamerit objekt podle hvezd a az potom prikryt objektiv ( nebo okular ) tim filtrem.
Ja vim, trochu jsem prehanel, ale stejne si myslim, ze orientace s triedrem prikrytym UHC filtrem bude dost obtizna - 50mm objektiv pochyta 17x mene svetla, nez 210mm zrcadlo. Ale zase je fakt, ze pri malem zvetseni triedru se da orientovat podle silnejsich hvezd - nejaka se v zornem poli vzdycky najde.
Kdyz mas 2" UHC, mohl bys nekdy kouknout na oblohu jenom tim filtrem, bez dalekohledu a napsat, jake hvezdy jeste vidis ? Docela by mne to zajimalo - kazdy si pak muze prenasobit zjistenou hv podle sveho dalekohledu.
Jinak s triedrem na dobrem stativu by take slo nejprve zamerit objekt podle hvezd a az potom prikryt objektiv ( nebo okular ) tim filtrem.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
No vidím, že jsem tady rozpoutal diskusi o UHC filtru :).
Nevím, jak u Vás, ale tady se dnes udělal jakýsi slabší opar, takže už to není ono. Včera teda bylo o hodně lepší počasí ::).
Každopádně nevím, jestli by se našel takový nadšenec, který by si kupoval k triedru UHC filtr, když (jak už tady bylo řečeno) za stejnou cenu si můžu koupit nějaký dalekohled :)
Nevím, jak u Vás, ale tady se dnes udělal jakýsi slabší opar, takže už to není ono. Včera teda bylo o hodně lepší počasí ::).
Každopádně nevím, jestli by se našel takový nadšenec, který by si kupoval k triedru UHC filtr, když (jak už tady bylo řečeno) za stejnou cenu si můžu koupit nějaký dalekohled :)
Luky napsal: No vidím, že jsem tady rozpoutal diskusi o UHC filtru :).
Každopádně nevím, jestli by se našel takový nadšenec, který by si kupoval k triedru UHC filtr, když (jak už tady bylo řečeno) za stejnou cenu si můžu koupit nějaký dalekohled :)Problém je v tom, že bys k němu pro dané objekty potřeboval filtr.
Každopádně nevím, jestli by se našel takový nadšenec, který by si kupoval k triedru UHC filtr, když (jak už tady bylo řečeno) za stejnou cenu si můžu koupit nějaký dalekohled :)Problém je v tom, že bys k němu pro dané objekty potřeboval filtr.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
No já nepotřebuju vidět nějaké slabé deepsky o magnitudě 8. a nižší... A je mi jasné, že s triedrem to ani nepůjde.
Ale jsem rád, že se mi semtam podaří najít něco, co jsem dřív neviděl. Většinou jsem se díval jen na M3, M13, M31, M42, atd.. No a teď jsem třeba našel tu kulovku M11 v Orlovi
Ale jsem rád, že se mi semtam podaří najít něco, co jsem dřív neviděl. Většinou jsem se díval jen na M3, M13, M31, M42, atd.. No a teď jsem třeba našel tu kulovku M11 v Orlovi

Doma mám vlastný Messierov katalóg, ktorý som si robil na PC z údajmi z rôznych kníh, poznámkami a obrázkami. Ako jednoduché ciele pre triéder mám vyznačené: M31,35,45,5,16,13,92,39,29,27,47,15,31,44,67,24,22,25,6,7,11,81.
Overené z vlastnej skúsenosti triédrom 7x50 a to ešte bez statívu.
Overené z vlastnej skúsenosti triédrom 7x50 a to ešte bez statívu.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Některé výše uvedené M-ka jsem taky pozoroval, třebas ta M39 z Labutě je fakt pěkná. A přidal bych NGC 4665 a 6633 v Hadovi-pěkné kulovky, M5 jsem tam taky viděl.
Pozoroval jsem všechno 7x50 na tyto je to to pravé.
Lovu zdar!
Pozoroval jsem všechno 7x50 na tyto je to to pravé.
Lovu zdar!

OK. Přidal jsem si to do seznamu objektů, na které se zaměřím. Dneska už mi na pozorování nevýjde čas, ale určitě si udělám nějakou Deepsky noc, kdy si vezmu ten seznam s sebou a zkusím všechno najít. Budu si dělat poznámky, co a jak jsem viděl, a pak to zapíšu do deníku a sem na astrofórum. Jinak děkuji všem, kteří se zapojili do diskuse. 

Tak včera jsem kus noci strávil s triedrem v ruce a zkoušel hledat deepy podle atlasu Karkoschy. Kupodivu jsem jich našel celkem dost. To mě potěšilo a povzbudilo, protože tady v Ostravě je to z viditelností dost bída. Už se těším, až vypadnu někam na hory. :hi:
Když jsem projížděl kolem hvězdárny, tak jsem potkal asi 10aut které odbočovaly směrem k hvězdárně. Zdálky jsem tam viděl hromadu aut. Chudáci zaměstnanci, ti se museli pořádně zapotit.
Myslím, že media opět odvedl skvělou práci. Podařilo se jim zblbnou 2/3 republiky, a to nehovořím o zbytku světa. Nejpikantnější na tom je, že 1/2 z nich se doteď na oblohu snad nepodívala a o nějakém Marsu neměla ani tušení.
Např. jedna kolegyně v práci se nechala slyšet, že s manželem v noci pozorovala toho "Merkura", ale ničeho zvláštního si nevšimla. Ale prý to byla krásná romantická chvilka. Takže aspoň k něčemu to davové šílenství je.
Když jsem projížděl kolem hvězdárny, tak jsem potkal asi 10aut které odbočovaly směrem k hvězdárně. Zdálky jsem tam viděl hromadu aut. Chudáci zaměstnanci, ti se museli pořádně zapotit.
Myslím, že media opět odvedl skvělou práci. Podařilo se jim zblbnou 2/3 republiky, a to nehovořím o zbytku světa. Nejpikantnější na tom je, že 1/2 z nich se doteď na oblohu snad nepodívala a o nějakém Marsu neměla ani tušení.
Např. jedna kolegyně v práci se nechala slyšet, že s manželem v noci pozorovala toho "Merkura", ale ničeho zvláštního si nevšimla. Ale prý to byla krásná romantická chvilka. Takže aspoň k něčemu to davové šílenství je.
Ja som sa včera dopočul v správach že astrológovia ;D teraz skúmajú ďalekohladmi Mars.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
je pravda, ze zpravy v tisku i televizi jsou primo neuveritelne... a mrzi me ze i ceska televize ci denik dnes, ktere mam jeste stale za seriozni, se blizi, nejen soucasnymi zpravami o marsu, stupidnimu bulvaru - kdyz si clovek prohledne hedlajny, stoji to zato 
off topic:
nechci ani pomyslet co pak do nas nalejvaj za nesmysly o politice, ekonomice, oblibene EU atp. - o vecech, ktere mne bytostne nezajimaj a nemam "jejich" informace s cim konfrontovat... tak jako bezny laik netusi o co s marsem jde a vali oci: kurnik az za 60.000 let ho zase uvidim! pouhym okem! no to snad ne!! urraaa na hvezdarnu, ni o den pozdeji!!

off topic:
nechci ani pomyslet co pak do nas nalejvaj za nesmysly o politice, ekonomice, oblibene EU atp. - o vecech, ktere mne bytostne nezajimaj a nemam "jejich" informace s cim konfrontovat... tak jako bezny laik netusi o co s marsem jde a vali oci: kurnik az za 60.000 let ho zase uvidim! pouhym okem! no to snad ne!! urraaa na hvezdarnu, ni o den pozdeji!!

petr(zavinac)fajkos.com
No je fakt, že šílenství asi nastalo na všech hvězdárnách. Např. včera mi přišel email od nějaké neznámé slečny... "Viděls to?? Bylo to super, že jo?"
A já jsem nechápavě odpověděl: "Co myslíte, jestli jsem viděl?"... "No přece to přiblížení Marsu. Tys to neviděl?"..
Spousta lidí prostě nedokáže ani pochopit, že to není nějaký jev, který trvá pár minut, a že Mars bude ještě v září docela pěkně svítit...
Takže den před opozicí byly hvězdárny určitě minimálně o polovinu prázdnější ;D.
A já jsem nechápavě odpověděl: "Co myslíte, jestli jsem viděl?"... "No přece to přiblížení Marsu. Tys to neviděl?"..
Spousta lidí prostě nedokáže ani pochopit, že to není nějaký jev, který trvá pár minut, a že Mars bude ještě v září docela pěkně svítit...
Takže den před opozicí byly hvězdárny určitě minimálně o polovinu prázdnější ;D.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Luky,
je příjemné číst tvé zkušenosti z pozorování. Připomíná mi to mé začátky a asi nikdo by nepochopil, proč tak blbneš s tím triedrem...
Podívám se doma, co sem to vlastně já všechno zvyklý pozorovat s triedrem.
Momentálně sem skončil na tom, že buď nemám čas, nebo sem prostě línej.
Sem zkrátka v mezidobí, kdy je astronomie na 2. koleji a já toužebně čekám na ty časy, kdy zas budu bláznit pod noční oblohou. K tomu by mi snad mohla pomoct jarní konstelace udělaných státnic ve spojení s Q4.
je příjemné číst tvé zkušenosti z pozorování. Připomíná mi to mé začátky a asi nikdo by nepochopil, proč tak blbneš s tím triedrem...
Podívám se doma, co sem to vlastně já všechno zvyklý pozorovat s triedrem.
Momentálně sem skončil na tom, že buď nemám čas, nebo sem prostě línej.
Sem zkrátka v mezidobí, kdy je astronomie na 2. koleji a já toužebně čekám na ty časy, kdy zas budu bláznit pod noční oblohou. K tomu by mi snad mohla pomoct jarní konstelace udělaných státnic ve spojení s Q4.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod