No, a sme zase u toho..
Ono i při zv. 130 x je rozdíl, zda čučíte s tím zvětšením přes 130- mm objektiv nebo přes 300 mm objektiv...
P.S. Kdo nevěří, ať tam běžíí.. :)Ono já ty pásy občas vidím, jak se lehce mísí. Ale většinou ne.
Tím bych chtěl Jupiter v tématu o Saturnu uzavřít.
PS: příspěvek jsem upravil jelikož se neodeslal úplně.
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž FITS prohlížeč
PS: Na Jupiteru vidím jeho pásy, stíny měsíců, když to vyjde i GRS a to je asi tak vše. Žádné „kudrlinky“ jako na kresbách některých lidí (vždycky u nich žasnu Cheesy). Možná je to malým průměrem primárního zrcadla, možná „moravskoslezským ovzduším“. Nebo obojím dohromady.
A to se časem okouká.Na podrobnější detaily je kromě většího průměru, dobrého seeingu, řádné temperace a zkolimovaného teleskopu, potřeba taky trpělivost a hlavně zkušenosti. Poznal jsem, že až tak po jedné sezoně pozorování téže planety se člověk naučí vyždímat ze stejné optiky víceméně maximum.
A vraťme se k Saturnu...
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Ono i při zv. 130 x je rozdíl, zda čučíte s tím zvětšením přes 130- mm objektiv nebo přes 300 mm objektiv...
P.S. Kdo nevěří, ať tam běžíí.. Smiley
Stano 130mm průměrem se nechá vidět dost detailů na planetách. Dokonce i dalekohledem AD800 (průměr objektivu 56mm) se dalo rozpoznat na Jupiteru několik oblačných pásů a GRS. Saturn měl prstenec dobře viditelnej. 300mm zrcadlo ukáže samozřejmě o moc víc. Než byl takovej průměr optiky poprvé vyroben, tak menší dalekohledy učinily hodně objevů.
Kdy bys měl 6mm okulár, tak máš zvětšení 116x a to na Jupiteru už pár detailů uvidíš. I Saturn už bude zajímavej s prstencem a Měsíc stovky a stovky kráterů.
6 mm okulár mám, teď jsem ho dlouho nepoužíval, ale zase jsem ho po delší době našel, jen myslím, že s ním nebude příliš kvalitní pozorování. Zkusím ho na ten Saturn.
To denis.marc: No vidiš, budeš mít rozumné zvětšení. Taky záleží co to je za okulár. Jestli za 400Kč,- nebo aspoň trochu lepší. Určitě ale něco uvidíš. Zázraky nečekej, Saturn bude nizko nad obzorem. V refraktoru Zeiss AS 80/1200 vidim za dobrých podmínek při zvětšení 120x prsten naprosto zřetelně a ostře. Takové podmínky zatím nejsou. Pak dej vědět
Dneska jsem měl konečně jasno, ale až do rána jsem se věnoval meteorům, takže jsem jen kolem 6:00 SEČ našel Saturna triedrem a pak se ještě podíval na Venuši, když jsem přišel domů, tahat Lídlák na toho Saturna už nemělo cenu.
denis.marc. Ten okulár není nic moc, ale Saturn a hlavně jeho prstenec uvidíš. Má hodně malé zorné pole. To přežiješ. Já ho zkoušel na refraktoru 172/1654 a na Marsu jsem viděl albedové útvary. Dával zv. 275x
Něco určitě uvidíš, neboj.
Dneska ráno jsem se mezi 5:30 - 6:00 SEČ konečně dostal k pozorování Saturna. Jeho charakteristiký tvar s prstenci byl krásně vidět už při zvětšení 35x, pak jsem tam dal 116,5x, to už bylo vidět, jak jsou prstence pěkně rozevřené, nakonec jsem naložil maximum 175x a byl slabě vidět tmavší pás na severní polokouli, chvílemi snad i trochu ztmavení v oblasti pólu??? Měsíce Titan snadno, Rhea vlevo od planety trochu duchařina, ale pak jsem to ověřil podle WinStars, byla to ona. Kolem 6:00 mi začaly přes Saturna přecházet cirry, tak jsem zamířil ještě na Venuši.
Taky jsem neodolal a vstal v 5 hod. abych zase viděl Saturn. Jó prstýnek má už pěknej, jen průzračnost byla horší.
Kouknu na Měsíc a opravdu byl trochu v mlze. Dám zase Saturn a vidím trochu Titan a možná náznak Cassiniho dělení. Je kosa jak blázen, klepu se víc než seeing, obraz nic moc, tak balím kouknu na čočku a hned chápu tu mlhu.
Na objektivu je parádní ledové kluziště. To snad ani není možný, že jsem vůbec viděl nějaké podrobnosti.
Dnes ráno po 6 hod. jsem trochu pozoroval Saturn. Škoda že byla vysoká oblačnost a obraz nebyl dokonalej.
Seeing kolem 5/10 a byl to ten tip seeingu, kdy Saturn poskakoval jak kůzle. No Rákosníček na to koukal , jak blázen
I za těchto podmínek, se ale dalo pozorovat při zv. 275x a mohl jsem si docela vychutnat Cassiniho dělení, stín na prstenci od Saturnu, stín na Saturnu od prstence a trochu i jeden oblačný pás.
Docela tedy spokojenost a těším se na lepší podmínky a taky až budu moct vyzkoušet dárek od Ježiška v podobě zvětšení 331x
Dnas ráno medzi 02:00 a 02:30 (UT) búrka na Saturne vizuálne pekne viditeľná ako biely fľak, okom sa žiadna štruktra nedala rozoznať. Saturn bol aj tak ešte dosť nízko a na oblohe sa prevaľovalo dosť oblačnosti. Nejaké dokumentačné foto snáď zachvíľu uploadnem. Aj tak som rád že som búrku aspoň videl!