Stacionarni zdroj 12+V
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Stacionarni zdroj 12+V
Nevím Pavle proč jsi to neřešil PC zdrojem za třetinu ceny se stejným výstupním proudem, několika dalšími stabilizovanými napětími a vyhlazeným výstupem s ochranou, vysokou učinností a prakticky bezhlučný. Navíc výrobci zajišťují i překlenutí přepěťových nebo podpěťových špiček. Zdroj má také indikaci, že všechna napětí jsou OK tzv. signál Power Good. Takové parametry běžný 12V zdroj nemá. Někdy mi přijde v této sekci platné rčení "proč to dělat jednoduše a levně, když to jde složitě a draze".
Stacionarni zdroj 12+V
Sam bych to asi nechal na ten PC zdroj, ktery se mi vali ve skrini. Zalekl jsem se ale nekolika obtizi s tim zminenych zde na foru (na ktere poukazal Bill a kterym nerozumim) a dal jsem na mistni doporuceni (Vla).
1200Kc neni takova cifra aby mne to nejak extra mrzelo. Oproti zdroji z PC to ma vyssi napeti vhodne k nabijeni Pb Aku konstantnim napetim a je to kompaktni a zakrytovane, takze si dovedu predstavit provozovat to i nekde na louce, kde je privod 220V (MHV)... Tam si PC zdroj moc predstavit nedovedu.
Mam ted dve moznosti a uvidme jak to dopadne.
Pokud se mi podari rozchodit PC zdroj tak aby daval stabilne tech 13,8V (zvladnu to sam jako elektronicky lama?, existuje overeny navod ?), tak jej zabuduji napevno do pozorovatelny a ten novy si necham na dalsi pokusy a pripadne vyjezdy.
Pokud to s PC zdrojem nedopadne zabuduji (nikoliv napevno) ten novy zdroj a PC zdroj bude dal sbirat prach ve skrini...
1200Kc neni takova cifra aby mne to nejak extra mrzelo. Oproti zdroji z PC to ma vyssi napeti vhodne k nabijeni Pb Aku konstantnim napetim a je to kompaktni a zakrytovane, takze si dovedu predstavit provozovat to i nekde na louce, kde je privod 220V (MHV)... Tam si PC zdroj moc predstavit nedovedu.
Mam ted dve moznosti a uvidme jak to dopadne.
Pokud se mi podari rozchodit PC zdroj tak aby daval stabilne tech 13,8V (zvladnu to sam jako elektronicky lama?, existuje overeny navod ?), tak jej zabuduji napevno do pozorovatelny a ten novy si necham na dalsi pokusy a pripadne vyjezdy.
Pokud to s PC zdrojem nedopadne zabuduji (nikoliv napevno) ten novy zdroj a PC zdroj bude dal sbirat prach ve skrini...
Pavel Vabrousek
Stacionarni zdroj 12+V
Tak jsem prosel par vygooglovanych zapojeni ATX zdroju a zadne rozumne pro mne jako naprosteho elektrolamu, ktere by na vystupu davalo 13,5-14V/>10A jsem nenasel.
Vetsinou slo o relativne jednoduche upravy, ktere bych asi bez problemu zvladnul (pospojovat draty a zatizit 5V vetev nejakym vykonovym rezistorem), u kterych upravci udavali vystup okolo 12-12,5V na prazdno a pokles k 11V pri zatezi 5-6A.
Ty upravy co umely zvysit vystupni napeti nad 13V byly vetsinou upravy starsich AT zdroju...
Nabijet akamulator 11V uz mi prijde malo a mam podezreni ze zrejme fitrove kolo od QHY je take hodne citlive na napeti pod 12V (nekolikrat se mi nedotocilo do spravne polohy a podezrivam prave nedostatecne napeti).
Takze asi zabuduji ten novy zdroj, ktery muze mit na vystupu az 15V...
Vetsinou slo o relativne jednoduche upravy, ktere bych asi bez problemu zvladnul (pospojovat draty a zatizit 5V vetev nejakym vykonovym rezistorem), u kterych upravci udavali vystup okolo 12-12,5V na prazdno a pokles k 11V pri zatezi 5-6A.
Ty upravy co umely zvysit vystupni napeti nad 13V byly vetsinou upravy starsich AT zdroju...
Nabijet akamulator 11V uz mi prijde malo a mam podezreni ze zrejme fitrove kolo od QHY je take hodne citlive na napeti pod 12V (nekolikrat se mi nedotocilo do spravne polohy a podezrivam prave nedostatecne napeti).
Takze asi zabuduji ten novy zdroj, ktery muze mit na vystupu az 15V...
Pavel Vabrousek
Stacionarni zdroj 12+V
Já myslím, že koupě je rozumná, pokud člověk namá na bastlení vybavení a ani znalosti byl by výsledek určitě dražší. 
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Stacionarni zdroj 12+V
PC zdroj pro použití na louce určitě není vhodný, to jsem vyřešil malinkým zdrojem, který se může válet i v mokré trávě a má 12V/7A. PC zdroj jsem myslel pro použití do pozorovatelny, pro nabíjení baterie to vhodné určitě není (i když se dá dle typu upravit i na 15V, ale to bych koupil raději hotový zdroj), na druhou stranu proč ta baterie v pozorovatelně?
http://danyk.wz.cz/at_atx.html
http://danyk.wz.cz/at_atx.html
Stacionarni zdroj 12+V
Pepo,
diky za tip, Danyka jsem take vygooglil ale prepajeni optronu je neco cemu nerozumim a co bude zrejme nad me sily... :-/
Na zacleneni autobaterie, jako velkeho vyhlazovaciho superkondenzatoru a stabilizatoru s vedlejsi funkci UPS se shodli Karneades s MMysem a me se to zdalo jako dobry napad (obzvlaste kdyz jednu postradatelnou 40Ah autobaterii vlastnim).
Toz tak, kolik lidi tolik nazoru,
PS: pocasi je tady sice silene (obcas nejak hvezda 1-2 mag vykoukne), ale ja to jdu vyzkouset co to udela...na dvorek
diky za tip, Danyka jsem take vygooglil ale prepajeni optronu je neco cemu nerozumim a co bude zrejme nad me sily... :-/
Na zacleneni autobaterie, jako velkeho vyhlazovaciho superkondenzatoru a stabilizatoru s vedlejsi funkci UPS se shodli Karneades s MMysem a me se to zdalo jako dobry napad (obzvlaste kdyz jednu postradatelnou 40Ah autobaterii vlastnim).
Toz tak, kolik lidi tolik nazoru,
PS: pocasi je tady sice silene (obcas nejak hvezda 1-2 mag vykoukne), ale ja to jdu vyzkouset co to udela...na dvorek
Pavel Vabrousek
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Stacionarni zdroj 12+V
Ta UPS se mi zdá jako dobrý nápad pro případ výpadku sítě, ta baterie mi nějak nejde do hlavy, přece nebudeš napájet 12V elektroniku cca 15V (tedy v případě, že bude baterie připojená paralelně ke zdroji jako kondenzátor - tedy nastálo)??
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Stacionarni zdroj 12+V
Proč 15V ? Vabra píše, že bude mít nastaveno 13.8V, což je napětí vpohodě akceptovatelné jak pro aku - pro jeho trvalé dobíjení konstantním napětím, a navíc aku bude fungovat jako výborná stabilizační prvek proti různým špičkám způsobeným pulsním odběrem, a zároveň jako záloha pro případ výpadku.
Dovolím si tvrdit, že všechna astrotechnika 13.8V přežije, protože i na čerstvě nabitém Pb aku může tolik být a výrobce s tím prostě počítá. Nakonec, ono tam většinou pak ani takové napětí není, něco se ztratí na kabelech.
Mě to vůbec nepřipadá jako špatné řešení.
Dovolím si tvrdit, že všechna astrotechnika 13.8V přežije, protože i na čerstvě nabitém Pb aku může tolik být a výrobce s tím prostě počítá. Nakonec, ono tam většinou pak ani takové napětí není, něco se ztratí na kabelech.
Mě to vůbec nepřipadá jako špatné řešení.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Stacionarni zdroj 12+V
Tak technika přežije, ale proč to týrat? Např. ovladač pro Vixen ze při nabité baterii kolem 13.5V silně hřeje a těch 12V je pro něj daleko lepší i když výrobce to napájí cca 11V bateriovým zdrojem. Jako podstatně lepší řešení vidím standardní UPS a do ní připojený zdroj. Tedy autobaterie mi nepřijde úplně nejlepší řešení, zvlášť když vypadne 220V na např. monitor či jiné 220V zařízení (např. CCD kamera SBIG s vlastním zdrojem), tak mi samotná baterie moc nepomůže. Pokud to ale někomu vyhovuje proč ne.
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Stacionarni zdroj 12+V
Když fotím u domu používám jako zálohu napájení UPS Smart, ze které jsem vyndal původní 12 Ah baterii a místo ní připojil autobaterii 170 Ah. Mimo to to používám jako záložní zdroj k plynovému kotli.
Stacionarni zdroj 12+V
Mě to vůbec nepřipadá jako špatné řešení.souhlasim. Me se sice stavba observatore tedy pozorovatelny netyka, protoze se to financne nevyplati (tedy v CR), ale vse co ja mam ma rado 13V+ 
Vabra bude mit G42+ z Madarska a nevim jak ta, ale urcite vyssi napeti nez 12V bude jedine prinosem, obzvlast stabilni a obzvlast pokud tam jako ja pripoji tunu spotrebicu
Vabra bude mit G42+ z Madarska a nevim jak ta, ale urcite vyssi napeti nez 12V bude jedine prinosem, obzvlast stabilni a obzvlast pokud tam jako ja pripoji tunu spotrebicu
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Stacionarni zdroj 12+V
Vabra bude mit G42+ z Madarska a nevim jak ta, ale urcite vyssi napeti nez 12V
Ta může běhat i na 24V, mě běhá na PC zdroj tak a už vás tím nebudu otravovat
Ta může běhat i na 24V, mě běhá na PC zdroj tak a už vás tím nebudu otravovat
Stacionarni zdroj 12+V
Tak venku je deka, ani jsem to vsechno nestihl smontovat...
Nechcete Konihlavovi nekdo prispet na letenku pryc z Evropy?
Chtel bych mit vyladenou sestavu, kde vsechny komponenty budou schopne behu na 12-14V. Takze vypadek 220V site nezpusobi konec snimani v pozorovatelne (ale to neni hlavni duvod, pri jasne obloze si vypadek el. site zadny nevzpominam...).
Hlavnim duvodem je moznost provozovat tuto sestavu i v polnich podminkach (napajenou z 220V na louce typu MHV, ci na vyjezdech za lepsi oblohou - Jizerky, Sumava, Chorvatsko z autobaterie ci nastartovaneho auta).
Nechcete Konihlavovi nekdo prispet na letenku pryc z Evropy?
Chtel bych mit vyladenou sestavu, kde vsechny komponenty budou schopne behu na 12-14V. Takze vypadek 220V site nezpusobi konec snimani v pozorovatelne (ale to neni hlavni duvod, pri jasne obloze si vypadek el. site zadny nevzpominam...).
Hlavnim duvodem je moznost provozovat tuto sestavu i v polnich podminkach (napajenou z 220V na louce typu MHV, ci na vyjezdech za lepsi oblohou - Jizerky, Sumava, Chorvatsko z autobaterie ci nastartovaneho auta).
Pavel Vabrousek
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Stacionarni zdroj 12+V
Proč letenku, dáme ho do bedny a pošleme lodí do Austrálie, to se hned tak nevrátí 
Stacionarni zdroj 12+V
Ahoj.
Doporučuju tento postup - zatížit 12V požadovaným proudem - třeba tou testovací halogenou. Pokud bude napětí na výstupu 12V, tak se mrknout dovnitř - bývá tam nastavovací trimr, kterým se dají zvýšit proporcionálně všechny napětí - ale asi ne o tolik. Pokud to napětí klesne, nebo to nepůjde zvýšit, tak pošli SZ a domluvíme se.
Doporučuju tento postup - zatížit 12V požadovaným proudem - třeba tou testovací halogenou. Pokud bude napětí na výstupu 12V, tak se mrknout dovnitř - bývá tam nastavovací trimr, kterým se dají zvýšit proporcionálně všechny napětí - ale asi ne o tolik. Pokud to napětí klesne, nebo to nepůjde zvýšit, tak pošli SZ a domluvíme se.
M:736 750 113