Uran a Neptun
Uran a Neptun
Ahoj,
chtel bych se zeptat jestli nekdo z vas pozoroval na kotoucku Uranu ci Neptunu nejake detaily (skvrny, nerovnost jasu atd.)?
A co jejich mesice? Mate nekdo zkusenosti s pozorovanim jejich mesicu? V jakych pristrojich zacinaji byt videt?
chtel bych se zeptat jestli nekdo z vas pozoroval na kotoucku Uranu ci Neptunu nejake detaily (skvrny, nerovnost jasu atd.)?
A co jejich mesice? Mate nekdo zkusenosti s pozorovanim jejich mesicu? V jakych pristrojich zacinaji byt videt?
OMC300, SCT8
Uran a Neptun
Radim_OV napsal: Ahoj,
S těma detailma na povrchu je to těžké, i když jsem na Urana používal zvětšení 283x, tak je to malý kotouček. Nic jsem nezahlédl.
S měsíci těchto planet nemám moc zkušeností i když jsem se o to pokušel. Toto téma (měsíce Urana a Neptuna) se probírá tady - http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1104660740
S těma detailma na povrchu je to těžké, i když jsem na Urana používal zvětšení 283x, tak je to malý kotouček. Nic jsem nezahlédl.
S měsíci těchto planet nemám moc zkušeností i když jsem se o to pokušel. Toto téma (měsíce Urana a Neptuna) se probírá tady - http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1104660740
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Uran a Neptun
Povedlo se mi jen jediny - videt zplosteni Uranova kotoucku, jinak ovsem nic. A pochybuju, ze se to komukoliv odsud podari. To chce pockat tak sedesat let, az nam pekne Uran doputuje nekam do Blizencu nebo Byka a poak doufat a modlit se pri nejakym absurdnim zvetseni. A chtelo by to takovou dvacitku refraktor s dlouhym ohniskem, ostatne na Petrine v sedesatych letech na Uranu videli dva rovnikove pasy, kdyz k nam nebyl otoceny polem. S mesicky nemam zadne zkusenosti..
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Uran a Neptun
Ahojte.
priznám sa vám ja som ešte nemal dosť odvahy aby som Uran a Neptun hladal na oblohe ;D .mam iba Newton 114/900 tak asi sa mi neoplati ich pozorovať. Ale na budúci rok chem skúsiť a začať
priznám sa vám ja som ešte nemal dosť odvahy aby som Uran a Neptun hladal na oblohe ;D .mam iba Newton 114/900 tak asi sa mi neoplati ich pozorovať. Ale na budúci rok chem skúsiť a začať

Newton 114/900 &&Trieder 8x21&&Digital Olympus C-5060 Wide zoom&&Kamera Sony 0,8 Mpix
Uran a Neptun
Však Urán by mal byť vidieť aj triedrom to je zatiaľ jednoduchšie. Ale ja som Urán tiež ešte nepozoroval. Problém je v tom, že tam kde chodím pozorovať je ešte trochu vidieť svetelné znečistenie z Bratislavy, aj keď len trochu Urán je presne v tej polohe a to stačí na to aby som ho nevidel. Pozrite si toto: http://www.kk-system.co.jp/Alpo/kk04/u040812z.htm
Uran a Neptun
ja viem že je jasnejši ale nemal som ešte odvahu ;D. a tie snimky na tom odkaze su pekne 

Newton 114/900 &&Trieder 8x21&&Digital Olympus C-5060 Wide zoom&&Kamera Sony 0,8 Mpix
Uran a Neptun
MiSo napsal: ja viem že je jasnejši ale nemal som ešte odvahu ;D. a tie snimky na tom odkaze su pekne 
Tie snímky sú priam úžasné, ale to je asi tým, že je to fotené CCD čipom.
Teraz Neptún nejako slabne (mag. 7,9). Aj keď je rozdiel
len o 0,1 mag. Ale pri pozorovaní takýchto slabých objektov je každá magnitúda drahá.

Tie snímky sú priam úžasné, ale to je asi tým, že je to fotené CCD čipom.
Teraz Neptún nejako slabne (mag. 7,9). Aj keď je rozdiel
len o 0,1 mag. Ale pri pozorovaní takýchto slabých objektov je každá magnitúda drahá.

Uran a Neptun
Tak to stou magnitudou maš uplnu pravdu 

Uran a Neptun
Kluci nebojte se!! Obě planety krásně najdete triedrem!
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Uran a Neptun
Však ja sa nebojím.
Je to len kvôli mojej neinformovanosti. Ale toto sa mi zdá byť nepochopiteľné:
Je to len kvôli mojej neinformovanosti. Ale toto sa mi zdá byť nepochopiteľné:
Uran a Neptun
Pripajam sa do klubu udivenych a nechapajucich ???
Uran a Neptun
Ja tomu tiež nechapem. ???
Uran a Neptun
No to je pekne, jak je nekolik poslednich prispevku o tom, ze to nechapete. Informacni hodnota tohoto fora pomalu, ale jiste, limituje k nule ...
Tak co kdybychom se to radeji pokusili pochopit ?
Za prve mi neni jasne, co vlastne nechapete. Na obrazku je kolecko bez jakychkoliv detailu. Na Uranu zadne detaily touto sestavou zaznamenat nelze, takze je to celkem pochopitelne.
Takze nam zbyva velikost a barva toho kotoucku. Barva celkem odpovida a i kdyby ne, tak je to stejne spis vysledek digitalniho zaznamu obrazu - nejvice svetla zkratka z Uranu zachyti bunky pod B filtry senzoru a jemnejsi deleni spektra ten senzor neumi.
Takze uz jenom velikost : rozliseni soustavy bylo cca 0.2" na pixel, pricemz difrakcni limit objektivu vychazi tesne pod 1". Uran by se tedy zobrazil na nejakych 20 pixelu, ovsem neostrost, zpusobena jen samotnou difrakci, cinila kolem 5 pixelu. Vysledkem by tedy byl jednolity, lehce rozmazany krouzek, nebyt seeingu, ktery zpusobuje bezne odchylky, srovnatelne s prumerem Uranu, takze na jednotlivych obrazcich mohlo byt cokoliv. Skladanim spousty snimku pak dostaneme jeste jednolitejsi a jeste kulatejsi kolecko, jen s tmavsimi okraji. Podle autora je prevzorkovane na 3nasobek, vysledna velikost tedy celkem odpovida.
Co je na tom, proboha, k nepochopeni ?
Tak co kdybychom se to radeji pokusili pochopit ?
Za prve mi neni jasne, co vlastne nechapete. Na obrazku je kolecko bez jakychkoliv detailu. Na Uranu zadne detaily touto sestavou zaznamenat nelze, takze je to celkem pochopitelne.
Takze nam zbyva velikost a barva toho kotoucku. Barva celkem odpovida a i kdyby ne, tak je to stejne spis vysledek digitalniho zaznamu obrazu - nejvice svetla zkratka z Uranu zachyti bunky pod B filtry senzoru a jemnejsi deleni spektra ten senzor neumi.
Takze uz jenom velikost : rozliseni soustavy bylo cca 0.2" na pixel, pricemz difrakcni limit objektivu vychazi tesne pod 1". Uran by se tedy zobrazil na nejakych 20 pixelu, ovsem neostrost, zpusobena jen samotnou difrakci, cinila kolem 5 pixelu. Vysledkem by tedy byl jednolity, lehce rozmazany krouzek, nebyt seeingu, ktery zpusobuje bezne odchylky, srovnatelne s prumerem Uranu, takze na jednotlivych obrazcich mohlo byt cokoliv. Skladanim spousty snimku pak dostaneme jeste jednolitejsi a jeste kulatejsi kolecko, jen s tmavsimi okraji. Podle autora je prevzorkovane na 3nasobek, vysledna velikost tedy celkem odpovida.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Uran a Neptun
MP napsal:
Ano viem, toto nie je chat.
Ano co je na tom, "pro boha", k nepochopeni ? Ty si GOD ale ja nie!!!
Na tomto fore sa naraza uz dlhsiu dobu na to, ze je niekto laik. Chcem sa pytat aby som vedel to co neviem aj na toto je forum. A ja som sa pytal. Tym neobhajujem tie prispevky po mne. Prepacte, ze som to nevedel!!!
Na tomto fore sa naraza uz dlhsiu dobu na to, ze je niekto laik. Chcem sa pytat aby som vedel to co neviem aj na toto je forum. A ja som sa pytal. Tym neobhajujem tie prispevky po mne. Prepacte, ze som to nevedel!!!
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Uran a Neptun
Dominik napsal:
No já myslím, že MP to hezky vysvětlil.
V této chvíli se nabízí otázka, zda vaše příspěvky plynuly z "nepochopitelnosti" toho, co je na obrázku vidět, či z "nepochopitelnosti" toho, že takto někdo reaguje na výše ukázaný obrázek.
Jinak byste měli vědět, že God se zde uděluje podle počtu příspěvků, nikoli dle znalostí, tudíž, tak za měsíc budete tímto tempem taky "God" a tím pádem si o vás jiní začátečníci pomyslí, jak nejste chytří, nebo je to jinak?
No já myslím, že MP to hezky vysvětlil.
V této chvíli se nabízí otázka, zda vaše příspěvky plynuly z "nepochopitelnosti" toho, co je na obrázku vidět, či z "nepochopitelnosti" toho, že takto někdo reaguje na výše ukázaný obrázek.
Jinak byste měli vědět, že God se zde uděluje podle počtu příspěvků, nikoli dle znalostí, tudíž, tak za měsíc budete tímto tempem taky "God" a tím pádem si o vás jiní začátečníci pomyslí, jak nejste chytří, nebo je to jinak?
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod