Vhodne pozorovacie stanovisko

Pozorovací techniky, odkazy na stránky s pozorováním, umělé družice, ufo a vůbec veškerá pozorování, která se jinam nehodí
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

igi napsal: Na mape vyzera najnadejnejsie nejaka lokalita medzi Sencom a Dunajskou Stredou, ako spominal Myzer.No ja teda neviem. Na tie roviny by som asi nesiel. Vzdy sa mi javi rozumnejsie hladat aspon maly kopec. Nech to tam Myzer okukne. Ja som uz bol pri Chorvatskom Grobe. Zda sa mi to blizsie, no urcene hlavne pre severovychodny az juzny obzor. Na zapade je BA. :-/
mail to:fun2mas(at)gmail.com
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

igi napsal: ...Chcelo by to tam preskumat, ale ist tam sam a v noci, na to nemam nervy. Nemohli by sme podniknut nejaky spolocny prieskum?Smerom na Dunajsku Stredu? To snad zvladnes aj sam. Prieskumy mozno robit aj samostatne. Ak chces skusit pozorovanie, tak sa rad pridam. Samemu mi je tiez niekedy otupno.
Myzer

Příspěvek od Myzer »

Odhliadnuc od toho, ze do konca juna nebudem mat cas sa ani poriadne vyspat /uz teraz si citam forum, iba ked sa chcem niecoho najest/ tak tu lokalitu som spominal len preto, ze sa na mape v blizkom okoli javila ako najlepsia. Ale v skutocnosti to nevidim moc realne, je to blizko miest a navyse ako hovori FunTomas je to len nizina ako vsade inde. Nepamatam si, ze by som tam niekedy bol. ???

Astronomii sa zase naplno zacnem venovat v lete, kedy bude uz po skuskovom obdobi, navyse nacas prerusim pracu a nahradim ju brigadou, aby som mohol byt den co noc na mojom stanovisku. :)

Takze to bude pekne leto, cez den si nieco zarobim na dalsie vybavenie a budem sa snazit dokoncit moj Atlas oblohy a v noci si postupne prezriem celu letnu oblohu a zabalim to az ked zacne svitat. Ach jaj, aby to uz bolo. :-/
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

Myzer napsal: ...Takze to bude pekne leto, cez den si nieco zarobim na dalsie vybavenie a budem sa snazit dokoncit moj Atlas oblohy a v noci si postupne prezriem celu letnu oblohu a zabalim to az ked zacne svitat. Ach jaj, aby to uz bolo. :-/Drzim palce. Nech ti vyjdu prazdniny. To my pracujuci uz mozme len snivat.
Myzer

Příspěvek od Myzer »

FunTomas napsal:
Drzim palce. Nech ti vyjdu prazdniny. To my pracujuci uz mozme len snivat.
Tak dik. To sa urcite budem snazit, aby vysli, pretoze na minuly rok nemam najlepsie spomienky.
Veduci ma nechcel uvolnit, lebo sme mali rozpracovane projekty, navyse som este dorabal 3 skusky. :(
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Petr D

Příspěvek od Petr D »

Ideální místo - Na D1 sjet na Větrný Jeníkov a pokračovat dál na jih cca 5 -10 km od dálnice. Znečištění téměř 0.
igi

Příspěvek od igi »

V nedelu som to skusal na Babe, bolo to o dost lepsie ako napr. v Marianke, ale ked porovnam, o kolko benzinu viac ma to stalo, neviem, ci sa to vyplati. Zase az taka tma tam nebola. Skoda ze som nepozrel mhv :banghead: podla nejakej mapy
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

igi napsal: V nedelu som to skusal na Babe, bolo to o dost lepsie ako napr. v Marianke, ale ked porovnam, o kolko benzinu viac ma to stalo, neviem, ci sa to vyplati. Zase az taka tma tam nebola. Skoda ze som nepozrel mhv  :banghead: podla nejakej mapyNo vidis. Keby si pozrel do mapy aspon by to stalo za ten benzin . Ja si myslim, ze niekedy sa oplati ist aj dalej ako na Babu. Ked tu bola Hale Bopp, tak som isiel na jednu noc do Sobotista (cca 90km) a mam odtial krasne fotografie. Teda aspon podla mna pekne.
Myzer

Příspěvek od Myzer »

Viete kam chodia pozorovat astronomovia z Trencina? Prave som sa to dozvedel. :)

To je samozrejme ze do Inovca, ale presnejsie - az tesne pod najvyssi kopec - 1042m. Vedie tam totiz jedna jedina cesta, ktora je pristupna aj autom /prave ta vedie z Trencina/. Podmienky su vraj velmi dobre /nikoho by nemalo prekvapit, ze mag moze prekrocit 6,5!/, aj ked sa v blizkosti /asi cca 11km/ nachadza na severe Trencin a na zapade Nove Mesto. :(

Cestu aj okolie si mozte pozriet na atlas.sk, podla potreby co a ako koho zaujima. Staci zadat nazov "Belice".

Samozrejme uz dlhsi cas rozmyslam o nejakej pozorovacej akcii. :indian: Vychadza mi to, ze by sa to mohlo uskutocnit niekedy na prelome september/oktober, pripadne v oktobri. Noci uz budu dlhe, a aj komarov ubudne. :)
Na druhej strane treba odchytit dobre pocasie /to uz vtedy nemusi byt hocikedy/, co predpoklada aj urcitu prisposobivost a obetavost jednotlivych ucastnikov. Proste "pohodovky" mozu ostat rovno doma. ;D

Kto ma zaujem nech pise rovno tu /pripadne ak je nejaky iny napad/, je to zatial len take predbezne zistovanie. Konkretne sa budeme bavit neskor. :)
johny

Příspěvek od johny »

Myzer napsal:

Kto ma zaujem nech pise rovno tu /pripadne ak je nejaky iny napad/, je to zatial len take predbezne zistovanie. Konkretne sa budeme bavit neskor. :)
tak ja predbezny zaujem prejavujem.... keep me posted.

FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

Ja mam predbezny zaujem. Len dufam, ze sa to nebude konat vzdy len v Inovci alebo v Castkovciach. To by som sa moc nacestoval a pri tom stredoeuropskom nestalom pocasi to je len loteria.
Myzer

Příspěvek od Myzer »

No super, uz som sa bal, ze sa nikto neozve. :)

Samozrejme, ze to nemusi byt kazdy raz na tom istom mieste. Len tento termin - jesen 2004 - skusim nieco vymysliet a zorganizovat /v lete sa pojdem na dane miesto osobne pozriet/.

V ostatnych terminoch sa uz angazovat nebudem, to necham ostatnym ...
igi

Příspěvek od igi »

No ja sa tiez hlasim, to je snad jasne, nie? Inak je teoreticky mozne, ze v jeseni uz budem mat novu 300-vku na EQ-6. Teda ak vsetko vyjde tak, ako ma. :pimp2:
Myzer

Příspěvek od Myzer »

To je super, a nemozes este dokupit nejakeho sirokouhleho Naglera alebo Panoptica? ;D ;)
igi

Příspěvek od igi »

No na nejake TeleVue okulare sa chystam, ale jedno po druhom. :nod: A Nagler az na koniec ;D
Odpovědět