DSLR - společné foto
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
DSLR - společné foto
Mě jde o to, že cloněním objektivu je dost vidět segmenty clony na paprscích hvězd a zdá se mi výborné využít co nejvíce světla, tedy F 2.8. Kresba objektivu F4 L IS je dle testů lepší.
DSLR - společné foto
Tak mě napadlo při této diskusi, jak budete řešit právě difrakční paprsky z fotek získaných různými objektivy, pokud je budete clonit? Neudělají nakonec kolem jasných hvězd obrovské halo? MAG s tvou poslední větou fakt nejde souhlasit, viz SZ.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
DSLR - společné foto
Dobře, řekněme, že má smysl zde řešit ten a onen objektiv, když ve výsledku to způsobí problém s difrakčními paprsky, ale jak jsem už řekl, pojďme do toho a až se na konci léte přesvědčím, že to kolem hvězd způsobí natolik nesnesitelná hala, že to nebude mít smysl, tak to prostě vzdáme. Zatím mi to přijde, že tu někteří vzdávají boj dopředu.
Hele kdo se chce zapojit, věnujte prosím pozornost návrhu co bychom mohli fotit o pár příspěvků výše a kdo chce řešit objektivy, tak prosím, ale nepřežeňte to
Hele kdo se chce zapojit, věnujte prosím pozornost návrhu co bychom mohli fotit o pár příspěvků výše a kdo chce řešit objektivy, tak prosím, ale nepřežeňte to

Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
DSLR - společné foto
Třeba to problém nezpůsobí, jen mě to napadlo. Každopádně nápad je to skvělý a pokud ho dotáhnete mohli by vzniknout super snímky. Za sebe se nezúčastním, nejsem tak dobrý fotograf a rozhodně vám nemíním kazit vaši snahu. 

DSLR - společné foto
Dobře, řekněme, že má smysl zde řešit ten a onen objektiv, když ve výsledku to způsobí problém s difrakčními paprsky, ale jak jsem už řekl, pojďme do toho a až se na konci léte přesvědčím, že to kolem hvězd způsobí natolik nesnesitelná hala, že to nebude mít smysl, tak to prostě vzdáme. Zatím mi to přijde, že tu někteří vzdávají boj dopředu.
Moje řeč....Zkusit to můžem,když to nedopadne,aspoň můžem říct,že jsme to zkusili.
Já osobně,za sebe nevím...zda do toho s vámi půjdu. Přec jen fotozkušeností mám pomálu. :-/ Abych vám to exponovanými snímky nepokazil. No uvidíme... ::)
Nemáte někdo na půjčení tu vaši 50 na konec srpna? S Heliosem 58/2 vám to jinak rozhodím.

Moje řeč....Zkusit to můžem,když to nedopadne,aspoň můžem říct,že jsme to zkusili.
Já osobně,za sebe nevím...zda do toho s vámi půjdu. Přec jen fotozkušeností mám pomálu. :-/ Abych vám to exponovanými snímky nepokazil. No uvidíme... ::)
Nemáte někdo na půjčení tu vaši 50 na konec srpna? S Heliosem 58/2 vám to jinak rozhodím.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
DSLR - společné foto
Určitě něco dodám, razím za 14 dní na Tenerife do obvyklého místa 

DSLR - společné foto
Ahoj, rád bych se přidal do skupiny fotografů. Právě s astrofoto začínám (zatím jen pár snímků ze stativu), do měsíce plánuju montáž. Mám Canon 20Dm s pár objektivy, jak 50mm 1,8 EF, tak jsem si teď pořídil starší 50mm 1,4 SSC skla. Nevím jestli bych byl kvalitou dat nápomocen, ale minimálně bych zkusil rád porovnat kvalitu získaných dat a porovnat možnosti.
Takže, pokud bude nějaké FTP na data (asi bych nějakých 5GB mohl poskytnout) tak bych se rád připojil.
Takže, pokud bude nějaké FTP na data (asi bych nějakých 5GB mohl poskytnout) tak bych se rád připojil.
Dobson 300/1750 - Drbohlav
Sw ED80 + CG-5 Adv. + Sw 70/500 + Autoguider by Mmys
Achromat 150/1200
Sw ED80 + CG-5 Adv. + Sw 70/500 + Autoguider by Mmys
Achromat 150/1200
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
DSLR - společné foto
Napadla mě ještě jedna věc ohledně clonění objektivu. Podle mě by bylo lepší clonit objektiv (pokud je to nutné) rovnou na vstupu vyrobenou clonkou a nepoužívat standardní clonu, která vytvoří kolem hvězd paprsky, které pak skládáním rozných fotografií vytvoří halo?
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
DSLR - společné foto
Jenomže na frontální čočce takovéto složené soustavy clonit nemůžeš. Pro centrální paprsky může být clona zcela bez efektu a pro okrajové udělá velkou vinětaci. Výsledek bude nejspíš stát zahouby. A čím kratší objektiv, tím je to z tohole pohledu horší.
Pokud se chceš zbavit difrakce od clony, musel bys objektiv rozdělat, a kruhovou clonu vložit na místo původní lamelové.
Pokud se chceš zbavit difrakce od clony, musel bys objektiv rozdělat, a kruhovou clonu vložit na místo původní lamelové.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
DSLR - společné foto
Anebo použít objektiv kterej je perfektní již na plnou díru - týká se to několika skel převážně na střední formát kde (zvláště pokud využijeme jen střední části pole) pro dosažení dobrejch výsledků nemusíme clonit
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
DSLR - společné foto
MMys: Máš pravdu, už jsme se o tom jednou bavili, no neva 200/2.8 L clonit asi nepotřebuje, tak to nechám tak jak je.
DSLR - společné foto
Anebo použít objektiv kterej je perfektní již na plnou díru - týká se to několika skel převážně na střední formát kde (zvláště pokud využijeme jen střední části pole) pro dosažení dobrejch výsledků nemusíme clonitSice se to nemá, ale bylo by možné pár takovýchto objektivů udat? Díky, Vla.
DSLR - společné foto
Zeiss (Oberkochen - nikoliv ťamanská Kozina) Distagon CFE 4/40 IF, Planar CFi3.5/100, Sonnar CFE 4/180, Superachromat 5.6/250 (absolutní špice v rozsahu 380 - 1000nm bez nutnosti přeostřovat)
DSLR - společné foto
Distagon CFE 4/40 IFEhm prvni google nastrel ceny nad 100t Kc... tudy cesta ke kratkemu ohnisti pro amaterskou astrofotku asi nepovede :'(
Pavel Vabrousek
DSLR - společné foto
Pánové, vždycky se chci podívat jak jste daleko a místo toho zde vidím 3 strany diskuze o objektivech, která nemá s původním záměrem tématu prakticky nic společného. Nechcete se přesunout jinam a toto vlákno nechat pro váš DSLR projekt, tohle je fakt hrůza. Divím se že se to nepřesunulo už dřív.
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox