Dvojnásobný transit Jupiterových měsíců

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

Libor napsal: ... byl dost spatny seeing, takze dalo dost prace z toho neco vybrat, ...Neviem teda co ty povazujes za "spatny seeing" ale ak z neho vydolujes takyto obraz planety, tak klobuk dolu. Nevedel by si mi prosimta poslat nejaky divx subor, kde je vidiet ako vyzera ten tvoj seeing? Eventualne pozri na moju stranku, kde mam ukazky komprimovane do tohto formatu. Ten tvoj "spatny" bol spatnejsi ako to co mam na filme ja? Ak ano, aspon viem, ze sa nemusim ani pokusat filmovat nejake planety. Takto to skusam a hladam chybu (jednu-dve som s MMys-ovou pomocou nasiel) v technike, ale ak je hlavnou pricinou seeing (resp. moja subjektivna stupnica jeho hodnotenia) tak koncim.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Prda

Příspěvek od Prda »

Libor napsal: Tak jsem o vikendu konecne zpracoval to video ze 16. brezna.

Ten tvůj "drobeček" dělá fakt hezké fotky Kdy už nám zapneš barvy, ať se můžem kochat? Někde tady na fóru jsi psal, že o výměně CCD uvažuješ, ikdyž ta černobílá má lepší citlivost.

Prda

Příspěvek od Prda »

FunTomas napsal:
Takto to skusam a hladam chybu (jednu-dve som s MMys-ovou pomocou nasiel) v technike, ale ak je hlavnou pricinou seeing (resp. moja subjektivna stupnica jeho hodnotenia) tak koncim.
Jenom doufám, že na konci tvé poslední věty chyběl tento smajlík . Slíbil jsem, že až přijdu v Po do práce, tak se na to tvoje video mrknu. Ale MMys ti už odpověděl tuším v pátek - máš přeexponované to zdrojové video a trochu zvětšení by neuškodilo (vím, že tě omezuje montáž). Nemám, co víc dodat.
Ne úplně jsem pochopil ty žerty se seeingem, ale ať je to jak chce, tak excelentní planetární počasí je cca 10x za rok. Z těchto deseti nocí nemusí být dobře vidět vůbec žádná planeta :(. A seeing má vliv velmi velký, pozoruju to i já se svou 20cm optikou. Ty máš 40cm, takže ti horší počasí nadělá mnohem větší vrásky než mně. Někdo, tuším MMys, radil, abys v případě horšího počasí zkusil zaclonit a vyrobil si tím dočasně optiku např. 20cm - výsledek by pak měl být lepší.

Libor

Příspěvek od Libor »

FunTomas napsal:
Neviem teda co ty povazujes za "spatny seeing" ale ak z neho vydolujes takyto obraz planety, tak klobuk dolu. Nevedel by si mi prosimta poslat nejaky divx subor, kde je vidiet ako vyzera ten tvoj seeing? Eventualne pozri na moju stranku, kde mam ukazky komprimovane do tohto formatu. Ten tvoj "spatny" bol spatnejsi ako to co mam na filme ja?
Hodnoceni seeingu je samozrejme subjektivni. Samozrejme jsem uz zazil i podstatne horsi podminky nez toho 16.3., ale bylo to urcite horsi nez kdyz jsem tocil v lednu toho Saturna. Skutecne dobre podminky jsou velmi vzacne, typuji tak 2x do roka.
Divx soubor poslat nemohu nebot ho nemam. Snimky porizuji tak, ze TV kameru mam pripojenou ke staremu pocitaci (Pentium 90MHz) s TV kartou a rucne grabuji jednotlive snimky. Da se pouzit prip. nejaky skript, co dela max 2 snimky/s, ale video to v realnem case nestiha. Takze jsem nagraboval cca 1000 snimku, z toho vybral cca 250 nejlepsich, z nich udelal 6 skupin, kazdou zvlast slozil Registaxem, jas a kontrast pak jeste upravil ve PhotoShopu a pak jsem z toho vybral ty 4 fotky. Je to hrozne pracne, hral jsem si s tim vcera cele odpoledne.

Jeste k tvemu videu - ma celkove dost male rozliseni a trochu preexponovane jasne pasy oblacnosti. Tezko rict jestli jsi mel horsi seeing, ale v mem pripade jsem rozlisil vice podrobnosti uz pri nataceni na monitoru pocitace.
Libor

Příspěvek od Libor »

Prda napsal:

Kdy už nám zapneš barvy, ať se můžem kochat? Někde tady na fóru jsi psal, že o výměně CCD uvažuješ, ikdyž ta černobílá má lepší citlivost.

Musim vas zklamat, barvy jen tak nezapnu. Ta kamera je totiz cernobila a o vymene CCD neuvazuji. Kameru jsem totiz porizoval hlavne kvuli zakrytum, na coz barvy nepotrebuji. Barevne kamery jsou navic cca o rad mene citlive, takze o ne moc nestojim. Ona se ta velka citlivost totiz hodi i na ty planety, protoze napr. u Saturna nemam prebytek svetla ani s 355 mm zrcadlem. Expozicni casy kamery jsou 20ms a delsi to neumi (je to TV kamera). Nez vymenovat CCD a riskovat zniceni jinak skvele kamery, to uz bych si radeji na snimani planet koupil webkamerku. Chtel bych ale zkusit ČB fotku s velkým rozlisením slozit s barevnou fotkou s menším rozlišením, kterou mohu pořídit klasickou S-VHS kamerou. Mělo by to jít, ale zatím s tim nemam zkusenosti. Urcite to chci zkusit s tim Saturnem, ale s Jupiterem se obavam, ze to bude problematicke, protoze se hrozne rychle otaci a nez vymenim kamery tak se oblacne pasy posunou a nepujde mi to pak slozit na sebe. :(
Libor

Příspěvek od Libor »

Jeste k tomu seeingu.
Mrknete pripadne na toto starsi video (3,8MB)

http://home.zcu.cz/~smid/kamera/vstup-s.avi

Je to videozaznam zakrytu Saturna Mesicem, porizeny za podobne spatneho seeingu jako ten Jupiter. Je to dost zvetseny, takze je ten seeing docela zretelny. Ten Jupiter vypadal podobne, jenom tolik nesumel, protoze ta cernobila kamera je podtatne citlivejsi.
Jo a takove to cukani a pohupovani celeho obrazu, to neni seeing, ale dukaz male tuhosti me montaze ;D . Zrovna totiz docela foukal vitr.
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

Libor napsal: ...videozaznam zakrytu Saturna Mesicem, porizeny za podobne spatneho seeingu jako ten Jupiter...No vidis a je mi to vsetko jasnejsie. Ak toto povazujes za zly seeing a ja som povazoval tie svoje podmienky za celkom dobry seeing (najlepsi za posledny cas) tak vidno aky je rozdiel medzi subjektivnym hodnotenim. Aspon viem, ze sa nemusim pokusat nic filmovat, pokial mam take podmienky ako som mal. Bola by to len strata casu a zbytocna namaha.
:-/
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Libor napsal: Jeste k tomu seeingu.
Mrknete pripadne na toto starsi video (3,8MB)

http://home.zcu.cz/~smid/kamera/vstup-s.avi

Tak toto je takový normální seeing. Obraz se sice ještě dost chvěje, ale dá se to...

Mimochodem, doufám, že podobně natočíš Venuši přes Slunce. To pak nebudu muset vůbec koukat...
Zákryt Saturna jsem měl zatažený.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Libor

Příspěvek od Libor »

Prda napsal:
Kdy už nám zapneš barvy, ať se můžem kochat?
Tak jsem tedy obarvil alespon toho Saturna.

Ten puvodni cernobily snimek jsem ve PhotoShopu 'slozil' s barevnym z videokamery. Z toho barevneho je pouzita jenom informace o barve, rozliseni je dano tou cernobilou fotkou. Je to asi tak trochu podvod, ale kdo vi, jak to delaji digitalni fotaky :)
Vsechny fotky (pred i po slozeni) najdete na

http://home.zcu.cz/~smid/planety/planety.htm
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Narazil jsem na stránky kde je mimo jiné hodně fotek planet a také dvojpřechod 23. 3. 2004 v animaci.

http://planets.lamost.org/

animace: http://planets.lamost.org/EJupiterMar23_04Animation.htm
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
igi

Příspěvek od igi »

Práve som si pozrel tie stránky, tie planéty sú OHROMNÉ :o. Mám podozrenie, že to fotil z Mesiaca, inak si tú ostrosť neviem vysvetliť. ??? Snáď sa mi raz niečo také podarí :nod:.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

A co tohle? Na to my si počkáme pěkně dlouho...

http://planets.lamost.org/EJupiterMar28_04.htm

Popis je tady: http://planets.lamost.org/EPlanets2003.htm
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

Na tej stranke krasne vidno ako sa v case menili pozorovacie podmienky -- seeing. Posledne obrazky su nim dost poznacene.
greatgig

Příspěvek od greatgig »

Dnes (20. 6. 2005) bude na Jupiteru zase jednou přechod dvou měsíců současně: po setmění již Io a Europa blízko sebe již asi v polovině kotoučku Jupiteru, mezi čtvrt na jedenáct a čtvrt na dvanáct se přidá 1. stín, pak výstup obou měsíců a za pár minut vstup 2. stínu.
VK

Příspěvek od VK »

Reaguji dodatečně na téma Dvojnásobný transit Jupiterových měsíců.

To, co jste tady popisovali, je hezké, ale pamatuji úkaz ještě zajímavější. 27. srpna 1997 došlo postupně k zákrytu 3 Jupiterových měsíců, přičemž Europa přes Jupiter přecházela. Na dobu asi 10 minut byl Jupiter zcela bez měsíců (pouze stín Europy byl vidět, Europa samotná ale před Jupiterem prakticky nikoli). Takže kdo nedisponoval dalekohledem schopným vedle Jupitera(-2,5 mag) spatřit Amaltheu (14 mag), mohl vidět Jupiter a měsíce prostě nikde.

Podle Hvězdářské ročenky to nešlo dost dobře identifikovat, protože na první pohled ta změť různých SI, OD, ER a dalších zkratek není přehledná. Zrovna tak v grafech to vidět není, protože měsíce ze zákrytu za Jupiterem přecházely rovnou do zatmění, takže zůstávaly neviditelné i nějakou dobu poté, co zpoza kotoučku Jupitera podle grafu už vylezly. Celý úkaz jsem vizuálně pozoroval včetně výstupů všech měsíců ze stínu Jupitera. Napsal jsem o tom článek do Bílého trpaslíka, který skutečně vyšel (článek samotný jsem ale neviděl, protože se mi to číslo BT nedostalo nikdy do ruky).

V. K.

P. S.: nenašel jsem dosud software, který by takové okamžiky vyhledával.
Odpovědět