Autoguider Skywatcher SynGuider
Tak co, nemate jiz nejake zkusenosti??? Horim netrpelivosti 

Jsem zacatecnik, ale lecim se 

SynGuider jsem viděl a četl návod, kde píšou o jeho dosahu v magnitudách na hvězdách po 2 sec se s 80 mm pointerem dostaneš pouze na 8.0 magnitudu což mě připadá stejný dosah jako s CMOS kamerkou QHY5.Dosah mě mírně zklamal.
Newton 114/1000 pointační, Newton 150/750, ccd kamera ATIK-16, montáž EQ6 Pro SkyScan v blízké budoucnosti.
za tu cenu asi nejde cekat zazraky. A ta je docela slusna. Proti kamerce to ma hlavne vyhodu sobestacnosti, neni nutne tahat booka a resit jeho napajeni....
Proto by mne zajimalo, jake s tim jsou zkusenosti za predpokladu, ze je v dosahu vhodna hvezda
Proto by mne zajimalo, jake s tim jsou zkusenosti za predpokladu, ze je v dosahu vhodna hvezda

-
tak jsem tady prozatím s popisem zařízení, SynGuider jsem obdržel k prvním testům včera a z důvodu nepříznivého počasí jsem ho zatím testil pouze na umělé hvězdě,,,
v základních rysech se jedná o povedené zařízení, mechanicky je zpracován velmi solidně, spodní část je z hliníkového odlitku viz. foto (dovolil jsem si z důvodu opravy :) povolit čtyři šrouby a juknout do útrob), součástí balení je také ovladač s 9-ti tlačítky, guide kabel s konektory RJ11, kabel na flashování-podobný, možná i stejný, jako je dodávaný ke GoTo SynScan, bateriové pouzdro (pack) na čtyři velké buřty, dále je součástí balení přípravek k parfokalizaci okuláru a prodlužovaci 1.25" tubusek,,,
první dojmy po zapnutí:
po připojení napájení se ze SynGuideru zakouřilo a já se zapotil, po otevření jsem zjistil, že v napájecí cestě je použitý filtrační elektrolytický kondenzátor neznámých parametrů a ten byl totálně shořelý-na uhel, po jeho odstranění zařízení naběhlo do normálního režimu,,,
display guideru je rozdělen na dvě části-levá část zobrazuje textové informace a pravá snímky generované CCD senzorem Sony ICX404AL, disponuje pouze dvěma barvama-černou a bílou, je velice málo kontrastní a na denním světle téměř nečitelný, ve tmě je čitelnost vyhovující- i když kontast by mohl být vyšší, podsvícení je červené, podsvícen je i ruční ovladač, také červeně,,,
prvotní nastavení guideru je poměrně nenáročné, až triviální, zařízení disponuje možností nastavení expozičních časů od 1-4096ms, dále je možno nastavit úrovně šumu na pozadí a DEC backlash, má možnost až 4x zoomu v náhledové oblasti,,,
zaostření probíhá velice snadno, v náhledové oblasti vidíte on-line pointační hvězdu a k ní v textové oblasti hodnotu BRI, tuto se snažíte dostat do minima, jde to velmi snadno, akorát je třeba počítat se spožděním, celé zařízení je tak trošku lenochod,,,
je zde i možnost ručního nastavení agresivity, zvlášť pro DE i RA osu, nebo necháte nastevení v režimu AUTO a systém si je po krátkém autokalibračním procesu nastaví sám, ale to předbíhám, tak zase někdy příště, až se vyjasní, děkuji firmě Supra Praha za zapůjčení guideru, již nyní vím, že si ho ponechám,,,,
v základních rysech se jedná o povedené zařízení, mechanicky je zpracován velmi solidně, spodní část je z hliníkového odlitku viz. foto (dovolil jsem si z důvodu opravy :) povolit čtyři šrouby a juknout do útrob), součástí balení je také ovladač s 9-ti tlačítky, guide kabel s konektory RJ11, kabel na flashování-podobný, možná i stejný, jako je dodávaný ke GoTo SynScan, bateriové pouzdro (pack) na čtyři velké buřty, dále je součástí balení přípravek k parfokalizaci okuláru a prodlužovaci 1.25" tubusek,,,
první dojmy po zapnutí:
po připojení napájení se ze SynGuideru zakouřilo a já se zapotil, po otevření jsem zjistil, že v napájecí cestě je použitý filtrační elektrolytický kondenzátor neznámých parametrů a ten byl totálně shořelý-na uhel, po jeho odstranění zařízení naběhlo do normálního režimu,,,
display guideru je rozdělen na dvě části-levá část zobrazuje textové informace a pravá snímky generované CCD senzorem Sony ICX404AL, disponuje pouze dvěma barvama-černou a bílou, je velice málo kontrastní a na denním světle téměř nečitelný, ve tmě je čitelnost vyhovující- i když kontast by mohl být vyšší, podsvícení je červené, podsvícen je i ruční ovladač, také červeně,,,
prvotní nastavení guideru je poměrně nenáročné, až triviální, zařízení disponuje možností nastavení expozičních časů od 1-4096ms, dále je možno nastavit úrovně šumu na pozadí a DEC backlash, má možnost až 4x zoomu v náhledové oblasti,,,
zaostření probíhá velice snadno, v náhledové oblasti vidíte on-line pointační hvězdu a k ní v textové oblasti hodnotu BRI, tuto se snažíte dostat do minima, jde to velmi snadno, akorát je třeba počítat se spožděním, celé zařízení je tak trošku lenochod,,,
je zde i možnost ručního nastavení agresivity, zvlášť pro DE i RA osu, nebo necháte nastevení v režimu AUTO a systém si je po krátkém autokalibračním procesu nastaví sám, ale to předbíhám, tak zase někdy příště, až se vyjasní, děkuji firmě Supra Praha za zapůjčení guideru, již nyní vím, že si ho ponechám,,,,
Super, diky za prvni info (i kdyz to odpaleni kondiku mne docela zarazilo) Uz se tesim na pokracovani.... Cele zarizeni se mi libi. On v podstate v dnesni dobe moc vyber ani neni, vim defakto jen o trech - SynGuider, LVI Smart Guider a Opticstar AG-130 resp. AG-131

-
tak jsem tady ještě jednou s dokončením testíku, počasí mi dovolilo nasadit guider na ostro, použita byla sestava EQ6 a SCT5", po nalezení vhodné pointační hvězdy si guider provede test orientace a zjistí mechanické vůle montáže, následně po autokalibraci-ta trvala na 1250mm ohnisku asi 20s počne s autopintací, pointace pracuje bezchybně-ALE NARAZIL JSEM NA JEDEN PROBLÉM, PO ZTÁTĚ SIGNÁLU POINTAČNÍ HVĚZDY JE IMPLICITNĚ NASTAVENA HODNOTA POTLEČENÍ ŠUMU NA 255 A HVĚZDA TUDÍŽ ZMIZÍ Z DETEKOVANÉ ZÓNY, tato situace nastane např. v případě přechodu mraku, přeletu letadla, nebo třeba posvícení si do tubusu pointeru, následně nezbude nic jiného, než ručně přejet hodnotou potlačení šumu na úroveň 7-12, předpokládám, že tento nedostatek bude odstraněn s příchodem nového FW, použitý CCD čip má poměrně velkou účinnost, nicméně díky jeho pidirozměrům je složité najít v zorném poli vhodnou pointační hvězdu, proto bez pozicionéru-případně pointačních kruhů se neobejdete,,,,,
když to shrnu, tak vidím jako mínusy----
- malý kontrast displeje a jeho horší čitelnost
- nutnost pozicionéru, případně pointačních kruhů
- funkce autonastavení potlačení šumu v případě výpadku signálu
no a plusy ++++
+ cena
+ citlivost
+ nenáročná obsluha a nastavení
když to shrnu, tak vidím jako mínusy----
- malý kontrast displeje a jeho horší čitelnost
- nutnost pozicionéru, případně pointačních kruhů
- funkce autonastavení potlačení šumu v případě výpadku signálu
no a plusy ++++
+ cena
+ citlivost
+ nenáročná obsluha a nastavení
No tak jsem na ten displej u Karneada koukal a ja s jeho citelnosti nemel zadny problem (pri pokojove teplote).
Ostatni klady a zapory neumim posoudit...
Ostatni klady a zapory neumim posoudit...
Pavel Vabrousek
Tak jsem nevydrzel cekat a synguider si take poridil. Jen mi vrta hlavou napajeni. Jake pouzivate? Povoleny je vcelku siroky rozsah, takze lze pouzit i stejne jako na montaz. Ale v navodu doporucuji pouzivat radeji nizsi. Otazka je proc. Mate s tim nejake zkusenosti? Mne jen napadlo, ze vyssi napeti muze vest k vetsimu topeni a tim pripadne i sumu. Ale netusim, do jake miry je to kriticke.
Jde mi o to, zda lze bez problemu provozovat jedno napeti, nebo mam pro autoguider radeji pripravit 6V napajeni...
Jde mi o to, zda lze bez problemu provozovat jedno napeti, nebo mam pro autoguider radeji pripravit 6V napajeni...

- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
nebo mam pro autoguider radeji pripravit 6V napajeni... Pokud to ma na kabliku autokonektor pro napajeni, tak tam do nej dej stabilizator 7806 a diodou zvys vystupni napeti aspon na 6.8V a mas vystarano.
Urcite to bude mit uvnitr vlastni stabilizator a cim vetsi vstupni napeti, tim vice to bude samozrejme hrat. Jak moc velky vliv to bude mit (teplota od stabilizatoru) na sum cipu, tezko rict, ale nejaky vliv to urcite bude.
Urcite to bude mit uvnitr vlastni stabilizator a cim vetsi vstupni napeti, tim vice to bude samozrejme hrat. Jak moc velky vliv to bude mit (teplota od stabilizatoru) na sum cipu, tezko rict, ale nejaky vliv to urcite bude.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
"DC 6V[ch8208]14V výstupního napětí, doporučuje se napájení ve spodní části rozsahu" Napajeni je od dodavatele reseno stejne jako u montaze EQ-3-2, tedy pres box na "burty". Takze kabel urcite budu delat. Slo mi jen o to, jestli na nej strkat ten stabilizator pro nizsi napeti, nebo to neni potreba...

Pokud je tam CCD senzor, tak ten stejne potrebuje rozsah napajeni pres 20 voltu (u Sony HAD obvykle -8 .. +15), takze uvnitr musi byt menic. Predpokladam, ze bude udelany podobne, jako u CCTV kamerek - tedy zdvojovac napeti (na tech +15) a invertor (na tech -8), za nimi jednoduche jednotranzistorove stabilizatory s malou ztratou napeti, ale take malou ucinnosti (pri zvyseni vstupniho napeti stale vice topi). Podle mych zkusenosti je pro vyuziti maximalni citlivosti a odolnosti proti bloomingu potreba na senzoru napeti aspon -7 .. +14V, pred stabilizatory zhruba -8 .. +15V, cemuz odpovida napajeci napeti pres 8V. Staci treba LiIon baterka k fotaku, ktera da neco mezi 7.4 a 8.2V, podle nabiti, ale s napajenim pod 7V uz podle mne nejsou skvele vlastnosti senzoru plne vyuzity (i kdyz to funguje). Pri napajeni pres nejakych 11V uz zase zbytecne topi stabilizatory a roste sum.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
- Peter S. (cactae)
Mam otazku na majitelov Synguider-u ako su s nim spokojny. Nejak diskusia o nom utichla.
Ahoj
Mám dotaz na Vejra, nebo někoho kdo používá SYNGUIDER
Mám stejnou montáž EQ 3-2 a chtěl bych si pořídit také SYNGUIDER. Tady píšeš, že sis ho pořídil. Prosím napiš jaké s ním máš zkušenosti.
Předem děkuji
Fous
Mám dotaz na Vejra, nebo někoho kdo používá SYNGUIDER
Mám stejnou montáž EQ 3-2 a chtěl bych si pořídit také SYNGUIDER. Tady píšeš, že sis ho pořídil. Prosím napiš jaké s ním máš zkušenosti.
Předem děkuji
Fous
Ahoj, dnes jsem zkoušel schopnost tohoto pointačního zařízení, jak se bude chovat při pointování delších ohnisek kratším. Kontrétně pointace 150mm a focení na 345mm cca. Výsledek mě překvapil, naštval a pak vlastně rozesmál
, nečekal jsem, že budu mít upoitovaných asi jen 35% fotek, tzn. bez pointace bych to měl lepší. jak vypadaly některé fotky? třeba i takto.
Čím to může být? Udělal jsem vše, jak se má, zaostřil jsem si hvězdu, nastavil expozici tak akorát, zde tedy 0,5s, ostatní parametry auto. Pointace se nakalibrovala a rozjela. Pár expozic ok, ale pak se to začalo takhle zhoršovat, tak jsem to vypnul, zapnul. Pak už tam sice nebyly tyhle obludy, ale k upointované fotce to mělo stále dost daleko i když vemu v úvahu 2,3x menší pointační ohnisko, což by ale zase tak moc vadit nemělo.

Čím to může být? Udělal jsem vše, jak se má, zaostřil jsem si hvězdu, nastavil expozici tak akorát, zde tedy 0,5s, ostatní parametry auto. Pointace se nakalibrovala a rozjela. Pár expozic ok, ale pak se to začalo takhle zhoršovat, tak jsem to vypnul, zapnul. Pak už tam sice nebyly tyhle obludy, ale k upointované fotce to mělo stále dost daleko i když vemu v úvahu 2,3x menší pointační ohnisko, což by ale zase tak moc vadit nemělo.
Ahoj
premyslim jaky koupit AUTOGUIDER
jaky je rozdil mezi timto a Celestron AUTOGUIDER NEXGUIDE ??,
ktery koupit
diky
Jirka
premyslim jaky koupit AUTOGUIDER
jaky je rozdil mezi timto a Celestron AUTOGUIDER NEXGUIDE ??,
ktery koupit
diky
Jirka