určitě jeden z těch prvních dvou.
Pokud jej budeš chtít mít posléze především jako dekoraci, tak vol ten FIRSTSCOPE.
Pokud jej budeš (po pořízení většího) chtít mít jako mobilní dalekohled na výlety a do přírody, tak ber ten TRAVELSCOPE
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis
Travelscope vyzera dobre, ale ak to chces na astro a mas trieder, ja osobne by som neinvestoval teraz, ale pockal si, kym nasetrim na Dobson. Ale chapem zase, ze clovek to chce mat doma hned.
Travelscope vyzera dobre, ale ak to chces na astro a mas trieder, ja osobne by som neinvestoval teraz, ale pockal si, kym nasetrim na Dobson. Ale chapem zase, ze clovek to chce mat doma hned. 8-)
Mám jen dalekohled 10x50 a je bez stativu a pozorovat jen tak z ruky není ono tak chci něco do začátku co bude lepší než ten 10x50 co mám.
skus si dat do bazarovej sekcie inzerat, ze kupis Lidlskop (alebo pockaj ked ho bude niekto predavat...
ja by som ale radsej bral zo supry achromat 90/900 ako ten travelscope...v kazdom pripade nezabudni vyuzit bazar, mozes vela usetrit, aj lacnu azimut.montaz zohnat
Já bych jednal podle toho kdy asi tak bude na velký průměr. Když třeba do jednoho roku, tak bych moc neutrácel. Když né, tak bych sehnal co největší průměr achromatu. Aspoň ten co navrhuje achromat a vidlicová montáž se nechá vytvořit doma a kamarádi taky určitě pomůžou. Já mám zrovna podobný problém s montáží pro achro. 172mm. Na montáž pro tak dlouhej a docela i hmotnej kukr asi dlouho nebude. Čekat neumim, tak jsem dal do kupy matrož z domova, práce a kámoš taky pomohl. Montáž je lehce přenosná (na dvůr nebo do auta) má dvě hlavní části každá váží asi 15kg. Není to nic moc a vítr nemá ráda, ale můžu pozorovat a to je hlavní. Montáž mě nestála jedinou korunu.
Ty dlouhé trubky na těch třepátkách je škoda peněz...Být tazatelem, tak počkám a nekupuju že nasilu a hned cokoliv...
Faktem je, nebo líp řečeno, mě osobně to připadá, že i tak je to drahé z hlediska užitku a spokojených chvil..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Takže na větší průměr budu mít našetřeno asi do vánoc, minimálně bych chtěl Dobsona 254/1200 ale když bude přát štěstí tak bych koupil Dobsona 305/1500.
A na tu přechodnou dobu bych chtěl něco abych se něco naučil a nestálo to 5000,- a potom to leželo v koutě.Úplně ideální by bylo kdybych ten přechodný dalekohled vozil na dovolenou nebo na výlety.
Jsem koupil Achromát 80/400..Mají ho i jen tubus. Být tebou, tak o tom pouvažuju a osobně ho používám i na "sousedku" i jako větší hledáček..
Je to krátké a posadit to lze skoro na cokoliv a jak říkám, sluší mu se vozit na tubusu Dobsona..
Houk..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Je to tak jak píše Stana. Do vánoc to vydržíš a aspoň se naučíš hledat objekty. Tím kukátkem jsou na Měsíci vidět krátery, hory a na Jupíku trochu oblačné pásy, na Saturnu prstýnek taky neunikne tvé pozornosti a hodně jasné DSO jako M27, kulovky, M81,M82 a další.
Stana ti může napsat jak se projevuje barevná vada při různých zvětšeních a doporučit jeden, dva okuĺáry které budeš nejvíc potrebovat (Stano né ty zelený
Dík kluci za radu, můžete sem napsat odkaz abych věděl jaký to přesně je? abych se náhodou nesekl
A ještě jakou montáž k tomu koupit?
pro Stana: a doporuč mi prosím okuláry které budu nejvíc potřebovat a ještě můžeš napsat jak se projevuje ta barevná vada při různých zvětšeních.
Díky moc.
Jako na hledáček je vhodný okulár kolem 20 mm a jako jinak s 13 mm okulárem neuděláš nikdy chybu i pro výhledově uvažovaný Dobson...
Jo a barevná vada? U tohoto malokuka je při zvětšení 20 -30 x o ničem a i při 50 x není nijak tragická...Větší zvětšení na tomto kukru nepoužívám..
Seťák 25 mm při zv. 16 x dává "kupodivu" ;D naprosto krásný ostrý obraz..
P.S. Ano, na tom parapetu je papírová clona, pro případné planetární pozorování....při zaclonění na 60 mm funguje slušně i při 100 x..
No, nemůžu si pomoct, ale z hlediska ceny, užitné hodnoty, skladnosti a využitelnosti a projevu barevné vady a bla bla, je to rozhodně vhodný kukr do začátku a možná i na finále jako hledáček a do přírody na nějaké azimutálce na dřeváku stativu..
/Toť můj názor/