Astrofotografie - dotazy začínajících
Nemáš objektiv se stabilizací ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Nemáš objektiv se stabilizací ?Mám, a byla zřejmě zapnutá.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Tak to na 99% bude ono. Na další zkoušky to vypni.
lepší rada žádná než špatná
To by mě teda vůbec nenapadlo, že stabilizace může být na stativu kontraproduktivní. Díky za tip ! Testnu.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Canon tvrdí, že novější IS objektivy "poznají, že jsou na stativu" a stabilizaci vypnou samy. Ale reklamní materiály toho snesou hodně. Určitě bych to vypnul už kvůli spotřeby.
Bill
Bill
M:736 750 113
-
Jasnovidec
- Kontaktovat uživatele:
tohle bude stabilizace, jestli máš seťák 18-55, mne to už kolikrát nas..lo při focení startrails, když jsem po hodině zjistil, že mám zapnutou stabilizaci, někdy až doma při zpracování, pak z toho vylezou tyhle zubatý čáry.
Astronoobík v akci, lidlskop + triedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
Jo je to setový 18-55 IS II. Dík borci, nojo začátečník v astrofoto se nezapře Přiznám se, že na toto jsem nikde nenarazil takže jsem to ani netušil a je to asi ta poslední věc která by mě napadla 
Ahoj.
Řešil jsem přes SZ, může se hodit i někomu jinému. Odpovědi jsou můj soukromý názor a nijak si nemyslím, že to musí být jediné správné řešení.
Jedná se o montáž CG5 Adv GT a pointování:
mel bych dotaz ohledne pointace,pouzivas?
- no já jsem si CG5 kupoval s tím, že je docela přesná a že pointovat nikdy nebudu. Ale nakonec jsem to nevydržel.
a jakej mas polarni hledacek?
- já jsem to kupoval najednou, asi ten originál: http://www.supra-dalekohledy.cz/hledace ... -4326.html
- udělal jsem si k tomu takový bastl, který trochu svítí z druhé strany do té díry led diodou, hledáček nemá podsvětlení a pokud člověk nestihne ustavit, dokud je obloha trochu světlá (což se mi málokdy podaří), tak je blbě na něj vidět.
jak dlouho se da snimat bez poitace?
- ono záleží na ohniskové vzdálenosti, velikosti snímače, poloze objektu, odolnosti jedince ...
- M81 jsem dělal při 400mm a Canon 40D 300s expozice a bylo to vcelku jakž/takž. Ta je ale blízko pólu. Pro jiné objekty pro 300s už byl odpad skoro 50%. Takže jsem většinou dělal expozice 150s a odpad byl tak 30%. Při pointaci mám odpad většinou 0% (pokud se daří - pokud ne, tak i 100%), ale zase mi to trvá mnohem déle, než něco vyfotím. Takže výsledek je s pointací podobný, nebo prozatím spíše horší. S pointaci začínám, takže prozatím to je spíše boj. Na pointaci je prozatím hlavní přínos v tom, že díky delší expozici se mi tak nezasírá disk daty
Me laka na pointaci lacerta,ale nevim jestli to ma smysl,
- dělal jsem si průzkum toho, co je použitelné. Určitě musíš mít vyřešený dithering (posuv mezi jednotlivými snímky), hlavně pokud se fotí zrcadlovkou. Lacerta to umí (musíš ale samozřejmě mít kabel k zrcadlovce, který řídí expozice), navíc je slušně přesná. Druhé použitelné řešení je TVguider od Martina Myslivce: http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/TVGuider.htm
TV guider je taky docela slušný, ale o něco méně přesný (pointer je vhodný minimálně 50% délky hlavní optiky). Ale Martin už je asi nedělá, takže jedině v bazaru. Ale ročně se jich prodá v bazau na AF několik. Díky tomu, jak je dobrý, tak cena není taky moc nízká - s kamerou bych to viděl tak na 60-70% Lacerty. Ale je třeba mít novější verzi, která umí dithering!
- ostatní řešení jsou asi spíše na nasrání. Ale je dost lidí používá i levnější guidery a nějak se jim to daří. Já jsem ale rád, když najdu objekt na focení a ještě abych bojoval s pointerem - to už je asi lepší (podle mne) bez.
- já používám kombinaci kamera QHY5 + PHD + Backyard EOS na noťasu.
- je spousta lidí, která nechce používat noťas (asi je jich většina), ale já jsem i bez pointace měl koupený Backyard EOS a všechna data jsem snímal rovnou na noťas. Ani nemám k 40D časovač nebo něco takového - všechno dělám z počítače. A protože Backyard EOS umí dithering v kombinaci s PHD, tak jsem ani neuvažoval nad jiným řešením. Ale má to trošku háček - puštěné PHD zatěžuje procesor a noťas výrazně více žere, než když jenom stahoval snímky z foťáku, takže ho musím krmit z auta.
Bill
Řešil jsem přes SZ, může se hodit i někomu jinému. Odpovědi jsou můj soukromý názor a nijak si nemyslím, že to musí být jediné správné řešení.
Jedná se o montáž CG5 Adv GT a pointování:
mel bych dotaz ohledne pointace,pouzivas?
- no já jsem si CG5 kupoval s tím, že je docela přesná a že pointovat nikdy nebudu. Ale nakonec jsem to nevydržel.
a jakej mas polarni hledacek?
- já jsem to kupoval najednou, asi ten originál: http://www.supra-dalekohledy.cz/hledace ... -4326.html
- udělal jsem si k tomu takový bastl, který trochu svítí z druhé strany do té díry led diodou, hledáček nemá podsvětlení a pokud člověk nestihne ustavit, dokud je obloha trochu světlá (což se mi málokdy podaří), tak je blbě na něj vidět.
jak dlouho se da snimat bez poitace?
- ono záleží na ohniskové vzdálenosti, velikosti snímače, poloze objektu, odolnosti jedince ...
- M81 jsem dělal při 400mm a Canon 40D 300s expozice a bylo to vcelku jakž/takž. Ta je ale blízko pólu. Pro jiné objekty pro 300s už byl odpad skoro 50%. Takže jsem většinou dělal expozice 150s a odpad byl tak 30%. Při pointaci mám odpad většinou 0% (pokud se daří - pokud ne, tak i 100%), ale zase mi to trvá mnohem déle, než něco vyfotím. Takže výsledek je s pointací podobný, nebo prozatím spíše horší. S pointaci začínám, takže prozatím to je spíše boj. Na pointaci je prozatím hlavní přínos v tom, že díky delší expozici se mi tak nezasírá disk daty
Me laka na pointaci lacerta,ale nevim jestli to ma smysl,
- dělal jsem si průzkum toho, co je použitelné. Určitě musíš mít vyřešený dithering (posuv mezi jednotlivými snímky), hlavně pokud se fotí zrcadlovkou. Lacerta to umí (musíš ale samozřejmě mít kabel k zrcadlovce, který řídí expozice), navíc je slušně přesná. Druhé použitelné řešení je TVguider od Martina Myslivce: http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/TVGuider.htm
TV guider je taky docela slušný, ale o něco méně přesný (pointer je vhodný minimálně 50% délky hlavní optiky). Ale Martin už je asi nedělá, takže jedině v bazaru. Ale ročně se jich prodá v bazau na AF několik. Díky tomu, jak je dobrý, tak cena není taky moc nízká - s kamerou bych to viděl tak na 60-70% Lacerty. Ale je třeba mít novější verzi, která umí dithering!
- ostatní řešení jsou asi spíše na nasrání. Ale je dost lidí používá i levnější guidery a nějak se jim to daří. Já jsem ale rád, když najdu objekt na focení a ještě abych bojoval s pointerem - to už je asi lepší (podle mne) bez.
- já používám kombinaci kamera QHY5 + PHD + Backyard EOS na noťasu.
- je spousta lidí, která nechce používat noťas (asi je jich většina), ale já jsem i bez pointace měl koupený Backyard EOS a všechna data jsem snímal rovnou na noťas. Ani nemám k 40D časovač nebo něco takového - všechno dělám z počítače. A protože Backyard EOS umí dithering v kombinaci s PHD, tak jsem ani neuvažoval nad jiným řešením. Ale má to trošku háček - puštěné PHD zatěžuje procesor a noťas výrazně více žere, než když jenom stahoval snímky z foťáku, takže ho musím krmit z auta.
Bill
M:736 750 113
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Malá poznámka:
Pokud koupíš novější TVGuider (v hliníkové krabičce) ale bez ditheringu, mohu ho tam dodělat (drobná HW úprava a jiný firmware).
Jinak, jak píše Bill, TVGuidery momentálně nevyrábím.
Pokud koupíš novější TVGuider (v hliníkové krabičce) ale bez ditheringu, mohu ho tam dodělat (drobná HW úprava a jiný firmware).
Jinak, jak píše Bill, TVGuidery momentálně nevyrábím.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Nedokazem zaostrit.
Fotoaparat cez T-kruzok naskrutkovaný na redukcii 2/1,25 - Skywatcher N150/750 BLACK DIAMOND.
Vytah je na dolnom doraze a chybaju mu nieake mm dole.
Nechystam sa na astrofoto, len som to chcel vyskusať a som prepvapený že to nejde u uvedeneho modelu teleskpou. Mate s tym niaku skusenost. Nechcem kupovat nizsi vytah ani korektor.
Fotoaparat cez T-kruzok naskrutkovaný na redukcii 2/1,25 - Skywatcher N150/750 BLACK DIAMOND.
Vytah je na dolnom doraze a chybaju mu nieake mm dole.
Nechystam sa na astrofoto, len som to chcel vyskusať a som prepvapený že to nejde u uvedeneho modelu teleskpou. Mate s tym niaku skusenost. Nechcem kupovat nizsi vytah ani korektor.
Nevím jaký máš výtah, ale na focení by rozhodně neměla být použita redukce 2"/1,25". Ideálně patří do 2" výtahu komakorektor, ten se vsune dovnitř a na jeho t2 výstupní závit dáš redukci T2/ fotoaparát. Komakorektor ti i nějaký ten mm přidá. Bez korektoru lze zpravidla posunem kolimačních šroubů trošku přiblížit primár k sekundáru a tím vysunout ohnisko více z okulárového výtahu. Pak použít redukci 2" na T2 a na ní opět kroužek t2/ foťák.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
ide o Skywatcher N150/750 black diamond a vytah k nemu dodavany.
http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... 50750-ota/
Mna zaraza ze na standartny teleskop nejde najednoduchsim sposobom pripojit funkcne fotoaparat. Alebo sa mylim?
Dodavane prislusenstvo: redukcia 2/1.25, z nej vysroubovana 1,25 zostava iba zavit M42 do ktoreho sa da T-kruzok.
Cize rovina bajonetu fotoaparatu od spodneho dorazu vytahu- cca 25mm
a neda sa zaostrit.
Rad by som vlozil foto ale nie je to az take intuitivne ako som ocakaval cize bud to nastudujem alebo ...
http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... 50750-ota/
Mna zaraza ze na standartny teleskop nejde najednoduchsim sposobom pripojit funkcne fotoaparat. Alebo sa mylim?
Dodavane prislusenstvo: redukcia 2/1.25, z nej vysroubovana 1,25 zostava iba zavit M42 do ktoreho sa da T-kruzok.
Cize rovina bajonetu fotoaparatu od spodneho dorazu vytahu- cca 25mm
a neda sa zaostrit.
Rad by som vlozil foto ale nie je to az take intuitivne ako som ocakaval cize bud to nastudujem alebo ...
neni to dalekohled urceny na astrofotografii - je to celkem standardni, ze rozsah pohyby vytahu je testovan primarne pro okulary, pokud s tim chces fotit, tak tam dej komakorektor, ten dostane ohnisko dal z tubusu k cipu fotaku, bez komakorektoru budou ze vsech hvezd mimo male okoli stredu stejne carky
UL dobson 300/1500 (nitelite), Triedr Nikon 7x50, Canon 40Dm, SW ED 80/600, SW Newton 200/1000, AZ-4, NEQ-6 SS, AG by MMys (80/400)
Foto nahrane na uloz.to
odkaz:
http://uloz.to/xi8wxMu2/img-9580-jpg
neviem ci je to spravny postup zobrazovania foto,
Pipdne mi poslite navod na vkladanie foto do sprav.
odkaz:
http://uloz.to/xi8wxMu2/img-9580-jpg
neviem ci je to spravny postup zobrazovania foto,
Pipdne mi poslite navod na vkladanie foto do sprav.
myslim, ze je to jasne i bez foto. proste ten dalekohled neni staveny na foceni a tomu odpovida i vytah. Jak napsali kolegove predemnou, na fotak das komakorektor a ten zasunes do vytahu. to je vsechno ale zazrak necekej. evidentne to chce nizsi vytah. Ono i bajonetovy krouzek a korektor ma nejakou optickou vysku, na kterou musis brat ohled.
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek
montaz: EQ6R
montaz: EQ6R