Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
blackamon
Věk: 47

Příspěvek od blackamon »

Názor zkušenějšího by mě docela zajímal.Vychází mi to jako levná výborná varianta.
Celestron NEXSTAR SE 6, Refraktor AD800 (meopta 56/800) ; Montáž AZ-4 ; Okuláry BAADER 8-24mm HYPERION Mk.III, T-S PLANETARY HR 15, 7, 5, 3,5 mm ; Měsíční filtr BAADER ŠEDÝ 2” ND=0.9 (T=12.5%)
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

AZ 2 nekoupíš jako montáž, je to vidlice přímo na konkrétní dalekohled. Az3 by Newton 150/750 unesla, ale na větší zvětšení to s těma nohama není žádný zázrak a budě tě to štvát, že se to třese.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
blackamon
Věk: 47

Příspěvek od blackamon »

My měli na mysli toho stolního Dobsona namontovat třeba na tu AZ3, aby se u toho nemuselo v přírodě ležet nebo klečet. Co na to odborník? :-)
Celestron NEXSTAR SE 6, Refraktor AD800 (meopta 56/800) ; Montáž AZ-4 ; Okuláry BAADER 8-24mm HYPERION Mk.III, T-S PLANETARY HR 15, 7, 5, 3,5 mm ; Měsíční filtr BAADER ŠEDÝ 2” ND=0.9 (T=12.5%)
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Když už bych tedy kupoval montáž, tak bych na ni dal skutečný- regulérní Newton 130/650- ale ve stejné ceně je zatím i Newton 150/750. Nekupoval bych přeci toho nejlacinějšího Dobsona, z kterého nejdříve vyhodím montáž a poté ho stejně budu muset přestavět na skutečný dalekohled :)
Pokud chceš toho Dobsona - O.K. Ale pokud to chceš předělávat, tak koupit rovnou hotového Newtona - a hlavně za stejné peníze už 150/750
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
siid

Příspěvek od siid »

Nevím, jestli máš přístup na internet, pokud ano, zkus trošku googlit.
Třeba zde.
Ahoj, jasně videa jsem si vygoogli :). Jen bych chtěl vědět jakým způsobem lze videa natáčet.

Například na tomto Dobsonu. Jestli to vůbec možné je.

http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... n-8-pyrex/

Musí být nějaká zvláštní redukce nebo uchycení foťáku k dalekohledu? Nebo se jen objektiv přiloží k okuláru?

Děkuji
hamr
Věk: 65

Příspěvek od hamr »

EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Dansemacabre

Příspěvek od Dansemacabre »

Je rozdil v tom, co vidim v regulernim 130/650 newtonem a jeho minidobsoni variantou? (lacinejsi vytah, plnotubus a jina montaz jsou konstrukcni veci, mne jde ale o tu ciste pozorovaci stranku, kdyz parametry maji stejne. Ne ze bych chtel menit, ale zajima me ten rozdil, protoze AZ3-4 montaz ke skrckovi asi na zimu poridim a porad to vyjde levnej a o par kilo lehci nez plnotubus s montazi v setu. Opakuju, ze kvalitu zpracovani ted neresim, jen ten vizualni vystup)
16" SW goto dobson + C9.25 na EQ6-R
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

Pokud budou oba objektivy kvalitní (pravděpodobně ano) tak není důvod pro nějaký rozdíl. Oba dalekohledy mají přece stejné optické parametry.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Peťa

Příspěvek od Peťa »

Na optické lavici to bude srovnatelné, v reálu s malým zvětšením taky, u většího zvětšení převáží výhody větší stability a případně lepšího výtahu. Tj. v některých případech zabrání mechanické provedení plnému využití optiky - u nestabilního provedení maximální zvětšení asi nedoostříš a objekt nedoženeš. Trabant s motorem z Porsche možná zrychlí jako Porsche, ale nejpozději v první zatáčce dojde na lámání chleba.....a asi i duroplastu.
petr_marecek

Příspěvek od petr_marecek »

Dobrý den,

jsem uplný začátečník v oblasti astrofiziky a už dlouho dobu si chci pořídit nějaký hvězdářský dalekohled. Asi měsíc už projíždím různé stránky o astronomii, kde radí, jaký dalekohled si vybrat a měl jsem už pár vybraných. Ale i přesto bych si rád nechal poradit. Zajímalo by mě, jaký dalekohled byste mi doporučili, pokud hodlám investovat maximálně 4500 kč. Přemýšlel jsem nad reflektorem typu Newton s průměrem zrcadla 80 až 114 mm. Ale vím, že nezáleží pouze na dalekohledu, ale také na jeho příslušenství. Chtěl bych tedy prosím poradit konkrétně některý dalekohled do 4500 kč, který bude mít kvalitní stativ a bude kvalitně zpracován. Ohledně možnosti pozorování by bylo dobré, kdyby s nim bylo možné pozorovat kvalitně planety a případně i méně výrazné objekty na obloze.

Velmi si cením jakékoliv rady a předem děkuji. :)
Arx

Příspěvek od Arx »

Zdravím všechny.
Jakožto začátečník stojím před problémem, jaký dalekohled pořídit.
Na základě drtivé většiny doporučení jsem se už téměř jistě rozhodl pro sky watcher newton na dobsonově montáži 8". Teď jsem ale pročetl celé vlákno o pozorování pro začátečníky a zarazilo mě, kolik začátečníků má se zrcadlovým teleskopem zhruba tohoto průměru problémy. Většinou jde o problémy se zaostřením Jupitera a obecně s ostřením při větších zvětšeních. Většinou se doporučuje delší temperace, případně kontrola kolimace a pod. Docela začínám být na vážkách, jestli vůbec to pozorování relativně větším průměrem stojí za ty problémy s tím spojené. Mám několik dní půjčený Lídlskop od kamaráda, tubus jsem přidělal na poměrně robustní azimutální stativ původně určený zřejmě pro filmovou kameru, který se proti setové montáži ani nehne a s pozorováním jak Jupitera, tak Saturnu nebyl žádný výrazný problém. Velikost objektů s okuláry 20 a 12mm sice není nijak závratná, ale jsou dobře zaostřitelné. Okulár 4 (6)mm už je použitelný spíš na měsíc, kde ukáže pěkné detaily, ale Jupiter a Saturn už nejdou příliš dobře zaostřit a navíc chytají poněkud zvláštní barevné odstíny. Možná jsem měl při těch pár pozorováních štěstí na seeing, ale vyběhl jsem do dvora a vlastně ihned jsem začal pozorovat a aniž bych dalekohled nějak temperoval ( mám ho ve vytápěné garáži ), tak zmíněné objekty byly při menších zvětšeních hned dobře viditelné a ostré. Je možné, že zrcadlové dobsony sky watcher mají nějak hůře řešenou optiku, která je náchylnější k rozhození kolimace? Nebo se ty dalekohledy prodávají nezkolimované? Myslel jsem, že za těch bratru 9000Kč tam nějaká kvalita být musí, ale poté, co mi bylo naznačeno, že od sériového výrobku za pár šupů nemůžu chtít zázraky, tak začínám mít čím dál větší pochybnosti, jestli do toho má cenu investovat pro mě nemalé peníze.
Berkut 10x50
Tomas38

Příspěvek od Tomas38 »

Ahoj, jako majitel jmenovaného dobsona můžu říct, že žádné problémy se zaostřováním nemám. A když mi nejde úplně zaostřit, tak je to většinou atmosférou. (Zastřit mi jde v pohodě setovými okuláry i dokoupeným 10mm baader ortho) Jinak při koupi dalekohledu jsem se fakt nestresoval nečím takovým, jakože nepůjde zaostřit... A jestli koukáš na Jupiter lídlskopem, tak přes dobsona by to mělo být lepší.
Sky Watcher Dobson 8'' 200/1200, Celestron PowerSeeker 60/700
Artaban

Příspěvek od Artaban »

petr_marecek: Vítej tady. Nešel by rozpočet popohnat na tenhle? http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... -dobson-6/
Těch pár kaček navíc se vyplatí.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
Peťa

Příspěvek od Peťa »

Arx: Kolimace se neboj, na temperaci stačí balkón nebo kůlna...a ty zoufalé hlášky jsou často od totálních začátečníků (ono to není tak ostré jako z habla, co mám dělat?), což ty po základním výcviku na lídláku už nejsi. Sériový výrobek za pár šupů (=krám) to už není, ty dobsony od 15cm už jsou normální dospělé dalekohledy, samozřejmě s možností nějakého tuningu, ale i v základní verzi vyhovující.
Artaban

Příspěvek od Artaban »

Je možné, že zrcadlové dobsony sky watcher mají nějak hůře řešenou optiku, která je náchylnější k rozhození kolimace? Nebo se ty dalekohledy prodávají nezkolimované? Myslel jsem, že za těch bratru 9000Kč tam nějaká kvalita být musí, ale poté, co mi bylo naznačeno, že od sériového výrobku za pár šupů nemůžu chtít zázraky, tak začínám mít čím dál větší pochybnosti, jestli do toho má cenu investovat pro mě nemalé peníze.
                   Je to celé blbost!
Kolimace se občas dělá a není to problém. Za 9litrů dostaneš přiměřeně kvalitní dalekohled a ostatní dalekohledy v ceně asi 10tis. ho nemaj šanci překonat!

Odpovědět