Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
siid

Příspěvek od siid »

Ahoj,

s Dobsonem je tedy nemožné fotit? Se zrcadlovkou i s digitálem? Například na tomto zmíňovaném modelu Teleskop DOBSON 8" Pyrex SkyWatcher?

http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... n-8-pyrex/

Jakým způsobem to focení probíhá. V čem EQ montáž focení lépe umožňuje a Dobson ne?

Děkuji za ujasnění :).
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
siid

Příspěvek od siid »

Takže jde o to, že s Dobsonem budu fotit nějaký objekt a mezi tím se ten objekt pohne a bude rozmazaný? Zjednodušeně řešeno?

A jak je to s videem? Třeba měsíce? Lze pomoci Dobsona a digitálu natočit video?

Díky
Maser
Věk: 44

Příspěvek od Maser »

a mezi tím se ten objekt pohne a bude rozmazaný?Ano. Záleží na délce expozice. Koukni třeba sem
Dalekohled se musí pohybovat spolu s hvězdami, pak rozmáznuté nejsou.
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
blackamon
Věk: 47

Příspěvek od blackamon »

Poud nejsou výrobní možnosti na vlastní stavbu, pořešil bych to newtonem 150/750 EQ3/2, nebo raději na EQ5, první varianta je těsně kolem 10-ti tisíc, zároveň asi první, která tak-tak uvedený dalekohled zvládne, bude to na hraně, ale pokud poroučí peníze moc s tím nenaděláme.  Druhá o je něco dražší, ale už plně vyhovující pro běžná pozorování. Přenosnost v batohu je i u větší dobrá, dalekohled se do něj v pohodě vejde, hlava montáže rovněž, takže zbyde jen stativ v ruce. Sledování objektů je díky paralaktice možné jen pohybem v jedné ose, případně časem lze doplnit motorek a ten sledování pro kamarády zajistí. Není to GO-TO, takže zbyde i prostor pro vlastní znalosti při vyhledávání objektů. Případně lze i ještě levnější variantu s 130/650 na EQ3/2.
Moc děkuji všem za odpovědi. Buď se tedy plácnu přes kapsu a půjdu do toho Newtona 150/750 na EQ5, nebo zvolím tu levnější variantu 130/650 na EQ3/2. Jít do 150/750 na EQ3/2 nemá moc smysl jestli jsem správně pochopil. Chci se ještě zeptat, bude obraz znatelně lepší i na 130/650 než na mém staré Meoptě AD 800? Taky by mě zajímalo kolik taková montáž EQ 5 váží, když chci přenosný dalekohled a jaká je její ovladatelnost. Skutečně stačí pouze namířit na polárku a pak jde všechno už snadno? Časem bych koupil i hodinový strojek a měl bych vystaráno.
Celestron NEXSTAR SE 6, Refraktor AD800 (meopta 56/800) ; Montáž AZ-4 ; Okuláry BAADER 8-24mm HYPERION Mk.III, T-S PLANETARY HR 15, 7, 5, 3,5 mm ; Měsíční filtr BAADER ŠEDÝ 2” ND=0.9 (T=12.5%)
blackamon

Příspěvek od blackamon »

Jak mi psal Artaban.
Možná kdybys koupil ED80, který unese i malá montáž, tak by to byl oproti AD800 zase pokrok, ale už je dražší.   
Nebo myslíte, že by se opravdu vyplatilo našetřit? http://www.binox.cz/ed-ota-pro/teleskop ... 80ed-otaw/ Jsem se do něj nějak zamiloval... Má stejně kvalitní obraz jako třeba Newton 150/750? Se mi líbí, že je malý, lehký, přenosný. Přesně něco takového bych si představoval. Ale ty prachy...
Celestron NEXSTAR SE 6, Refraktor AD800 (meopta 56/800) ; Montáž AZ-4 ; Okuláry BAADER 8-24mm HYPERION Mk.III, T-S PLANETARY HR 15, 7, 5, 3,5 mm ; Měsíční filtr BAADER ŠEDÝ 2” ND=0.9 (T=12.5%)
siid

Příspěvek od siid »

Takže jde o to, že s Dobsonem budu fotit nějaký objekt a mezi tím se ten objekt pohne a bude rozmazaný? Zjednodušeně řešeno?

A jak je to s videem? Třeba měsíce? Lze pomoci Dobsona a digitálu natočit video?

Díky
Díky, a jak je to, kdybych chtěl jen vyfotit detail měsíce s krátkou expozici. Lze použit Dobson a digitál?

Video lze taky natáčet?

Díky
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

blackamon: Možná se mě zdá, že si pleteš dobrou kresbu s výkonem.
Ano, ED 80 má dost dobrou kresbu a zvládně velká zvětšení 2D i trochu víc. Kresba je i trochu lepší, než má AD800.
Jenže to nestačí a tak není moc dobrý (výkonný) na DSO. Např, kulové hvězdokupy na jednotlivé hvězdy nerozloží. To Newton 150mm ty jasné už docela ano. Tady je rozdíl znát. ED80 je solidní na Měsíc a trochu i Jupiter. Taky na jasnější a plošnější DSO.
Takže jako menší dalekohled je ED80 perfekto, ale ten výkon už může byt holt menší a nebude to stačit na DSO.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
asadin
Věk: 69

Příspěvek od asadin »

Jít do 150/750 na EQ3/2 nemá moc smysl jestli jsem správně pochopil.Až takhle bych to neviděl. Musím se té sestavy zastat, neb jsem jejím majitelem :). Je pravda, že jsem upgradoval setové hliníkové nohy na nerezové a potom ostření na 10:1, ale od té doby jsem spokojený.
SW 150/750 na CG-4; okuláry 3,5; 5; 8; 13; 21; a 28 mm
blackamon

Příspěvek od blackamon »

Aha, děkuji za vysvětlení. Asi tedy koupím na doporučení ten Newton 150/750 na montáži EQ3. Kdyby nestačila, časem bych ji prodal a koupil EQ5. Myslíte, že tento bude dobrá volba? http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... 5075eq3-2/ A ještě se chci zeptat, jaký přikoupit okulár aspoň se zvětšením 150x a hodinový strojek.

Těch 18 kg bude teda už na hraně, ale ještě to jde...
vla

Příspěvek od vla »

Do začátku žádný okulár, s barlovem budeš mít požadované zvětšení 150x, takže další okulár netřeba. Motor můžeš taky dokoupit kdykoli, dokonce je možné i dokoupit GO-TO kit. Takže nejprve bych se seznámil a vyzkoušel základní konfiguraci a pak uvidíš co bys chtěl vylepšovat.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
blackamon

Příspěvek od blackamon »

V technických parametrech toho dalekohledu píšou, že má v základu dva - 30x a 75x. Proto jsem se ptal na ten okulár 150x.
Ale opravdu děkuji za rady. Mám jasno a řeším už pouze drobnosti. :-)
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Bydlím ve městě v bytě a k nejbližšímu možnému pozorování to mám asi 3 kilometry pěšky v terénu, kde se nedá přijet autem. Proto potřebuji dalekohled, který docela snadno přenesu v batohu, tedy nejlépe kolem 10 kg.
Dam ti dobrou radu: priprav si neco co se vahou a velikosti bude podobat tomu dalekohledu, pridej prislusenstvi (okulary, kolimace, svetlo, mapy, poznamky...), nejake obcerstveni, teple obleceni, hod to do batohu na zada a zkus si tu trasu projit. Ono se totiz muze lehce stat ze cestu absolvujes jednou a dalekohled hodis do popelnice jakej to bude opruz. Mozna si zdatny horal, vlacet 25 kilo terenem pro tebe neni zadny problem a ani se pritom nezapotis (obzvlastne prijemne na zacatku noci, kdy se prudce ochlazuje), ale ja osobne si nedovedu predstavit ze bych neco takoveho pravidelne provozoval. Mel jsem ekvivalent 150ky na EQ3/2 a nosil jsem to jenom cca kilometr a pri kazde ceste jsem nadaval jak spacek jak to bylo nepohodlne.
Jinak 150ka na EQ3-2 s ocelovyma nohama je stabilitou na vizual docela v pohode.
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Dam ti dobrou radu: priprav si neco co se vahou a velikosti bude podobat tomu dalekohledu, pridej prislusenstvi (okulary, kolimace, svetlo, mapy, poznamky...), nejake obcerstveni, teple obleceni, hod to do batohu na zada a zkus si tu trasu projit. Ono se totiz muze lehce stat ze cestu absolvujes jednou a dalekohled hodis do popelnice jakej to bude opruz. Mozna si zdatny horal, vlacet 25 kilo terenem pro tebe neni zadny problem a ani se pritom nezapotis (obzvlastne prijemne na zacatku noci, kdy se prudce ochlazuje),
Přesně tak!

blackamon: Možná nás smázneš a napíšeš, že jsi dělal léta vysokohorského nosiče, ale jestli ne, tak to určitě zkus cvičně, jak Ti psal michal.b. Já už jsem párkrát 25kg na hřbetě nesl a v horším terénu to zdaleka není žádná selanka (v podvečer  :)). Zde stojí za úvahu, jestli skutečně "menší dalekohled neukáže víc" jak se říká. Protože má sice menší výkon, ale zase budeš pozorovat častěji. Už tu ostatně padly nějaké zmínky o menším a kompaktním refraktoru na pevném (!) foto stativu.

Ale to už jsme ve špatném vlákně. Přenosné dalekohledy se řeší tu: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 60273368/0
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
blackamon

Příspěvek od blackamon »

Dam ti dobrou radu: priprav si neco co se vahou a velikosti bude podobat tomu dalekohledu, pridej prislusenstvi (okulary, kolimace, svetlo, mapy, poznamky...), nejake obcerstveni, teple obleceni, hod to do batohu na zada a zkus si tu trasu projit. Ono se totiz muze lehce stat ze cestu absolvujes jednou a dalekohled hodis do popelnice jakej to bude opruz.
Je to pravda. Těch 18 kg je opravdu dost... Takže jsem zase na začátku.  Zeptám se tedy na to stejné ještě jednou, ale trochu jinak. Chci, aby ten dalekohled měl se vším všudy max 10 kg a zároveň zvyšuji cenový strop kolem 20 000 Kč. Dá se za to už vymyslet MOBILNĚJŠÍ sestava? Nebo klidně i levnější (nemusí být nutně ED), ale abych ho hlavně snadno přenesl a měl ostrou kresbu. Chápu, že to bude na úkor výkonu, ale to se nedá nic dělat. Moc děkuji za vaše doporučení.
Odpovědět