Jaký koupit okulár?
Re: Jaký koupit okulár?
Je to nový okulár a ja som iba odmontoval predný člen a fixkou zatrel časti, ktoré sa leskli. Možno aj trocha viac.
TS-Optics 125/975 SD APO, Newton SW 250/1200-domoUL, Achromat 90/900, EQ5, Nikon Action 10x50, Fujiyamy 25mm, 18mm, 12,5mm, Nagler 16mm, 9mm, Panoptic 24mm, TV 2x
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
A ta rez byla v cene nebo sis za ni priplatil a kde se da takovy okular sehnat ?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Vaše reakcie mi síce vôbec nepomohli, ale aspoň Vám možno zahnali nudu...
Edit: židna hrdza tam nieje, je to fixka, ktorou som pozatieral lesklé plochy.
Edit: židna hrdza tam nieje, je to fixka, ktorou som pozatieral lesklé plochy.
TS-Optics 125/975 SD APO, Newton SW 250/1200-domoUL, Achromat 90/900, EQ5, Nikon Action 10x50, Fujiyamy 25mm, 18mm, 12,5mm, Nagler 16mm, 9mm, Panoptic 24mm, TV 2x
No a v čem by ti měly pomoci? Ty už máš hotovo, víš lépe než výrobci, co to che, tak je to O.K.vpadysak píše:Vaše reakcie mi síce vôbec nepomohli, ale aspoň Vám možno zahnali nudu...
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Vyššie som sa pýtal, že mám problém so zobrazením tohoto okuláru, napísali ste mi s kolegom dve prázdne reakcie (asi na pobavenie publika) a teraz mi píšete tretiu, ktorá mi zasa nepomohla. Nikde nepíšem, že viem niečo lepšie, ako výrobca.MilAN píše:No a v čem by ti měly pomoci? Ty už máš hotovo, víš lépe než výrobci, co to che, tak je to O.K.vpadysak píše:Vaše reakcie mi síce vôbec nepomohli, ale aspoň Vám možno zahnali nudu...
Preto som sa na toto fórum obrátil s prosbou o radu.
Ne, - dřív než jsme ti s kolegou napsali, tak jsi už měl hotovo. Nevíme , jak to vypadalo před tvojí úpravou, výsledek ale je vidět. Je to reakce na tvoji práci. Polní čočka má z toho pohledu stejně světlý prstenec - ale pokud z toho máš dobrý pocit, je to O.K.
lepší rada žádná než špatná
Dobrý pocit z toho prstenca nemám, preto to tu ukazujem, či to môže byť problém, že okulár zobrazuje tak, ako píšem v mojej otázke.MilAN píše:Ne, - dřív než jsme ti s kolegou napsali, tak jsi už měl hotovo. Nevíme , jak to vypadalo před tvojí úpravou, výsledek ale je vidět. Je to reakce na tvoji práci. Polní čočka má z toho pohledu stejně světlý prstenec - ale pokud z toho máš dobrý pocit, je to O.K.
Môj obrázok nezobrazuje riešenie môjho problému. Je len doplnením k otázke, či ten prstenec na obvode šošovky môže spôsobovať moje problémy so zobrazením.
- adam.trhon
- Věk: 37
Dělalo to už před úpravou?vpadysak píše:Ahoj. Dávam príspevok tu, lebo neviem, kam by mohol patriť. Ak je to problém, vymažem.
Pozoroval som Mesiac cez newton 200/1000 a paráda neskutočná. Mám okuláry SW planetary 6mm,5mm,4mm.
Keď som používal 6mm a 5mm všetko ok a pri použití 4mm celé zorné pole úplne presvetlené závojom a kontrast úplne mizerný, ale detaily sa dali pekne nájsť. Je to u takéhoto okuláru bežné, že dlhšie ohnisko je úplne super a o 1mm kratšie je taký veľký rozdiel v zobrazení?
Má s týmto okulárom niekto tiež takúto skúsenosť?
Berta: GSO 300/1500, Bertík: SW 150/750, Celestron Granite 7x33
Tento příspěvěk napsal začátečník, proto by ho nikdo neměl číst.
Ahoj. To čo popisujem robil nový okulár, všetko čo som urobil bolo to, že som odmontoval predný člen a videl som tam lesklé obrobene plochy, tak som ich pretrel fixkou. Ziadnú inú úpravu som nerobil.
- adam.trhon
- Věk: 37
Takže to dělalo i před "začerněním". Ne že bych s tím dokázal poradit
, ale je to hodně důležitá informace, která tu nezazněla. Teď už zbývá jen ignorovat vtipné poznámky a počkat, až to zhodnotí někdo zkušenější.
Mimochodem, v délce ohniska je rozdíl "jen" 1 mm, ale taky 20% (nebo 25%, podle toho, z jakého základu). Pokud by se dalo říct, že kontrast u 5 mm je o čtvrtinu lepší než u 4 mm, tak ta čísla sedí. Ale jak říkám, počkal bych na někoho zkušeného.

Mimochodem, v délce ohniska je rozdíl "jen" 1 mm, ale taky 20% (nebo 25%, podle toho, z jakého základu). Pokud by se dalo říct, že kontrast u 5 mm je o čtvrtinu lepší než u 4 mm, tak ta čísla sedí. Ale jak říkám, počkal bych na někoho zkušeného.
Berta: GSO 300/1500, Bertík: SW 150/750, Celestron Granite 7x33
Radšej som sa pýtať nemal, moja otázka je pod úroveň tohoto fóra, tu diskutuje elita českej aj slovenskej astronómie a ja sa pýtam takéto hlúposti... Krásny deň všetkým tunajším astro kapacitám...
Ahoj, tohle se mi občas stávalo u vyšších zvětšení, když v blízkosti svítilo nějaké rušivé osvětlení. Až do určitého zvětšení dobré, a pak závoj. Narazil jsem na to, když jsem měl při pozorování Měsíce rozsvíceno v kopuli. Teď mi něco podobného dělají lampy kolem domu.
Pre info.
Problém so svetelným závojom pri pozorovaní Mesiaca okulárom SW Planetary 4mm odstránilo začiernenie lesklého prstenca po obvode barlow (Smythovho) člena.
Problém so svetelným závojom pri pozorovaní Mesiaca okulárom SW Planetary 4mm odstránilo začiernenie lesklého prstenca po obvode barlow (Smythovho) člena.
Okulary TS WA 70”
Zdravím má někdo skusenost s okulary teleskope service wA 70” chci je používat na RA 750/152 petzval
Re: Okulary TS WA 70”
Priamo skusenost nemam, ale hladal som okular okolo 20-25mm s AFOV 68 a viac a narazil som na TS22. Recenze boli celkom dobre. Novy by som asi nekupil, ale ked sa objavi nejaky bazarovy vyskusam ho. 22mm je uz 2''.
Juraj
Juraj