Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
hvrož

Příspěvek od hvrož »

Martine je to nádhera! Všichni to máte kluci bezvadný. Hlavně ať to dlouho slouží. ;)
Oko1

Příspěvek od Oko1 »

Mmys: gratuluju k domečku, jen doufám že se ve vaší čtvrti nenajdou experti, který budou chtít mezi těmi pěti baráky kolem zavést obecní osvětlení:-)
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Právě že ono tam už je, což je výborné, protože to jsou to takové pidi-sloupky vysoké asi tak 2.5m a v celé té čtvrti jsou tak 4-5 kousků, vždycky jen na křižovatce ulic. A svítí hlavně dolů (naštěstí žádné koule a podobné blbosti) Bohatě to stačí, a o půlnoci se to vypíná.

Doufám, že to tak zůstane.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
jozopovazan

Příspěvek od jozopovazan »

hmm.....
aj ja chcem taku manzelku, ktora by mi to tolerovala... :)
10" dobson, 10x50, bresser R90
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

MMys: oč je to lepší než dřevěné boudičky - i když chápu, že to je o penězích a skutečnosti, že ne všude lze stavět takovéto objekty.

Jen bych asi více zvážil možnost vyhnout se ploché střeše. Třeba snížením sedlové střechy a naopak nadezděním části s kopulí. Spodek by tak byl celý pro skladování, pod kopulí pracovna a umím si představit kopuli zasazenou do šikmé střechy.
Nicméně i tak pěkné...
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

O tom jsem taky uvažoval, ale pak vyhrála varianta mít raději možnost kolem kopule chodit, už jen z důvodu snadnější případné nutné údržby. Uvidíme, co to vyvede v zimě, hlavně v období kdy je přes den nad nulou, a v noci to zase zmrzne. Výrobce sice tvrdí, že přes to dvojité zalomení co tam je pro posun štěrbiny, voda neproteče, že vyteče prvním odváděcím žlábkem,  ale čert ví, co kdyby tomu bylo potřeba nějak pomoct..., a navíc bude to asi i chtít omést v zimě před otevřením sníh a podobně...

A pak, nechtěl jsem to hnát moc vysoko, naproti jsou dva bungalovy.  Ty na samotě u lesa sis mohl dovolit "věžičku" :-)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Homer

Příspěvek od Homer »

ale pak vyhrála varianta mít raději možnost kolem kopule chodit, už jen z důvodu snadnější případné nutné údržby.
Ano, to je pravda - vždy je něco za něco. Na kopuli se sníh držet nebude a rychle sjede, spíš bude kolem na té střeše a bude třeba jej sem-tam sházet. Plochá střecha je holt plochá střecha.  No uvidíš, vždy se hledá nejlepší kompromis...Ať se daří.
alda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od alda »

Gratuluji všem, kteří jsi plní sen s vlastní hvězdárnou a protože tak také v současné době činím, potřeboval bych Vaši radu ohledně koleček pro posun střechy domečku.
Když jsem procházel místní markety a prodejny v nabídce jsou pouze kolečka s gumovým obvodem. Může to tlumit vibrace ale z hlediska trvanlivosti mám strach ze "zestaření" a tím způsobených komplikací s hladkostí odsunu.
Prosím jak to řešíte ?
Homer

Příspěvek od Homer »

NAVRÁTIL, spol. s r.o.
areál nákupního střediska
U Parku 357, Grygov, 783 73
tel.: +420 585 393 322
tel.: +420 585 154 364
fax: +420 585 393 305
mobil: +420 602 725 444
mobil: +420 603 271 180
email: info@navratilsro.cz
IČ: 25826867
DIČ: CZ25826867

--------------------------------------------------------------------------------
Velký výběr všech možných kol a koleček. Mám je taky od nich. Jednání solidní. Doporučuji volit tvrdý potah na náboji, nikolv gumu, která má velký valivý odpor...
alda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od alda »

Velký výběr všech možných kol a koleček. Mám je taky od nich. Jednání solofní. Doporučuji volit tvrdý potah na náboji, nikolv gumu, která má velký valivý odpor...
JJ, narazil jsem na ně při prohledávání googlem, díky za referenci asi je zkusím. Ještě k té kolejnici po které budou jezdit. Mám v plánu profil L 40mm, tl. 4mm, to by snad mohlo být ne ?
ladis
Věk: 46

Příspěvek od ladis »

Martine, moc pekne! Moc. Tesim se, az mi observator ukazes nazivo! Drzim palce, at jiz muzes brzy fotit z domova!

Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Homer

Příspěvek od Homer »

akla: k radě ohledně pojezdové kolejnice chybí doprovodné informace - konstrukce, rozměry atd...
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

T.. Do kopule povedou z dolního patra mlynářské schody.
Martine, pokud to jen trochu půjde, zkus se tomuhle "žebříku" vyhnout. Je to po tmě "na zabití" ještě horší, než obyčejný žebřík.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Homer

Příspěvek od Homer »

Mám do kopule taky mlynářské schody, protože to jinak nešlo, a musím potvrdit, že to jde, ale dře to  . Dolů je mnohem bezpečnější couvání a s pomocí rukou, i když je tam madlo, které je dobré tak pro cestu nahoru,  takže dávám Milanovi za pravdu...Stupňů ale není vzhledem k menší světlé výšce tolik a dá se to tedy zvládnout.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Osobně jsem už po jedněch takových schodech do kopule lezl, někde na vysočině, když jsem byl okukovat 3m kopuli od p. Reichmana (Comes).  Majitel je měl také. Nepřipadalo mi to zas tak hrozné, na druhou stranu jsem ještě celkem mladý :-)

Dolů je opravdu lepší lézt pozadu, jako po žebříku. Madlo tam určitě dám, jen tam není nakreslené. Ještě zvážím dát klasické strmé schůdky-tedy prakticky skoro žebřík, ale se stupni, ne s příčlemi. Možná by to bylo lepší, nemuset hlídat pravou/levou nohu.

Strop pod kopulí je opravdu snížený, takže tak vysoko to zas není.

Klasické schody jsou při takto malém půdorysu kopule nerálné. Nevešel by se poklop, nebo bych se musel plazit v podřepu a mlátil se do hlavy o strop.  

Je také třeba přihlédnout k tomu,  že kopule je hlavně pro moje osobní použití a to hlavně fotografické. Neplánuju nějaká veřejná pozorování, maximálně občas nějakého kamaráda. Dost často bude kopule provozovná i bez mé přítomnosti nahoře, prostě budu sedět v místnůstce pod ní, nebo doma v posteli :-).

A na okuk oblohy - v tom mám jasno ud od počátku - na ten je kopule, kor takto malá, dost nepohodlná (pořád s tím jen točit, vidět jen zlomek oblohy). To si raději postavím 400-ku dobsona na zahradě a budu koukam tam.

A stavět větší hvězdárnu, s větší, třeba 4m polokoulí, klasickou dřevěnou, s pobitím plechem, aby byl i půdorys větší, do toho se mi už nechtělo. To už by ta cena opravdu letěla vzhůru. Na to zde ta obloha zase tak extra není, a pokud ji budu chtít, tak si za ní zajedu někam, kde je opravdu tma.

Tady to beru spíš jako takovou malou pohotovou hvězdárničku, abych nemusel roztahovat a zase skládat nádobíčko, abych se dostal výš nad zem, než ve variantě s nějakou dřevěnou boudou (kvůli okolní zástavbě a stromům), a abych kromě lovení těch slabých duchařin (což zde opravdu nepůjde jako jediné moc dobře) mohl zkusit vše ostatní, co jde dělat i na horší obloze, ale spotřebuje hodně času a nebo vyžaduje trpělivé čekání na podmínky, tedy úzkopásmové foto, natáčení planet, Měsíce, Slunce. Třeba i planetární mlhoviny krátkými expozicemi s delším ohniskem, nebo i nějaká ta spektra (kolega postavil spektroskop, můžeme ho navázat vláknem a experimentovat dole) Je toho moc, co bych si chtěl zkusit, ale co metodou výjezdů z paneláku prostě nešlo.

Vycházel jsem z toho, že stejně jsme dospěli k potřebě nějakého domku na zahradní věci, udělali jsme pod ním i sklep, protože dům je nepodsklepený. No a část se prostě logicky využila na kopuli. Vím, řešení je to určitě kompromisní, ale rozpočet není bezedný, a jsou i jiné priority.

Pár megalomanských řešení, která nakonec neskončila dobře, jsem už také viděl, takže ono je možná lepší moc neblbnout, uavžovat střízlivě a raději mít něco menšího, ještě relativně zaplatitelné, ale plně funkční.
Odpovědět