Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Bill

Příspěvek od Bill »

kdo ti zaručí, že prodávající skladoval dalekohled ve správné poloze
Ono se to tady s tou polohou dost přeceňuje - kupoval jsem 2 kousky, které ležely naležato několik let pod postelí a nemělo to na zrcadlo žádný negativní vliv. Ale byly to menší zrcadla 180 a 200mm. U většího by to už asi vliv mít mohlo. 200mm Newtona jsem koupil asi za 3 tisíce a zrcadlo jsem nechal kontrolovat (vyměňoval jsem výtah a chtěl jsem vědět, zda to má smysl) - má přesnost okolo lambda/10, takže je ve fantastickém stavu a to jsem nejméně třetí majitel.
M:736 750 113
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

Tohle jsou věci, které Tě zatím nemusí trápit. Dalehohled je vyčerněn celkem dobře a barva drží. Jde jen o to, že při pozorování jasných objektů, jako je Měsíc, Venuše, Jupiter, někdy vznikají v tubusu (ale v OV a dalších místech) odlesky. Ty pak trochu zhorší kontrast pozorovaného objektu. Ještě lepší jsou clony v tubusu, ale je to už malinko náročnější.
Zatím to však neřeš. Důležitý je to 200mm zrcadlo, které umožní velká zvětšení a slušný obraz a dobrou rozlišovací schopnost. Ostatní má čas. Sametka vodu nesaje.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Arx

Příspěvek od Arx »

Ještě se zeptám - když třeba začne pršet a na primární zrcadlo se dostane voda, nebo tam zkondenzuje, tak to udělá na zrcadle fleky. Opravdu to při pozorování nemá vliv na kvalitu obrazu? Ne že bych chtěl dalekohled využívat jako rezervoár vody na zalévání zahrádky, ale stát se to může, ne? Při tom lepení sametky ( což, zatím samozřejmě dělat nebudu ), se musí vyndat obě zrcadla, držáky a úchyty, takže to není zrovna jednoduchá procedura...
Berkut 10x50
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Nějaký ten flek od vody či prach nevadí. Samozřejmě když to bude opravdu hodně špinavé tak to kvalitu zobrazení zhoršit může.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
kaja1960

Příspěvek od kaja1960 »

uz naozaj neviem ako sa rozhodnut, oba mi pridu rovnake, stoji si za Sky-Watcher priplatit?
http://www.idalekohledy.cz/teleskopy/te ... 500-detail
http://www.idalekohledy.cz/teleskopy/te ... eq5-detail
Dik
deneb

Příspěvek od deneb »

pokud mermomoci chceš 200/1000 EQ, poto zkuz i tento

http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... kp2001eq5/

na omegon mám trochu alergii. sky watcher je dobrá značka (sám používám). pokud váháš mezi značkama, potom sky-watcher. ale ještě jednou si zvaž typ teleskopu :-)
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

kaja1960: Já to vidím asi tak. Když koupiš ten SW, tak zásadní chybu neuděláš. Chceš občas fotit planety a Měsíc, což tak nějak pujde. Na DSO je ta montáž už ale slabá. U vizuálu se bude montáž klepat při velkém zvětšení a větru víc, než dobson. Spíš je ale horší, že někdy budeš mít při pozorování krkolomné polohy. Radši bych tedy šel do dobsna. I proto, že dobsna dám na zem a pozoroju. Paralaktika se musí aspoň trochu ustavit. Možnost je dobson s pohonem, ale už to je dražší.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Bill

Příspěvek od Bill »

U toho Omegonu jsou levnější (horší) okuláry. Takže by to asi chtělo hned investovat do jiných.

Superplossely, které jsou u SW se dají slušně používat. Ten Omegon asi nikdo nemá. Pravděpodobně komponenty budou podobné, ale už u těch okulárů mám pocit, že je snaha šetřit na každém místě, takže bych se toho trošku bál. Kup si raději nějakou osvědčenou značku SkyWatcher, GSO nebo Celestron. Dalekohled si člověk nekupuje na pár měsíců a pokud to nebude ono, tak u takové divné značky při případném prodeji přijdeš o hodně peněz.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Jestliže mi prodejce v textu píše o okulárech Super Plössl, a ve specifikaci o několi řádek níže píše o okulárech Super, tak bych se podíval po jiném prodejci, protože tenhle neví , o čem píše.
Jinak si ale myslím, že jsou tam klasicky okuláry Super, což jsou okuláry typu Kelner, ale v provedení Reverse Kelner . Takže asi stejné, jen asi ne Super Plössl - to je naposto jiná konstrukce. Tedy Plössl, protože co je Super Plössl-je zase jen prodejní -výrobní slogan pro stejnou konstrukci. Určitě to nebude 5ti čočková konstukce Plössl, což kdysi uvedl Meade.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Bill

Příspěvek od Bill »

Jinak si ale myslím, že jsou tam klasicky okuláry Super
Já jsem nedávno kupoval SW dalekohled a byly tam Super Plossely - nicméně když jsem to zjišťoval, tak SW tak "označuje" klasické čtyřčočkové Plossely, které jsou "trošku lepší" - mají černěné hrany čoček ap. Takže je to pouze obchodní název, ale myslím si, že kvalitou neurazí. Když jsem je testoval, tak jsem oproti "normálním" Plosselům neviděl žádný rozdíl. Ale já moc nepozoruju, možná by zkušené oko nějaký rozdíl postřehlo.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Já jsem nedávno kupoval SW dalekohled a byly tam Super Plossely - nicméně když jsem to zjišťoval, tak SW tak "označuje" klasické čtyřčočkové Plossely, nicméně které jsou "trošku lepší" - mají černěné hrany čoček ap..Kdyby někdo věděl, čím se liší Plössl od SuperPlössl, pokud jde o klasickou  4 čočkovou konstrukci, to by bylo fajn. Ale to by musel dotyčný výrobce  vyrábět dva druhy Plösslů, aby bylo co porovnávat. Jinak je to jen název - prodejní trik.
Bill

Příspěvek od Bill »

Ale to by musel dotyčný výrobce  vyrábět dva druhy Plösslů
Tak na obrázcích jsou:
stříbrné Plossel:
http://skywatcher.com/product.php?cat=27&id=215
černé Super Plossel:
http://skywatcher.com/product.php?cat=27&id=165

:-)

Ale krom barvy se asi moc lišit nebudou - nicméně bez ohledu na tu hru to určitě budou na rozdíl od okuláru "Super" použitelná sklíčka. Stejně mám ale pocit, že mám doma ty černé se značkou Bresser a u SW byly ty stříbrné onačené jako Super Plossel - ale ruku bych do ohně nedal, ty SW byly nové a tak jsem je poslal dál. Prostě někdo je dělá, jiný je popisuje a prodává ...

MilAN

Příspěvek od MilAN »

Mě tedy okuláry Super neuráží, zrovna tak jako okuláry Plössl. A to posledních 30 let používám Naglery a Panoptika., takže bych mohl být "zmlsaný" . Ale když bych měl označit svůj "nejpříjemnější" okulár na pozorování, kterému nemám co vytknout, tak by to byl 20 mm Plössl od ATC
kaja1960

Příspěvek od kaja1960 »

ok, dik, asi půjdu do SW, k tomu bych řadu ještě 5mm, okulár, dostal jsem tip na tento Planetary:
http://www.idalekohledy.cz/dalsi-produk ... 5mm-detail
to mi bude stačit pro začátek :-)
siid

Příspěvek od siid »

Hezky den,

vím, že témat na koupi nového dalekohledu je tady spousta (a předem se omlouvám), ale bohužel jsem našel mnoho různých protichůdných názorů, tak jsem si dovolil založit nové téma.

Jsem začátečník a chci do svého prvního dalekohledu investovat cca 5-6 tisíc. Plánují pozorování na terase rodinného dobu na vesnici, problém s přenášení a váhou tedy vůbec není.

Jako začátečník bych chtěl nějakáý "univerzál". Více mě však láká detailní zkoumání měsíce nebo planet...

Rovněž bych chtěl mít alespoň nějakou základní možnost fotit. Ale chápu, že nelze vše za takovou cenu zkombinovat.

Dle popisu a doporučení bude pro mě nejspíš ideální reflektor s širším tubusem.

Prosím tedy o Vaše cenné názory d doporučení.

Koukal jsem se na typ SKY-WATCHER NEWTON 5” 130/900mm EQ-2 (CDD).

http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3644.html

Děkuji
Odpovědět