Dalekohled pro začátečníka
https://i.cdn.nrholding.net/18536371/800/800/ - tady je vidět, že zespoda jsou šrouby, čili nastavovat zrcadlo zřejmě půjde a i na tom úchytu sekundárního zrcátka jsou tři šrouby.
Berkut 10x50
- Dansemacabre
Ten mám taky v "zaměřovači", ale trochu mě tam odrazuje ten šroubovací okulárový výtah.
Je fakt, že jsem si s tím pohnul už pět minut po rozbalení, ale naštěstí je zpětné nastavení zrcadla do optimální polohy otázka chvilky. Snadná kolimace je imho spíš výhoda než nevýhoda.
Je fakt, že jsem si s tím pohnul už pět minut po rozbalení, ale naštěstí je zpětné nastavení zrcadla do optimální polohy otázka chvilky. Snadná kolimace je imho spíš výhoda než nevýhoda.
16" SW goto dobson + C9.25 na EQ6-R
Asi jsi mě špatně pochopil, myslel jsem ostření - není tam hřebenové ale šroubovací - vlastně závit jako na šroubu.
Berkut 10x50
Ten mám taky v "zaměřovači", ale trochu mě tam odrazuje ten šroubovací okulárový výtah.
No ten šroubovací výtah není nic moc, má dost velké vůle a blbě se jemně doostřuje. Jinak ten dalekohled je skvělý na občasný pokuk a vejde se do tašky.

Ukazuje pěkně se setovými okuláry (25 a 10 mm). Mám k němu barlow 2x a 1,3x, dále Sky-Watcher Planetary 58° UWA 4mm a ten už je na něj dost těžký.
chtěl bych se zeptat, jestli je tento dalekohled http://dalekohledy.heureka.cz/national- ... 500/záleží na tom co od něj očekáváš. Má své výhody i nedostatky. Největší nedostatek takto malého dalekohledu je ten, že ho při pozorování na něco musíš položit, abys nemusel ležet. Jaké objekty chceš pozorovat? Z jakého pozorovacího stanoviště budeš pozorovat? Máš auto?
UL 6", UL 14", Meopta AD, 70/900, CZ 8x30, 7x50,
okulary: ATC 32/8/4, Cz 10/16/20, GSO 30, SPL25, TV Radian 18/10/6, TS 8,Vixen LV 4/2,5
filtr: O Ill, UHC, H-beta, solar
http://planety.g6.cz/
http://www.boto.cz
http://elon254.rajce.idnes.cz/
okulary: ATC 32/8/4, Cz 10/16/20, GSO 30, SPL25, TV Radian 18/10/6, TS 8,Vixen LV 4/2,5
filtr: O Ill, UHC, H-beta, solar
http://planety.g6.cz/
http://www.boto.cz
http://elon254.rajce.idnes.cz/
Chtěl bych koukat na planety, měsíc - je mi jasné, že bůhví jaké detaily tam neuvidím, ale když uvidím třeba prstenec saturnu, Jupiter s jeho měsíci včetně aspoň trochu zřetelných oblačných pásů a nějaké ty krátery na měsíci, budu spokojen. Nevím jestli jsou tímto dalekohledem reálné mlhoviny nebo galaxie, ale zatím by mi stačily ty planety a souhvězdí. Zatím jsem koukal triedrem 10x50, není to špatné, ale není to moc o detailech, spíš o takovém celkovém přehledu. Pozorovací stanoviště je zatím takový travnatý plac mezi domy, když je dost pozdě a všichni spí, tak je myslím vidět docela dobře a světelný smog není nijak velký. Dalekohled bych postavil na betonový pingpongový stůl, což mi přijde jako stativ ideální. Teď mám od kamaráda půjčený Lídlskop Bresser skylux 70/700 a jsem z něho trochu na rozpacích. Klepe se to jako ratlík, viděl jsem s ním sice Jupiter včetně jeho měsíců a dokonce i dva oblačné pásy, ale než se mi to podařilo jakžtakž zaostřit, byl to celkem "porod" a jakýkoliv dotek buď tubusu dalekohledu nebo stativu znamenal rozhození obrazu s nutností nového najetí, zaostření atd. Dotek oka a okuláru znamená stejný problém. Navíc rozdí ve zvětšení mezi 16mm a 4mm okulárem mi přišel skoro nepodstatný. Od toho NG reflektoru bych očekával pevnější montáž a snad lepší obraz? Navíc mi přijde poměrně mobilní a kompaktní. Pokud lze kolimovat, jak by se podle obrázků mohlo zdát, tak si myslím, že ty nevelké peníze které stojí, by nemusely být úplně vyhozené...? Jo a auto mám. Po přečtení asi 50-ti stran tohoto vlákna jsem dospěl k názoru, že pro začátečníka není lepší volby než reflektor na Dobsonově montáži 200/1200. Samozřejmě, větší průměr není nikdy na škodu, ale to už je nad moje finanční možnosti. Bohužel se obávám, že metr dvacet dlouhá roura + Dobsonova bedna se nesetká s pochopením v 2+1 s čtyřmi obyvateli.. :'( Proto ta alternativa s tímto prckem.
Berkut 10x50
Měl jsem v ruce podobné parabolické zrcadlo 114/500, tedy doufám že je i tady parabolické. Rozlišil jsem s tím Rigel jako dvojhvězdu a Jupiter naznačil i detaily v pásech, GRS a světlou skvrnu v SEB - ovšem až po přesné justáži laserovým kolimátorem a na precizní montáži kde se dal držet Jupiter a Rigel hezky na ose. Má to krásně velké zorné pole, M42 v něm byla krásně posazená mezi spoustou jasných hvězd. Značná koma na krajích, ale co by za ty peníze člověk nechtěl.
Co tím chci říct - ta očekávání co máš by to pro začátek splnit mělo, i mlhovin, galaxií a hvězdokup je v dosahu spousta. Po seřízení okulárového výtahu a dobastlení lepší dobsonovy montáže, případně dokoupení něčeho typu AZ-4 nebo EQ3 může mít tak optika slušný potenciál směrem nahoru - pokud budeš mít štěstí na dobré zrcadlo jako já.
Co tím chci říct - ta očekávání co máš by to pro začátek splnit mělo, i mlhovin, galaxií a hvězdokup je v dosahu spousta. Po seřízení okulárového výtahu a dobastlení lepší dobsonovy montáže, případně dokoupení něčeho typu AZ-4 nebo EQ3 může mít tak optika slušný potenciál směrem nahoru - pokud budeš mít štěstí na dobré zrcadlo jako já.
Chceš tím říct, že ten jednostranný úchyt je špatný? Myslím ve smyslu nestabilní, klepe se to? Taky jsem si myslel, že spíš bych mohl mít ve výjimečném případě "štěstí" na špatné zrcadlo, že v drtivé většině jsou zrcadla v pořádku - není to tak? 

Berkut 10x50
Ano, většinou jsou zrcadla v pořádku - pokud nějakého šílence nenapadlo dát do toho v rámci úspory nákladů kulové zrcadlo.
Jednostranné uchycení je samozřejmě principiálně špatně. Takovýhle dobsonek jsem v ruce neměl, ale zato jiné podobně stavěné montáže, na malé zvětšení řekněme 20x až 80x to bude asi stačit, ale dále to bude limitující.
To, co popisuješ a očekáváš, by to ale mělo zvládnout i v tom nejhorším případě - a v lepším případě o dost víc. Za tu cenu nic lepšího neseženeš.
Edit: rizika takového uchycení jsou dvě: když je to málo dotažené tak se dalekohled posune i když se na něj jen křivě podíváš, nebo dokonce někam převažuje sám od sebe. Když je to utažené moc, tak se posunuješ přískoky, což od určitého zvětšení znemožní udržet objekt v zorném poli. V nejhorším případě dotahováním jen plynule přejdeš z málo na moc.
Jednostranné uchycení je samozřejmě principiálně špatně. Takovýhle dobsonek jsem v ruce neměl, ale zato jiné podobně stavěné montáže, na malé zvětšení řekněme 20x až 80x to bude asi stačit, ale dále to bude limitující.
To, co popisuješ a očekáváš, by to ale mělo zvládnout i v tom nejhorším případě - a v lepším případě o dost víc. Za tu cenu nic lepšího neseženeš.
Edit: rizika takového uchycení jsou dvě: když je to málo dotažené tak se dalekohled posune i když se na něj jen křivě podíváš, nebo dokonce někam převažuje sám od sebe. Když je to utažené moc, tak se posunuješ přískoky, což od určitého zvětšení znemožní udržet objekt v zorném poli. V nejhorším případě dotahováním jen plynule přejdeš z málo na moc.
případně dokoupení něčeho typu AZ-4 nebo EQ3
Právě jsem si myslel, že když to bude na dobsonově montáži, vyhnu se nákupu pro mně zbytečně drahé AZ nebo EQ montáže.
Vůbec by mě třeba nenapadlo kupovat zrcadlový dalekohled na jiné než Dobsonově montáži, protože mi přijde nesmyslné kupovat buď kvalitní montáž na kvalitním stativu za pro mě nedosažitelnou cenu, nebo kupovat nekvalitní montáž na třesoucí se trojnožce jenom proto, že trojnožka je pro někoho esteticky "hezčí". Asi má význam kvalitní EQ montáž při fotografování, ale jinak vůbec nechápu, proč jiná montáž?
Právě jsem si myslel, že když to bude na dobsonově montáži, vyhnu se nákupu pro mně zbytečně drahé AZ nebo EQ montáže.
Vůbec by mě třeba nenapadlo kupovat zrcadlový dalekohled na jiné než Dobsonově montáži, protože mi přijde nesmyslné kupovat buď kvalitní montáž na kvalitním stativu za pro mě nedosažitelnou cenu, nebo kupovat nekvalitní montáž na třesoucí se trojnožce jenom proto, že trojnožka je pro někoho esteticky "hezčí". Asi má význam kvalitní EQ montáž při fotografování, ale jinak vůbec nechápu, proč jiná montáž?

Berkut 10x50
Proč lepší montáž? No protože tady to bude taky nestabilní a roztřesené, nevěřím tomu, že takový minidobsonek je schopen ustát zvětšení řádově 100x a výše. To pozitivní, co jsi tady načetl o dobsonech, platí pro poctivě konstruované dalekohledy od 150/1200 výše na klasické oboustrané dobsonovo montáži, nikoliv pro tuto hračku. Stabilní montáž má význam vždy, paralaktika zde proto, že takto světelný Newton dále od osy velmi rychle ztrácí kvalitu zobrazení (nejen) planet - pokud z něj chceš vytáhnout maximum, tak paralaktika pomůže udržet objekt na ose.
EDIT: samozřejmě, pořád by to mělo solidně zvládat alespoň menší zvětšení, a v kategorii "kompaktní přístroje pod 3000,- " opravdu o ničem lepším nevím, ani použitý dalekohled mne žádný nenapadá, zejména pokud je pro tebe dobson 150/1200 moc velký.
EDIT: samozřejmě, pořád by to mělo solidně zvládat alespoň menší zvětšení, a v kategorii "kompaktní přístroje pod 3000,- " opravdu o ničem lepším nevím, ani použitý dalekohled mne žádný nenapadá, zejména pokud je pro tebe dobson 150/1200 moc velký.
Mě právě přijde nesmyslné, kupovat k takhle levnému dalekohledu montáž, která je dražší než celý dalekohled, byť na jednostranné a ne zrovna ideální montáži. V tomhle případě mi přijde smysluplná jedině amatérská výroba robustnější Dobsonovy bedýnky. A jak jsi sám řekl, tak poctivě konstruované dalekohledy už tu kvalitní montáž mají, takže tam utrácet nějaké nesmyslné sumy za jakkoliv robustní trojnožky mi přijde úplně mimo, nebo ne?
Berkut 10x50
A jak jsi sám řekl, tak poctivě konstruované dalekohledy už tu kvalitní montáž mají, takže tam utrácet nějaké nesmyslné sumy za jakkoliv robustní trojnožky mi přijde úplně mimo, nebo ne?
Myslel jsem poctivě konstruované dobsony, sady "dalekohled na montáži" mívají velmi často poddimenzovanou montáž - a to nezávisle na cenové kategorii, jsou to třeba i solidní montáže a solidní dalekohledy, ale nevhodně kombinované.
Já jsem si v začátcích koupil 10cm dalekohled v sadě na poddimenzované montáži, a pak 20cm dalekohled v sadě s poddimenzovanou montáží - a nakonec jsem nejvíce pozoroval s malým 10cm dalekohledem na montáži od toho většího...bombová stabilita, pořád ještě dobře skladné a převozitelné...variant je hodně.
Myslel jsem poctivě konstruované dobsony, sady "dalekohled na montáži" mívají velmi často poddimenzovanou montáž - a to nezávisle na cenové kategorii, jsou to třeba i solidní montáže a solidní dalekohledy, ale nevhodně kombinované.
Já jsem si v začátcích koupil 10cm dalekohled v sadě na poddimenzované montáži, a pak 20cm dalekohled v sadě s poddimenzovanou montáží - a nakonec jsem nejvíce pozoroval s malým 10cm dalekohledem na montáži od toho většího...bombová stabilita, pořád ještě dobře skladné a převozitelné...variant je hodně.
Peťo díky za postřehy, možná jsme si chvílemi trochu nerozuměli, blbě píšu čárky, takže to asi občas vyznělo zmatečně. Každopádně různé kombinování montáží a tubusů je sice možná cesta, ale pro movitější astroamatéry. Pro mě bude nakonec asi jediná možnost dobson 6" nebo 8". Prostě se ten "lauf" i ta bedýnka budou muset někam vcucnout i kdybych měl rodinu vyhodit na ulici! ;D
Berkut 10x50
- Stanislavxyz
Chceš tím říct, že ten jednostranný úchyt je špatný? Myslím ve smyslu nestabilní, klepe se to?
Určitě je to horší řešení než klasický Dobson, ale neviděl bych to tak tragicky- velmi snadno se dá ta druhá strana dodělat. Pak bude bedna pevná dost.
Pochopitelně Newton 6" na Dobsonu bude trošku jiná liga, tak se možná vyplatí kousek místa mu někde najít...
Určitě je to horší řešení než klasický Dobson, ale neviděl bych to tak tragicky- velmi snadno se dá ta druhá strana dodělat. Pak bude bedna pevná dost.
Pochopitelně Newton 6" na Dobsonu bude trošku jiná liga, tak se možná vyplatí kousek místa mu někde najít...
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!