Canon EOS 300D- zkušenosti
RNT napsal: Já jsem to začal vyvíjet nejprve taky hlavně kvůli zatmění, ale když jsem zjistil že přes Bulb režim se nedají dělat krátké a přesné expozice (každá je jiná), tak to na zatmění asi ani nevyužiju.Ja mam v umyslu si po "rucnim" nacvakani par kratkych expozic lehnout na zada a koukat na Slunce. At si fotaky delaji, co umi. A muj "tovarni" dalkovy ovladac k Nikonu ( klasicky MC-EU1 ) neumi sam cvakat v kratsich intervalech, nez 2 minuty. Ve Spanelsku jsem na nem musel rucne mackat tlacitko, kdyz jsem v maximu zatmeni chtel vic fotek. Tak proto ho chci nahradit. A kdyz uz to delam, tak at uz to umi vsechno 

e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
MP napsal:
Ja mam v umyslu si po "rucnim" nacvakani par kratkych expozic lehnout na zada a koukat na Slunce. At si fotaky delaji, co umi. A muj "tovarni" dalkovy ovladac k Nikonu ( klasicky MC-EU1 ) neumi sam cvakat v kratsich intervalech, nez 2 minuty. Ve Spanelsku jsem na nem musel rucne mackat tlacitko, kdyz jsem v maximu zatmeni chtel vic fotek. Tak proto ho chci nahradit. A kdyz uz to delam, tak at uz to umi vsechno
Obdivujem vsetkych elektronikov, ja si musim vystacit s "tovarenskymi" zariadeniami :-/
Testoval som svoj MC-36 k D200. Napriek vsetkemu budem musiet rucne menit cas Testy ale ukazali, ze za 140 sekund postiham 57 obrazkov (10x 1/1000 s, 10x 1/250 s, 10x 1/60 s, 10x 1/15 s, 10x 1/4 s, 7x 1s, 100 ASA, RAW + JPG Fine aj s predsklopenim zrkadla; bez neho by to trvalo len 80 s, ale trasie sa to) a este mi zostane 80 sekund volnych. Ak by som sa uspokojil so seriami po 5 zaberov z kazdej expozicie, mam to za 70 sekund.
Vedeli by ste mi poradit, ci sa vobec da obist rucne skracovanie dlzky expozicie? Vdaka vopred.
Ja mam v umyslu si po "rucnim" nacvakani par kratkych expozic lehnout na zada a koukat na Slunce. At si fotaky delaji, co umi. A muj "tovarni" dalkovy ovladac k Nikonu ( klasicky MC-EU1 ) neumi sam cvakat v kratsich intervalech, nez 2 minuty. Ve Spanelsku jsem na nem musel rucne mackat tlacitko, kdyz jsem v maximu zatmeni chtel vic fotek. Tak proto ho chci nahradit. A kdyz uz to delam, tak at uz to umi vsechno

Obdivujem vsetkych elektronikov, ja si musim vystacit s "tovarenskymi" zariadeniami :-/
Testoval som svoj MC-36 k D200. Napriek vsetkemu budem musiet rucne menit cas Testy ale ukazali, ze za 140 sekund postiham 57 obrazkov (10x 1/1000 s, 10x 1/250 s, 10x 1/60 s, 10x 1/15 s, 10x 1/4 s, 7x 1s, 100 ASA, RAW + JPG Fine aj s predsklopenim zrkadla; bez neho by to trvalo len 80 s, ale trasie sa to) a este mi zostane 80 sekund volnych. Ak by som sa uspokojil so seriami po 5 zaberov z kazdej expozicie, mam to za 70 sekund.
Vedeli by ste mi poradit, ci sa vobec da obist rucne skracovanie dlzky expozicie? Vdaka vopred.
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
RNT napsal: To: ladaS
S tím nákupem komerčního časovače ještě chvíli vyčkej, nebo si postav časovač od MP.
Ve volných chvílích dokončuji také vývoj poměrně komfortního a relativně levného astročasovače...
Má to pro začátek tyto vlastnosti:
- červeně podsvícený 2řádkový LCD displej s nastavitelnou intenzitou podsvícení (pomocí ovládacích tlačítek)
- 5 ovládacích tlačítek
- zvukový výstup
- 3 nezávislé uživatelské programy, každý umožňuje nastavit až 10 různých expozic 0-9999 s. Každá expozice i celý program se může až 9x opakovat
- nastavitelné předsklopení zrcátka, čas pro předsklopení, čas mezi expozicemi, ...
- jednoduché uživatelské rozhraní, ...
- vše co uživatel nastaví zůstává nastaveno i po vypnutí a zapnutí přístroje.
Prototyp vezmu s sebou na expedici Manavgat ...
Bude-li zájem, není problém to vyrobit v libovolném množství, popřípadě dodat zájemcům komponenty pro stavbu.
Konstrukčně je to cca podobné se zdařilou konstrukcí od MP, liší se to tím, že se po zapnutí časovače uchovávají již jednou nastavené parametry. Je tedy možné si vše promyslet a nastavit například ještě doma a na místě samém už jenom exponovat jedním z doma připravených uživatelských "programů".
... Na expedici Manavgat to brát nebudu, neboť se nestíhám ani sbalit, natož odladit ten SW
Nicméně z velké části to odladěné mám, a tak už to nebude dlouho trvat ;D
S tím nákupem komerčního časovače ještě chvíli vyčkej, nebo si postav časovač od MP.
Ve volných chvílích dokončuji také vývoj poměrně komfortního a relativně levného astročasovače...
Má to pro začátek tyto vlastnosti:
- červeně podsvícený 2řádkový LCD displej s nastavitelnou intenzitou podsvícení (pomocí ovládacích tlačítek)
- 5 ovládacích tlačítek
- zvukový výstup
- 3 nezávislé uživatelské programy, každý umožňuje nastavit až 10 různých expozic 0-9999 s. Každá expozice i celý program se může až 9x opakovat
- nastavitelné předsklopení zrcátka, čas pro předsklopení, čas mezi expozicemi, ...
- jednoduché uživatelské rozhraní, ...
- vše co uživatel nastaví zůstává nastaveno i po vypnutí a zapnutí přístroje.
Prototyp vezmu s sebou na expedici Manavgat ...
Bude-li zájem, není problém to vyrobit v libovolném množství, popřípadě dodat zájemcům komponenty pro stavbu.
Konstrukčně je to cca podobné se zdařilou konstrukcí od MP, liší se to tím, že se po zapnutí časovače uchovávají již jednou nastavené parametry. Je tedy možné si vše promyslet a nastavit například ještě doma a na místě samém už jenom exponovat jedním z doma připravených uživatelských "programů".
... Na expedici Manavgat to brát nebudu, neboť se nestíhám ani sbalit, natož odladit ten SW

Nicméně z velké části to odladěné mám, a tak už to nebude dlouho trvat ;D
RNT napsal:
Nicméně z velké části to odladěné mám, a tak už to nebude dlouho trvat ;DJestli Paaja zverejni fotku toho bastlu, zbastleneho 5 hodin pred odjezdem do Turecka, ktery ridil i napajel me dva fotaky najednou behem zatmeni, tak se asi zasmejete

Nicméně z velké části to odladěné mám, a tak už to nebude dlouho trvat ;DJestli Paaja zverejni fotku toho bastlu, zbastleneho 5 hodin pred odjezdem do Turecka, ktery ridil i napajel me dva fotaky najednou behem zatmeni, tak se asi zasmejete

Můžete se smát, tady je ten Markův bastl
. Je vidět, že opravdu funguje
.

Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
S potěšením mohu všem případným zájemcům oznámit, že vývoj mého astročasovače je u konce a časovač je funkční a dělá to co jsem avízoval ;).
Jediné co mu ještě chybí, tak je slušivá krabička, kterou snad ještě do "Dovolené s dalekohledem" někde objevím.
Zde jsou stručně popsané základní technické údaje „astročasovače“ A-timer:
Počet nezávislých osvitových programů: 3 (označené jako Pg0 až Pg2)
Max. počet osvitových časů každého programu: 10 (označené jako T0 až T9)
Maximální počet opakování jednotlivého osvitového času: 9 (zadání N:0 způsobí, že daný čas je vynechán)
Maximální počet opakování celého programu: 9 (označeno jako Op)
Běh probíhajícího osvitového programu lze kdykoliv pozastavit popřípadě resetovat.
Pro každý z programů lze nastavit:
Čas mezery: 0 až 99 s (Tm, mezera slouží k uložení snímku apod.)
Čas předsklopení zrcátka: 0 až 99 s (Tz, doba ke sklopení zrcátka fotoaparátu a k uklidnění chvění)
Osvitové časy: 0 až 9999 s pro každý jednotlivý čas osvitu
Další údaje
Počet ovládacích tlačítek: 5
Displej: červeně podsvícený LCD 2x16 znaků
Displej zobrazuje veškeré důležité údaje a v libovolném okamžiku tak lze sledovat činnost časovače.
Intenzita podsvícení: regulovatelná (9 stupňů intenzity)
Paměť nastavení programů: flash (nastavení časovače je zachováno i po vypnutí a odpojení přístroje od napájení)
Zvuková signalizace: začátek a konec osvitového programu (pípnutí)
Napájení: volitelně DC 5V nebo s použitím interního stabilizátoru 78L05 (tzn. DC max. 30 V), standardně baterie 9V
Spotřeba: cca 7 až 14 mA (podle zvolené intenzity podsvícení displeje při napájení z 9V baterie)
Použitý kontrolér: Microchip PIC16F648A (20MHz)
Výstup: testováno pro fotoaparát Canon 350D
Výrobce: ASŘ OCHOTNÝ, s.r.o.
Palackého 785
698 01 Veselí nad Moravou
tel: 602 730 139
e-mail: asroch@quick.cz
Cena včetně DPH: Doposud nestanovena(předběžně cca 1500,- až 2000 Kč)
Jediné co mu ještě chybí, tak je slušivá krabička, kterou snad ještě do "Dovolené s dalekohledem" někde objevím.
Zde jsou stručně popsané základní technické údaje „astročasovače“ A-timer:
Počet nezávislých osvitových programů: 3 (označené jako Pg0 až Pg2)
Max. počet osvitových časů každého programu: 10 (označené jako T0 až T9)
Maximální počet opakování jednotlivého osvitového času: 9 (zadání N:0 způsobí, že daný čas je vynechán)
Maximální počet opakování celého programu: 9 (označeno jako Op)
Běh probíhajícího osvitového programu lze kdykoliv pozastavit popřípadě resetovat.
Pro každý z programů lze nastavit:
Čas mezery: 0 až 99 s (Tm, mezera slouží k uložení snímku apod.)
Čas předsklopení zrcátka: 0 až 99 s (Tz, doba ke sklopení zrcátka fotoaparátu a k uklidnění chvění)
Osvitové časy: 0 až 9999 s pro každý jednotlivý čas osvitu
Další údaje
Počet ovládacích tlačítek: 5
Displej: červeně podsvícený LCD 2x16 znaků
Displej zobrazuje veškeré důležité údaje a v libovolném okamžiku tak lze sledovat činnost časovače.
Intenzita podsvícení: regulovatelná (9 stupňů intenzity)
Paměť nastavení programů: flash (nastavení časovače je zachováno i po vypnutí a odpojení přístroje od napájení)
Zvuková signalizace: začátek a konec osvitového programu (pípnutí)
Napájení: volitelně DC 5V nebo s použitím interního stabilizátoru 78L05 (tzn. DC max. 30 V), standardně baterie 9V
Spotřeba: cca 7 až 14 mA (podle zvolené intenzity podsvícení displeje při napájení z 9V baterie)
Použitý kontrolér: Microchip PIC16F648A (20MHz)
Výstup: testováno pro fotoaparát Canon 350D
Výrobce: ASŘ OCHOTNÝ, s.r.o.
Palackého 785
698 01 Veselí nad Moravou
tel: 602 730 139
e-mail: asroch@quick.cz
Cena včetně DPH: Doposud nestanovena(předběžně cca 1500,- až 2000 Kč)
... Teď si uvědomuji, že by ty předchozí informace mohly být brány jako zde nepatřičná reklama, takže pokud by znění předchozího příspěvku bylo mimo povolený rámec astrofóra, prosím shodama ať to posoudí a případně smázne nebo upraví ???
... Nevyrobil jsem to na kšeft, ale hlavně pro sebe. Případný prodej dalším zájemcům je pouze sekundární výsledek.
... Nevyrobil jsem to na kšeft, ale hlavně pro sebe. Případný prodej dalším zájemcům je pouze sekundární výsledek.
RNT napsal: Zabudoval jsem svůj prototyp do krabičky.
http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele ... p.jpg.html
pěkná práce, už se těším až ho budu mít doma, zrovna dneska by se mi hodil
http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele ... p.jpg.html
pěkná práce, už se těším až ho budu mít doma, zrovna dneska by se mi hodil

http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
Přátelé, kamarádi.
Dnes jsem se stal šťastným majitelem Canonu eos300D. Mám dotaz. U Canonu na kinofilm šlo obejít otevření závěrky na čas"B" mechanickým stisknutím spouště na delší dobu (tj. bez kabelové spouště) . Jde něco podobného na 300D? V životě jsem s digi zrcadlovkou nefotil a uniká mi vůbec nastavení času B na foťáku. Na ovládacím "kolečku" na to prostě není poloha. Nebo ano? ::)
Dnes jsem se stal šťastným majitelem Canonu eos300D. Mám dotaz. U Canonu na kinofilm šlo obejít otevření závěrky na čas"B" mechanickým stisknutím spouště na delší dobu (tj. bez kabelové spouště) . Jde něco podobného na 300D? V životě jsem s digi zrcadlovkou nefotil a uniká mi vůbec nastavení času B na foťáku. Na ovládacím "kolečku" na to prostě není poloha. Nebo ano? ::)
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is, EQ2, malokuk SW 80/400 http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Když točíš kolečkem (pro ukazováček) na gripu, rostou časy postupně až ke 30sec, poslední volba je pak Bulb. To e to "B" Chová se to stejně, dokud držíš spoušť, závěrka je otevřená. Doporučuji pořídit nebo vyrobit kabelovou spoušť. To už tady bylo diskutováno.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Díky, Martine. Samozřejmě jsem to četl. Šlo mi hlavně o to, jak tam čas B vůbec nastavit.
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is, EQ2, malokuk SW 80/400 http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
Fotoaparat je nutne nastavit na rezim "M" (manual), pak natocenim koleckem casu, jak psal Martin do rezimu "Bulb", coz je hned velde casu 30". Celkovy exponovany cas je pri expozici prubezne zobrazovan na LCD displeji v sekundach 0 - 999. Pri prekroceni casu 999 sekund fotak foti dale, ale zobrazuje jen 999.
HonzaS
HonzaS
ED80, Dobson 16" a další bordel
A ještě dotaz. Jak je 300D náchylný na hotpixely? Dá se tomu nějak předejít? Nebo je dokonce odstranit? (Nemyslím z fotky, ale z čipu)
psmolly napsal: Jak je 300D náchylný na hotpixely? Mene, nez fotaky s CCD cipy ( resp. jsou mene zavisle na teplote )
psmolly napsal: Dá se tomu nějak předejít? Moc ne, jen chladit.
psmolly napsal: Nebo je dokonce odstranit? (Nemyslím z fotky, ale z čipu) To uz vubec ne, pokud nevymenis senzor ( na novem ale budou hotpixely take, jen jinde ).
psmolly napsal: Dá se tomu nějak předejít? Moc ne, jen chladit.
psmolly napsal: Nebo je dokonce odstranit? (Nemyslím z fotky, ale z čipu) To uz vubec ne, pokud nevymenis senzor ( na novem ale budou hotpixely take, jen jinde ).