astrofotky.cz - Váš průvodce krásami vesmíru

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
deavi

Příspěvek od deavi »

Šlo by Pavle zůstat stále přihlášený? Já se couram po webu sem tam a několikrát denně si na tvůj web zajdu podívat a nejde mi zůstat stále přihlášený. Tzn. se musím při každé návštěvě přihlašovat. Kdyby to bylo stejné jako na AF, tak bych Ti byl vděčen. Je taky možné, že jsem něco přehlédl, tak mě dyžtak naveď.
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

deavi: ahoj Davide, no tohle zatim "nejde", resp. neni to napsany, aby to tak fungovalo a to proto, ze jednak je v podstate jedno, zda jsi prihlaseny nebo ne - na funkci "rostlinare" to takrka nema vliv (jen tedy pokud nechces editovat sve fotografie ci pridavat dalsi - prochazet sve muzes pres rychlou navigaci) a jednak by to ted melo fungovat tak, ze pokud (alespon ve FFoxu to tak je) nezavres vsechny okna prohlizece (ja mam napriklad stale jedno prazdne okno otevrene), tak by se nemela uzavrit session a melo by si to pamatovat, ze jsi prihlaseny...

ale muzu to nekdy pozdeji promyslet, zda a jak by to slo zaridit (ted budu ale delat jine drobnosti). Zalezi take na tom, zda by to lidi chteli :)
caribic10

Příspěvek od caribic10 »

No já si myslím že to snad ani není potřeba, pokud zrovna člověk nebude s těmi snímky pracovat.
Já bych spíš uvítal kdyby se zprovoznilo nějaké jednoduché hodnocení např. 5 hvězdiček jako to je na Youtube apod. A ty by se zobrazovali vždy pod snímkem. Z toho by se pak mohl udělat nějaký seznam TOP 10 na každý měsíc nebo čtvrt rok.  :o

to caribic 10:Pročti si příspěvky58 - 74  
Těch pár stránek mě trošku utelko.  [smiley=dankk2.gif]

Kuba
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

to caribic 10  : Pročti si příspěvky  58 - 74
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

dnesni novinky:
+ pri kopirovani odkazu na fotografii (bud z nahledu nebo z galerie) za ucelem jeho vlozeni na napriklad astro-forum se pri jeho zobrazeni (kdy je v seznamu jen jedna, prave odkazovana fotografie) nahore zobrazi i odkaz pres ktery lze jednim kliknutim prijit na hlavni stranku astrofotky.cz a zaroven lze "beztrestne" pouzit jinak v galerii funkcni klavesy PgDn, Space, PgUp, Backspace, End, Home, nebot kdyz je v seznamu jedna fotografie, neni duvod je "zakazovat".
+ do pokrocileho hledani jsem pridal moznost pridat nalezene fotografie do seznamu jiz nalezenych, tj. pokud me budou zajimat dve ruzne fotografie z ruznych kategorii, ktere jsem dosud nemohl najit soucasne, mohu udelat dva specificke dotazy pro nalezeni kazde zvlast a pak si je v galerii porovnat...
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

Mel bych dotaz na Vase nazory na tema vyber nahodnych fotografii. Chtel bych (pro reklamni ucely) vyrobit jisty mechanismus vyberu rekneme 5ti nahodnych fotografii z galerie a ty potom odkazovat z jineho webu. No a lamu si hlavu nad tim, jak toho efektivne (rychle, optimalne) dosahnout, protoze by bylo fajn, dat tam par omezeni, jako napriklad: ze by kazda fotografie byla bud z jine kategorie a/nebo, ze by kazda fotografie byla od jineho autora.

Tak a oboji najednou se mi nejak samo nechce (ted chvilku pred pulnoci a po praci) vymyslet (tedy jednoduse a slozite to delat nechci). Tak si rikam, co je dulezitejsi, aby byla kazda z 5ti nahodne vybranych fotografii z jine kategorie (tj. DSO budou v nevyhode, i kdyz budu brat v potaz podkategorie - a naopak NLC nebo Polarni zare nebo Iridium nebo Meteority a bolidy budou ve vyhode, protoze je tam jedna nebo dve fotky) a nebo bude dulezitejsi kriterium, aby kazda byla od jineho autora ???

Jaky mate nazor?

V pripade od jineho autora (ted mame na astrofotkach 41 autoru, tj. tech kteri maji vlozenu alespon 1 fotografii), bych pak postupoval vyberem nejdrive 5ti nahodnych autoru a pak vybral od kazdeho 1 nahodnou fotografii.

Nebo se na omezeni vykaslat a dat vsem rovnou sanci byt mezi 5ti vybranymi (to by mozna nakonec bylo nejlepsi, ne z duvodu, ze bych si dost ulehcil praci (to by stejnak byla pouze hodka nebo dve) ale i s ohledem na ruznorodost generovanych "reklamnich" fotografii :-)

nazory SEM ! :D
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Já bych to generoval naprosto náhodně z celé galerie (bez rozlišování kategorie, autora a podobně).

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Časem tam toho bude tolik, že stačí zcela náhodně..
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

no jo, ale stale ve me hloda myslenka jak pro prezentaci galerie jako celku zaridit, aby ty nahodne vybrane fotografie byly pokud mozno "z jineho soudku" takze si s tim budu jeste lamat hlavu.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

v ramci nekolika 10-15 minutovych vynucenych pracovnich prestavek jsem "odpocival" myslenkama na astrofotky a vymyslel system, jak to rozlisovat. Normalne vyberu 32 nahodnych fotografii (pro jistotu vice, nez tech 5 co potrebuji). U kazde z nich rozdelim nazev na jednotliva slova a ty prevedu na mala pismena a odstranim cestinu a pokud jsou delsi nez 3 znaky, tak si je zaradim do seznamu jiz nalezenych objektu. No a u 2. 3. atd. fotografie testuji, zda nova klicova slova (zjistena stejnym zpusoben) se nahodou jiz v seznamu nalezenych objektu nevyskytuji. Pokud ano, tak fotografii "preskocim" (proto ta rezerva) a pokracuji dalsi :-)

no a vypada to, ze to funguje naprosto dokonale (tedy skoro, muze se stat, ze tam budou treba 2 komety, coz zarucit 100% nemuzu, ale v zasade to je nejlepsi system, ktery jsem vymyslel) :D
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

dalsi zmeny od vcera jsou, ze odkazy na stranky astrofotografu a hledani fotografii podle jmena autora se ted radi podle prijmeni :-). Pak jsem jeste provedl razeni nejen podle datumu vzniku fotografie, ale druhe kriterium je ted poradi fotky, tj. kdyz ve stejny den dorazi dve komety Lulin, tak jsou serazeny tak, ze posledni vlozena je v seznamu drive (vice nalevo).

dale jsem prosel seznam fotek od kazdeho uzivatele a zkontroloval pojmenovani objektu, zvlast pro DSO a zeditoval nazvy tak, aby mezi katalogem a ciselnym oznacenim nebyla mezera ci jiny znak ('_', '-' apod.). To je totiz velmi dulezite pro funkci hledani podle objektu a pokud to budeme vsichni psat stejnym stylem, bude se nam snadno hledat :)

zaroven jsem si udelal i tabulku "hrisniku", serazenou podle poctu nutnych oprav v nazvech DSO, a tady jsou:
8 - astropintr
7 - Honza_E
5 - marian
4 - Biba75
4 - ccerdo
3 - rick
2 - MartinV
1 - pavelc, milan1960, vlastofka, hroch

vsichni ostatni zasluhuji podekovani za krasny poradek, ktery ve svem albu udrzuji !!!

----------
edit: jo a abych nezapomnel, uvadejte u svych fotografii datum vzniku (neni to sice povinne, ale vrele doporucuji, aby Vase fotografie nebyly na chvostu vyhledanych).
vlastofka

Příspěvek od vlastofka »

to konihlav:
jsem si tvejch pravidel vedom, chapu je a snazil jsem se, ale vzhledem k hodine, kdy jsem fotky vkladal, je vic nez pravdepodobny, ze jsem se nekde seknul :] Jen ted zadnou chybu, kterou bych mel opravit nevidim. Takze pokud uz jsi udelal opravu za mne, tak diky :]
NWT SW Quattro-250P, LUNT LS60TC 1200 H-Alfa
SW CQ350-PRO
ZWO ASI 174 MM
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

jo v pohode, omluvy se prijimaji vsak ja to taky delal po nocich a pak musel vice opravovat... hlavni je, ze to ted funguje skvele :)
Jacquess
Věk: 38

Příspěvek od Jacquess »

Napadlo mě, co takhle založit pro stránky statistiku? co třeba poskytuje např.: navrcholu.cz. Bylo by zajímavé kdo, odkud se chodí na fotky dívat :)
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)

Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce

https://tomaja.cz
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Ještě jeden problém, tuším už se to trošku řešilo. Hledání podle katalogového označení objektu.

Dotaz na M1 najde M1, M10 až M19 a M100 až M110 (až to tam jednou bude). S NGC, IC a podobně to je totéž.

Důvod je mi naprosto jasný, ale s tímto by to chtělo něco udělat.

Nejlepší by asi bylo řešení, že pokud je na začátku dotazu identifikátor katalogu objektů (těch není moc) bezprostředně následovaný číslem, mělo by se hledat na striktní shodu řetězce jako slova (tedy omezeného mezerami, resp. jakýmikoli nealfanumerickými znaky, protože někdo může napsat M42, velká mlhovina v Orionu, či M27-činka)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět