Amatérský astrofotograf měsíce

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
astropintr

Příspěvek od astropintr »

MilAN napsal: to : astropinter. :
píšeeš, že chcete, aby díla byla aktuálnější. ale v podstatě jste o 1 měsíc prodloužily dobu.   :D
to znamená, že za prosinec budou hodnocena díla , vzniklá od 1.října do 31. prosince.   Tak nějak bych to hodnotil jako krok zpět- k horšímu.
No já bych to jako zpět k horšímu nevnímal. Lhůta dvou měsíců zůstane zachována, i když se hodnotí ke konci daného měsíce. Jsou tu lidé, kteří třeba snímek neupraví hned, ale chvilku jim to trvá. Pak hrozí to, že se "nestihnou" kvalifikovat do soutěže. Což by bylo přeci na škodu. Budeme proto velice rádi, pokud se tu objeví hlasy pro nebo proti....
;)
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Opravdu si myslíš, že je potřeba 2 měsíce na úpravu snímku ?
............
Je to sice demagogie, ale proč ne 3 nebo 4 měsíce?
......................
Výhodou soutěže měla být aktuálnost, přímá reakce na dění na obloze.
Odpovím Ti konkrétně.Nebudu zde po 3 měsících hledat aktuální fotografie nějakého děje. Ty jsem viděl na AF. A ani je sem po 3 měsících nebudu dávat- to je potom taková soutěž pro soutěž - prostě něco děláme. Ale to tu už jednou je, - Myslel jsem , že se vám to nelíbí, a že chcete udělat něco jiného, aktuálního.Tohle je jen ale taková truc akce a nic nového.
YPodle mne to tím dost zabíjíte - myšlenka byla ale dobrá.. ale je to samozřejmě jen můj názor, soutěž je vaše
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
astropintr

Příspěvek od astropintr »

Ok, beru to jako Tvůj názor. Doufám, že sem přibudou další názory. Pokud převáží ten Tvůj, necháme to na dvou měsících včetně hodnocení. Pokud převáží názor, který tu zastávám já, pak to změníme. Soutěž je právě dělaná pro ostatní lidičky, takže většiny názor je pro nás velice důležitý.
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Díky za hlasy do ankety.. asi si taky s kámošema zahlasujem a slabší prohraje. Blbý je, že jednou už takhle Pavel prohrál Mně ten nápad zprvu přišel dobrý, ale důsledky z něj plynoucí už ne. Původně jsem chtěl mít ten 1 měsíc, tedy když v prosinci na jeho začátku něco vyhlásím, tak fotka z 1.11. to je celkem v pohodě. Ale teď tam mohou být i fotky z 1.10. a to je celkem dlouho. Kompromis leží někde mezi, např. od 15.10. do 30.11. Dobře ho splňuje asi jen podmínka "ne starší než 1 měsíc od data zaslání".. tam bude většina fotek spíše starších max 1,5 měsíce a jen výjmečně nějaká starší, pokud si dá ten autor tu práci, že ji schválně pošle hned na začátku měsíce.

Na zpracování by měl stačit i týden jako maximum.

Pro fotku vyhlašovanou 5.12. by tedy asi ideálně sedělo omezení, že má jít o fotku z listopadu + 7 dnů z října. Tedy fotku pořízenou mezi 23. dnem měsíce předcházejícímu měsíci v názvu galerie a posledním dnem v měsíci, jenž je v názvu galerie. Pak je to cca 40 dní a to musí stačit.

Věčná škoda, že se neumím vyjadřovat stručně :)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
KDan

Příspěvek od KDan »

Nejsem moc soutěživý typ, ale rozhodně bych se přimlouval za co "nejmenší okno do minulosti".

Ještě bych přidal jednu podmínku: Aby expozice soutěžního snímku nepřesáhla jednu spojitou noc (i v létě). Tím by rozhodnutí poroty byla méně ambivalentní, protože prezentovaná díla by byla souměřitelnější.

Pochopitelně, jsem si vědom mnoha proti - přerušení expozice kvůli zhoršení počasí, a podobné maličkosti - ale to by šlo ošetřit.

Nicméně, znám předem odopvěď, proto jen prezentuju svůj názor. ;)
MartinV.

Příspěvek od MartinV. »

KDan napsal: Aby expozice soutěžního snímku nepřesáhla jednu spojitou noc (i v létě).
Mám to chápat tak, že tvá podmínka spočívá v exponování objektu (soutěžního snímku) v jedné noci? A co ti co fotografují mozaiky nebo HaRGB, či shromažďují maximální počet snímků jednoho objektu pro jeho další zpracování? Tohle není přece otázka jedné noci. Navíc v létě kdy se dá fotografovat max. 4hod. Pak beru v úvahu, že třeba přes celou noc nejsou ideální podmínky. Tím by jsi omezil několik fotografů.

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
ceres

Příspěvek od ceres »

MaG napsal: Díky za hlasy do ankety.. asi si taky s kámošema zahlasujem a slabší prohraje. Blbý je, že jednou už takhle Pavel prohrál Mně ten nápad zprvu přišel dobrý, ale důsledky z něj plynoucí už ne. Původně jsem chtěl mít ten 1 měsíc, tedy když v prosinci na jeho začátku něco vyhlásím, tak fotka z 1.11. to je celkem v pohodě. Ale teď tam mohou být i fotky z 1.10. a to je celkem dlouho. Kompromis leží někde mezi, např. od 15.10. do 30.11. Dobře ho splňuje asi jen podmínka "ne starší než 1 měsíc od data zaslání".. tam bude většina fotek spíše starších max 1,5 měsíce a jen výjmečně nějaká starší, pokud si dá ten autor tu práci, že ji schválně pošle hned na začátku měsíce.

Na zpracování by měl stačit i týden jako maximum.

Pro fotku vyhlašovanou 5.12. by tedy asi ideálně sedělo omezení, že má jít o fotku z listopadu + 7 dnů z října. Tedy fotku pořízenou mezi 23. dnem měsíce předcházejícímu měsíci v názvu galerie a posledním dnem v měsíci, jenž je v názvu galerie. Pak je to cca 40 dní a to musí stačit.

Věčná škoda, že se neumím vyjadřovat stručně :)
Toto si si po sebe precital? Cim komplikovanejsie, tym lepsie, ze? Myslim, ze ste uz tomu novorodencovi zacali kopat hrob :-/ Neviem, o com diskutujete na tych audiokonferenciach, ale skuste zapojit niekedy aj zdravy rozum. MilAN napisal presne to, co si myslim aj ja. A este bol tentoraz na moj vkus prilis jemny...
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
ceres

Příspěvek od ceres »

MartinV napsal:

Mám to chápat tak, že tvá podmínka spočívá v exponování objektu (soutěžního snímku) v jedné noci? A co ti co fotografují mozaiky nebo HaRGB, či shromažďují maximální počet snímků jednoho objektu pro jeho další zpracování? Tohle není přece otázka jedné noci. Navíc v létě kdy se dá fotografovat max. 4hod. Pak beru v úvahu, že třeba přes celou noc nejsou ideální podmínky. Tím by jsi omezil několik fotografů.

MartinV
Asi to chapes dobre a organizatori :-/ Snimky typu mozaika Labute, ci nebodaj Gendlerova mozaika M31, nemaju sancu... Je vsak na organizatoroch, aby si urcili pravidla a podla nich sa budu riadit autori. Primarne - ci poslat, alebo neposlat. Cim viac a nezmyselnejsich obmedzeni, tym menej autorov. Aaaaale, skoda slov.
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
MartinV.

Příspěvek od MartinV. »

Spíš by mě zajímalo co na to organizátoři. Pokud by se to příjmulo tak je to pěkná ..... >:(
Není nad to se při fotografování pořádně zapotit a pak se dolovat v datech a zpracovávat je na PC.

MartinV
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
KDan

Příspěvek od KDan »

MartinV napsal:

MartinV
Já vím, předpokládal jsem právě přesně tyto námitky.

Je to jen můj názor a nikomu ho nevnucuju. Mně se mozaiky a různé filtrované kompozice líbí - ale nepovažuju je za astrofotografii v tom původním slova smyslu.

Já se na to dívám takhle: Pro mě je favoritem vždy snímek, který se neskládá z více expozic pořízených za jiných snímacích podmínek, protože těmito technikami se astrofotografie od reálného světa obrazu jen vzdaluje a vzdaluje. Jakžtakž mně jdou pod fousy kompozice, získané složením úzkopásmových filtrací - ale i ty vnímám spíše jako názornou učební pomůcku než jako astrofotografii.

Hlavně mně ale šlo o souměřitelnost ve vyhodnocování. Když někdo dodá dobře vyvedenou megamozaiku snímanou rok a jiný technicky i kompozičně skvěle vyvedený snímek, pořízený minimalistickou technikou za jednu expoziční hodinu - jak potom tato dvě díla objektivně srovnávat?

KDan

Příspěvek od KDan »

Jinak, žádná omezení nenavrhuju. Navíc, podobných soutěží se ani neúčastním. Jen jsem napsal, jaký mám na podobné věci názor.

Je hodně lidí, kteří šikovně vyfotí zajímavý snímek a nikam ho nepošlou jen proto, že jim připadá s ostatními nesouměřitelný.

Rozhodně mě nechápajte tak, že jsem chtěl někoho nebo něco omezovat. Spíš bych vše rozšířil a založil ještě jednu soutěž - MMAM, mezinárodní minimalistický astrofotograf měsíce.

Za hlavní podmínky minimalizmu bych považoval expozici do jedné hodiny, ohnisko maximálně 200mm, světelnost maximálně f/4 a jako maximální snímací vybavení neupravenou standardní DSLR.

Takovou soutěž jsem ještě nikde neviděl, nic tudíž nedubluje - a mohl by se zúčastnit skoro každý. Výhodou by bylo, že by se na jednom závodním okruhu nehonili formule 1, terénní vozidla, chytré upravené trabanty a zdatní turisti. Vždyť jen kvůli nim je totiž nutné napsat v přísudku měkké "i".

8)
KpS
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

Dovolím si krátkou poznámku. Časové omezení souvisí s klíčovým slovem aktuálnost a význam toho slova není vždy stejný. Může např. jít, jak píše MilAN, o aktuálnost dění na obloze. Na druhé straně vzhled M31 se sotva změní i za tisíc let. Tady by asi aktuálnost fotografií měla být spíše tím, co vystihuje současný stav naší amatérské astrofotografie. Časová škála jeho vývoje je ale přece jen pomalejší než fáze Měsíce. I když si uvědomuji případné komplikace a nesystémovost, tak mi připadá, že jedno jediné časové omezení je omezením příliš velkým.
Karel
Vabra

Příspěvek od Vabra »

A) zatim bych nebil organizatory za nazory jedno cloveka ktery se zatim ani neucastni. :D

B) z meho pohledu cim mene podminek tim vice potencialnich ucastniku a vetsi sance ze soutez prezije...

C) pokud vubec omezovat datum vzniku tak na ty radove 2 mesice aby byla nejaka ta aktualnost (i kdyz si dovedu predstavit ze prispevatele nebudou omezeni ani tou a pouze hodnotitele aktualnost lepe oceni...)
Pavel Vabrousek
MartinV.

Příspěvek od MartinV. »

KDan napsal:
Hlavně mně ale šlo o souměřitelnost ve vyhodnocování. Když někdo dodá dobře vyvedenou megamozaiku snímanou rok a jiný technicky i kompozičně skvěle vyvedený snímek, pořízený minimalistickou technikou za jednu expoziční hodinu - jak potom tato dvě díla objektivně srovnávat?

Porovnávat snímky jako takové. Ono totiž i s malým kašpárkem se dá hrát velké divadlo. Astrofotografa nedělá technika, ale on sám. Tzn. jak moc a kolik celkovému snímku věnuje času, důmyslnost, přípravu atp. To si myslím, že je rozhodující to jak to podá autor snímku a pak se klidně může i např. 1000MB mozaika jít zahrabat.

MartinV
MartinV.

Příspěvek od MartinV. »

Vabra napsal:

A) zatim bych nebil organizatory za nazory jedno cloveka ktery se zatim ani neucastni. :D
Asi se to týká i mě. To by muselo být hlavně konečně jasno. ;D ;D ;D
Odpovědět