Potřebuji radu (začátečník)

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
doctor82

Příspěvek od doctor82 »

Ahoj, koupil jsem Sky Watcher dobson 200/1200. Dalekohled jsem sestavil dle návodu, ale když chci pozorovat, tak vidím jen šedou plochu a nebo když zamířím na hvězdu (pás Orionu), tak jasné světlo v celé ploše, jinak nic. Nelze nic zaostřit.... bylo pozorováno za jasné oblohy mimo město.
Toto bylo s okulárem 10mm (mám i 25mm a Barlow 2x, ale toto je snad pro větší přiblížení...)
Kde by mohl být problém??
Ještě jsem pak na dvorku zkusil zaměřit okno protějšího domu (cca100m daleko) a to bylo krásně vidět i se všemi detaily.

Děkuji za rady!
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Da se zaostrit na horizont (nebo na neco co je alespon 1km daleko)? Pouzij 25mm okular.
doctor82

Příspěvek od doctor82 »

to právě nejde... zkoušel jsem vysílač, ten byl tak 10 - 20km a pak něco kolem 1-2km a zaostřit nešlo
Jiri_Skalsky

Příspěvek od Jiri_Skalsky »

Doktore,
vypadá to,že u dalekohledu je ohnisková vzdálenost primáru příliš krátká,pokud Ti jde zaostřit dalekohled pouze na velice blízké objekty.
Kde jsi k tomu přístroji přišel?
Nejde posunout to zrcadlo nějak v tubusu výš?

J.S.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Zkus tedy s 25 mm okulárem zaostřit to okno u souseda, a změř, o kolik mm je vysunutý okulárový výtah z polohy, kdy je úplně zasunutý. A zkus odhadnout co nejpřesněji tu vzdálenost k sousedovi.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

A co to je za typ. Není to FLEX TUBE?
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
doctor82

Příspěvek od doctor82 »

Při pozorování jsem měl sundanou celou velkou krytku o průměru 200mm a ostatní na okulárech taky  :)
čekal bych, že když namířím někam na oblohu, tak přes okulár 10mm uvidím alespoň něco, ne jen šedou plochu...
ohniskovou vzdálenost, to nevím... vzdálenost mezi velkým spodním zrcadlem a šikmým, které odráží obraz do okuláru???
Nevím, jestli není chyba v sestavě - obraz, který se ze šikmého zrcadla odráží do okuláru prochází pouze přes 10mm okulár přímo do oka pozorovatele, nevím, jestli tam nepatří ještě nějaká čočka...
Jsem opravdu úplný začátečník, takže bych spíš čekal chybu v nějaké blbosti...
Díky
vla

Příspěvek od vla »

Omlouvám se za úplně hloupý nápad, ale zaostřuješ pomocí okulárového výtahu, nebo jen vložíš okulár a koukáš? A pak druhá možnost, i když podle toho zaostřeného okna dost málo pravděpodobná, některé dalekohledy používají pro vizuální pozorování prodlužovací trubičku (extendér), která se dá do okulár. výtahu a do ní okulár, nebo redukce2"/1,25" a do ní okulár. :)
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
doctor82

Příspěvek od doctor82 »

nasadím okulár a pomocí výtahu zaostřuji - oddaluji a přibližuji okulár od oka/zrcadla, takto jsem zaostřil i již zmíněné okno
jedná se o začátečnický set, kde byly v balení právě dva zmíněné okuláry, Barlow člen a nic víc, tedy kromě mapek a triederu.
Takže žádná trubička... :'(
doctor82

Příspěvek od doctor82 »

Doktore,
vypadá to,že u dalekohledu je ohnisková vzdálenost primáru příliš krátká,pokud Ti jde zaostřit dalekohled pouze na velice blízké objekty.
Kde jsi k tomu přístroji přišel?
Nejde posunout to zrcadlo nějak v tubusu výš?

J.S.
Jedná se o obchod SUPRA (Celestron) v Praze
typ dalekohledu http://www.astroshop.eu/skywatcher-dobs ... dob/p,4440
zrcadlo je dle mne na pevno
Jiri_Skalsky

Příspěvek od Jiri_Skalsky »

Doktore,
není u toho okulárového výtahu nějaký mezikroužek, který lze odšroubovat a který Ti umožní s okulárem se dostat blíž k zrcadlu?
Pořád je mi to něco divné.

J.S.
doctor82

Příspěvek od doctor82 »

Ještě se zeptám k těm okulárům, nejsem si jist, jestli použití vnímám správně:
pokud použiji okulár 10mm, tak uvidím širší, tedy méně přiblíženu plochu než s použitím okuláru 25mm či přidaného Barlow členu??
Z toho mi vyplývá, že bych si nejdříve měl najít objekt pomocí 10mm a pak přiblížit na detaily 25mm a pak až na ještě větší zvětšení použít Barlow.?
Nebo to říkám úplně špatně?

Díky
doctor82

Příspěvek od doctor82 »

Doktore,
není u toho okulárového výtahu nějaký mezikroužek, který lze odšroubovat a který Ti umožní s okulárem se dostat blíž k zrcadlu?
Pořád je mi to něco divné.

J.S.
Je tam redukce a teď si nejsem jist, ale myslím že primární výstup je 2" a já to pro svůj okulár redukuji na 1,25" (pouze matně vzpomínám, nemám teď dalekohled u sebe) a do toho se pak vloží okulár. Ten tedy oddaluje o nějakých cca 3-5cm okulár od tubusu

myslím, že je to tento typ
http://www.binox.cz/vytahy/okularovy-vy ... rd-2-quot/
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Ještě se zeptám k těm okulárům, nejsem si jist, jestli použití vnímám správně:
pokud použiji okulár 10mm, tak uvidím širší, tedy méně přiblíženu plochu než s použitím okuláru 25mm či přidaného Barlow členu??
Z toho mi vyplývá, že bych si nejdříve měl najít objekt pomocí 10mm a pak přiblížit na detaily 25mm a pak až na ještě větší zvětšení použít Barlow.?
Nebo to říkám úplně špatně?

Díky
Ne, je to obracene. Zvetseni se vypocita jako ohnisko dalekohledu / ohnisko okularu. Tedy cim delsi ohnisko okularu, tim mensi zvetseni (a sirsi zorne pole). 25mm pro male zvetseni, 10mm pro velke zvetseni. Barlow zvetseni zdvojnasobi, ale ten nech zatim stranou.

Az budes doma, pouzij 25mm okular a ujisti se, ze redukce 2" ->1.25" i okular jsou zasunute na doraz (tj aby se nezasekly na pul cesty o nejaky sroubek). Zkus udelat to co navrhoval MilAN - zaostri na to sousedovic okno a zmer, jak moc je vytah vysunuty ze svoji nejnizsi polohy. A zkus co nejpresneji odhadnout jak je to okno daleko.

Kdyby bylo (nedejboze) s dalekohledem cokoliv v neporadku, tak ti ho v Supre bez problemu vymeni, ale snad to nebude tento pripad.
doctor82

Příspěvek od doctor82 »

Aha, díky za vysvětlení.
S Barlow 2x při použití 25 to tedy bude 1200:25:2=24x
a já si fakt myslel, že toto mi právě zoom přidá

Mohu tedy zkusit ještě použít tuto sestavu a uvidíme, snad to bude lepší, i když při prvním "kouknutí" jsem mě nasazen okulár 25 a viditelnost byla stejná - šedá plocha...

Díky
Odpovědět