Další můj lekací zážitek Pozoruju se zaujetím protuberance v Luntovi a v jednu chvíli něco přeběhlo po disku Slunce, mělo to tykadla a nožičky. Málem jsem spadnul ze stoličky.
Na vnějším filtru totiž přistál nějakej hmyzák a procházel se. Asi ho zaujala červená barva filtru
Nic proti, ale to cos viděl v dalekohledu určitě nebyl ten hmyzák na předním filtru. Ten se vůbec nezobrazí. To, cos viděl byl jiný hmyzák letící minimálně několik metrů či spíš desítek metrů (pokud byl opravdu ostrý) před dalekohledem.
Ostatně můžeš si to sám zkusit, posaď si na filtr jinýho hmyzáka (nebo sirku, kousek papírku atd...) a podívej se, že to vůbec neuvidíš.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
to MMys: to je mi jasný mi to právě překvapilo, když jsem se podíval na filtr zepředu tak tam ten hmyzák lezl, byl to nejakej malinkej potvorák tak 3 mm. Bud je to dáno parametry Lunta nebo je to záhada.
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)
Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce
Před asi sedmi lety, když jsem byl členem astronomického kroužku na hvězdárně Vsetín, jsem často chodíval na hvězdárnu v jakýkoli jasný večer a půjčil si somet 25x100. Ten jsem si obvykle roztáhl někde na pozemku a pozoroval. Jednou tam byla na veřejné pozorování nějaká větší skupina dětí. Několik z nich se hodilo po pozemku až do chvíle, kdy si to jeden z nich nenamířil přímo do sometu, se kterým jsem pozoroval. Somet se samozřejmě převhnul a spadl na zem, stejně tak dítě. Oběma se ale naštěstí nic nestalo.
Jinou příhodu jsem zažil při pozorování těsně nad městem, kde sice nebyly nijak extra podmínky, ale zase se mi nechtělo dalekohled tahat někam dál. Jak tak pozoruju, najednou cítím něco teplého na noze. Podívám se a nevěřím vlastním očím. Nějaký pudl mi právě značkuje mojí nohu. ;D jindy jsem byl pozorovat perseidy a protože moje obvyklé stanoviště bylo neosekané a plné dovádějících čuníků, sedl sem si na jinou louku. Když jsem ohmatával povrch kolem sebe, hladaje případný zdroj nepříjemností( mraveniště), vnořil sem ruku do něčeho nevábného. Byl to kravinec. ;D Jinak při pozorování dál za městem se mi proti čuníkům, srncům a podobně osvědčilo kapesní rádio - po dobu pozorování bezpečně drželo zvěř dál než 50 metrů ode mě.
Vreckove radio je vyborny napad, ktory mi nikdy nenapadol. Pravda je, ze mam rad pri pozorovani ticho, ale zase tiez ma nebavi odhanat zver. Raz som mal navstevu v podobe diviaka, ale dopadlo to dobre.
Rádio používam aj ja. V mobile si buď zapnem rádio alebo hudbu cez repráky. Zatial som sa priamo pri pozorovaní nestretol s divou zverou ak nerátam hmyz Jediný raz som videl zadok srny, keď som prichádzal k svojmu obvyklému stanovišti za mestom. Zrazu vybehla z krovia a myslím, že tá srna sa viac zľakla ako ja Takže asi tá hudba pomáha
Nedávno jsem chtěl nafotit vycházející měsíc nad obzorem!Měl jsem vyhlídnuté místo na poli do mírného kopce vzdálené asi 300metrů od nejblížšího obydlí!Když jsem vše vyložil a zmontoval a usadil se tak se rozvítilo světlo tak silné že mě naprosto ozářilo že jsem se tím směrem nemohl ani podívat!No a pak křik že mám odtama vypadnout,že tam nemám co dělat a mezitím i nějaké vulgární výrazy!Nevím jaký mělo to světlo výkon ale byl jim tak ozářen že jsem nemohl ani svoje nádobičko zbalit!protože po mě křičelo něklik chlapů tak sem se raději zabalil a odešel pryč!Vůbec sem teda nepochopil o co se jim jednalo ale nechtěl sem moc riskovat!Lidi jsou fakt divní!
To jsem jel jednou fotit kometu už ani netuším která to byla.Venku zima a ja vyrazil se Š 120 najel jsem do polní cesty krásně zavátá sněhem a já si liboval jak to pěkně jede na trojku. A najednou se 120 zastavila kola se točily a auto stálo najel jsem do zavátých koleji po traktoru.
A problém byl tu.Zamknul jsem tedy 120 a šel hledat pomoc stopuji auto tři mládenci že do toho strčíme a bude to dobré no nebylo tak že se to vytáhne traktorem .Odvezli mě ochotně do vesnice do hospody abych zde sehnal pomoc.Venku začalo přituhovat mobil mel již jen jednu čárku traktor jsem nesehnal protože všichni měli vypito nebo nenastartovali bylo – 15.tak volám kamarád přijel k hospodě.ještě několik lidí z hostince jelo s námi se slovy kdybychom to měli v zubech vytáhnout. Tak jsme 120 zvedli posadili na kola dojel jsem na silnici a začali jsme hledat ztracené klíče od kamarádova auta.Vše se našlo jen z focení komety nebylo nic ani jsem dalekohled a montáž nevyndal z auta kometa zatím zapadla.Jinak jsem neměl ani svetr ale vše dopadlo dobře.
Ano, je to neuveritelne, ale vcera jsem po 2 mesicich opet zazil komplet jasnou noc, od vecera do rana. V mem rozhodovacim procesu zvitezila jako NEJ lokalita Sumava (i na doporuceni MaGa - cimz ho vyhlasuji vitezem tipovaci souteze s nazvem "kde bude dnes v noci v CR jasno?").
Nicmene opet nic nebylo tak jednoduche jak se zda. Nejprve jsem doma postracel klice, od auta, od domu apod. Pak me posral ptak ruku, kdyz jsem nakladal techniku do auta. Na Sumavu jsme dorazili az ve 20:45, protoze proste o vikendu vsichni jezdi jako sneci. Pak jsem hezky vyrovnal montaz do roviny, ale blbec mimo rozsah azimutalniho posunu hlavy montaze, takze jsem to musel predelavat (s nalozenym vybavenim), pricemz jsem si inteligentne slapnul na kabel od GPSky a timto ho znicil (vytrzeny z konektoru, tusim RJ11 - kleste nemam, takze asi budu fungovat bez GPS). Pak mi rupla pojistka v roztrojce. Pak jsem mel nejake podezrele vysoke FWHM u cerveneho kanalu (coz je obzvlast divne). Pak jsem musel prekladat montaz, protoze jsem nemel zadny foto plan, nebot mi noc predtim odesel rotator u dalekohledu, kterym jsem fotil (takze Heart Nebula nebude ani v HST ani v RGB). Nemit plan = nutnost prelozeni montaze. Pritom se mi opet zahaknuly kabely od vyhrivani o hlavu montaze a slewing se vypnul - cimz jsem musel znova GoTo ustavit montaz. O foceni B a G ani nemluvim - katastrofa, neslo mi zaostrit ani pres Bahtina. No a pak mi opet rupla pojistka v roztrojce. A posledni - k ranu jsem se pripravil o hodinu foceni Ha, protoze jsem nenapajel laptop a on vydrzi jen 4 hodiny a ne 5 hodin...
takze mam 3x66minut dat nevalne kvality (neumim ostrit RGB) a 30 min Ha (misto 90ti min).
nicmene i tak jsem rad, ze jsem po 2 mesicich zazil jasnou noc na zapade Cech...
Gratuluju k úspěchu v hledání lokalit Včera to bylo naštěstí téměř jedno a tak jsem doporučil oblast, kde je to vysoko a zdálo se mi že tam bude i nejprůzračněji, nehledě na slavnou temnotu oblohy..
V poslední době se mi taky sem tam něco porouchalo, naštěstí většinou v dosahu domu, pojistky vozím sebou v několikerém počtu Prostě je to kříž. Já jsem rád, že vše fungovalo v Chorvatsku, protože tam je to o průšvih tuplem. Tak se těším i na těch pár Ha-RGB dat
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Přezdívka předchozího přispěvovatele mne inspirovala k popsání situace z našeho posledního pozorování...
Byli jsme ve středu 13.10. pozorovat na Požárech. Jedeme si tak nějak před devátou vesele autem a už kousek před Požáry najednou zprava přes silnici vystartoval jezevec. Začal jsem brzdit o 106 a jen tak tak, že jsem jej nepřejel... Což by byla určitě škoda - byl hodně veliký a nádherně sytě zbarvený. Naštěstí před autem v pořádku přeběhl na druhou stranu a zmizel v podrostu.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis