Počasí

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
stana

Re: Počasí

Příspěvek od stana »

Fíha! Taková chumelenice..Jak z Ladových obrázků.. :-?
Fakt když člověk neurve každou chvilku kdy je trochu jasno, tak by nemusel kuk vytáhnout od vánoc loňského roku.. ::)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Jacquess
Věk: 39

Příspěvek od Jacquess »

Dělel jsem jednou seminárku, kde jsem pracoval s daty z CHMÚ, tady výsledek: :)

[center]Obrázek[/center]
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)

Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce

https://tomaja.cz
stana

Příspěvek od stana »

A co jsem říkal...Jaro a pozdní léto je u nás v našich zeměpisných šířkách ten RIGHT TIME... ;)
Astrotůristi na La-Palma tyto starosti nemají...Grrr...Taky tam jednou doufám pojedu!
;)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
caribic10

Příspěvek od caribic10 »

V nějaké tisku (časopise) padl od čtenáře dotaz: Čím je způsobeno zhoršené počasí o víkendech. Něco na tom asi trošku bude například v létě je přes týden krásné počasí, ale jakmile naskočí pátek začne se zatahovat a leje celý víkend. Odpověď už z hlavy nesesmolím, jen si pamatuju, že zavinu špatného počasí dávali zvýšenému provozu na silnicích. (Větší koncentrace výfukových plynů a ostatních sajrajtů). Zajímalo by mě jestli jsou k disppozici nějaká data o tomto jevu, zda-li se opravdu počasí o víkendech natolik zhoršuje, že by provoz na silnicích mohl způsobovat déšť, či zataženou oblohu. Nebo jestli je to jen o náhodě a někdo si z úst udělal trhací kalendář.  :question :question :question
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
lukemon

Příspěvek od lukemon »

gsokuba píše:Re: Počasí
odpověď #191 - dnes 19:05:44 Nahlásit moderátorovi | Označit & Citovat | Citovat
V nějaké tisku (časopise) padl od čtenáře dotaz: Čím je způsobeno zhoršené počasí o víkendech. Něco na tom asi trošku bude například v létě je přes týden krásné počasí, ale jakmile naskočí pátek začne se zatahovat a leje celý víkend. Odpověď už z hlavy nesesmolím, jen si pamatuju, že zavinu špatného počasí dávali zvýšenému provozu na silnicích. (Větší koncentrace výfukových plynů a ostatních sajrajtů). Zajímalo by mě jestli jsou k disppozici nějaká data o tomto jevu, zda-li se opravdu počasí o víkendech natolik zhoršuje, že by provoz na silnicích mohl způsobovat déšť, či zataženou oblohu. Nebo jestli je to jen o náhodě a někdo si z úst udělal trhací kalendář.Questioning Questioning Questioning
Já o tom viděl dokument v televizi,ale je to tak dlouho,že už si toho taky moc nepamatuju.
Jen že se za celí pracovní týden uvolnuje ten sajrajt a právě po 5 dnech nějak působí na atmosféru a pak je hnusno.
Můj otec třeba tvrdí:co funguje jaderná el. v Dukovanech tak u nás tolik neprší(morava,na východ od Dukovan)a slyšel jsem to i od jiných.Oblaka bez vody.

A ted mě ukamenujte.
Lukina

Příspěvek od Lukina »

Ja si myslim, ze ani doprava, ani JE Dukovany nema podstatny (resp. uplne minimalni-mozna nejake mistni mikroklima muze ovlivnit) vliv na klima nad CR. Ze je ted tak jak je, je dilem vzduchovych mas na Atlantikem a pak jeste vice inverzi v nizsich polohach. Kdyz se podivam na Vase mista bydliste, tak to jen dokazuje. Musite bud vyse a nebo holt cekat. Dnes v noci mam prijit ta pojmenovana vichrice :D, tak se to snad trosku vyfouka - ale bacha at se vam v tom vetru neklepou montaze ;D.

Az bude v lete 40 stupnu, tak taky budeme remcat, pac se nam to zase bude tetelit v noci ze spodu.  8-)

TO Lukemon: "Jedovnice - nikdy vice" - to bylo heslo u nas na skole pri terennich cviceni. ;D (pardon za OT)
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
LaBa
Věk: 52

Příspěvek od LaBa »

Tak aby ste na pocasie len nenadavali, tak som nieco dal na stranku meteory.sk.
Odklik na clanky tu :)
http://www.meteory.sk/index.php?option= ... &Itemid=13
Komentare a navrhy na zlepsenia samozrejme vitane ..  [smiley=dankk2.gif]
mkcz
Věk: 59

Počasí

Příspěvek od mkcz »

Blesk zpomaleně, lze uložit jako flv, něco takového jsem dosud neviděl!

http://www.wimp.com/socool/
To je opravdu super. Jsou tam vidět "step leadeři", vytvářející ideální cestu pro hlavní zpětný výboj. Škoda, že to takhle pomalu nefunguje i v reálu; lidé by měli čas alespoň zareagovat.
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
kavka
Věk: 71

Příspěvek od kavka »

Letošní zima byla asi opravdu mimořádná:
http://www.novinky.cz/domaci/163408-let ... cnost.html
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

no dokonce i Aladin ukazuje pomerne nadejnou situaci. Ze by to bylo tim, ze jsem tento tyden dalekohled obetoval, protoze mam maly auto a uz se mi tam nevesel rka, ze bude zase tyden hnusne? :-)

herdek, ja snad (podle situace) udelam zajizdku par set km pro dalekohled, abych tu vzacnou chvilku vyuzil :-)
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Nezoufej, meteorologové se za poslední 2 měsíce ještě netrefili. Ráno už zase budou předpovídat katastrofy :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
dvader
Věk: 59

Příspěvek od dvader »

Aladin má poslední dobou problémy proto, že už mu nestačí výpočetní výkon serverů, na kterých jede. Hydrák se proto chystá na upgrade...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
caribic10

Počasí

Příspěvek od caribic10 »

Právě jsem se vrátil... Vyrazil jsem asi v 17:30 kdy bylo vcelku skoro jasno. Pofukoval mírný větřít a na severu byla vidět nějaká oblačnost. V 18:20 jsem vybalil věci a říkám si: "pohoda už to vydrží" kouknul jsem ještě rychle mezi mraky na Venuši a tím to pro mě skončilo  :'(

Před 19:00 se začal zvedat opravdu až hodně nepříjemný vítr tak jsem otočil dodávku a udělal jsem si závětří.  :-/ Ještě by to šlo ale přišla nařadu zmiňovaná oblačnost ze severu. Bylo vymalováno  >:(

Ještě jsem to nevzdal a sednul jsem do kabiny a otevřel si knížku. "zkusím si něco přečist třeba to přejde". Jo leda kulový. Přišel tak brutální vítr (byl jsem na kopci), že mi to cloumalo s dodávkou jako s papírovou krabicí a musel jsem ji otočit po větru. Nakonec začalo chumelit  ;D a to jsem už psychicky neunesl a odjel domů!

Všem kdo se dnes na pozorování těšil stejně jako já a má to štěstí, že může koukat tiše závidím.

Kuba
caribic10

Počasí

Příspěvek od caribic10 »

Měl jsem sebou kameru tak jsem jenom pro malou demonstraci spáchal video které bych nazval: Ideální podmínky pro pozorování.

Uložto.cz http://uloz.to/1477739/MOVIE0001.mpg  (6MB)
Koblizek
Věk: 48

Počasí

Příspěvek od Koblizek »

No vážení kolegové, mám naprosto stejnou zkušenost. Chtěli jsme vyrazit na nějaké to juknutí. Po hodině oblačnost a pak pořádná fujavice s pořádným větrem. Málem mi to shodilo teleskop, ještě že byl po větru a já jakobych tušil, že se něco bude dít. Hmátl jsem po něm a držel a držel... Naštěstí byl přikrytý celtou a kolega mi pomohl jej pak složit. Jinak všechno ostatní odletělo...

Čas pozorování 0 minut.

Rozborka, sborka --- dost rychlá. Ta sborka byla skoro ve vodorovné poloze. Tak jsem se ještě v životě neleknul. Se klepu ještě teď.
T-S 125/975mm DUBLET APO redukce na 780mm; C2-9000
Global Meteor Network CZ000Q + CZ000R
Odpovědět