Nováčci se představují

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Lentak

Nováčci se představují

Příspěvek od Lentak »

Dobrý deň.
Od dnes som vstúpil do Vašich radov aj ja. Po rôznych kombináciách v hlave a peňaženke som ako úplný začiatočník skončil na Sky-Watcher Newton 150/750 + EQ3-2 zatiaľ iba s jedným okulárom 28 mm. Tak ako je to bežné zo všetkým, tak som aj ja skončil s navýšením o 100 € nad pôvodný limit. :-/ Ak ma to dostatočne "chytí", tak neskôr dokúpim ešte nejaké okuláre, motorčeky a "držiak" na fotoaparát. Ešte narýchlo uvediem, že som chcel najprv refraktor 90/1000, potom newton 153/1200 s dobsonom až som skončil tak, ako som uviedol. Už sa teším na prvé bádanie černoty nad hlavou ...
Sky-Watcher 254/1200 dobson, Sky-Watcher 150/750 (black diamond),  EQ 3-2, triedre 7x50 a 15x50, SW LET 28mm, SW UWA 6mm, SW SUPER 20mm, SW SUPER 10 mm
manwe

Nováčci se představují

Příspěvek od manwe »

Už sa teším na prvé bádanie černoty nad hlavouShocked ...
to jsme dva ... zatim mi to furt stoji u okna :)
Shras

Nováčci se představují

Příspěvek od Shras »

Dalsi co si zapomnel prikoupit dost kuponu na bezmracne noci :)
michal.b

Nováčci se představují

Příspěvek od michal.b »

Zdravím všechny,
...
Jsem z Prachatic, ale hlavní pozorovací stan bych měl u nás na chalupě (samota u Kvildy na Šumavě) kde je opravdu černočerná tma, kde bych mohl lovit DSO...

S pozdravem šepi
Vitej na foru :)
A ted ta zasadni otazka - kolik se na tu tvoji chalupu vejde lidi? ;D
Ne, vazne, co se pozorovaciho stanoviste tyce, tak si vyhral loterii [smiley=thumbup.gif]
šepi
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Nováčci se představují

Příspěvek od šepi »

michal.b: Děkuji za přivítání Je to určitě dobrá lokalita na pozorování, ale byl jsem tam na týden po Vánocích a viděl jen mraky...ale každý den nemůže být posvícení. Doufám, že se to změní jakmile koupím dalekohled. Jo a ta chalupa ;D lidí se tam vejde dost...taková malinká 6+1 8-)
SW 254/1200, SW ED-80, SW 80/400, SW NEQ-6, SW AZ-4, QHY-5L II, filtry Baader 1,25" L R G B IR, Canon 40Dmod., 500D a 300Dmod.
jakub.sepela(a)gmail.com
cocky

Nováčci se představují

Příspěvek od cocky »

Pro šepi:
Jezdívám na Kvildu do jednoho penziónu v září - takovou oblohu jsem ještě nikde jinde neviděl. Opravdu je tam vidět pouhým okem M 31 a dvojice hvězdokup v Perseovi - a to jsem už hodně stará páka. A to nemluvím o oblouku Mléčné dráhy, která v září jde přes zenit! K té  tvoji chalupu ti můžeme jen gratulovat.
Bresser 10x50, Dobson 97/1000, GSO 200E, VMC110L
Karell
Kontaktovat uživatele:

Nováčci se představují

Příspěvek od Karell »

M31, stejně jako chí a h vidíme pouhým okem ze zahrady v centru Jilemnice  :)
Tulen
Věk: 55

Nováčci se představují

Příspěvek od Tulen »

M31 jsem vídal běžně i z Ruzyně, když jsem tam jeden čas bydlel blízko zenitu, samozřejmě ...zkus M33 jako indikátor kvalitní oblohy, to je jinší kafe, ale ze Šumavy by měla jít v pohodě pouhým okem, viděl jsem ji na Požárech :-)
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm,  SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
manwe

Nováčci se představují

Příspěvek od manwe »

tak mam po prvnim hodinovem zimnim sledovani moc jsem toho sice nevidel, Mars mi nesel uplne doostrit (zkousel jsem to snad pres pul hodiny, navic mi furt utikal ) a pak jsem tak spis v tech -10 stupnich na zahrade "poflakoval" po obloze kolem Oriona (jak jsem zjistil pozdeji), zdalo se mi ze jsem tam videl neco jako mlhovinu (takovou jasnejsi "auru" kolem 2 hvezd tam mezi Beletegeuse (omlouvam se jestli jsem to napsal spatne) a Rigel, pak jsem zjistil ze tam nejaka mlhovina je, ale to uz jsem byl doma... nekdy priste... uz se ale hlavne tesim na leto, v te zime v te kose to neni idealni ...
myslite ze na ten Mars nekdy vice doostrim? Ono dneska bylo (alespon u nas) trosicku takovy mlzny opar tak nevim jestli to nebylo tim... proste porad vypadal ze byl milimetr pred doostrenim a vic to neslo :/ ... navic jakmile jsem doostril tak jsem ho zase musel trochu vic zamerit, strasne se klepe ten muj lidlskop... ale byla to legrace, tesim se jak ho nekdy uvidim lip (snad)
manwe

Nováčci se představují

Příspěvek od manwe »

:o

clovek se nestaci divit...
mohl bych nekoho poprosit o odpoved na ten muj prispevek predtim (v tom bincu tady to asi neslo videt, je to strana 10), zajimalo by me jestli ten Mars nedoostrim nikdy (=Lidlskop) nebo to mohlo byt tim pocasim, dekuji.
michal.b

Nováčci se představují

Příspěvek od michal.b »

:o

clovek se nestaci divit...
mohl bych nekoho poprosit o odpoved na ten muj prispevek predtim (v tom bincu tady to asi neslo videt, je to strana 10), zajimalo by me jestli ten Mars nedoostrim nikdy (=Lidlskop) nebo to mohlo byt tim pocasim, dekuji.
Mozna by bylo vhodne resit to v patricnem tematu a ne tady (mas dokonce na vyber - jsou tu vlakna o Marsu, o Pocasi, o Lidlskopu...). A kdybys napsal pri jakem zvetseni si ho pozoroval, tak by to bylo uplne bezvadne ;)
manwe

Nováčci se představují

Příspěvek od manwe »

no ja prave myslel ze to mam psat do forum o zacatecnicich (a ve foru o zacatecnicich jsem zadne lepsi tema nenasel) ale dobre, napisu to do Marsu... uz se tesim az mi v tom topicu nekdo rekne ze takove kraviny mam resit v forum pro zacatecniky ::)
MaG
Kontaktovat uživatele:

Nováčci se představují

Příspěvek od MaG »

A myslíš, že by ti někdo hlavu utrhl, kdybys tu na to v sekci pro začátečníky založil vhodné téma a pořádně svůj problém popsal, jak píše Michal? Podle mně by to max. moderátor vhodně přesunul/upravil. Např. by to přesunul do sekce Pozorování/technika apod. nebo to tu ponechal.

Tak směle se ptej :)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
manwe

Nováčci se představují

Příspěvek od manwe »

A myslíš, že by ti někdo hlavu utrhl, kdybys tu na to v sekci pro začátečníky založil vhodné téma a pořádně svůj problém popsal, jak píše Michal? Podle mně by to max. moderátor vhodně přesunul/upravil. Např. by to přesunul do sekce Pozorování/technika apod. nebo to tu ponechal.

Tak směle se ptej Smiley
Ono jelikoz sam delam moderatora a jsem delsi dobu clenem komunity jineho fora a tak znam ten pocit kdyz prijde nekdo novy a udela si tema uplne nekde jinde nez by mel, prvni 3 odpovedi jsou flamy o tom co tu dela to tema, ze si to mel zjistit na internetu atd., takze vas rozumim, na druhou stranu prave proto jsem nechtel zakladat novy topic a usetrit tak praci MoDum, ale dost off topicu, jdu uz zalozit to tema :)
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Nováčci se představují

Příspěvek od MMys »

Pročištěno. Můžete se dál představovat a ptát.

Prosím odpusťě si ale laskavě příště ty cílené provokace. Přijedu z víkendu, a nestačím se divit, co se zda zase děje. To je asi tím, že byl už dlouho klid. Netuším vůbec, co za tím je. Ale každopádně je to off-topic, takže jsem s tím podle toho také naložil.

Dík za pochopení. MMys
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět