Ano, je to bomba. Sám sleduju mlhoviny lomeným binarem 25x100 s 1.25" Astronomik UHC-E filtry se ZP 92st a je to opravdu zážitek. Především z hor z 1000mnm, kdy jsem klasické letní a podzimní mlhoviny jako S.Ameriku a Pelikána v Labuti, mlhoviny ve Střelci, Perseovi ad pozoroval zahalen dekou, protože MW mě velmi oslňovala. Po dekou se ZP 92st jsem si připadal... no těžko popsat, dokonalost, 3D efekt, nirvána totální... Do toho pocit výšky hor, čistého vzduchu.
Určitě to chce něco lomeného, ať se dá hodiny pozorovat. Já mám 60st zalomení obou binarů a je to ideální.
Filtry mi drží speciální vysoustružené "kloboučky", které nasazuji na okuláry binaru. Nic nevypadne, drží skvěle a jde bez problémů otáčením doostřovat.
UHC filtr
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
UHC filtr
TS 20x80 UHC mám, párkrát jsem jím pozoroval a nemám sice exaktní porovnání třeba s Lumiconem, ale dovolím si tvrdit, že v binu použité UHC filtry nijak špatné nejsou. Ten přínos je tam velký a přesně od UHC filtrů očekávaný.
UHC filtr
Mohu potvrdit Karllova slova - pozoroval jsem jeho triedrem s UHC a efekt filtru je obrovsky. Perfektni stroj na mlhoviny...

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
UHC filtr
Měl jsem spíše na mysli něco s velkým zorným polem na brouzdání po nebi; třeba 7x50 a podobné. Samozřejmě že lomený binokulár by byl lepší, ale nevím o ničem malým. Proto se ptám jestli má smysl experimentovat s UHC v malým průměru. Chápu, že velké stroje budou lepší.
Koukal jsem ve dne do TS 20x80 UHC a moc mne to nenadchlo. Ale jestli to na mlhoviny funguje a není to ozlomkrk, tak si ho koupím. Na těžký binar 25x100 s těžkou montáží ještě nemám to správné nadšení. Posledně když jsem do něj koukal, tak byla ta masa železa strašně studená a pořád se mi mlžily okuláry; asi mám moc mokrý oči.
Koukal jsem ve dne do TS 20x80 UHC a moc mne to nenadchlo. Ale jestli to na mlhoviny funguje a není to ozlomkrk, tak si ho koupím. Na těžký binar 25x100 s těžkou montáží ještě nemám to správné nadšení. Posledně když jsem do něj koukal, tak byla ta masa železa strašně studená a pořád se mi mlžily okuláry; asi mám moc mokrý oči.
Dobson 200/1200, SCT 127/1250, AC 120/600, 80/400, ED 72/420
15x70, 10x30, 6.5x32
15x70, 10x30, 6.5x32
UHC filtr
Já mám rekord UHC s cca 6mm, neboli pozorovani přes UHC volným okem. Např. S.Amerika krásně září, MW je potlačena... Zkoušeli jsme to ve více lidech. Podle mě UHC jde s čímkoliv, když i volným okem.

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami