Tip na výhodný nákup
Tip na výhodný nákup
zlatas napsal: Nejak jsem tenhle serial prosvih. Nenasel by se nekdo kdo by byl ochotnej mi to za nejakej rozumnej peniz vypalit? 8)fíha.......může se to vůbec....? a když už se to bude dělat, nemohl by mi někdo poslat SZ?:D
Tip na výhodný nákup
Zaplat si nejmenovane datove uloziste na mesic, dej vhodna klicova slova do googlu a za hodinku, dve, pet mas vse, co zadas...

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Tip na výhodný nákup
Zítra začíná vycházet další seriál astro-DVD v Lidových novinách - Vesmír
Tip na výhodný nákup
Lidové noviny DVD Vesmír /BBC/ bude vycházet:
1. DVD 12. listopadu Vesmír 1 - Zrod života
2. DVD 19. listopadu Vesmír 2 - Šance na přežití
3. DVD 26. listopadu Vesmír 3 - Naše budoucnost
1. DVD 12. listopadu Vesmír 1 - Zrod života
2. DVD 19. listopadu Vesmír 2 - Šance na přežití
3. DVD 26. listopadu Vesmír 3 - Naše budoucnost
Tip na výhodný nákup
žiaľ planéty sa mi podarilo kúpiť len 6,7,8.... 

YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
Tip na výhodný nákup
Nevím, jestli to sem patří, ale mám dotaz. Sháním nějakou velkou lupu na čtení pro seniorku..Něco jsem už vygooglil, ale nevím, co je vhodné..Zda klasická kulatá či nějaká obdélníková.. ???
Edit to Milan: O.K. takže radši obdélníkovou a skleněnou. Plast ne, ten by se za chvilku nejspíš poškrábal.. 8)
Edit to Milan: O.K. takže radši obdélníkovou a skleněnou. Plast ne, ten by se za chvilku nejspíš poškrábal.. 8)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Tip na výhodný nákup
Pro čtení určitě brýle . Jinak obdélník, - velký. Do kulaté se díváš slušně vždy jen jedním okem, a to unavuje. Pokud nestačí brýle, dělají se na brýle i nástavce ( skřipce) s přídavným zvětšením tuším od 1,5x , 2x , 2,5x a 3x - prodávají v optice , která vede pomůcky pro slabozraké a pod.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Tip na výhodný nákup
Planety mám komplet ;D, dneska jsem si koupil i první vesmír, zatím jsem ho ale neviděl :'(. Ty planety se mi docela líbily, tak doufám, že vesmír bude podobný!
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Tip na výhodný nákup
Pro ty, jež mají zájem robotizovat svoji pozorovatelnu, např. dálkově pomocí PC otevírat odsuvnou střechu, příp. rozvírat štěrbinu kopule apod. Zde zajímavé řešení k dispozici.
http://www.schneider-electric.cz/produk ... logic.html
Rád bych jej odzkoušel, zda-li by se tím nechalo provádět i najíždění montáže, příp. další fce.
Pokud někdo již má zkušenost, budu jedno ucho
Rád bych jej odzkoušel, zda-li by se tím nechalo provádět i najíždění montáže, příp. další fce.
Pokud někdo již má zkušenost, budu jedno ucho

Tip na výhodný nákup
Duk napsal: Pro ty, jež mají zájem robotizovat svoji pozorovatelnu, např. dálkově pomocí PC otevírat odsuvnou střechu, příp. rozvírat štěrbinu kopule apod. Zde zajímavé řešení k dispozici.
Pokud někdo již má zkušenost, budu jedno ucho ;)Tak jsem se na to relé se zájmem mrknul a zase tak nadějně by jsem si to nemaloval- zdá se, že to nebude zrovna nejlevnější záležitost, obzvlášť s rozšiřujícími moduly, řízení krokových motorů montáže s výstupy s obyčejnými relé bych vzhledem k životnosti relé radši nezkoušel (to tak zapnout a vypnout napájení montáže ;D), no, a když to všechno vezmu kolem dokola, tak ten, kdo umí naučit počítač komunikovat s okolím a vyrobit patřičný obvody, bude asi lepší volbou, než tyto krabičky. Pokud to ale má možnost programování různých časů sepnutí a vypnutí, mohlo by se to hodit do domácnosti třeba k úspoře energií (jakýchkoli). ::)
Pokud někdo již má zkušenost, budu jedno ucho ;)Tak jsem se na to relé se zájmem mrknul a zase tak nadějně by jsem si to nemaloval- zdá se, že to nebude zrovna nejlevnější záležitost, obzvlášť s rozšiřujícími moduly, řízení krokových motorů montáže s výstupy s obyčejnými relé bych vzhledem k životnosti relé radši nezkoušel (to tak zapnout a vypnout napájení montáže ;D), no, a když to všechno vezmu kolem dokola, tak ten, kdo umí naučit počítač komunikovat s okolím a vyrobit patřičný obvody, bude asi lepší volbou, než tyto krabičky. Pokud to ale má možnost programování různých časů sepnutí a vypnutí, mohlo by se to hodit do domácnosti třeba k úspoře energií (jakýchkoli). ::)
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
Tip na výhodný nákup
Je vidět, že jsi to prohlédl jen povrchně, rozhodně né pozorně. (To mě, ale u tvých příspěvků nepřekvapuje) /http://zelio.schneider-electric.cz/conc ... index.htm/
Jinak celá ta sranda vyjde asi na 6tis.
Pravda je, že by se to nechalo vyrobit doma na koleně, což by určitě přišlo levněji, ale.....
Jinak celá ta sranda vyjde asi na 6tis.
Pravda je, že by se to nechalo vyrobit doma na koleně, což by určitě přišlo levněji, ale.....
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Tip na výhodný nákup
Koukal jsem se na specifikaci v datasheetu, a je to v podstatě normální jednodušší PLC-čko s možností připojení dalších rozšiřujících modulů. Nenašel jsem tam nic, co by umožnilo nějakým způsobem realizovat algoritmy pro najíždění montáže. Kde jsi našel něco na řízení motorů (ať už krokových nebo DC se zpětnou vazbou enkodérem) ?
Šlo by tím udělat nějaké otvírání/zavírání, zapnutí celé pozorovatelny a podobné související operace.
A takových zařízení, která umožnují na dálku něco zapínat/vypínat/kontrolovat je hromada.
Šlo by tím udělat nějaké otvírání/zavírání, zapnutí celé pozorovatelny a podobné související operace.
A takových zařízení, která umožnují na dálku něco zapínat/vypínat/kontrolovat je hromada.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Tip na výhodný nákup
Však to, že by se s tím nechalo odsouvat střechu, příp. štěrbinu apod. jsem psal hned v úvodním příspěvku.
To ovládání montáže jsem vznesl spíše jako dotaz.
To ovládání montáže jsem vznesl spíše jako dotaz.
Tip na výhodný nákup
a co pouzivat pro ovladani pozorovatelny (otevirani, zavirani atd.) jeden programovatelny system a k ovladani montaze a kamer z PC system jiny, na pozorovatelne nezavisly. Jen by to "chtelo" pri nastavovani obou systemu trochu vice pozornosti, aby se plany nezkrizily.
Ovladat montaz a kamery z PC si predstavuji tak, ze necham jeden starsi laptop v pozorovatelne a do ni natahnu bud ethernetovy sitovy kabel, nebo se spojim pres WiFi z pocitace ridiciho doma nebo v kancelari...
jedine, co u me sestavy na foceni (pozorovatelnu bohuzel nemam a mit jen tak nebudu) nemam vyresene by bylo motorizovane ostreni, abych tam fyzicky nemusel byt pritomen ani pri "spusteni", ani pri uklidu, skonceni prace...
Ovladat montaz a kamery z PC si predstavuji tak, ze necham jeden starsi laptop v pozorovatelne a do ni natahnu bud ethernetovy sitovy kabel, nebo se spojim pres WiFi z pocitace ridiciho doma nebo v kancelari...
jedine, co u me sestavy na foceni (pozorovatelnu bohuzel nemam a mit jen tak nebudu) nemam vyresene by bylo motorizovane ostreni, abych tam fyzicky nemusel byt pritomen ani pri "spusteni", ani pri uklidu, skonceni prace...