Zatmění Měsíce 3.-4.3.2007

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

to :Eryn : možná bys měla napsat, čím jsi pozorovala a při jakém zvětšení. Já už jsem tu o tom psal, stín a celý vzhled zatmění je výrazný a přímo učebnicový pouze v malém dalekohledu a při větším zvětšení. Čím větší dalekohled a větší výstupní pupila, tím se stín stává v podstatě méně vyrazný a je čím dál , tím více vidět Měsíc i ve stínu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Eryn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eryn »

MilAN napsal: to :Eryn : možná bys měla napsat, čím jsi pozorovala a při jakém zvětšení. Já už jsem tu o tom psal, stín  a celý vzhled zatmění je výrazný a přímo učebnicový pouze v malém dalekohledu  a při  větším zvětšení. Čím větší dalekohled a větší výstupní pupila, tím se stín stává v podstatě méně vyrazný a  je čím dál , tím více vidět Měsíc  i ve stínu.
Nuž, ja som to pozorovala iba na monitore počítača napojeného na CCD kameru. Chcela som neskôr odmontovať kameru a pozrieť sa na to ďalekohľadom vizuálne, ale žiaľ, mraky mi zrušili všetky plány. Netuším, aké to bolo zväčšenie, aj keď som tento údaj horlivo hľadala, ale v zábere som mala vždy len kúsok Mesiaca, veď to aj na tých fotkách vidno. Pripomínalo mi to pohľad na Mesiac mojím Celestronom cez 4 mm okulár (neviem, jak sa počíta to zväčšnie...niečo s ohniskovou vzdialenosťou objektívu...ktorá je v mojom prípade 750 mm). Prudké rozhranie svetlej a tmavej časti však bolo viditeľné aj voľným okom, celkom, ako keby bol Mesiac iba v nejakej fáze (až na to, že rozhranie svetla a tmy samozrejme nešlo cez póly). Tak ma to zarazilo, aj známi sa ma na to pýtali, vraj ako to, že je už úplne zatmenie, však polovicu Mesiaca vidno...? A nevedela som im na to odpovedať. A prečo na žiadnych fotografiách zo zatmenia Mesiac nie je rovnomerne sfarbený na celom svojom povrchu, ale niekde je červenší, ako inde?
VK

Příspěvek od VK »

Zvětšení dalekohledu je ohnisková vzdálenost objektivu děleno ohnisková vzdálenost okuláru, takže 750:4 = 187,5.

Nerovnoměrné ztemnění Měsíce je způsobené rozptylem světla v zemské atmosféře. Proto ta část okraje Měsíce, která je blíž k okraji stínu Země, je vidět jako světlejší. Efekt je různě silný při různých zatměních. I ztemnění Měsíce je různě velké.

Asi to někdy může vyvolat i dojem, že je polovina Měsíce osvětlená a polovina ne. Jiné vysvětlení se asi nenabízí ...

V. K.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

to : Eryn :
Nechce se mi ani věřit, to co píšeš : Tys nikdy neviděla zetmění Měsíce a díváš se na něj na monitoru? Přitom máš dalekohled, který je na to skoro předurčen a Ty o ten zážitek vidět pořádně zatmění v plné kráse s barevnými odstíny přijdeš ?
Na monitoru počítače můžu vidět obrázků stovky, ale nikdy to nenahradí přímý pohled.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MMys
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Já k tomu jen dodám, že žádnou kamerou ani foťákem, který tady kdo máme (teď pominu pár profi zařízení s ohromným dynamickým rozsahem) nejde Měsíc při zatmění (v částečné fázi) zachytit tak, jak je vidět vizuálně. Oko si s tím kontrastem poradí, a je to nádhera. Vyfotit se to nedá, dá se to nasimulovat dvojexpozicí a je to jen slabý odvar. Trošku jsem se o to pokusil při minulém zatmění:
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/eclipse2.htm

Pokud jsi se opravdu nepodívala (no to se mi opravdu nechce věřit :'( ) Tak to udělej v únoru příští rok. Pohled na potemnělý Měsíc zasazený do okolní hvězdné oblohy (vidíš Měsíc i hvězdy najednou) je nezapomenutelný. Zvláště je-li to v oblasti bohaté na hvězdy. Zatmění už jsem od dětství viděl hromadu, fotil poslední dvě či tři, ale vždy se nezapomenu dívat.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
VK

Příspěvek od VK »

Ale ona se přece dívala taky ...

Jak jinak by na Měsíc namířila dalekohled?

Mimochodem to hodnocení zatmění Měsíce z hlediska krásy se mi zdá poněkud přehnané. Ale budiž.

V. K.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Budiž, každému se líbí něco jiného. Ale na monitoru s nějakou jednoduchou kamerkou s mizernou dynamikou to nemá s reálným pohledem skoro nic společného (zkušenost z minulého zatmění).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
VK

Příspěvek od VK »

My hlavně nevíme, co má za kamerku.

V. K.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

To je prakticky jedno, vzhledem k tomu, že naprostá většina kamerek k PC je osmibitových (256 úrovní jasů), a kontrast mezi osvětlenou a zatměnou částí Měsíce pořádně nezvládne ani 16-bitová CCD astrokamera.
Alien_MasterMynd

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

MMys napsal: To je prakticky jedno, vzhledem k tomu, že naprostá většina kamerek k PC je osmibitových (256 úrovní jasů), a kontrast mezi osvětlenou a zatměnou částí Měsíce pořádně nezvládne ani 16-bitová CCD astrokamera.
Jen bych upresnil, ze nezalezi ani tak na ADC, ale na snimaci. Samozrejme, ze snimac s velkou dynamikou bude mit na vystupu ADC s vetsim poctem kvantovaich kroku. Ale takhle napsane to muze byt matouci pro nekoho, kdo se elektronikou nezabyva. Kdyz to vezmu ad absurdum, tak si za velkou astro kameru taky muzu dat 8b prevodnik a ten rozdil svetlo-tma mi to pobere. Jen jaksi ty skoky mezi jednotlivymi urovnemi jasu budou ponekud vetsi :-)
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Bohužel nepobere (tedy pokud neuděláš před převodníkem nelineárni zpracování signálu - prostě aplikaci gamma ješte v analogove formě)

Nechci to tady moc rozebírat (nepatří to sem), ale s tím 8 bitovým převodníkem za senzorem, s velkou dynamikou, pokud bude nejjasnější místo nepřepálené, tak signál z tmavého bude zcela určitě pod úrovní jedné ADU na výstupu 8bit ADC bez ohledu, jaké FWC (dynamiku) má senzor. Zamysli se nad tou blbostí, co jsi napsal.

Mimochodem, i u nejlevnějších PC kamerek je dynamika senzoru lepší než toho převodníku za tím. I u senzorů s maličkými pixely je kapacita pixelů alespoň v řádů jednotek tisíc elektronů, takže pro 8bit převod je to stále rezerva.
VK

Příspěvek od VK »

To MMys: myslím, že Alien_MasterMynd zase takovou "blbost" nenapsal, abys mu to musel psát takovýmhle způsobem.

A hlavně nevíme, co je to za typ kamery, a proto nemůžeme vpodstatě nic konkrétního říci. Samozřejmě je pravda, že ta kamerka nemá dostatečnou dynamiku. Ale taková rada Eryn nic neřeší - kromě toho je to chytrá holka, ví to sama od sebe, i když to asi neumí takhle pěkně vyjádřit, protože do digitální techniky nevidí.

V. K.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Tak toho kolem té elektroniky asi necháme (o tom že tvrzení Alien_MasterMynd je nesmysl nemá cenu pochybovat a dál to tady rozebírat, ono mu to po chvilce přemýšlení asi dojde).

Celé to zmatení Eryn totiž pramení z toho, že Eryn pozorovala zatmění jen pouhým okem a přes dalekohled zase jen kamerou na monitoru, a tam prostě přechod mezi stínem a osvětlenou částí, nebo dokonce mezí světlejší a tmavší částí stínu vypadá daleko jinak (kontrastněji), než při vizuálním pohledu. Kamerou (takovou, jaká je dostupná většině z nás, a Eryn taky určitě neměla žádnou za deseti či statisíce) je prostě ve světlých částech obraz přepálený, a v tmavých není nic vidět.

Kdyby se podívala na Měsíc vizuálně, tak by ji vůbec nemátlo, proč to vypadá tak, jak to vypadá. Naproti tomu na monitru je to více či méně matoucí v závislosti na tom, jak se nastaví expozice. Já si prostě nedokážu představit, že bych se pokoušel snímat zatmění Měsíce kamerou, aniž bych předtím věděl, jak to vlastně má vypadat (tedy vlastně vypadá) a co tam mám vidět. To snad ani nejde.

Budiž to pro ni ponaučení, že se má podívat příště do okuláru (snad bude lepší počasí).

A Vás ostatní prosím pro diskuzi o focení/snímání měsíce kdyžtak o samotné téma v sekci pro to určené.
ceres

Příspěvek od ceres »

Trochu ste sa dostali daleko od zatmenia Mesiaca :-/
Co takto diskutovat napriklad o tom, ake bolo zatmenie tmave, ako ziskat spravnu farbu zatmeneho Mesiaca a pod.?

V tom dazdi, co sme sa pokusali snimkovat aspon cast zo zatmenia, sa mi zdalo, ze tentoraz bolo zatmenie dost tmave, podla Danjonovej stupnice L=2. Otazkou je, ci to sposobila velka faza uplneho zatmenia, alebo je v atmosfere Zeme zasa nejaky sajrajt :P

O farbach je pekna diskusia na Spaceweather.com
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Eryn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eryn »

Bohužiaľ neviem, akú to mám vlastne kameru a nemôžem to momentálne zistiť, lebo kameru mám doma (a doma mám počítač zakázaný, preto sa na net dostanem len v škole). Neviem ani cenu, aby som mohla povedať, či je to jedna z tých lepších. Dostala som ju totiž na Vianoce.

Skutočne som sa za celý ten večer do ďalekohľadu ani raz nepozrela. Dokonca ani keď som hľadala Mesiac. Okuláre som síce nosila vo vrecku, ale hneď po prenose na stanovisko som na ďalekohľad nasadila kameru. Nahrubo som si Mesiac vyhľadala pomocou hľadáčika, a keď bol zhruba v strede hľadáčika, dívala som sa už len na monitor. Kontras medzi svetlou a tmavou časťou bol na monitore skutočne veľmi ostrý a jas sa menil - keď napríklad cez Mesiac prechádzali mraky, kamera sa asi pokúšala adaptovať sa na ne tak vtedy sa jas samovoľne zvýšil. Celé to bolo ale veľmi divné, niekedy som videla aj zatemnené časti Mesiaca, niekedy nie, skrátka občas dokonalá čierna - potom to začalo dokonca zrniť. Nechcela som však kameru odpájať, kým neulovím dosť záberov, pretože potom by sa mi to už všetko nechcelo zapájať naspäť. Plán bol takýto: do najväčšej fázy zatmenia pozorovanie kamerou, po najväčšej fáze vizuálne. Žiaľ, po najväčšej fáze, dokonca krátko pred ňou prišli neoriehľadné mraky. Už vtedy ma to mrzelo, že som vizuálne nič nevidela, ale čo už...možno niekedy nabudúce.

Ale aj pozorovanie voľným okom bolo zaujímavé. Bolo to zvláštne, aká bola pred zatmením obloha prežiarená a svetlá, hviezdy len kde-tam...a potom prišlo zatmenie, Mesiac úplne červený a hviezd bolo aspoň o jeden rád viac. Síce to určite nie je ani zďaleka také pôsobivé, ako keď nastane zamtenie Slnka a hviezdy sa zjavia počas dňa, ale aj tak to bolo zaujímavé. Dokonca myslím, že ak niekedy budem mať možnosť pozorovať úplné zatmenie Slnka, nebudem sa ani tak dívať na samotné Slnko, ale na krajinu, oblohu, obzor...
Odpovědět