Malá hvězdárna

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
kavka
Věk: 70

Malá hvězdárna

Příspěvek od kavka »

Martin Vyskocil napsal:
Kontaktuj Vladu Kafku nebo Milana Antose. Oba otocnou kopuli staveli, tak ti urcite poradi na co si dat pozor. Dobra rada nad zlato.  
Mohu pozvat na prohlídku do Rovenska pod Troskami. Stavěl jsem před 15 léty a slouží k téměř dokonalé spokojenosti dodnes. I tak už bych řadu věcí dnes dělal jinak. Dokumentaci nemám. Kousek interiéru mé hvězdárničky o průměru kopule 305 cm je vidět ve "Fotkách našich miláčků", nebo také na adrese
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Habl

Malá hvězdárna

Příspěvek od Habl »

astropintr napsal: Mohl bych poprosit o dokumentaci ke kopuli? Rád bych umístil svoji budoucí hvězdárnu přímo na půdu naší chaty. Sháním tedy vše ohledně otočné kopule.
Děkuji!

Pavel
Soukromých hvězdáren s kopulí je v ČR hodně. Žel málo asi bude konstrukce kopule zdokumentována. Jen u nás v Libereckém kraji jsou 4 soukromé hvězdárny s kopulí. A v Ústeckém kraji jsou 2 soukromé hvězdárny též s kopulí..

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Duk

Malá hvězdárna

Příspěvek od Duk »

Jsou i jiná řešení, nežli kopule, či odsuvné střechy.
Jedno takové řešení mám odzkoušeno a tomu je už dobrých 25let.
Celý popis výstavby a činnosti Astroklubu bude na mých webových stránkách, které se už blíží do finále.

Jako řešení jsme použili otočný komolý jehlan a mohu říci, že tento způsob fungoval až do konce století, kdy restituent nechal zařízení zbourat.
Průměr tzv. "hranule", jak jsme to nazývali, byl 4m a celá byla ze dřeva s ocelovými doplňky.
D.
ivanmsk

Malá hvězdárna

Příspěvek od ivanmsk »

V Rimavskej Sobote maju napriklad nieco taketo:
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D,  Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
mata

Malá hvězdárna

Příspěvek od mata »

Ahoj 3J

mrzí ma že nemáme spracovanú nejakú komletnú dokumentáciu. Troška na tom ešte popracujem a dnes najneskôr zajtra Ti pošlem pracovnú dokumentáciu z výstavby kopuly vo formáte ACAD 2000 .DXF . Je tam všetko potrbné ohľadom konštrukcie kopule. Trocha sa v tom budeš musieť zorientovať ale myslím, že to zvládneš v pohode

Ahoj Mata

Mohu též poprosit o dokumentaci ?

Rád bych se také do něčeho podobného pustil  ;)
a jsem právě kupující pozemek, ale napřed chci mít jistotu že mi stavbu hvězdárny povolí  ???
Teď žádám  o souhlas CHKO  :-/ ,
tak doufám, že prolezu a hvězdárna nebude vadit zajícům a srnám.  :P
mata

Malá hvězdárna

Příspěvek od mata »

Ahoj AstroPintr

mrzí ma že nemáme spracovanú nejakú komletnú dokumentáciu. Troška na tom ešte popracujem a dnes najneskôr zajtra Ti pošlem pracovnú dokumentáciu z výstavby kopule. Je tam všetko potrebné ohľadom konštrukcie kopule. Trocha sa v tom budeš musieť zorientovať ale myslím, že to zvládneš v pohode

Ahoj Mata

astropintr napsal: Mohl bych poprosit o dokumentaci ke kopuli? Rád bych umístil svoji budoucí hvězdárnu přímo na půdu naší chaty. Sháním tedy vše ohledně otočné kopule.
Děkuji!

Pavel
mata

Malá hvězdárna

Příspěvek od mata »

Ahoj Astropintr

Tak sme to dali dokopy a poslala som Ti celú dokumentáciu na konštrukciu nosnej časti kopule podľa ktorej bola stavaná , stavebný výkres celej hvezdárne a tiež nejaké fotografie z obdobia počas jej výstavby . Nosnú časť kopule sme najprv celú zmontovali a ´´doladili´´ na zemi. Trvalo nám to asi 3 popoludnia . Po rozobratí sme ju asi za 3 hodiny namontovali na hotovú spodnú stavbu. Pracovalo sa pri teplotách okolo -10 C.Predpokladám , že pri letných teplotách by to mohlo byť rýchlejšie . Aj na teplých nápojoch by sa dalo ušetriť .Ak sa bude dariť dorobím nákresy detailov pojazdových častí a uzáveru kopule a pošlem Ti to v druhom kole.
Dokumentáciu poskytujem zdarma a predpokladám, že nebude použitá na komerčné účely.

Veľa šťastia pri stavbe Maťa
Děkuji!

Pavel
mata

Malá hvězdárna

Příspěvek od mata »

Mohu též poprosit o dokumentaci ?

Rád bych se také do něčeho podobného pustil  ;)
a jsem právě kupující pozemek, ale napřed chci mít jistotu že mi stavbu hvězdárny povolí  ???
Teď žádám  o souhlas CHKO  :-/ ,
tak doufám, že prolezu a hvězdárna nebude vadit zajícům a srnám.  :P
Ahoj 3J
Tak sme to dali dokopy a poslala som Ti celú dokumentáciu na konštrukciu nosnej časti kopule podľa ktorej bola stavaná , stavebný výkres celej hvezdárne a tiež nejaké fotografie z obdobia počas jej výstavby . Ak sa bude dariť dorobím nákresy detailov pojazdových častí a uzáveru kopule a pošlem Ti to v druhom kole.
My sme to stavali ako záhradnú stavbu s astropozorovaťeľňou. Nikto sa nad tým nepozastavil.myslím , že to brali ako ´´kus´´. Veď sa pozri po okolí koľko ľudí má na pozemku veľké dielne, Garáže,bazény a možno aj malé letiská . Myslím, že je to Tvoja vec čo si na Svojom za Svoje postavíš ak to nikomu nevadí,netieni,nesmrdí ... u nás môže byť malá stavba do výšky 5 m . Pri tomto priemere kopule sa tam ´´nezmestíš´´ ak to má mať normálnu spodnú stavbu.My sme išli tiež o niečo navrch ale predpokladáme , že kolaudačná komisia bude zhovievavá.Snáď ani nijaká nepríde.
Prosím daj nejako vedieť , či Ti Mail došieľ. Odosielalo mi to asi pol hodiny.

Veľa šťastia pri stavbe a pošli nám potom tiež nejaké fotky ako sa Ti darí. Očakávame a vopred sa tešíme.

Pozdravujeme Ťa Maťa a Oliv
3J

Malá hvězdárna

Příspěvek od 3J »

Moc děkuji Maťa :D
E-mail dorazil v pořádku, hned je ten den veselejší .
Jdu se pustit do studia výkresů .
Ještě jednou moc dík .
mata

Malá hvězdárna

Příspěvek od mata »

Ahojte,

po dlhej dobe by som rada pridala pár nových fotiek našej hvezdárne.
Na prvých dvoch fotkách  je odfotená časť  z "prízemia" hvezdárne spolu so schodami, po ktorých sa dostaneme k ďalekohľadu.
Konštrukcia schodov je vyrobená zo zakruženej železnej rúry, samotné stupky sú drevené. Pomaly sa nám darí dorábať interiér hvezdárne. :)

Pozdravujú Maťa a Oliv

hamr
Věk: 65

Malá hvězdárna

Příspěvek od hamr »

Pro Mata,
je to krásné profesionální dílo, jako stavař to umím ocenit ;). Taky bych výhledově chtěl pevné stanoviště, myšlenku mám, jen nemám ten čas a peníze :-/. No snad jednou k tomu taky dojde. Bojuju s myšlenkou kopule nebo odsuvu, no ta kopule by byla bomba ;D, prostě by to vypadalo jako hvězdárna :).Ještě jednou, krásná práce, i ta vidlicová montáž. Jsem línej to tu hledat, ale ten dalekohled je 300? nebo víc?
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
ivanmsk

Malá hvězdárna

Příspěvek od ivanmsk »

Wow! Krasne dielo. Tak toto je asi splneny sen, nie? Prajem vela krasnych chvil pri dalekohlade. Tiez by som sa rad niekedy prisiel pozriet.
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D,  Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
stana

Malá hvězdárna

Příspěvek od stana »

A nebude to těch 317/1500 co mají uvedeno v podpisu? ;)
Ale dle fotky to vypadá i na trošku větší kanón!
Jinak slušná práce..Akorát mi tam chybí zábradlí, abych se v noci z těch schodů nezřítil a barva kopule je asi lepší světlá.. :)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
caribic10

Malá hvězdárna

Příspěvek od caribic10 »

Nádherná práce !!! Jak na to tak koukám budu muset ještě hodně makat, abych si takovou nádheru mohl dovolit. Z těch schodů bych měl asi taky strach, ale člověk si zvykne.

Kuba
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
hamr
Věk: 65

Malá hvězdárna

Příspěvek od hamr »

Pro Stana,
asi máš pravdu ;), ale člověk nemůže vidět všecko >:(. Já jsem se kochal tou krásnou hvězdárnou a parametry dalekohledu jsem zkrátka přehlíd ::)!!
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Odpovědět