jirkaM32 napsal:
Při velkých mrazech žádné mapy neberu. Vždycky
dobře jsem "připraven" co chci pozorovat. Proto-že
v podstatě celý dosavadní život jsem pozoroval s triedrem, a oblohu znám vcelku dobře, pro rychlé nalezení použiji trieder a potom již po "domácí" přípravě mám představu co kde mohu hledat a jak by to asi mělo vypadat. Hvězdné pole si pro sebe
při větších zvětšeních zapamatuji v určitých obrazcích
a potom lze dobře najít uvedený objekt. Samozřejmě
hodně záleží na MHV. To v mých podmínkách letos
od 5,5 - 6,0.
Neviem aky je problem zobrat mapy von aj pri velkom mraze. Najlepsie to je mat asi vo formate A4 a zalozene v priesvitnych obaloch vo fascikle. Tiez by som chcel poznat oblohu tak, aby som nemusel pouzivat mapy a pamatat si zorne polia pri konkretnych objektoch ako ty.
jirkaM32 napsal: Jak je jasno a mám dostatek času, tak musím ven.
Objevuji neustále nové věci a detaily i v chronicky okoukaných oblastech. Rovněž se snažím zkoušet
zvětšení, filtry, clony apod.
Největším potěšení ale mám jen z toho pocitu, že mohu být venku a koukat na oblohu. Já už jsem oproti některým kolegům zde na fóru " starej chlap",
ale z astronomie a pohledu na oblohu se těším
jako malej kluk.
Ja mam v poslednych mesiacoch podobne pocity z pozerania sa na oblohu. Paradoxne ked som zacal pozorovat okom a triedrom a mohol som sa tomuto sposobu plne venovat, chcel som nejaky dalekohlad. A teraz, ked som s nim kupil kopu drahych veci, vraciam sa k pozorovaniu okom a triedrom. V chronicky okoukanych oblastech vidim takisto stale nove veci, ktore mi predtym akoby unikali alebo som si ich z nejakych neznamych dovodov nevsimal. A najlepsie na tom je, ze potom co som pochopil niektore fenomeny nasej Galaxie mi obloha vobec nepripada neusporiadane, ale mam pocit, ze kazda jedna hviezda alebo objekt nie je na svojom mieste len tak nahodne, prave naopak, vsetko zapada do jednej velkej skladacky. Je az neuveritelne co vsetko sa da vidiet bez dalekohladu.