Pozorujete i v mrazu?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Vasek III.

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Vasek III. »

Ivan napsal: Ako napísal Pavúk, samé negatívne odpovede. Chýba tam: pozorujem aj v najtvrdších mrazoch.
Psal jsem, berte to s humorem ne? ;)
Pro Tebe bych vybral odpověď "Třeba v tričku hlavně, že je jasno to se musí využít." ;D
etyl

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od etyl »

Tazke som doma po celonocnom pozorovani a foteni s kamosom v Kolonici na AO. Celu noc bolo poctivych cca -12 az -13 stupnov, akurat okolo polnoci sa asi na jednu hodinku oteplilo na -8 stupnov Podmienky boli vcelku velmi dobre, az na ten mesiac vysoko nad obzorom cakali sme na kometku a dockali sa. Seeng skoro ziadny, ked zapadol mesiac podmienky sa zmacne vylepsili a mraz tomu dodal perfektnu atmosferu. Foto kometky Pojmanski bude po spracovani, nezabudnem sa pochvalit nejaky meteor snad tiez bude, celu noc som mal praktiku zo sirokacom na stative. 8 hodin v mraze - uplna pohoda, sem tam cajik, a na skok do budovy pre nejake veci, inak stale vonku.
Pavuk_

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Pavuk_ »

etyl napsal: Tazke som doma po celonocnom pozorovani a foteni s kamosom v Kolonici na AO. Celu noc bolo poctivych cca -12 az -13 stupnov, akurat okolo polnoci sa asi na jednu hodinku oteplilo na -8 stupnov Podmienky boli vcelku velmi dobre, az na ten mesiac vysoko nad obzorom cakali sme na kometku a dockali sa. Seeng skoro ziadny, ked zapadol mesiac podmienky sa zmacne vylepsili a mraz tomu dodal perfektnu atmosferu. Foto kometky Pojmanski bude po spracovani, nezabudnem sa pochvalit nejaky meteor snad tiez bude, celu noc som mal praktiku zo sirokacom na stative. 8 hodin v mraze - uplna pohoda, sem tam cajik, a na skok do budovy pre nejake veci, inak stale vonku.Parada.
Mam moju "klasicku" otazku: aka bola MHV ?
Jirka54

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Jirka54 »

Já jsem letos pozoroval kdykoliv bylo jasno. Nijak zvlášť jsem nesledoval kolik je stupňů. Mám určitou výhodu, že pozoruji ze dvora u domu, takže se mohu
při velkých mrazech jít částečně ohřát. Žádné specielní oblečení nemám, jenom specielně "zatepluji" nohy (vícero ponožek) a když
pozoruji dlouhou dobu, tak si vyměním boty i ponožky
druhou sadou, která je od topení dobře nahřátá.
Při velkých mrazech žádné mapy neberu. Vždycky
dobře jsem "připraven" co chci pozorovat. Proto-že
v podstatě celý dosavadní život jsem pozoroval s triedrem, a oblohu znám vcelku dobře, pro rychlé nalezení použiji trieder a potom již po "domácí" přípravě mám představu co kde mohu hledat a jak by to asi mělo vypadat. Hvězdné pole si pro sebe
při větších zvětšeních zapamatuji v určitých obrazcích
a potom lze dobře najít uvedený objekt. Samozřejmě
hodně záleží na MHV. To v mých podmínkách letos
od 5,5 - 6,0.
Jak je jasno a mám dostatek času, tak musím ven.
Objevuji neustále nové věci a detaily i v chronicky okoukaných oblastech. Rovněž se snažím zkoušet
zvětšení, filtry, clony apod.
Nákresy v mrazech si ale dělám dodatečně a to už
není ono.
Největším potěšení ale mám jen z toho pocitu, že mohu být venku a koukat na oblohu. Já už jsem oproti některým kolegům zde na fóru " starej chlap",
ale z astronomie a pohledu na oblohu se těším
jako malej kluk.

Zdravím Jirka

Myzer

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Myzer »

jirkaM32 napsal:
Při velkých mrazech žádné mapy neberu. Vždycky
dobře jsem "připraven" co chci pozorovat. Proto-že
v podstatě celý dosavadní život jsem pozoroval s triedrem, a oblohu znám vcelku dobře, pro rychlé nalezení použiji trieder a potom již po "domácí" přípravě mám představu co kde mohu hledat a jak by to asi mělo vypadat. Hvězdné pole si pro sebe
při větších zvětšeních zapamatuji v určitých obrazcích
a potom lze dobře najít uvedený objekt. Samozřejmě
hodně záleží na MHV. To v mých podmínkách letos
od 5,5 - 6,0.
Neviem aky je problem zobrat mapy von aj pri velkom mraze. Najlepsie to je mat asi vo formate A4 a zalozene v priesvitnych obaloch vo fascikle. Tiez by som chcel poznat oblohu tak, aby som nemusel pouzivat mapy a pamatat si zorne polia pri konkretnych objektoch ako ty. :)

jirkaM32 napsal: Jak je jasno a mám dostatek času, tak musím ven.
Objevuji neustále nové věci a detaily i v chronicky okoukaných oblastech. Rovněž se snažím zkoušet
zvětšení, filtry, clony apod.
Největším potěšení ale mám jen z toho pocitu, že mohu být venku a koukat na oblohu. Já už jsem oproti některým kolegům zde na fóru " starej chlap",
ale z astronomie a pohledu na oblohu se těším
jako malej kluk.
Ja mam v poslednych mesiacoch podobne pocity z pozerania sa na oblohu. Paradoxne ked som zacal pozorovat okom a triedrom a mohol som sa tomuto sposobu plne venovat, chcel som nejaky dalekohlad. A teraz, ked som s nim kupil kopu drahych veci, vraciam sa k pozorovaniu okom a triedrom. V chronicky okoukanych oblastech vidim takisto stale nove veci, ktore mi predtym akoby unikali alebo som si ich z nejakych neznamych dovodov nevsimal. A najlepsie na tom je, ze potom co som pochopil niektore fenomeny nasej Galaxie mi obloha vobec nepripada neusporiadane, ale mam pocit, ze kazda jedna hviezda alebo objekt nie je na svojom mieste len tak nahodne, prave naopak, vsetko zapada do jednej velkej skladacky. Je az neuveritelne co vsetko sa da vidiet bez dalekohladu. :o
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Jirka54

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Jirka54 »

Myzer, nerad bych aby to vypadalo, že si pamatuji mapy do detailu. Mám však u mých oblíbených oblastí naučené rozpoznávání určitých "malých
souhvězdí", které mi lépe umožní se orientovat
po obloze. A u těch, kde to teprve hledám se snažím
si svoje obrazce vytvořit. Samozřejmě mapy běžně používám, ale např. opravdu ve větší zimě málokdy.
Většinou si připravím tři nebo čtyři věci, na které se chci podívat.
Asi jsme s těmi pocity při pozorování odbočili od tématu, ale zde to snad není na škodu.
Obloha je totiž neustále fascinující a např. na mém
"letním stanovišti", kde jsem uprostřed lesa, kde ze žádné strany nemám jakékoliv světlo je to přímo
neskutečný pocit. Někdy jsme moc pohlceni technikou, různými finesami při pozorování,hledáním
nových postupů a na vlastní radost z pohledu na hvězdy zapomínáme. Ale to už jsem odbočil moc.
Prostě, když je jasná obloha, mráz - nemráz musím
ven, když nevytáhnu Dobsona 250, tak jenom s triedrem.
Zdravím Jirak
Myzer

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Myzer »

OK ja suhlasim a nehovorim, ze je to na skodu. Aspon Messierove objekty by sme mali fakt vediet vyhladat naspamat bez mapy. :)
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Pavuk_

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Pavuk_ »

jirkaM32 napsal: Myzer, nerad bych aby to vypadalo, že si pamatuji mapy do detailu. Mám však u mých oblíbených oblastí naučené rozpoznávání určitých "malých
souhvězdí", které mi lépe umožní se orientovat
po obloze. A u těch, kde to teprve hledám se snažím
si svoje obrazce vytvořit. Samozřejmě mapy běžně používám, ale např. opravdu ve větší zimě málokdy.
Většinou si připravím tři nebo čtyři věci, na které se chci podívat.
Asi jsme s těmi pocity při pozorování odbočili od tématu, ale zde to snad není na škodu.
Obloha je totiž neustále fascinující a např. na mém
"letním stanovišti", kde jsem uprostřed lesa, kde ze žádné strany nemám jakékoliv světlo je to přímo
neskutečný pocit. Někdy jsme moc pohlceni technikou, různými finesami při pozorování,hledáním
nových postupů a na vlastní radost z pohledu na hvězdy zapomínáme. Ale to už jsem odbočil moc.
Prostě, když je jasná obloha, mráz - nemráz musím
ven, když nevytáhnu Dobsona 250, tak jenom s triedrem.
Zdravím Jirakjj ked sme pri tych pocitoch: minule som "len tak" sa isiel pozriet s monarom (25x100) a vtedy mi "docvaklo" aka je to ulava a sloboda iba tak "nalahko" bruzdat po oblohe, po dlho case som si vychutnal ten pocit slobody: ziadne prenasanie, temperovanie, kolimacia a podobne zalezitosti... skratka chytis, polozis a pozorujes... ked som skoncil, zobral som ho pod pazuchu a isiel spat
Vasek III.

Pozorujete i v mrazu?

Jelikož se blíží čas krásně teplých, ale zároveň né moc astronomicky ideálních nocí. Rozhodl jsem se tuto anketu uzavřít a lehce zhodnotit.
- Překvapivě nikdo neprovozuje přenos pozorování do tepla domova ve chvíli kdy už je mráz k nevydržení.
- Jeden člověk na astronomickém fóru, kterého nezajímá astronomie je hezká perlička. ;D
- Jeden člověk z astrokopulí mě překvapil. Čekal jsem mnohem víc "Astrokopulistů". ;)
- Obrázky na internetu si prohlížíme rádi snad všichni, ale dát tomu přednost před vizuálním pozorováním? To dovedou opravdu jen Ti dva. :)
- Že bude někdo vlastnit hvězdárnu jsem vůbec nepředpokládal, ale Ti tři mi vyrazili dech. 8)
- Že bude mít někdo na dálkově ovládaný dalekohled i s kamerou jsem očekával, ale Ti tři mě velmi překvapili. :o
- Pět lidí pozorujících z tepla domova. Abych se přiznal, čekal jsem víc, zvláště když jednoho znich znám. :D
- Šest lidí jde radši spát no než se nervovat je to někdy lepší. ;)
- Devět plešatých lidí stojících za oknem. Za letošní zimu si museli zaručeně vyrvat vlasy všechny. ;D
- A už jdeme do finále. Třetí nejpočetnější skupinou jsou zimomřivci odcházející s narůstající zimou do tepla svých domovů či spíše svých postelí. Přiznávám nezakrytě, že většinou patřím do této skupiny. ;)
- Druhou nejpočetnější skupinou jsou nadšenci shopní zmrznout jen když se budou za pomoci "ROURY" mrknout do vesmíru. ;D ( Smekám tolik lidí jsem nečekal. )
- Nejpočetnější skupina je podle mého očekávání zachumlaná do oblečení nadávajíc mrazu. ( Gratuluji )

Předcházející řádky berte jako totální úlet aneb jak dlouhý elaborát lze vypracovat na tak obyčejnou věc jako je mráz. ;D No doktorát mě za to zřejmě mine. ;D
Jasnou oblohu a hodně temných nocí přeje Vašek.

michal.b

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od michal.b »

Vasek III. napsal: Jelikož se blíží čas krásně teplých, ale zároveň né moc astronomicky ideálních nocí. Rozhodl jsem se tuto anketu uzavřít a lehce zhodnotit.

Posledni dobou clovek nikdy nevi. Kdyz jsem ve stredu rano (7.6.) sklizel dalekohled, byl teplomer na nule a na zemi se zacinala tvorit jinovatka ;D
VK

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od VK »

Já jsem do té ankety už přispěl - jen si už přesně nepamatuji, do které kolonky, každopádně do některé z těch, že "ano" - tedy pozoruji i za mrazu.

Trochu mě ale mrzí nízká účast v této anketě. Uživatelů fóra je 1419, do ankety jich přispělo jen 97. Můj příspěvek je v tomto tématu 145., tzn. je tu skoro o polovinu více příspěvků, než hlasů v anketě.

Jsem k těmto statistikám skeptický, pokud zahrnují jen malý statistický soubor. Anketní otázka ale rozhodně smysl má.

V. K.
Vasek III.

Pozorujete i v mrazu?

Tak po červnových mrazíkách a Listopadovém připomenutí, že Zima je naspadnutí se nám opět vyjasnilo. Včera jsem chtěl pozorovat, ale jelikož jsem usnul a vzbudil se ráno v půl osmé nic z toho nebylo.
Dalekohled jsem, ale nechal na pozicích. Cca v deset hodin jsem se nabalil a vyrazil jsem ven. Trošku mi dělal problém jeden šroubek na dotahování okuláru. Přimrznul si mizera. Nojo, ale jak tam naprat okulár, když šroubek vehementně překáží. Chvíli jsem bezvýsledně nahříval rukama no a pak jsem vytáhnul kleště. ;D Saturn byl parádní, velká mlhovina v Orionu (M42) mě trochu sklamala, inu měsíc šajnil za střechou a jelikož měl kolem sebe halo, tak je jasné, že viditelnost nebyla ideální. Po hodině jsem odklidil dalekohled do chodby. Snad z něj ta pěti milimetrová námraza roztaje. Hlavní důvod proč jsem z mrazu -5°C utekl byli lehce promrzlé nohy a totálně zarošené okuláry. Hodně zdaru do pozorování Vám všem. :)
caribic10

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od caribic10 »

Oživím téma...
Chtěl bych se zeptat: Jak to řešíte po pozorování (focení) s kabely, které jsou několik hodin na mrazu a když je chcete zbalit jsou jako pruty... Mám docela strach že když je budu balit a zatočím je do kufříku (což jsem si mimochodem blbě vyrobil) je prostě zlámu.
Vozíte je domů roztažené nebo jim nějaké velké poškození (rozlámání) nehrozí...

Díky Kuba ;)
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od Konihlav »

myslim, ze kazdym nejak fungujicim kabelem "neco prochazi", takze si nedovedu predstavit, ze by uplne zamrznul a nesel ohnout muj nejvetsi hard-core zazitek byl loni po Vanocich, 10 hodin v -12ti a problem s rozebranim nebyl... pravda dost veci jsem jen tak nahazel do kufru (a pak si naivne druhy den myslel, ze treba pointer bude uz "roztaty", ale ono i v aute je v zime zima ;-))

jsem zvedavy na zkusenosti ostatnich...
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Pozorujete i v mrazu?

Příspěvek od MMys »

Snažím se vybírat si kabely s měkčí izolací, které i v mrazu jdou jakž takž smotat.

I když se přiznávám, že pokud jsou kabely navíc ještě omrzlé vrstvou jinovatky, tak to prostě k ránu rozpojím, naházím je na podlahu u zadního sedadla a jedu. Druhý den ráno pro ně pak dojdu, doma je odmrazím, a teprve potom naskládám do kufříků k tomu určených. Jinak bych si do nich natahal pěkný mokro a sajrajt...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět