73P/Schwassmann-Wachmann 3
Dovolím si zcela laický dotaz:
Jak moc je vzácné, že se "nám rozpadá kometa před očima" tak markantně jako tato?
Vzpomínám si jen na rozpad komety, která spadla 'nedávno' na Jupiter.
Jak moc je vzácné, že se "nám rozpadá kometa před očima" tak markantně jako tato?
Vzpomínám si jen na rozpad komety, která spadla 'nedávno' na Jupiter.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Komety se rozpadají asi častěji, než je známo, málokdy se to dalo pozorovat "přímo". Nepřímo by se rozpad dal potvrdit jen na základě sledování jasnosti komety. Řada komet pozorovatelných v korónografu SOHO se u slunce "rozplývá". Podobně dopadla C/1999 S4 (LINEAR) a na tu se i HST podíval.
Co je mimo jiné mimořádné je blízkost průletu a tedy možnost pozorovat rozpad amatérsky. Máte-li štěstí, můžete vidět několik zjasnění v komě v ten správný den, kdy to jde.
V posledních hodinách jsem se dočetl, že se možná rozdělilo konečně i C-čko. To bych se vůbec nezlobil
Co je mimo jiné mimořádné je blízkost průletu a tedy možnost pozorovat rozpad amatérsky. Máte-li štěstí, můžete vidět několik zjasnění v komě v ten správný den, kdy to jde.
V posledních hodinách jsem se dočetl, že se možná rozdělilo konečně i C-čko. To bych se vůbec nezlobil
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Tak jsem udělal nové mapky, ale již podle nových drahových elementů.
Poloha komety (komponentů C, B, G, R) je pro každý den 00:00 SEČ
Stahujte zde:
Začátek května - první třetina května 2006
První třetina - polovina května 2006
Polovina května - konec května 2006
Poloha komety (komponentů C, B, G, R) je pro každý den 00:00 SEČ
Stahujte zde:
Začátek května - první třetina května 2006
První třetina - polovina května 2006
Polovina května - konec května 2006
Kometa C/2024 Y1
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
S těmito mapkami bych se již ztotožnil Právě jsem provedl kontrolu u sebe a sedí.
Co se G týče, je možné, že se vlivem rozpadu velmi zeslabila a již nebude amatérsky dostupná. Potřebujem pár dní počkat jak se nám vyvinula. Teď je každopádně nad 15 mag co sem četl.
Naopak R vypadá, že bude atakovat 13 mag..
Co se G týče, je možné, že se vlivem rozpadu velmi zeslabila a již nebude amatérsky dostupná. Potřebujem pár dní počkat jak se nám vyvinula. Teď je každopádně nad 15 mag co sem četl.
Naopak R vypadá, že bude atakovat 13 mag..
-
M.Adamovsky
pridavam jen poznamky z pozorovani Martina Lehkeho v noci z 25. na 26. dubna
C (vizualne 7.4 mag, chvost 20' v PA 220) se zda byt prozatim pomerne
kompaktnim telesem.
B (vizualne 8.2 mag, chvost 10' v PA 225) je hodne difuzni s jasnym
jadrem. Na CCD snimcich je patrna pritomnost nejvetsiho ulomku AQ,
ktery se nedavno oddelil a byl pricinou nahleho zjasneni fragmentu B
na pocatku mesice.
G (vizualne 13.5: mag) zacalo slabnout, zcela zratilo centralni kondenzaci
a zrejme doslo k uplnemu rozpadu. Na CCD snimcich je videt jen oblacek.
Astrometrie jiz nebyla mozna, nebylo co merit
R postupne zjasnuje, zda se byt nadejnym fragmentem, vizualne jsem jej
vsak jeste nezkousel.
C (vizualne 7.4 mag, chvost 20' v PA 220) se zda byt prozatim pomerne
kompaktnim telesem.
B (vizualne 8.2 mag, chvost 10' v PA 225) je hodne difuzni s jasnym
jadrem. Na CCD snimcich je patrna pritomnost nejvetsiho ulomku AQ,
ktery se nedavno oddelil a byl pricinou nahleho zjasneni fragmentu B
na pocatku mesice.
G (vizualne 13.5: mag) zacalo slabnout, zcela zratilo centralni kondenzaci
a zrejme doslo k uplnemu rozpadu. Na CCD snimcich je videt jen oblacek.
Astrometrie jiz nebyla mozna, nebylo co merit
R postupne zjasnuje, zda se byt nadejnym fragmentem, vizualne jsem jej
vsak jeste nezkousel.
ještě jeden obrázek "B" a "C" :
http://www.spaceweather.com/swpod2006/29apr06/schur.jpg
http://www.spaceweather.com/swpod2006/29apr06/schur.jpg
Zdravim a prispivam take nekolika fotografickymi pokusy. Oba snimky jsou porizeny 1.5.2006 kolem 2 hod pomoci kamery WAT120N v primarnim ohnisku dalekohledu 355/1600 mm.
Fragment C, expozice 30x 1.3s
Fragment B, exp 26x 2.5s
Meritko fotek je 1.1"/pixel a jsou slozene Registaxem na kometu. Byly hodne spatne podminky (a jeste je to foceno z mesta), obcas prechazely mraky, takze jsem musel foceni prerusovat, coz je dobre videt na stopach hvezd.
Fragment C, expozice 30x 1.3s
Fragment B, exp 26x 2.5s
Meritko fotek je 1.1"/pixel a jsou slozene Registaxem na kometu. Byly hodne spatne podminky (a jeste je to foceno z mesta), obcas prechazely mraky, takze jsem musel foceni prerusovat, coz je dobre videt na stopach hvezd.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Libore to B-čko se ti povedlo opravdu hezky detailně. Skoro mám dojem, že to chtělo i kratší expozici.
Já jsem se na kometky stihl podívat právě v předchozích hodinách po půlnoci.
Díval jsem se triedry 8x30 a 10x50 a přišlo mi to oběma stejné. Co jsem ztratil na průměru, to jsem asi získal menším zvětšením.
Překvapilo mně, že oba fragmenty, C i B jsou snadným cílem pro triedry. Nápadně jasnější je C ale ne o mnoho, sotva tak o půl mag. C jeví na první pohled lehce protáhlou strukturu, je vidět i kus ohonu. B je naopak spíše kulatější, ale trochu větší. Jasnost je určitě kolem 7 mag.
Ještě jsem něco nafotil. Dvě zřejmě nejzdařilejší expozice přidávám. A k tomu zapadající Měsíc. Zatím tolik nevadil. Spíš vůbec.
Snímky komet jsou 1:1, 800 ISO, C 2 min, B 4 min, 4/135mm objektiv na EOSu 300D. Foceno kolem 0:30 a 0:45.
fr. C
fr. B
Já jsem se na kometky stihl podívat právě v předchozích hodinách po půlnoci.
Díval jsem se triedry 8x30 a 10x50 a přišlo mi to oběma stejné. Co jsem ztratil na průměru, to jsem asi získal menším zvětšením.
Překvapilo mně, že oba fragmenty, C i B jsou snadným cílem pro triedry. Nápadně jasnější je C ale ne o mnoho, sotva tak o půl mag. C jeví na první pohled lehce protáhlou strukturu, je vidět i kus ohonu. B je naopak spíše kulatější, ale trochu větší. Jasnost je určitě kolem 7 mag.
Ještě jsem něco nafotil. Dvě zřejmě nejzdařilejší expozice přidávám. A k tomu zapadající Měsíc. Zatím tolik nevadil. Spíš vůbec.
Snímky komet jsou 1:1, 800 ISO, C 2 min, B 4 min, 4/135mm objektiv na EOSu 300D. Foceno kolem 0:30 a 0:45.
fr. C
fr. B
MaG napsal: Libore to B-čko se ti povedlo opravdu hezky detailně. Skoro mám dojem, že to chtělo i kratší expozici.Expozice 2.5 s se ti zda moc dlouha?
Jeste k tomu fragmentu B - vizualne jsem si toho nevsiml, ale na te fotce je videt naznak dvojiteho jadra.
Dnesni noc jsem fotil zase, ale B-cko se uz jevilo jen jednoduche a zdalo se mi, ze zjasnilo. Vypadalo podobne jako C. Oba fragmenty jsou uz v dosahu triedru i ve meste.
Jeste k tomu fragmentu B - vizualne jsem si toho nevsiml, ale na te fotce je videt naznak dvojiteho jadra.
Dnesni noc jsem fotil zase, ale B-cko se uz jevilo jen jednoduche a zdalo se mi, ze zjasnilo. Vypadalo podobne jako C. Oba fragmenty jsou uz v dosahu triedru i ve meste.
Zajimavé kresby a pozorování s popisem komety 73P naleznete zde - http://www.perezmedia.net/beltofvenus/
Kometa C/2024 Y1
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Libore já si nevšiml že to je tak krátkými expozicemi. To pardon 
Jinak také se mi zdálo, že kometky jsou podobně jasné. Dokonce je to trochu zřejmé i z těch fotek z poslední noci. Pro lepší srovnání se pokusím večer vložit snímek stejným iso a minutami.
Ty dva výše uvedené aspoň porovnávají vzhled, protože mají stejný výřez 1:1.
Jinak také se mi zdálo, že kometky jsou podobně jasné. Dokonce je to trochu zřejmé i z těch fotek z poslední noci. Pro lepší srovnání se pokusím večer vložit snímek stejným iso a minutami.
Ty dva výše uvedené aspoň porovnávají vzhled, protože mají stejný výřez 1:1.
Taky jsem se včera dostal k pozorování, a to jak triedrem (10 x 50), tak i SC8" (obojí na přesvětlené obloze se zapadajícím Měsícem). Kupodivu nebyl mezi oběma pozorováními až tak velký rozdíl, jak jsem si původně myslel.
Ale na rozdíl od MaGa se mi jevily fragmenty C a B přesně naopak, než je popisuje. Takřka jako na fotkách Libora výše (C kulatější s větší komou a B spíš bodovější s výraznějším ohonem). Fragmenty G a R jsem nezaregistroval, asi jsou i na 8" slabé (vizuálně).
Zkoušel jsem i fotit přes LPI (ukázka zde), ale není to holt kamera na plošné slabé objekty, nic moc.
Ale na rozdíl od MaGa se mi jevily fragmenty C a B přesně naopak, než je popisuje. Takřka jako na fotkách Libora výše (C kulatější s větší komou a B spíš bodovější s výraznějším ohonem). Fragmenty G a R jsem nezaregistroval, asi jsou i na 8" slabé (vizuálně).
Zkoušel jsem i fotit přes LPI (ukázka zde), ale není to holt kamera na plošné slabé objekty, nic moc.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
voko napsal: Taky jsem se včera dostal k pozorování, a to jak triedrem (10 x 50), tak i SC8" (obojí na přesvětlené obloze se zapadajícím Měsícem). Kupodivu nebyl mezi oběma pozorováními až tak velký rozdíl, jak jsem si původně myslel.
Zkoušel jsem i fotit přes LPI, ale není to holt kamera na plošné slabé objekty, nic moc.
Možná vliv oblohy. Já tam měl v Herkulovi MHV ~6mag. Takovou oblohu, jako kolem 0:30 až 1:00 už dlouho nepamatuju, na to že svítil Měsíc nízko nad SZ.
U B jsem možná zaregistroval i velké vnější halo. (O co jde si povšimněte na snímku Ch. Schura - takový kulatý oblak kolem B, možná je vidět jen malým zvětšením a na velmi slušné obloze, náznakem ho mám možná i na své fotce - http://www.spaceweather.com/swpod2006/29apr06/schur.jpg). Prostě mi přišla mlhavá a poměrně velká. Asi jako C i s protažením komy.
C mi přišla protáhlá nejspíš proto, že jsem registroval i část ohonu (délkou 20´ jsem si jist 100%). Chvíli se mi v 10x50 zdálo, že vidím bočně i vnější delší prachový ohon C, ale radši sem to přisoudil svým předsudkům než realitě. To bych mohl vypadat jak blbec. Měl jsem prostě jen dojem, že tak v délce 1° tam něco je.
Co se G a R týče, ty budou asi dost problém, taky je nemám asi ani na snímcích. Zdá se že mají někde mezi 13 a 15 mag.
---------------------
Tak jsem si pohrál se složením tří snímků. Není to ideální, ale docela se v tom Herkulovi poskládaly
Velká (~500kB)
Zkoušel jsem i fotit přes LPI, ale není to holt kamera na plošné slabé objekty, nic moc.
Možná vliv oblohy. Já tam měl v Herkulovi MHV ~6mag. Takovou oblohu, jako kolem 0:30 až 1:00 už dlouho nepamatuju, na to že svítil Měsíc nízko nad SZ.
U B jsem možná zaregistroval i velké vnější halo. (O co jde si povšimněte na snímku Ch. Schura - takový kulatý oblak kolem B, možná je vidět jen malým zvětšením a na velmi slušné obloze, náznakem ho mám možná i na své fotce - http://www.spaceweather.com/swpod2006/29apr06/schur.jpg). Prostě mi přišla mlhavá a poměrně velká. Asi jako C i s protažením komy.
C mi přišla protáhlá nejspíš proto, že jsem registroval i část ohonu (délkou 20´ jsem si jist 100%). Chvíli se mi v 10x50 zdálo, že vidím bočně i vnější delší prachový ohon C, ale radši sem to přisoudil svým předsudkům než realitě. To bych mohl vypadat jak blbec. Měl jsem prostě jen dojem, že tak v délce 1° tam něco je.
Co se G a R týče, ty budou asi dost problém, taky je nemám asi ani na snímcích. Zdá se že mají někde mezi 13 a 15 mag.
---------------------
Tak jsem si pohrál se složením tří snímků. Není to ideální, ale docela se v tom Herkulovi poskládaly
Velká (~500kB)
Opet jsem znovu vyfotil kometu - segment C, rano po zapadu mesice 2.00-2:30, 3.5.2006, poridil jsem celkem 12 snimku. Expozice byly 75 sekundach na ISO 1600 ohniskem 800mm, F/4. Pro lepsi foceni je jiz nutne pouzit pointaci na kometu vzhledem k jeji rychlosti pohybu. Pocasi nestalo za nic, bylo dost vlhko, hlavni hvezdy v souhvezdi sipky a delfina nebylo skoro viditelne. V zenitu to bylo o neco lepsi, ale stale bida. Minuly tyden dopadla fotografie dle meho nazoru lepe.
HonzaS
HonzaS
ED80, Dobson 16" a další bordel