EQ6 PRO SkyScan
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
EQ6 PRO SkyScan
W a N - zadej si tam souradnice z GPS, pokud nemas GPS, tak na mapy.cz si u sveho mesta muzes zjistit potrebne udaje.
To rachoceni vetsinou zapricinuji ozubene kolecka od motoru smerem ke sneku. Jde to seridit, ale je to celkem drbacka. To bych ani moc neresil, spise si zkus jestli nemas zadnou vuli v osach Ra a De kdyz mas utazene aretacni srouby. Tu montaz mas na foceni nebo jen na vizual ?
To rachoceni vetsinou zapricinuji ozubene kolecka od motoru smerem ke sneku. Jde to seridit, ale je to celkem drbacka. To bych ani moc neresil, spise si zkus jestli nemas zadnou vuli v osach Ra a De kdyz mas utazene aretacni srouby. Tu montaz mas na foceni nebo jen na vizual ?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
EQ6 PRO SkyScan
Máš to přehozené, na naši části Zeměkoule se udávají zeměpisné souřadnice severní šířka ( N, sever od rovníku ) a východní délka ( E, východ od nultého poledníku ). W je pro západní polokouli od nultého poledníku. Přesné souřadnice si najdi třeba na www.mapy.cz kliknutím na místo, kde se nacházíš. Zvuků se neboj, ber to, že říká, že žije. :)
Edit: rychlý Standa mě předběhl
Edit edit: ta písmenka se dají měnit, tuším, šipkami nahoru či dolu.
Edit: rychlý Standa mě předběhl
Edit edit: ta písmenka se dají měnit, tuším, šipkami nahoru či dolu.
EQ6 PRO SkyScan
Zadáváš zeměpisné souřadnice Budějovic
N/S = zeměpisná šířka - pro Tebe severní -nějakých N 49°
W/E = zeměpisná délka východních - cca E 14°30´
N/S = zeměpisná šířka - pro Tebe severní -nějakých N 49°
W/E = zeměpisná délka východních - cca E 14°30´
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
EQ6 PRO SkyScan
ber to, že říká, že žije.Tak to me nenapadlo Ma to i jiny efekt, kdyz ses sam nekde uprostred lesa, tak to aspon odhani ruzne divoke zvedave zviratka.
Karle, dik za upozorneni, ja to uplne prehlid, jasne ze u nas je N a E (a to ja blbec jsem si pred chvili opisoval nejake souradnice z mapy.cz a vubec me to netrklo).
Jen jeste upozorneni, mame zde dvoji format GPS souradnic a mam pocit ze prave na www.mapy.cz je ten jiny format nez co se zadava do rucky.
Karle, dik za upozorneni, ja to uplne prehlid, jasne ze u nas je N a E (a to ja blbec jsem si pred chvili opisoval nejake souradnice z mapy.cz a vubec me to netrklo).
Jen jeste upozorneni, mame zde dvoji format GPS souradnic a mam pocit ze prave na www.mapy.cz je ten jiny format nez co se zadava do rucky.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
EQ6 PRO SkyScan
Mě to bylo divné,taky jsem si říkal že ty písmenka se musí dát přehodit,ale nemohl jsem přijít na to jak a ono je to takhle jednoduché,to je teda ostuda.
Ještě musím přijít na Set Time,Enter Time atd.a určitě budou další věci co budu potřebovat ještě osvětlit,tak se zase ozvu.
Díky moc všem za informace.
Jiří.
Ještě musím přijít na Set Time,Enter Time atd.a určitě budou další věci co budu potřebovat ještě osvětlit,tak se zase ozvu.
Díky moc všem za informace.
Jiří.
EQ6 PRO SkyScan
biker.fm
Prosím Tě ještě,jak jsi to myslel s tou vůlí,jak to mám vyzkoušet?
Jo a montáž mám na focení.
Dík.
Prosím Tě ještě,jak jsi to myslel s tou vůlí,jak to mám vyzkoušet?
Jo a montáž mám na focení.
Dík.
EQ6 PRO SkyScan
ja jsem SynScan uz dlouho nepouzil, ale zkusim si vzpomenout na sekvenci, jak to jde u me:
zapnu to, pipne to
zurive mackam enter nebo esc abych se zbavil warning zpravy
ted nevim v jakem to je poradi:
zkontroluji souradnice 13 17 E 49 38 N odentruji
nastavim datum (je tam nekde napsano v jakem to je formatu, MM - month - mesic, DD - day - den, YYYY - year - rok)
nastavim cas tak jak ho mam ted na hodinkach (mobilu)
nastavim DayLight Saving Time na Yes (v lete, v zime na No)
nastavim casove pasmo na +01h
na otazku begin alignment kliknu yes a 3-star alignment...
zapnu to, pipne to

zurive mackam enter nebo esc abych se zbavil warning zpravy
ted nevim v jakem to je poradi:
zkontroluji souradnice 13 17 E 49 38 N odentruji
nastavim datum (je tam nekde napsano v jakem to je formatu, MM - month - mesic, DD - day - den, YYYY - year - rok)
nastavim cas tak jak ho mam ted na hodinkach (mobilu)
nastavim DayLight Saving Time na Yes (v lete, v zime na No)
nastavim casove pasmo na +01h
na otazku begin alignment kliknu yes a 3-star alignment...
EQ6 PRO SkyScan
jo a jeste jsem si vzpomnel, po zadani vsech dulezitych udaju o poloze a miste mi to napise pozici Polarky a jeji hodinovy uhel (hour angle). Ten pouziji k presnemu polarnimu ustaveni pres hledacek montaze a jeden z "settings circles"... tohle se blbe popisuje, spis najdi nekoho ze sveho okoli, kdo Ti to ukaze v praxi.
EQ6 PRO SkyScan
Zpočátku bych si tím nekomplikoval život. GoTo funguje i bez přesného ustavení montáže. Je potřeba se s tím naučit dělat postupně.
lepší rada žádná než špatná
EQ6 PRO SkyScan
Přesně tak,musím postupně,už takhle je toho dost,ale že to ukazuje pozici polárky už jsem si taky všiml.Díky.
Ale víte co by mě jěště zajímalo,kolik vlastně EQ6 unese zátěž,totiž v Binoxu mi říkali že 24kg a v Supře dokonce uvádějí 30kg,takže jak to vlastně je?A hlavně počítá se do těch 30kg i závaží montáže nebo je to závaží + 30kg?
Díky.
Ale víte co by mě jěště zajímalo,kolik vlastně EQ6 unese zátěž,totiž v Binoxu mi říkali že 24kg a v Supře dokonce uvádějí 30kg,takže jak to vlastně je?A hlavně počítá se do těch 30kg i závaží montáže nebo je to závaží + 30kg?
Díky.
EQ6 PRO SkyScan
Kluci prosím touto cestou o radu se dvěma věcmi:
1. Ustavení montáže EQ6 SS dělám stejně jako jsem ustavoval HEQ5: ustavím podle polárního hledáčku a ručky (hodinový úhel), dám ALIGNMENT a hvězdu (třeba Vegu), montáž se rozjede a skončí někde 20 stupňů od Vegy směrem po rovnoběžce. Když uvolním osu, najedu na Vegu manuálně, vycentruju a zase utáhnu, další objekt mi SS najde na první najetí. Kontroloval jsem pozici, správný čas a datum a nemůžu na to přijít. Pohledem do hledáčku odpovídá orientace souhvězdí v hledáčku tomu na obloze...
2. Pointace: používám PHD, ukazuje mi po klaibraci a spuštění pointace osc.index kolem 0.25-0.30 a RMS mezi 0,10 a 0,20. První snímek až dva (20 min expozice) jsou v pohodě. Od třetího až čtvrtého se to ale dramaticky zhorší a hvězdy drsně zknedlíkovatí. Pro ilustraci dva FIT soubory na ulozto.cz....
http://www.ulozto.cz/5194388/m27-oiii49.fit
http://www.ulozto.cz/5194387/m27-oiii42.fit
Může to být nepřesným ustavením montáže nebo nesouosostí dalekohledu snímacího s pointačním? Dřív jsem dělal kratší expozice do 8 minut, ale teď jsem vyměnil montáž a začal dělat expozice a 20 min..
Asi se budu muset naučit driftovou metodu ustavení nebo nevím...
1. Ustavení montáže EQ6 SS dělám stejně jako jsem ustavoval HEQ5: ustavím podle polárního hledáčku a ručky (hodinový úhel), dám ALIGNMENT a hvězdu (třeba Vegu), montáž se rozjede a skončí někde 20 stupňů od Vegy směrem po rovnoběžce. Když uvolním osu, najedu na Vegu manuálně, vycentruju a zase utáhnu, další objekt mi SS najde na první najetí. Kontroloval jsem pozici, správný čas a datum a nemůžu na to přijít. Pohledem do hledáčku odpovídá orientace souhvězdí v hledáčku tomu na obloze...
2. Pointace: používám PHD, ukazuje mi po klaibraci a spuštění pointace osc.index kolem 0.25-0.30 a RMS mezi 0,10 a 0,20. První snímek až dva (20 min expozice) jsou v pohodě. Od třetího až čtvrtého se to ale dramaticky zhorší a hvězdy drsně zknedlíkovatí. Pro ilustraci dva FIT soubory na ulozto.cz....
http://www.ulozto.cz/5194388/m27-oiii49.fit
http://www.ulozto.cz/5194387/m27-oiii42.fit
Může to být nepřesným ustavením montáže nebo nesouosostí dalekohledu snímacího s pointačním? Dřív jsem dělal kratší expozice do 8 minut, ale teď jsem vyměnil montáž a začal dělat expozice a 20 min..
Asi se budu muset naučit driftovou metodu ustavení nebo nevím...

Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
EQ6 PRO SkyScan
1. ne-od-aretovavej osu/osy, pokud dalekohled najede mimo. Zmackni #2 a 9 a prejed ovladacem (sipkama) na hvezdu a pak teprve potvrd. Na prvni hvezdu to standardne najizdi mimo vzdy (pokud nemas pevnou pozorovatelnu a vzdy vse montujes znovu), protoze nikdy netrefis presne CWD pozici (zakladni pozice = zavazi je dole, dalekohled(y) miri tak nejak smer Polarka). Ja na zacatku v ovladaci potvrdim Start from park = Yes (a tedy, ze startuji z parkovaci pozice, coz je u me CWD) a pak vse chodi dobre. Tim, ze osu odaretujes a prestelujes rucne ztrati montaz poneti o tom, kam presne kouka, takze kdyz na konci seance das montaz zaparkovat, tak Ti musi najet blbe ne? (jinak nez CWD), resp. si rozhodis zakladni parkovaci pozici a montaz pak nevi, kde je...
to by me pak zajimalo, co Ti rekne po 3 star alignment, zda Alignment Successful nebo Failed Ja mem kdysi taky blbe nastavenou zakladni pozici a psalo mi to casto Alignment Failed, coz jsem ale mohl ignorovat, protoze GoTo mi proste chodilo dobre Rekl bych, ze Ti to napise Failed (tak jak to ted mas) a proto delas alignment (zarovnani, ustaveni) jen na 1 hvezdu?
to by me pak zajimalo, co Ti rekne po 3 star alignment, zda Alignment Successful nebo Failed Ja mem kdysi taky blbe nastavenou zakladni pozici a psalo mi to casto Alignment Failed, coz jsem ale mohl ignorovat, protoze GoTo mi proste chodilo dobre Rekl bych, ze Ti to napise Failed (tak jak to ted mas) a proto delas alignment (zarovnani, ustaveni) jen na 1 hvezdu?
EQ6 PRO SkyScan
2. ustavujes GoTo na 1 nebo na 3 hvezdy? Ja jsem tu na foru nekde od MMyse zaslechl nejakou podezrelou informaci (nikde jinde jsem to zatim nevidel, neslysel...), ze pry montaz(e) se nejak sami snazi drzet objekt v zornem poli i pres mozne staceni pole (v pripade spatneho polarniho ustaveni) nebo tak neco zvlastniho... ??? rad bych se dozvedel co je na tom pravdy a jak to presne je (u techto Sky-Watcher montazi, u Losmandy je mi to jasne). MMys tusim prave rikal, ze on dela alignment na 1 hvezdu pobliz foceneho objektu (asi prave aby montaz tyto pripadne korekce nedelala, protoze z 1 hvezdy si tezko vypocita nejaky presny model oblohy). Ja tedy se priznam ustavuji vzdy na 3 hvezdy (coz pochopitelne zanasi do modelu urcitou nepresnost, protoze minimalne jedna z nich je na druhe strane meridianu) a i tak dokazi upointovat 15-20 minut mono CCD kameru s 6.45um pixely s image scale 4" (tedy pri pouhych 330mm).
a ty hodnoty z PHD jdou taky do pryc, nebo zustavaji +- konstantni? Ne ze by na tom zalezelo na snimky jsem se nedival, v praci ted nemam FITs prohlizec...
Scheinerovo (MilAN: ;D) metoda ustaveni montaze Te nespasi!
a ty hodnoty z PHD jdou taky do pryc, nebo zustavaji +- konstantni? Ne ze by na tom zalezelo na snimky jsem se nedival, v praci ted nemam FITs prohlizec...
Scheinerovo (MilAN: ;D) metoda ustaveni montaze Te nespasi!
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
EQ6 PRO SkyScan
Když je to ustaveno a zkalibrováno přesně, tak je to celkem jedno, ty korekce při ustavení na 2 či 3 hvězdy jsou tak malé, že je autopointace přemůže. Horší je, když se ustavení odflákne, nebo se kalibrace na 3 hvězdy udělá nepřesně. Pak můžou korekce být kontraproduktivní, a autoguider se s tím může "přetahovat".
Navíc, když jsem to tehdy psal, tak ve firmware v ustavení na 3 hvězdy byla nějaká chyba, pokud byla odchylka montáže větší, jelo to špatně.
Ale to už je asi dávno opravené.
Poznámka nakonec - nepřesné ustavení montáže a kalibrace na 2 či 3 hvězdy sice zajistí sledování objektu, ale bude tam pochopitelně stáčení pole.
Navíc, když jsem to tehdy psal, tak ve firmware v ustavení na 3 hvězdy byla nějaká chyba, pokud byla odchylka montáže větší, jelo to špatně.
Ale to už je asi dávno opravené.
Poznámka nakonec - nepřesné ustavení montáže a kalibrace na 2 či 3 hvězdy sice zajistí sledování objektu, ale bude tam pochopitelně stáčení pole.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM