M42
M42
Opravdu moc pekna kresba, takova jemna. Jenom trochu ztmav pozadi - staci trochu upravit urovne a bude to OK. Sam jsem se ke kresbe jeste neodhodlal - je tam tolik podrobnosti (zejmena v okoli Trapezu), ze to bude chtit spoustu casu.
S osvetlenim je trochu problem - kdyz clovek pouziva slabe svetlo, ktere nenarusuje adaptaci, tak moc dobre nevidi co uz nakreslil (slabe hvezdy a hlavne odstiny). Ja to resim tak, ze pouzivam silnejsi svetlo, pozoruji jednim okem a kreslim druhym.
S osvetlenim je trochu problem - kdyz clovek pouziva slabe svetlo, ktere nenarusuje adaptaci, tak moc dobre nevidi co uz nakreslil (slabe hvezdy a hlavne odstiny). Ja to resim tak, ze pouzivam silnejsi svetlo, pozoruji jednim okem a kreslim druhym.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
- Jackxl
- Věk: 39
- Kontaktovat uživatele:
M42
Jak jsem z této diskuze,tak objekty DSO nejsou barevné i při pohledu do velkých dalekohledů.Když ale budu fotit s dalekohledem 130/900,tak to barevné bude??
GSO200/800 na EQ6-R,hr coma, Canon 600d mod
M42
Bude. Fotoaparát vlastně ani černobíle fotit nemůže, pokud tak není nastaven. Oko vidí "slabé" objekty v dalekohledu nebarevně, protože při nedostatku světla nefungují jeho barvocitlivé senzory (čípky). Obraz tak vyhodnocují jen tyčinky - ale foťák nic takového neumí.
M42
Jackxl napsal: Jak jsem z této diskuze,tak objekty DSO nejsou barevné i při pohledu do velkých dalekohledů.Když ale budu fotit s dalekohledem 130/900,tak to barevné bude??
Na to aby jsi ji na fotce měl barevně není až tak nutný velký průměr dalekohledu jako spíš délka expozice.
když se tvým dalekohledem podíváš okem tak ji uvidíš taky nádherně ale barvy by jsi hledal marně.. Na to aby byly vidět barvy potřebuješ bud velký průměr a nebo právě fotit.
Oko totiž není schopné naakumulovat tolik svetla aby se "zapnuly" čípky v oku citlivé na barvy, kdežto fotákem můžeš exponovat libovolně dlouho...
Z toho plyne že fotky budou barevné
Na to aby jsi ji na fotce měl barevně není až tak nutný velký průměr dalekohledu jako spíš délka expozice.
když se tvým dalekohledem podíváš okem tak ji uvidíš taky nádherně ale barvy by jsi hledal marně.. Na to aby byly vidět barvy potřebuješ bud velký průměr a nebo právě fotit.
Oko totiž není schopné naakumulovat tolik svetla aby se "zapnuly" čípky v oku citlivé na barvy, kdežto fotákem můžeš exponovat libovolně dlouho...
Z toho plyne že fotky budou barevné
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
M42
Ale tak já myslím, že já mohu vykládat tak leda, jaká je v 15x70 .. za dobrých podmínek nádherná, ale ne tak detailní jako na tvé kresbě 100-kou. V 200/1000 už je kolem trapezu chomáčkovitá, temný záliv i nejbližší okolí mlhoviny nabírá na detailech v 300 a 400 mm dobsonech. Co bylo vidět metrem není místy moc odlišné od fotografií - vlákna, chomáčky, prostě řada detailů, jenom musí být jakžtakž přijatelný seeing a to tu noc, co jsme na ni metrem koukali, zrovna nebyl (bývá i hůř, ale tady u toho dobsona je každé zvětšení moc velké).
No, byla opravdu nádherná, byla barevná (modrozelená), těšil jsem se, že uvidím i náznak červené, ale nestalo se tak. Majitel dalekohledu mi řekl, že v Alpách za výborných podmínek tuto barvu v náznaku viděl.
Svět mlhovin je barevný především v odstínech modré či zelené barvy, o tom můžou vyprávět i majitelé běžných dalekohledů - viz. planetárky. Většina mlhovin se však jeví bílá a kolikrát jsme rádi, že je vůbe vidíme V dobsonech nad 300mm začínáte mít dojem barvy i u M42. Toliko mé vzpomínky..
No, byla opravdu nádherná, byla barevná (modrozelená), těšil jsem se, že uvidím i náznak červené, ale nestalo se tak. Majitel dalekohledu mi řekl, že v Alpách za výborných podmínek tuto barvu v náznaku viděl.
Svět mlhovin je barevný především v odstínech modré či zelené barvy, o tom můžou vyprávět i majitelé běžných dalekohledů - viz. planetárky. Většina mlhovin se však jeví bílá a kolikrát jsme rádi, že je vůbe vidíme V dobsonech nad 300mm začínáte mít dojem barvy i u M42. Toliko mé vzpomínky..
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
M42
I v 60cm reflektoru jsem M42 viděl barevně. Nebyly to nijak výrazné barvy, spíše tmavé (zelená a tmavě červená), ale ohromě to přidá na dojmu. A fantastické jsou především ty drobné detaily, celé to vypadá velice plasticky. Těžko popisovat, protože je to něco úplně jiného než pohled přes 20cm dalekohled. To jen zíráte s otevřenou pusou
.
M42
V sobotu ( 2.2.08 ) jsem konečně otestoval můj nový OMNI32mm, od Vánoc ležel a kvůli dlouho trvající inverzi nebylo možné jej vyzkoušet.
Zkoušel jsem jen jediný objekt a to M42.
Po zaostření jsem vyvalil oči a spadla mi brada .... Byla černá, opravdu černá obloha, perfektně průzračná.
M42 jsem ještě tak krásně v 102mm dalekohledu neviděl!!! Bylo až neuvěřitelné pozorovat nádherný kontrastně ohraničený temný záliv, ale opravdu kontrastně ohraničený - zdůrazňuji - dále jsem pak našel ještě dva malé úzké temné zálivy blízko Trapézu, krásně vytvarované jedno z ramen mlhoviny a pocit ještě jakési struktury uvnitř mlhoviny. Nekreslil jsem, škoda. Příště však budu kreslit a pevně věřím, že detaily se objeví znovu a obloha bude excelentní.
Zkoušel jsem pro porovnání Plossl 20mm. Člověk by až nevěřil, jaký je rozdíl v jasu objektu při takovém rozdílu zvětšení, tj. 31x a 50x . V OMNI32 je toho světla více, zvýraznují se některé partie, no není slov, nádhera. Hvězdy byly kontrastně vykreslené, bodové až do kraje pole ..... jsem moc spokojený s tímto okulárem.
Zkoušel jsem jen jediný objekt a to M42.
Po zaostření jsem vyvalil oči a spadla mi brada .... Byla černá, opravdu černá obloha, perfektně průzračná.
M42 jsem ještě tak krásně v 102mm dalekohledu neviděl!!! Bylo až neuvěřitelné pozorovat nádherný kontrastně ohraničený temný záliv, ale opravdu kontrastně ohraničený - zdůrazňuji - dále jsem pak našel ještě dva malé úzké temné zálivy blízko Trapézu, krásně vytvarované jedno z ramen mlhoviny a pocit ještě jakési struktury uvnitř mlhoviny. Nekreslil jsem, škoda. Příště však budu kreslit a pevně věřím, že detaily se objeví znovu a obloha bude excelentní.
Zkoušel jsem pro porovnání Plossl 20mm. Člověk by až nevěřil, jaký je rozdíl v jasu objektu při takovém rozdílu zvětšení, tj. 31x a 50x . V OMNI32 je toho světla více, zvýraznují se některé partie, no není slov, nádhera. Hvězdy byly kontrastně vykreslené, bodové až do kraje pole ..... jsem moc spokojený s tímto okulárem.
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
M42
SKLP napsal: ..... jsem moc spokojený s tímto okulárem.
To já taky (ani jinde jsem o něm neslyšel nic špatného). Jinak závidím, M42 ani jiné zimní klenoty jsem díky super počasí ještě moc neměl šanci pozorovat :-/ ale úplně mě to navnadilo
To já taky (ani jinde jsem o něm neslyšel nic špatného). Jinak závidím, M42 ani jiné zimní klenoty jsem díky super počasí ještě moc neměl šanci pozorovat :-/ ale úplně mě to navnadilo
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
M42
Už několikrát jsem měl pocit, že jsem ještě nikdy M42 tak krásně neviděl a to se opakovalo i včera. Průzračná obloha, bezměsíčná noc, M42 kulminovala, oči už dost přizpůsobené. Ještě kdyby tak "klekla" energetická síť. Jemné struktury opravdu hezky vykreslené. A to jen 152 mm refraktorem. Kdo se díval něčím větším daleko od světel, ten si včera musel užít.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
M42
To si piš.. koukali jsme dál od světel 250 mm dobsonem a už dlouho jsem ji tak pěkně neviděl. Naposled lépe jen v třicítce a čtyřicítce a metru, což je pochopitelné 
Prostě jak píšeš, ta poslední noc se vyvedla.
Prostě jak píšeš, ta poslední noc se vyvedla.
Martin Gembec, Astronomické události