Ale o to přece jde v testech. Pokud něco testuju, pak porovnávám přístroje tak jak jsou a tedy v běžné kvalitě s odpovídajícími parametry dle výrobce. Samozřejmě mohu porovnávat jeden přístroj s různými okuláry, clonami apod. a pokaždé dostanu jiný výsledek. Dokonce i u několika stejných přístrojů obdržím trochu jiný výsledek. To že někdo bude mít Newton s mimoosou clonou, k tomu speciální filtr a vybraný okulár, může dosáhnout naprosto jiných výsledků, to je pravda. Já přece netvrdím a tobě to říkám už po několikáté, že tohle není žádný odborný test ale pouhé porovnání přístrojů, které musíš prostě tak brát.
Jednoduše se mi snažíš říct, že vidím špatně a pořadí je jiné, ale to se prostě nedá nic dělat

Nerozumieme si... Ja nespochybnujem to, co vidis, ani kvalitu toho TEC. Snazim sa len upozornit na sugestivnost pri podavani takychto "testov" a na to, ze sa casto porovnavaju veci, ktore nemozno porovnavat bez toho, aby bolo zdoraznene, co (rozumej aky kvalitativny level) sa porovnava. Proste, kedze velmi vela ludi tu na AF casto berie vsetko, co sa tu napise, za pismo svate, treba upozornovat na to, ze to tak nemusi byt a ze hlavne pri takejto optike je kvalita zobrazenia "kusovou" zalezitostou a vizualne pozorovanie je subjektivnou zalezitostou. Inak povedame, badam tu tendencie zamienat osobne skusenosti za objektivne testy, co nie je dobra cesta.
Stale mam na pamati, ako sa tu pred takymi dvoma-troma rokmi vehementne zastaval nazor, ze fotit dlhymi ohniskami v nasich koncinach je blbost a cesta do pekiel. Dnes je situacia naprosto odlisna. Inak povedane, chyba tu na AF cosi ako kolektivne vedomie konzistentnych nazorov. Taketo pozicie by mali hajit prave ti skusenejsi s dlhou praxou a menej by sa tu malo vynasat definitivnych sudov
Takze, osobne skusenosti a ich sprostredkovanie su fajn, ale nepovysoval by som to na uroven testov. Pod tym si uz predstavujem cosi ine, kvantifikovane a opakovatelne. Nejake principy predsa treba dodrziavat, navyse ak sme tu na fore, ktoreho predmetom je exaktne poznavanie.
Len tolko som chcel, nie je to nic osobne...
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk