Astrofotografie - dotazy začínajících

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
demonek

Příspěvek od demonek »

Nevím jestli má montáž lxd500b vstup na autoguider nebo se chystáš pointovat ručně.Ruční pointace má své kouzlo.Dodnes vzpomínám,jak jsem seděl 3 hodiny u okuláru při 1°C a fotil galaxii v Andromedě.Hned druhý den jsem volal panu Zahajskému a objednával autoguider.
Jakou cestou se máš dát,jestli fotit zrcadlem nebo refraktorem,si musíš zvolit sám.Já jsem si vybral refraktor,protože se mi nechce před každým focením kolimovat newtona. Začínal jsem montáží CG5 Adv. Goto (na montáži nešetři) a na ní jsem měl SW ED 80 a jako pointační jsem měl SW 70/500.CG5 zvládla focení i s ED 120,když moc nefoukalo.Pokud se chceš podívat jak ta sestava vypadala tak je tady úplně dole: http://www.astrofotky.com/o-nas/
xMarek

Příspěvek od xMarek »

Ano presne tak, 3 minuty bez pointacie, pri 1:1 je uz ale dobre vidiet roztiahnute hviezdy. Je mi jasne ze newton je co sa tyka obrazu lepsi, lenze tam prave bude ten problem s montazou, ze by ho to neunieslo, takze aj ked do newtona by bola investicia najmensia, do montaze, ktora by ho uniesla by bola velmi velka a najviac co by som mohol kupit by bola nejaka bazarova EQ5. Prave preto - pri zachovani co najnizsich nakladov som sa pustil do "vyroby" autoguidera, ktory verim, ze co-to pomoze. Inak riadiaca jednotka montaze ma vstup pre autoguider, dufam ale ze je aktivny, ak nie, budem ho musiet vyviest z rucneho ovladaca.
Este poznamka k tomu newtonu, tam je trochu problem ze ma len 1.25" vytah, takze ak by som chcel komakorektor, tak by som musel vymenit aj vytah. Preto som zaradil aj moznost maleho ed/apo, tam som ale narazil na problem rovnosti pola - teda ze rovnac by ma vysiel snad na tolko co cely dalekohlad, preto som zacal uvazovat aj o nejakom starsiom objektive s dlhsim ohniskom (300-400mm), ktore by ale montaz s AG mohla uniest celkom v pohode. Zatial som narazil na Canon fd 300/4, neviem ale ako je na tom s farebnou vadou.

Pre lepsiu orientaciu z coho vychadzam, par ukazok:
1:1 vyrez z tamrona 80-210 na clone 5.6 a case 185s
1:1 vyrez z newtonu pri 30s

Kazdopadne dakujem :), Marek.
Canon 1000Dmod, CLS clip, NWT SW 150/750 + ZWO ASI034, Tamron 200/4
Slávek

Příspěvek od Slávek »

Tak není to nejhorší, pointace by mohla zafungovat dobře. Pokud nejsou peníze na montáž, asi by to mohlo fungovat i bez ní, možná i s tím newtonem by to nemuselo být marný, jen při focení tím newtonem by to chtělo trochu delší pointer. 200mm na 750 fotografických už není moc ideální. Jestli chceš kvalitní refraktor, kup si SW ED80/600. Není moc velký, není drahý, na tu montáž to bude ještě dobré a je to odzkoušená stabilní optika, kde vlastně ani nebudeš potřebovat nutně rovnač, protože na canon snímači je to pole při této světelsnti téměř rovné. Pokud má ten newton jen 1,25 výtah, asi to bude chtít 2" (aby tam šel taky MPCC korektor nandat) ale nemusí být drahý a vlastně úplně obyč SW jednorychlostí je naprosto Ok, já mám na N200mm taky jednorychlostí a vůbec to není omezující.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Já jsem si vybral refraktor,protože se mi nechce před každým focením kolimovat newtona.To je škoda, že jsi se rozhodl takhle, mohls být jediným na světě,
kdo před každým fotografováním kolimuje Newtona :)
(On to opravdu nikdo tak nedělá, ale většina  o tom takhle "hezky" píše. Nesmysl má jednu zázračnou vlastnost: šíří se neomezeně)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
demonek

Příspěvek od demonek »

Milan: Tož to mně neříkej.Takto jsem se rozhodl podle informací uživatelů zde na fóru.
Slávek

Příspěvek od Slávek »

Tak já teda kolimuju před každým focením, mě to jako nesmysl nepřijde. (nebo jsem nepochopil pointu?)
MilAN

Příspěvek od MilAN »

A víš, proč kolimuješ  ?
Protože, pokud se něco hýbe, tak je potřeba  to odstranit. A pokud se to může pohnout mimo  focení, může se to pohnout i při něm.
Mě by tedy zajímalo, co považuješ za  kolimaci  soustavy   primár, sekundár, okulárový výtah, redukce, fotoaparát.  Spávná kolimace je vidět až na výsledku, t.j. na čipu. Někteří na tom pracují týdny, někteří i déle.  Někteří to tedy udělají na louce před focením a pokaždé  ?
Slávek

Příspěvek od Slávek »

Tak kolimuju primár a sekundár laserem vždy ve chvíli kdy už mám nakomponováno, protože se hýbe pavouk a celý tubus je dost měký. Takže abych nemusel předělávat celej tubus, tak si to na louce nasadím, dám tam kolimátor a doladím. Zpravidla to tak 1-2 hodiny vydrží a to mi na to moje focení stačí. Mě to tak vyhovuje i když kolimovat to pokaždý (i při změně kompozice) je otrava, ale dělám to. Prostě je ten Newton relativně stabilní na montáži, ale dost nestabilní při převážení autem (170km) a mém způsobu manipulace (třeba když hledám klíče v -10st a položím dalekohled kolimačníma šroubkama na zem, abych měl volnou ruku) Myslím si ale, že tohle tak nějak i výrobce předpokládal a s cca takovým záměrem to bylo sestaveno, aby to na montáží jakž takž drželo, ale nic víc :-)
xMarek

Příspěvek od xMarek »

Takze najlepsie asi bude pockat na vysledky pointacie, teda ako a ci vobec nejak pomoze a rozhodovat sa podla toho, ci ist do dlhsieho newtona alebo kratsieho refraktoru.

Vdaka za rady, Marek :)
Canon 1000Dmod, CLS clip, NWT SW 150/750 + ZWO ASI034, Tamron 200/4
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Slávek:

-já celkem upřímně lituji lidi, kteří z vlastní iniciativy dělají takovéhle kejkle se svými dalekohledy před každým pozorováním.

-ale daleko víc lituji ty, kteří si na základě takových různých informací udělají představu o tom, že to tak musí být a dělají to také

-co ale nenávidím je to, že někteří, kteří to nedělají ani to neznají, tohle potom radí nováčkům
Slávek

Příspěvek od Slávek »

já lituju hodně věcí, třeba 15-20 litrů projetého benzinu za výjezd, lituju většinou každýho, kdo třeba fotí z města, lituju ohrožený druhy atd, atd... Nevím ale proč bych měl litovat té minuty u kolimace. Prostě to tak dělám, protože se mi to osvěčilo. Pokud jsem někdy někomu poradil kolimovat pravidelně, tak to je moje zkušenost, tak proč bych to nenapsal? Nebo co ti na tom tak vadí? (ptám se pochopitelně za všechny, co si na louku přivezem dalekohled i s kolimátorem)
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Co mi na tom vadí?
Předně, ten příspěvek je psán obecně, netýká se tedy jen tebe a toho, co jsi tam napsal.
Pokud kolimuješ pokaždé, je to samozřejmě tvoje věc. Pokud to vychází z tvé zklušenosti, je to O.K. Je mi nepochopitelné, když se ti rozkolimovává dalekohled , proč s tím něco neuděláš jednou pro vždy, protože tohle je ryze mechanická záležitost a ne optická. Ale budiž. Děláš to tak pro to, že to asi tak chceš dělat. Takže klidně piš : nechce se mi s dalekohledem nic dělat, tak ho musím kolimovat pokaždé. O.K. Ale neraď, že to tak je potřeba dělat !!
To přece není řešení, tohle bych přeci nedával druhému jako obecnou radu.
Rada je, podívat se na důvod - najít to kritické místo a něco s tím udělat.
Takže, proč mi to vadí?
Kolimovat stále totiž není žádné řešení.
A pokud tady stále čtu u nováčků, že si nekoupí přece Newtona, protože se musí stále kolimovat. ( viz třeba příspěvek nahoře) , pak to je jen proto, že se tady do nekonečna tenhle nesmysl opakuje . A píší ho ti, kteří ani Newtona nemají ( opět si stačí přečíst příspěvek o kousek výš ) , ale zase jen proto, že se tady od někoho tohle dočetli.
.....
P.S: víte, přoč se nekolimuje refraktor?
Protože to buď nejde(u několika výrobků) , nebo proto, že se tu o tom nepíše. Potřeba kolimace je stejná, dokonce ten objektiv je držen ještě slabsími šroubky. Jen se v tom nikdo stále nevrtá a nepíše
Slávek

Příspěvek od Slávek »

Dobře, budu si dávat pozor, aby bylo vždy z mého příspěvku jasné, že to tak dělám já. Jelikož mám ale sériový dalekohled tak, jak vyjel z továrny SW, myslím si, že takový problém může mít hodně lidí. Napřed jsem měl dalekohled od OO 150mm, ten jsem sice nekolimoval pokaždé při focení, ale stále dost často, teď u 200mm raději kolimuju před každým focením. Už jen třeba pro klid duše, abych se ujistil, že aspoň toto je v pořádku a můžu se pustit do focení (a teda skoro vždy je nutno trochu dokolimovat) teoreticky to může být chyba v nepřesném uchycení kolimátoru, nebo jelikož je to dalekohled f5, možná by se to na fotce neprojevilo moc, když už dělám při tom focení asi 30 různých úkonů, není pro mě vůbec omezující udělat jeden úkon navíc, než abych se pouštěl do předělávání tubusu (minimálně pavouka). Kdo se bude chtít věnovat focení Newtonem a odradí ho rada někoho "před každým focením zkolimuj", tak ten to podle mě s tím focením tak vážně nemyslí a nevadí mi, pokud si tedy pak Newtona ani nekoupí. Stejně jsou ty základní dalekohledy často poskládaný tak křivě, že se nějaké dodělávky ani nejde vyhnout, tak raději ho nekupovat, než se s tím pak jen rozčilovat a podporovat tak ten slabý standard výroby, který by mi neprošel ani u paní učitelky na základce v hodině dílen (to platilo pro dalekohled od OO, který byl křivý jak brambora). Souhlasil bych s tím, že by takovou radu asi neměl psát někdo, kdo takovou informaci nemá z vlastní zkušenosti.

Edit: Ale já teda kolimovat "furt" taky neradím, vyjel jsem si svých posledních 100 příspěvků a nikde jsem nenašel, že bych nabádal k neustálé kolimaci, nebo tak něco. Já ten "mýtus" neživím.
Jasnovidec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jasnovidec »

Poradí někdo čím to, že při focení na heq-5pro delší expozicí se mi z hvězd stanou ne kolečka, ani čárky, ale taková pravidelná "esíčka"
Astronoobík v akci, lidlskop + triedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
Slávek

Příspěvek od Slávek »

Pointuješ? Jestli ne, tak je možné, že se projevuje periodická chyba spolu s nepřesným ustavením. Periodická chyba s tím zahýbe "tam a zpět " v Ra ose a nepřesné ustavení udělá zase pohyb v Dec ose. Pak to může dělat různá esíčka.
Odpovědět