Astrofotografie - dotazy začínajících
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Je co se týče focení, mezi achromáty a apochromáty opravdu tak propastný rozdíl?
Je, achromát je na astrofoto (když pominu úzkopásmové snímky), vpodstatě nepoužitelný. Použitelné jsou semiapochromáty (obvykle mají v názvu ED - Extra low Dispersion) a nebo plné apochromáty.
Je, achromát je na astrofoto (když pominu úzkopásmové snímky), vpodstatě nepoužitelný. Použitelné jsou semiapochromáty (obvykle mají v názvu ED - Extra low Dispersion) a nebo plné apochromáty.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Rozumím tomu správně, že apochromáty svými fyzikálními výhodami korigují negativní vlivy, které způsobují, že snímky zhotovené skrze běžnou optiku refraktorů by nebyly prostě ke koukání?
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Je to tak, achromát má prostě barevnou vadu tak velkou, že ve spektrálním oboru, který je schopná zachytit kamera, je obraz hvězdy příliš velký, koutoček bude lemovaný barevným lemem a kontrast bude bídný. Asi takhle:
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MMys: Mno dřív by asi lidé byli nadšení i z tohohle, ale při dnešních (i amatérských) možnostech to asi na srazech astrofotografů díru do světa neudělá 
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Ono dřív také filmové emulze byly citlivé ve výrazně menším spektrálním rozsahu, takže se ty aberace achromatické optiky tak neuplatnily. Současné detektory jsou proti filmu vysoce citlivé přes celý viditelný spektrální rozsah, a částečně i v UV a IR oblasti. Ale i když tyto oblasti zablokuje vhodný filtr, stejně je to málo.
Já to chápu tak, že pokud je světlo (fotony) z objektu tak slabé že to neroreznám od šumu (pozadí), pak je velmi obtížné to vydolovat i s více expozicemi. Někdy možná za cenu extrémního vytažení na úkor jakéhosi subjektivního pěkného vzhledu a dojmu z fotky. (Viz můj pokus o vytažení slabých částí okolo M42 - Slávek ví
)
ale i todle preci neni uplne pravda ... ty slabe casti kolem m42 jsou podstatne slabsi, nez samotna m42. 22x300s staci na tu m42, na okolni partie uz je to z meho pohledu malo (precijen jsou to jen necele 2 hodiny expozic, coz neni zadne terno). kdyby jsi mel tech expozic treba 70x300s, tak i ty slabe mlhoviny budes tahat mnohem lepe. sam jsem si to testoval na snimcich z orlickych hor, kdy jsem nejdriv slozil jen expozice z jedne noci, upravil a pak jsem postupne dalsi pridaval. rozdil ve vysledku je opravdu propastny. po dvou hodinach exponovani bych mel tak maximalne hvezdne pole bez mlhovin
ale i todle preci neni uplne pravda ... ty slabe casti kolem m42 jsou podstatne slabsi, nez samotna m42. 22x300s staci na tu m42, na okolni partie uz je to z meho pohledu malo (precijen jsou to jen necele 2 hodiny expozic, coz neni zadne terno). kdyby jsi mel tech expozic treba 70x300s, tak i ty slabe mlhoviny budes tahat mnohem lepe. sam jsem si to testoval na snimcich z orlickych hor, kdy jsem nejdriv slozil jen expozice z jedne noci, upravil a pak jsem postupne dalsi pridaval. rozdil ve vysledku je opravdu propastny. po dvou hodinach exponovani bych mel tak maximalne hvezdne pole bez mlhovin
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
Díky všem za odpovědi, už jsem tu nasbíral moře zajímavých i zcela základních rad. Spoustu z nich si kopíruju a už jich mám několik A4. Někdy je ale v té záplavě informací komplikované najít odpověď přesně na to co mi vrtá hlavou.
- pavelseb
- Věk: 41
- Kontaktovat uživatele:
ogami: Máš samosebou pravdu. Je mi to v podstatě jasné. Snad to není zase tak OT, navíc já začínající jsem. Jen si prostě myslím že pokud zvolím, dobře tak pojďme to extrému, 10s expozice tak prostě i kdybych jich měl 300 tak z toho nedostanu to, co ekvivalentně za 10x300 sekund.
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Však jsem psal, že záleží na snímacím zařízení. s DSLR určitě ne. Systematické offsety a chyby elektroniky přebijí užitečný signál a statistika při skládání to nezachrání.
Se špičkovou CCD bude situace podstatně lepší, i když ekvivalentní to asi ani zde úplně nebude.
Se špičkovou CCD bude situace podstatně lepší, i když ekvivalentní to asi ani zde úplně nebude.
Chtěl bych se zeptat místních fotičů jestli je pro astrofoto použitelné něco z věcí,které mám k dispozici.Jedná se o kameru VKC 1330 s objektivy Helios 2/58 nebo Sonnar 3.5/135.Jsou to zbytky ze starého Zenitu.Otázka ohledně velkého refra a zmíněné kamery je nejspíš zbytečná,už z důvodu,že se jedná o achromát.
- Honza Ebr (honza42)
Kameru neznám, ty objektivy nemusí být špatný špatný (s digitiální zrcadlovkou) - konkrétně 135ku Sonar neznám, ale 200ky jsou docela slušný.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Uf, tohle potěší, zachránil jsem je oba před kontejnerizací i s rozflákaným foťákem.Známej to chtěl vyhodit všechno.O kameře bude asi vědět něco MMys ona mu prošla asi rukama.Skoušel jsem s ní Saturna na velkým refra,ale nic moc.
Helios budeš must přiclonit - ale asi není 50 mm objektiv, který kreslí rozumně na "plnou díru". Ten 135 Sonnar bude velmi slušný.
Ale když se podíváš tady: http://astrofotky.cz/gallery.php?show=g ... 021455.jpg
Tak asi je třeba taky přiclonit - podle popisu to je focené při F=8 - bude třeba vyzkoušet.
Zajímavé je, že s 200mm Sonnarem mám jenom špatné zkušenosti - i při denních fotkách byl tak měkký, že jsem se o "noční" ani nepokoušel. I cena v bazarech je výrazně nižší, než třeba Sonnar 300/4. Ale asi záleží i na konkrétním kousku.
Bill
Ale když se podíváš tady: http://astrofotky.cz/gallery.php?show=g ... 021455.jpg
Tak asi je třeba taky přiclonit - podle popisu to je focené při F=8 - bude třeba vyzkoušet.
Zajímavé je, že s 200mm Sonnarem mám jenom špatné zkušenosti - i při denních fotkách byl tak měkký, že jsem se o "noční" ani nepokoušel. I cena v bazarech je výrazně nižší, než třeba Sonnar 300/4. Ale asi záleží i na konkrétním kousku.
Bill
M:736 750 113
Ahojte, chcel by som sa poradit o dalsiom smerovani. Momentalne mam eq montaz meade lxd500b, na nej pohon RA osi. K nej prave teraz pripravujem autoguider (wekamera, 200mm objektiv, pripojene na notebook tam openPHD, z neho cez raspberrypi pripojenie k riadiacej jednotke montaze). Dalej Canon 1000D, ktoreho modifikacia sa pripravuje a vacsinou fotim cez 80-210mm F4 objektiv, ktory je celkom ostry, ale trpi farebnou vadou (clonit musim aspon na 5.6) a nedostatkom kontrastu. Montaz na 210mm zvlada relativne dobre aj 3 minutove expozicie. Teraz by som chcel trochu postupit dalej, ale neviem dobre ktorym smerom sa vydat. Ci ist cestou maleho ed refraktoru (400mm ohnisko max), alebo upravit svoj 6" newton - kupit crayford a MPCC alebo kupit/setrit na lepsiu montaz. Upravit newton by bola najlacnejsia cesta, ale zasa mam obavy ze viac ako minutove expozicie by som na 750mm ohnisku aj s pointovanou montazou nezvladal. Budem vdacny za akekolvek nasmerovanie od skusenejsich .)
Marek.
Marek.
Canon 1000Dmod, CLS clip, NWT SW 150/750 + ZWO ASI034, Tamron 200/4
myslíš to tak, že ti ta montáž utáhne 210mm objektiv cca 3 min bez pointace? Jinak stabilní tuhá montáž je základ vždy. S go-to montáží rozhodně nic nepokazíš. Dokonce by jsi s těmi objektivy nejspíš mohl fotit úplně bez pointace. Zkusil bych teď počkat, jak to bude chodit s pointací, ale je dost možný, že na toho Newtona je ta montáž málo i s pointací (minimálně ten stativ vypadá chatrně) Na druhou stranu nejlepší obraz by měl být z toho Newtona (pokud ti nevadí difrakční kříže kolem jasnějších hvězd) Pak budeš mít z fotek i větší radost a já po zkušenostech s objektivy a jedním menším refraktorem taky musím říct, že za ty peníze je newton nepřekonatelný. Kdyby si uměl vyštrachat peníze na EQ6 můžeš na ní posadit všechno. Ty novější montáže mají i relativně "dobrou" periodickou chybu a já i 1000mm ohniskem můžu fotit 1min expozice bez pointace. Takže já za sebe říkám, že první věc by měla být montáž a na ní vyladit toho Newtona (pokud to potřebuje, protože při f5 není podle mě výměna výtahu zapotřebí ani na focení), pak už tam klidně můžeš přidat i ty objektivy někam na bok a tak můžeš fotit vším, aniž by si vždy musel vše přehazovat.