Prikladám môj dnešný Mars o niekoľko tried nižší. Zatiaľ.
Spracovaných 20.000 snímkov z piatich jednominútových videí. Točené s ASI 290MC cez IR a ADC. Základné ohnisko 2000.
Pěkný Karle!!KpS píše:Pěkné snímky se tu scházejí. Jižní polární čepička byla díky bouři málo zřetelná, ale zdá se, že prach už místy sedá a situace se přece jen zlepšuje.
Vrátil jsem se k videím z neděle patnáctého července a pokusil se zpracovat je všechna. Seeing u mne nebyl pro snímání v barvě dobrý. Odpad z videí byl velký, použil jsem zhruba 3% snímků. To bylo ovšem na potlačení šumu málo a výrazněji nepomohla ani derotace po sobě jdoucích videí. Při derotaci videí s větším časovým odstupem vznikají artefakty a tak jsem se rozhodl pro skládání map. Tady je výsledek z celkem třiceti šesti videí přes filtry R, G, B a IR685. Zahlédnout lze zapadající Olympus Mons.
20180715_Mars.gif
Jasne, ze nepletes, zavislost delky videa na ohnisku je linearni (neprimo umerna). Uz jsem to tu nekde psal, ale clanek nize mi prijde natolik prehledny a uzitecny, ze ho prikladam znova.Cztwerec píše:Karle záleží také na délce ohniska s tou délkou videa, nebo ne? Na dvojnásobném ohnisku by už bylo lineární zkrácení o polovinu? Tedy max. 2 minuty? Nebo se pletu?