Ano, tam to mohlo prijit o neco driv nez, ku Praze. Dekuji, clovek si chce udelat predstavu ohledne predpovedi a realne situaci. Tam kdyz jde od zapadu neco dle predpovedi, tak tam davam toleranci ze muze prijit o hodinu a driv driv nez hlasi num. model. Take staci pri vyjezdu z domu kouknout na zapad, tak tam jeste nesmi nic byt a mam sanci neco stihnout..
Proste, jak by rekl Milan, staci kouknout na oblohu a vidim, ne?
Koukám na oblohu vidím deku a předpověď 10°C na vánoce. Je inverze skutečně tak mocná, že schopná udržet jarní teploty i v tomto období na 50° s.š.?
Připadá mi jakoby už někdo do toho chodu ročních období vážně reálně hrabal
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
Za včerejší oblačnost nad Žatcem kolem 17:30 h. mohu já Způsobil jsem to tím, že jsem cca v 17:15 h. naházel cajky do kufru auta... takže natěšení z pozorování Venuše, Saturnu a Jupiteru bylo ta tam... A to kolem 17 hodiny bylo celkem jasno
přestávám rozumět realitě, sleduji dlouhodobě (roky) nejen předpovědi, ale i aktuální snímky a modely, přesto se nemohu v naprosté většině případů sejít se skutečností:
nyní např. by mělo být nad Neratovicemi/Mělník mírně mlhavo cca 20% https://www.ventusky.com/?p=50.375;14.3 ... ouds-total
pravda je jako vždy daleko horší, naprostá deka, která trvá už mnoho dní bez náznaku vyjasnění (ranní model předpovědi ukazoval jasno kolem cca 14. hod.), pohled ven odpovídá cca 70-80%
Věřím, že minulé roky astro-smolného počasí letos vrcholí
Včera jsem se těšil na Jupitera s předpovědí dobrého seeingu, ale vše pokazila mlha, viditelnost světel max do 200m. Zajímavé je, že oblast pokrytá mlhou byla prakticky stejná jako dnes. Být o 20km jižněji, tak pohoda.
.
g píše: ↑29. 12. 2024, 16:05
Věřím, že minulé roky astro-smolného počasí letos vrcholí
Mě to naopak letos přijde jako nadprůměrně dobrá zima. V listopadu/prosinci mám jasné počasí zažité spíš jako raritu. Třeba dnes máme na Vysočině asi pátou jasnou noc v řadě. Je toho jasna už tolik, že to pozorování časově nestíhám. Listopad mi přišel také dost slušný.
U mě (pod Javořicí), si také nemůžu letos přes vánoční svátky stěžovat. Jasno také pět nocí. Dnes jsem byl koukat už 2x. Prvně Saturn, teď jsem zkusil Jupiter, Mars a DSO. A půjdu to zkusit ještě jednou. Pro hrubou představu používám aplikaci Windy, která je u mě velmi přesná.
Tohle je fakt na hlavu. Mrzí mě to hlavně za planetárníky pod dekou, protože tohle co se dělo se seeingem nepamatujeme několik let. Na druhé straně pro nás, kdo máme jasno je to na palici taky, už jsem raději dvě noci vynechal.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod