Pozorování u Prahy
Pozorování u Prahy
Chci se zeptat, jestli někdo nechystá výjezd na zítřejší nebo sobotní noc, resp. jestli bych se případně mohl k někomu připojit a požádat o možnost vyzkoušení různých okulárů s dlouhým odstupem pupily (Hyperion vč. zoomu, TS, Omegon, cokoliv dalšího).
Po víc jak 15 letech se trochu vracím ke koukání na oblohu díky dalekohledu, který mi primárně měl sloužit jinak a se svým posunutým barevným vnímáním si netroufnu kupovat okuláry po testu jen ve dne...
Po víc jak 15 letech se trochu vracím ke koukání na oblohu díky dalekohledu, který mi primárně měl sloužit jinak a se svým posunutým barevným vnímáním si netroufnu kupovat okuláry po testu jen ve dne...
SW Mak 127/1500; EQ-Mon 2 s lehkou úpravou mechaniky a pohony; Meopta 7x50; Hensoldt-Wetzlar 8x24 někdy z r. 1916
Pozorování u Prahy
Nevíte, zda-li jsou teď dostupné autem Požáry respektive Tobolka - s ohledem na sníh nyní?
Díky,
ladis
Díky,
ladis

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Pozorování u Prahy
Ahoj Láďo, dneska možná vyjedu krátce po setmění na Suchomasty, tedy kousek od Tobolky (míň tam ale svítí Praha) a dostupnost neřeším. V Praze není po sněhu ani stopy a počítám, že nad Berounem to bude podobné.
P.
P.
Pozorování u Prahy
Díky za info Petře. Rozmýšlím, kam jet za jasným počasím 

Ladislav Červinka
Pozorování u Prahy
Tak Suchomasty nezklamaly, kometu se mi podarilo nafotit, ale oblacnost nakonec dorazila drive, nez jsem cekal. I tak jsem rad za to, co se podarilo nafotit. Holt člověk už musí jezdit za počasím i 140km 
Jinak misto je to pekne, obloha velice slusna, nadherne tmavy jizni obzor, zenit tez pekny. Cekal jsem to horsi. Pro prazaky luxus ;)
Dekuju Jozinovi za poskytnute zazemi! Alespon par peknych zimnich objektu jsme stihli. Takova Rosetta byla v 8" dobsonu s 2" UHC a 26mm okularem moc pěkná a její růže v podobě různých chomáčů šedé vyplňovala pěkný kus 70st zorného pole...
V lete pojedu do Suchomast na mlhoviny ve Strelci 8-)
Jinak misto je to pekne, obloha velice slusna, nadherne tmavy jizni obzor, zenit tez pekny. Cekal jsem to horsi. Pro prazaky luxus ;)
Dekuju Jozinovi za poskytnute zazemi! Alespon par peknych zimnich objektu jsme stihli. Takova Rosetta byla v 8" dobsonu s 2" UHC a 26mm okularem moc pěkná a její růže v podobě různých chomáčů šedé vyplňovala pěkný kus 70st zorného pole...
V lete pojedu do Suchomast na mlhoviny ve Strelci 8-)

Ladislav Červinka
Pozorování u Prahy
Ten jižní obzor v Suchomastech už jsem tady taky chválil.
Dnes je to loterie ale jedu, i když jen s ED100 a jen do půlnoci nebo do totálního zarosení.
Dnes je to loterie ale jedu, i když jen s ED100 a jen do půlnoci nebo do totálního zarosení.
SW 450P (Vobluda), Poncetka, přestavěný Meade LB 12'' (Dřevák) ve SplitRingu (Hvězdostroj), G3-16200, C1-3000, ED100 na SkyTee II, Panoptic 24, Ethos 13, Nagler Zoom 3-6mm, TV Barlow 2x+3x, Meostar B1 10x42 HD
Pozorování u Prahy
Dnes Suchomasty? 
Pozorování u Prahy
Jestli to vydrží tak asi vyrazim
SW 10'' Dobson| SW 80 ED
24mm Panoptic, 12mm Delos, 8mm Delos,
24mm Panoptic, 12mm Delos, 8mm Delos,
Pozorování u Prahy
Já zkusím Konojedy, akorát nejdřív tak cca 21 h.
GSO RC 152/1370, TS APO Quadruplet 70/350, Baader Scopos 66/400, montáž CG-5 GT ADV, ZWO ASI 1600 MM-C, Canon EOS600Dmod., Lacerta MGEN, triedr Helios 7x50
Pozorování u Prahy
Dnes plánuji Suchomasty, Požáry bohužel raději ne kvůli bahnu a možná i vyšší pravděpodobnosti nízké oblačnosti.
SW 450P (Vobluda), Poncetka, přestavěný Meade LB 12'' (Dřevák) ve SplitRingu (Hvězdostroj), G3-16200, C1-3000, ED100 na SkyTee II, Panoptic 24, Ethos 13, Nagler Zoom 3-6mm, TV Barlow 2x+3x, Meostar B1 10x42 HD
Pozorování u Prahy
Dnes plánuji Suchomasty, Požáry bohužel raději ne kvůli bahnu a možná i vyšší pravděpodobnosti nízké oblačnosti.
Pozorování u Prahy
Doufám, že se mi povede dorazit na Suchomasty v půl osmé a že to aspoň dvě hodiny vydrží bez oblačnosti.
p.
p.
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Pozorování u Prahy
Právě jsme se vrátili z Požárů, bahno tam je, ale úplně tvrdé, dalo se jet i po těch vyzdvihnutých lemech z vyjetých kolejí. Trochu nás překvapilo, že tam nikdo nebyl.
Právě jsme se vrátili z Požárů, bahno tam je, ale úplně tvrdé, dalo se jet i po těch vyzdvihnutých lemech z vyjetých kolejí. Trochu nás překvapilo, že tam nikdo nebyl.
Pozorování u Prahy
Dnes plánuji Suchomasty, Požáry bohužel raději ne kvůli bahnu a možná i vyšší pravděpodobnosti nízké oblačnosti. Zbych:Právě jsme se vrátili z Požárů, bahno tam je, ale úplně tvrdé, dalo se jet i po těch vyzdvihnutých lemech z vyjetých kolejí. Trochu nás překvapilo, že tam nikdo nebyl. Šlo mi o event. stav bahna nahoře na pozorovacích místech. Suchomasty v tomto bývají postatně lepší.
A pro porovnání - na Suchomastech se obzor vč. jižního pomalu postupně kazil jakýmsi zákalem, seeing podprůměrný a snad pomalu se lepšící, v Trapezu jsem s N300 spolehlivě neviděl složky E,F).
Rudou skvrnu jsem viděl až po upozornění kolegy Vojty, ale potom i celkem výrazně a okrově.
Ale kupodivu hezké pohledy i na méně vykřičené skupiny galaxií ve Lvu a galaxie v Panně v N300 i N254. Galaxie (mimo M51) byly bez detailů.
Nízká oblačnost se do 02:00 neobjevila.
Jak to vypadalo na Požárech?
A pro porovnání - na Suchomastech se obzor vč. jižního pomalu postupně kazil jakýmsi zákalem, seeing podprůměrný a snad pomalu se lepšící, v Trapezu jsem s N300 spolehlivě neviděl složky E,F).
Rudou skvrnu jsem viděl až po upozornění kolegy Vojty, ale potom i celkem výrazně a okrově.
Ale kupodivu hezké pohledy i na méně vykřičené skupiny galaxií ve Lvu a galaxie v Panně v N300 i N254. Galaxie (mimo M51) byly bez detailů.
Nízká oblačnost se do 02:00 neobjevila.
Jak to vypadalo na Požárech?
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Pozorování u Prahy
Požáry - plac na pozorování je v pohodě, nerozblácený a nerozježděný, cesta je horší, vyježděné koleje, ale nyní ztvrdlé. Píši o "oficiálním" placu, ne jak jsme byli za tebou jednou u lesa. Jinak tam postavili posed
.
Seeing byl řekl bych průměrný, východní a jižní obzor byl nějak zakalený, což se nám potvrdilo, když jsme jeli domů, byla slabá mlha. Jinak Lovejoy byla parádní, s ohonem a výrazným jádrem!
Seeing byl řekl bych průměrný, východní a jižní obzor byl nějak zakalený, což se nám potvrdilo, když jsme jeli domů, byla slabá mlha. Jinak Lovejoy byla parádní, s ohonem a výrazným jádrem!