Re: Satelitní telekomunikační systémy SpX - Starlink
Aha, děkuji. Qianfan má uplně jinou dráhu, stačí číst.
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
Já si myslím, že bez simulace nebo počítání to nerozlišíš. Co si chceš o té dráze číst ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Jen jsem si teď přečetl tvoje příspěvky ke Qianfanu, a tam píšeš o polární dráze. Tak to asi není od západu na východ. Jen mě zajímalo co to je.
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
No, já mám tu fotku správně orientovanou . A zjistíš z ní, že je to polární dráha ?
To není rovnoběžně s deklinací? Předpokládám deklinaci ve fotce svisle, což už vidím, že to jaksi netento
Musím se učit.
Ahoj, mám asi 8 hodin expozic hlavy čarodějnice, a velkém množství snímků se opakuje scénář podobný tomuto. Vím, že nad rovníkem už bude létat hodně družic, ale toto normální? Kdyby aspoň nějaké nahodilé čáry různými směry ale většina toho byla stejným směrem, mám obavy co z toho potom vyleze. Máte taky podobnou zkušenost nebo je jenom dočasný stav?
- Přílohy
-
- 2024-11-09_00-16-36_L_-15.00_180.00s_0038.jpg (2.7 MiB) Zobrazeno 5646 x
Určitě to nemá nic společného se Starlinky.
Hlava čarodějnice se promítá do pásu geostacionárních satelitů, takře zhruba každé 2 minuty se ojevuje v poli další. Časem bude ještě zahuštěnější. Takže není úniku
Hlava čarodějnice se promítá do pásu geostacionárních satelitů, takře zhruba každé 2 minuty se ojevuje v poli další. Časem bude ještě zahuštěnější. Takže není úniku
Od budúceho roka (2026) plánuje SpX vynášať na obežnú dráhu satelity 3. generácie (spočiatku sa plánuje produkcia okolo 1000 satelitov ročne, neskôr sa plánuje zvýšenie produkcie na 5000 satelitov ročne). Objavujú sa prvé špecifikácie týchto satelitov. Hmotnosť okoklo 2000 kg, rozmery základne 7 x 3.5 m, celkovú veľkosť satelitu po rozložení porovnávajú podľa vyjadrení EM s veľkosťou Boeingu 737 (otázne, či rozpätie, alebo dĺžka B 737, rozpätie 117 ft alebo 35 m, dĺžka 129 ft alebo 39 m). Podľa porovnávacích obrázkov V1.5 - V2 - V3 to vyzerá, že šírka panelov bude približne 3.5 m a ich rozpätie bude niekde okolo 35 m (celková plocha satelitu okolo 120 m2).

Zdroje napríklad:
X - Grok conv.: "What is the spec of the 3rd gen starlink sat ...?"
FB SpaceX
SpaceX Gives Closer Look at its Next Generation v3 Broadband Satellites
Zdroje napríklad:
X - Grok conv.: "What is the spec of the 3rd gen starlink sat ...?"
FB SpaceX
SpaceX Gives Closer Look at its Next Generation v3 Broadband Satellites
A k čemu to je dobrý, že to je větší? Tamty předchozí verze nefungujou nebo jak?
Jedna z odpovedí môže byť napríklad: Pretože majú na to zdroje, prostriedky, môžu a nikto a nič im v tom nezabráni.
Z technického pohľadu si treba pozrieť plánované parametre V3. Dá sa vychádzať z toho, že sa plánuje prenosová kapacita 1 Tb/sec na jeden satelit. Súčasná odhadovaná prenosová kapacita je asi 20 Gb/sec na satelit. Znamená to približne 50 násobné navýšenie prenosovej kapacity na jeden satelit. Nepredpokladám, že by to boli schopní zrealizovať technickými a technologickými inováciami. Takže sa musia vybrať cestou navýšenia počtu vysielačov a tým aj antén na jeden satelit. Viac antén vyžaduje väčšiu plochu, viac vysielačov vyžaduje viac energie. Snáď to stačí ako odpoveď.
Z technického pohľadu si treba pozrieť plánované parametre V3. Dá sa vychádzať z toho, že sa plánuje prenosová kapacita 1 Tb/sec na jeden satelit. Súčasná odhadovaná prenosová kapacita je asi 20 Gb/sec na satelit. Znamená to približne 50 násobné navýšenie prenosovej kapacity na jeden satelit. Nepredpokladám, že by to boli schopní zrealizovať technickými a technologickými inováciami. Takže sa musia vybrať cestou navýšenia počtu vysielačov a tým aj antén na jeden satelit. Viac antén vyžaduje väčšiu plochu, viac vysielačov vyžaduje viac energie. Snáď to stačí ako odpoveď.