Kolego chyba bude dost možná na straně recipienta- tedy mě. Ani jsem Vás nechtěl chytat za slovo, jen jsem se chtěl zase něčemu přiučit. Poněvadž já tam (asi) nic nevidím, doufal jsem proto, že mě trošku navedete (popisem, nebo třeba nějakou domalovanou šipkou do obrázku čeho si všímat), abych i já třeba někdy poznal vinětaci na fotce rozostřené hvězdy...
Kolimace newtonova dalekohledu
- Stanislavxyz
Re: Kolimace newtonova dalekohledu
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Jasně, tak to mi nedošlo.
Při rozostření by měla hvězda být kruhová s centrickým centrálním stíněním. Pokud je jedna strana užší ( je to výrazně vidět na okraji toho snímku ) tak někde něco stíní. Je to už krásně vidět na těch kotoučcích poblíž té jasné hvězdy, už nejsou centrické, směrem ke středu je mezikruží užší. Zde je poloha za ohniskem, proto oříznutí je ke středu pole.
Snímek jsem strečnul, aby bylo lépe vidět to ořezání. Oříznutí představuje právě úbytek světla a proto okraje snímku tmavnou.
Při rozostření by měla hvězda být kruhová s centrickým centrálním stíněním. Pokud je jedna strana užší ( je to výrazně vidět na okraji toho snímku ) tak někde něco stíní. Je to už krásně vidět na těch kotoučcích poblíž té jasné hvězdy, už nejsou centrické, směrem ke středu je mezikruží užší. Zde je poloha za ohniskem, proto oříznutí je ke středu pole.
Snímek jsem strečnul, aby bylo lépe vidět to ořezání. Oříznutí představuje právě úbytek světla a proto okraje snímku tmavnou.
- Přílohy
-
- Vinětace.jpg (194.87 KiB) Zobrazeno 196 x
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
- Stanislavxyz
Aha, tak to jsem zase někde nedával pozor já- myslel jsem, že je podstatný pouze ten obrazec na ose a snažil jsem se vykoukat nějakou anomálii na něm... U všech ostatních tu excentricitu samozřejmě vidím. Tmavnutí okrajů snímku/ZP jako projev vinětace samozřejmě znám, však zajímala mě právě ta možnost detekce při testu na hvězdu.
Teď už se mi to zdá jasné, takže děkuji za vysvětlení!
Teď už se mi to zdá jasné, takže děkuji za vysvětlení!
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Ještě jedna poznámka - systém může být zkolimovaný (tedy kreslit správně bez aberací) a přesto mít na každé straně pole jinak velkou vinětaci. To může nastat když:
1) Soustava je zkolimovaná v tubusu nakřivo, osa zrcadla není totožná s osou tubusu. Vznikne kdež je nakřivo na tubusu výtah, a soustava se dokolimuje k němu. Pak je nesymetrická vinětace o hranu tubus, pokud k ní dochází.
2) je blbě offset sekundáru a velikost sekundáru je s minimální rezervou. Pak dojde k ořezu svazku na sekundáru, a problém se může kombinovat i s problémem č.1, což výsledek ještě zhorší.
1) Soustava je zkolimovaná v tubusu nakřivo, osa zrcadla není totožná s osou tubusu. Vznikne kdež je nakřivo na tubusu výtah, a soustava se dokolimuje k němu. Pak je nesymetrická vinětace o hranu tubus, pokud k ní dochází.
2) je blbě offset sekundáru a velikost sekundáru je s minimální rezervou. Pak dojde k ořezu svazku na sekundáru, a problém se může kombinovat i s problémem č.1, což výsledek ještě zhorší.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM