Poraďte vhodný okulár
Re: Poraďte vhodný okulár
A má i šestku…
Takže ještě jeden nápad bych měl:
Nekupuj 4 mm, zbav se té pětky i šestky, zainvestuj a kup si Nagler Zoom 3-6 mm. To je tzv. konečné řešení!
Pozn.:
Zorné pole není vše, kvalita obrazu je víc…
Takže ještě jeden nápad bych měl:
Nekupuj 4 mm, zbav se té pětky i šestky, zainvestuj a kup si Nagler Zoom 3-6 mm. To je tzv. konečné řešení!
Pozn.:
Zorné pole není vše, kvalita obrazu je víc…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

-
- Věk: 52
Dekuji vsem kdo se snazil poradit, koupim Vixen a tim bych toto tema ukoncil. Diky.
SW 8"Dobson, Kowa 8x42 bd ll, Omegon Panorama ll 5mm, Omegon LE 6mm, ES 6.7mm/82 °, Omegon Redline SW 8mm, Omegon Super LE 12mm,
Já bych jen pro případné budoucí čtenáře doplnil, že to zorného pole není potřeba se moc bát.mike píše: ↑09. 11. 2022, 15:31 Není DSO jako DSO, třeba na malé jasné planetárky se může takové zvětšení docela dobře hodit. Ale na ty zase budou vhodné stejné okuláry jako na planety. Spíš by asi vzhledem k tomu, že to má být na Dobson, bylo dobré upřesnit, jaké jsou požadavky na zorné pole. Běžný planetární okulár (AFOV 50-60°) bude mít při těchto parametrech skutečné zorné pole 10-12 úhlových minut a to není moc, má-li se to udržovat ručně.
Se svým 250/1250 dobsonem (tzn. jsem na tom skoro úplně stejně jako tazatel) jsem nedávno pozoroval právě 4mm/60st okulárem planetární mlhovinu a ano, musel jsem samozřejmě posouvat častěji, ale stále se dalo bez problémů pozorovat a vykoukávat detaily.
Větší zorné pole by samozřejmě bylo lepší, ale i ten 60st. okulár byl při těch 312x v pohodě použitelný.
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
s Paracorrem
Ono je to hlavně hodně individuální. Viděl jsem tu komentáře od lidí, kteří používají na Dobsonu 600x a nemají s tím problém. Na druhou stranu mne to třeba hodně omezovalo už při zvětšení 240x (TFOV 14') i 133x (TFOV 25'), přestože šlo o paralaktiku, kde je to o něco jednodušší. Takže to si každý musí rozhodnout sám, Pro mne osobně byla dodatečná instalace pohonu na montáž jedním z nejvýraznějších vylepšení z hlediska pozorovacího komfortu. Ale vzhledem k tomu, že tazatel už používá 6mm 55° Omegon (TFOV 16.5'), asi mu to moc nevadí.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
-
- Věk: 52
Ta 6mm omegon (200x) je super nemam problem ani u dobsona, zkusenost se 4mm (300x)nemam, ale proste ho chci bez ohledu jak casto ho uziju nebo ne, proto jsem chtel poradit jaky do cca 5000kc
SW 8"Dobson, Kowa 8x42 bd ll, Omegon Panorama ll 5mm, Omegon LE 6mm, ES 6.7mm/82 °, Omegon Redline SW 8mm, Omegon Super LE 12mm,
-
Dobrý deň. Po dlhšej uvahe a precitani množstva prispevkov, som si pri zvazeni vsetkych mojich potrieb, ako uplny zaciatocnik vybral na prve oboznámenie s vesmirom teleskom Bresser MESSIER AR 80-640 AZ nano. Párkrát tu bol aj spomenutý. Chcem sa vsak opytat na okulare. V baleni je len jeden a ja pomýšľam na kupu zoom okulara: Okulár Omegon Premium zoom 7,2-21,5mm, 7 členov, 40-53°AFOV, 31,7mm, vnútorný závit. Precital som si pozorne prispebky a podla nich sa zoom zrejne nevyrovna okularu s pevnym ohniskom. Ja som vsak amater, zacinam a uvedomujem si, ze to budem mat spociatku so zameriavanim, hľadaním a nastavovanim tazsie. Vzhľadom k tomu, sa mi zoom javi ako dobra volba na začiatok. Alebo rozmýšľam zle? Ak ano, co by ste poradili? Zatial neviem, ci ma to pozorovanie chyti, ako na to budem mat cas, preto nechcem spočiatku vela minat. Bývam tiez vo velkom meste, takze za tmou, sa buden musieť často presuvat mimo, preto aj voľba tohoto teleskopu. Je tedy zoom ok alebo kupit s pevnym? Ak áno, ake? Ďakujem, Radovan
Většinou jsou pevné okuláry lepší než zoom.
Tenhle zoom má pro konkrétní dalekohled ne moc šikovný rozsah, cca 30x-89x zvětšení, ale hlavně úzké zorné pole, takže se nebude hodit ani na detaily, ani na přehledy.
Takže za mne raději nějakou sadu UWA okulárů, například, a na detaily v kratším ohnisku pak třeba okuláry planetární.
Tenhle zoom má pro konkrétní dalekohled ne moc šikovný rozsah, cca 30x-89x zvětšení, ale hlavně úzké zorné pole, takže se nebude hodit ani na detaily, ani na přehledy.
Takže za mne raději nějakou sadu UWA okulárů, například, a na detaily v kratším ohnisku pak třeba okuláry planetární.
Rozsah 30-89x opravdu není moc šťastný. Dlouhý konec je jednak blízko setovému SP 26mm, jednak zrovna u těch menších zvětšení 40° zorné pole nebude moc příjemné (seťák má IIRC 50° nebo 52°). Na krátkém konci zase zvětšení 89x není zrovna moc, na planety, Měsíc nebo dvojhvězdy by to přeci jen chtělo spíš 5mm (128x) nebo aspoň 6mm (107x). A k tomu spíš než zoom jeden nebo dva okuláry s pevnou ohniskovou vzdáleností mezi ty dva krajní.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
-
Ahojte. Ďakujem za odpoved. Pravdupovediac ešte stále lietam v tych všetkych terminoch. S vesmírom začínam a mam zo všetkých info trochu zmätok.
Vedeli by ste mi prosím dat aj konkrétne okulare, ake by to mali byť a prip. kde ich aj kupit? Ďakujem.
Radovan
Radovan
-
Našiel som napr. Okulár Omegon 66° UWA 6mm (1,25in) a ako planetarny som našiel aj tento Okulár Sky-Watcher 58° planetárny 15mm (1,25in), ale ako pisem je ich vela. Pri tom teleskope, co planujem kupit (Bresser MESSIER AR-80-640) je len tento jeden: okulár SPL-26mm (1,25in) aj to netuším, ci za niečo stoji. Kedze zacinam, predpokladám, ze sa budem zameriavat hlavne na vacsie objekty, ktore sa lahsie najdu, no urcite by ma potesilo najst nieco, co nebude ľahké. Takze by som na začiatok potreboval mozno 2-3 okulare, ktorymi by som pokryl to najnutnejšie.... Ale sam neviem ktore, kedze ich je strašne vela s mnohými udajmi, ktoré mi veľa nehovoria. Urcite by som v tom okulari nieco chcel vidieť
este raz ďakujem za radu. Radovan
nešel bych přes zvětšení 80x - kup si:
http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... -4171.html
Budeš mít špičkový okulár až dávno ten dalekohled mít nebudeš. Pokud je cena vysoká kup:
http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... -3990.html
To je max. rozumné zvětšení pro achro. 80/640
SPL-26mm zatím neměň..
Koupil jsi dalekohled z důvodu ceny, pokud nyní přitápíš mohl jsi mít daleko lepší pícku a přitápět až uplyne čas prvotních zkušeností (jsi však v peletonu 99% kupujících, s achro 80/640 nejde o špatný výběr pro otevřenky a široké pohledy)
http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... -4171.html
Budeš mít špičkový okulár až dávno ten dalekohled mít nebudeš. Pokud je cena vysoká kup:
http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... -3990.html
To je max. rozumné zvětšení pro achro. 80/640
SPL-26mm zatím neměň..
Koupil jsi dalekohled z důvodu ceny, pokud nyní přitápíš mohl jsi mít daleko lepší pícku a přitápět až uplyne čas prvotních zkušeností (jsi však v peletonu 99% kupujících, s achro 80/640 nejde o špatný výběr pro otevřenky a široké pohledy)
Ten Super Plössl není nic super hvězdného, ale proti tomu, co se běžně dává k levnějším dalekohledům, je to solidní okulár, který není potřeba za každou cenu nahrazovat, dokud člověk nemá pocit, že ho v něčem omezuje. Nemá sice moc velké zdánlivé zorné pole, ale na 640mm dalekohledu bude skutečné zorné pole kolem dvou stupňů, takže by měl jít používat i na vyhledávání.
Zvětšení se dá spočítat jako podíl mezi ohniskovou vzdáleností objektivu (tady 640 mm) a okuláru. Takže např. 15mm dá v tomto dalekohledu zvětšení 640 / 15 = 42.7, to je spíš na širší pohledy než jako planetární. U toho 6mm pro větší zvětšení není šířka zorného pole až tak důležitá, takže tam bych spíš doporučil nějaký planetární. Pro tipy na konkrétní značky zalistujte pár stránek zpátky, probírá se to tu celkem často. K tomu možná něco jako Omegon SWA 10mm, s tím bude zvětšení 64x a rozumně velké zorné pole, do kterého už se vejde i většina otevřených hvězdokup (a na ty větší máte pořád ten SP 26mm). Ale radši si počkejte na rady od zkušenějších.
Zvětšení se dá spočítat jako podíl mezi ohniskovou vzdáleností objektivu (tady 640 mm) a okuláru. Takže např. 15mm dá v tomto dalekohledu zvětšení 640 / 15 = 42.7, to je spíš na širší pohledy než jako planetární. U toho 6mm pro větší zvětšení není šířka zorného pole až tak důležitá, takže tam bych spíš doporučil nějaký planetární. Pro tipy na konkrétní značky zalistujte pár stránek zpátky, probírá se to tu celkem často. K tomu možná něco jako Omegon SWA 10mm, s tím bude zvětšení 64x a rozumně velké zorné pole, do kterého už se vejde i většina otevřených hvězdokup (a na ty větší máte pořád ten SP 26mm). Ale radši si počkejte na rady od zkušenějších.
-
Ďakujem za odpovede, dalekohlad som este nekupil, len zvazujem a hladam. Idealne by pre mna bolo pozorovat z balkóna, no bývam na kraji Kosic, takze svetla je tu habadej. Pocitam preto, ze po zakupeni sa budem premiestňovať mimo svetelného smogu. Preto sa mi ako dobry napad zda ten refraktor. A tiez nie som technický typ a neviem, ci by sa mi pri kupe reflektoru chcelo zakazdym ho zmontovavat, rozmontovavat, a strasi ma aj ta casta kolimacia zrkadiel,takže preto tento dalekohlad. Na kupu ďalekohľadu mam cca 300 eur max a spolu s príslušenstvom by som nechcel investovat viac ako 500 eur. Teda pre zaciatok. Navyse mam 7 rocneho syna, takze ak ma to chytí, pocitam ze o par rokov si kupim nieco poriadne a tento menší postupim jemu
Radovan
Pokud je balkon na jih, je to na Mesic a planety super, clovek neztraci cas cestovanim ani skladanim sestavy.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11