Kolimace newtonova dalekohledu

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
PaliR

Re: Kolimace newtonova dalekohledu

Příspěvek od PaliR »

astrolama píše: 30. 06. 2025, 13:01 Ukaž přípravek kde to děláš.
Som toho popisal, že netuším aky prípravok a kde... :)
No ale celý proces som urobil znova ale s flattenerom, pavuk vo vertikalnej polohe bol mierne pod križom, a dal som laser kolimator na kontrolu. sedelo to na milimeter. teraz som z toho mimoň. je to ok ? no už to nebudem hrotiť ale vyskúšam pár nocí o snímky a uvidím výsledok, pozdielam výsledky a uvidí sa čo ďalej :) bude to trvať lebo budem mimo pár týždnov... no stres, cesta je cieľ :)
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Finalizace na hvezdu a pripadne se nehonit za extremnimy vysledky u Ocalu. Prece jen nemas F3 a mene.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
PaliR

Příspěvek od PaliR »

biker.fm píše: 01. 07. 2025, 00:07 Finalizace na hvezdu a pripadne se nehonit za extremnimy vysledky u Ocalu. Prece jen nemas F3 a mene.
Teleskop nativne ma f4 a s komakorektorom f3.2
LuckySAT

obraz nakřivo po kolimaci

Příspěvek od LuckySAT »

Zdravím. Chtěl jsem si doladit Newtonův dalekohled Bresser Pollux 150/750 kolimací,ale asi jsem to tak rozhodil všechno,že se mi sice podařilo vše přesně vystředit,ale při kontrolním pohledu venku jsem zjistil,že obraz,aby byl kolmo dolů,tak je šikmo dolů.Viz třeba vršky stromů sice dolů jsou,ale ne kolmo dolů ale doprava dolů.Věž kostela není kolmo dolů,ale šikmo doprava dolů.Jak z toho ven? Děkuji za rady.
LuckySAT

Re: obraz nakřivo po kolimaci

Příspěvek od LuckySAT »

Musím odpovědět sám sobě za blbost začátečníka.Obraz,jak jsem tu hodněkrát vyčetl má takovou polohu dle polohy okuláru.Už jsem se lekl,že jsem dalekohled celý rozházel.
Odpovědět