Honza Ebr: Na ten kompromis, kam je umístěn OV mezi tyče, budeš brzy nadávat. To co je dobré u malých průměrů a délek je tady dost nešikovné při pozorování. Čí to byl nápad? A kam dáš hledáček při téhle konfiguraci ?.
......
než bude sekundár, bude hezky
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Tohle je jenom testovací sestavení, kde sme dali horní prstenec blbě Takže ve skutečnosti je trochu jinak (neni symetricky ve středu mezi tyčema). No a kdyby se to ukázalo nevýhodný, tak vyvtat dvě nový díry těsně u tyče je otázka minuty ... To je pro mě hrozná výhoda tý dřevěný konstrukce, protože u plechovýho tubusu sem úplně ztracneje, ale se dřevem se pracuje snadno.
edit: a výhoda číslo 2, kterou bych rád vyzdvihnul, je, že výrobnce dalekohledu není mě neznámý číňan, ale nám všem známý michal, takže se s ním dá dál na vylepšování pracovat.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
První světlo! (Podle hesla "to nevadí, že je tam ten prestenec blbě, než s tim budeme na něco koukat, tak to stejně musíme rozebrat a znovu sestavit jinde....)
Přestože Michal nikdy dalekohled nemamířil na oblohu, jeho konstrukční schopnosti jsou takové, že s mnou náhodně vybraným okulárem jsem zaostřil v polovině rozsahu toho supernízkýho výtahu.
(Pro šťouraly: cílem je Měsíc, takže zakrytí většiny průměru zdí ničemu nevadí )
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Tak tu je môj nový ďalekohľad. Je to newton 300/1500 (297/1508).
Ďalekohľad skonštruoval ako dobson M. Kamenický asi v roku 2002. Srdcom je parabolické zrkadlo z Odesy, UA, ktoré podľa testu by malo dosahovať lambda/8 a StrehlR cez 0,96 (pri centrálnom zaclonení 60mm). Podľa prvých pozemných testov, vďaka počasiu v mimoriadne kľudnom vzduchu, zobrazuje dokonale.
Tubus je podľa mňa z pertinaxu, celý ďalekohľad aj s lištou a kruhmi váži 22,5kg. Myslím že je to dobrá váha, berúc do úvahy že tubus má vnútorný priemer 375mm a vošlo by do neho aj väčšie zrkadlo (a keby sa spravila ľahšia objímka ako súčasná oceľová, hmotnosť by ostala zachovaná). Zvnútra je tubus vylepený "sametkou".
Ja som na ďalekohľade len vymenil OV za 2" hrebeňový, (motorové ostrenie na obrázku ešte nie je), skrátil tubus a vytiahol ohnisko a vyrobil kruhy a lištu. Kruhy sú takisto z pertinaxu, 10mm hrubého a aj keď vyzerajú ozaj subtílne, plnia funkciu na 100%. Lištu som vyrobil z pásoviny 50x8mm a v nej ešte vidím rezervy, neviem či by som vedel niečo zachrániť tým že by bola hrubšia (vyššia) alebo ja nutnosťou 3" lišta?
Tak či tak som to dnes ráno prvý raz nasadil na montáž a popozeral po okolí a EQ-6 oproti 200mm newtonu značne zneistela, ale ešte stále si dovolím tvrdiť že sa mi manuálne ostrilo ľahšie ako 200/1269 na CG-5 kde sa to snáď klepalo ešte viac (aj keď asi kratšie). Pri použití motorového ostrenia nevidím pri mojom použití (planéty a mesiac) problém. Keďže idem stavať okolo montáže domček, nejakého vánku sa nebojím (na dvore mi aj tak veľmi nefúka). Ale fotiť s touto zostavou dlhšie expozície, za vetra rýchlejšieho ako 2-3 m/s, by bolo podľa mňa nemožné.
Pěkný brouček Gratulace. Jaj, to si vůbec nedokážu představit co z toho poleze za fotky, když už ty s tím starším vybavením byly suprové... no asi nevadí, že Hubble bude končit ;D
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Tak mezi "historickymi dalekohledy" to skoro tyden nevzbudilo zadny zajem, tak snad tady: tuhle krasu (cca 120/1000, 40-50.léta)jsem dostal z pozustalosti po jednom starem amaterskem hvezdari.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta