Newton 150/1200 je velmi dobrá alternativa na planety a Slunce, s průměrem roste rozlišení, obecně bych ale řekl, že vždy lepší obraz jsem zaznamenal v "čočce", kde lepší podání obrazu měl jednoznačně Herschelův hranol s Filtrem Baader Continuum, nebo přes fotografický filtr B (doporučuji vyzkoušet jak na achromátech, tak na ED či "pravověrných" APO přístrojích). Na mém TS 130 tripletu je viditelná granulace pokaždé, struktura dle zvětšení a podmínek, včetně vláken také... A není to žádná duchařina, moc dobře si pamatuji, že při fotografování přechodu Merkuru jsem měl na pozorování ještě na AZ montáži ED 100 a s Herschelem byla vlákna v penumbře pozorovatelná také, byli ovšem velmi dobré podmínky po celou dobu snímání. Jinak co mě opravdu překvapilo, byli obyčejné achromáty 120/1200, nebo 100/1000 na Slunci. Před lety jsem v Praze na nějaké akci pozoroval Antaresem 150/1500 a to bylo také něco. Akorát už je to zahaleno mlhou vzpomínek na dobu, kdy mě dokázal posadit na zadek i pohled na Měsíc malým triedrem.